Petrol ada beza ke ikut brand ke?

khoshi

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
7
Points
3
Age
26
aku tk rse mcm tu la bro, sbb ade je time ak blik kg isi minyak kt kg okay je tkde beza dri segi kualiti ke apa ke.. semua same je bgi aku..
haah kan..tertanya jugak ada beza ke kalau isi brand lain2? kenapa boleh rosak enjin ke cemana kalau isi brand lain2?
 

lawnnmower

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9
Points
3
Age
22
Apa yg aku tahu kita kena pilih antara ron95 & ron97 yg sesuai dgn kenderaan kita bwk je, tak tahu pulak kata klu isi minyak kt petrol station kg dpt minyak yg tk berkualiti. Klu mcm tu semua org duk kt kg tu kete/motor tk thn lama la dpt minyak tk elok kan..
biasanya ron97 ni tak silap aku kereta cc besar yg sesuai pakai.. cuma bab brand tu aku rasa ada betulnya sebenarnya ada effect sebb lain company mesti ada team researcher masing-masing kan nak check quality product diorang and apa yang nak penambah baikan
 

sasatan

freshman
Joined
Feb 11, 2012
Messages
35
Points
6
biasanya ron97 ni tak silap aku kereta cc besar yg sesuai pakai.. cuma bab brand tu aku rasa ada betulnya sebenarnya ada effect sebb lain company mesti ada team researcher masing-masing kan nak check quality product diorang and apa yang nak penambah baikan
ye bro btul mmg slalunya ron97 sesuai untk kete yg cc bsar pkai. klu bab brand mungkin la sbb msing2 pun twarkan kualiti yg brbeza2
 

lawnnmower

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9
Points
3
Age
22
ye bro btul mmg slalunya ron97 sesuai untk kete yg cc bsar pkai. klu bab brand mungkin la sbb msing2 pun twarkan kualiti yg brbeza2
kan.. +Terbaik+ tapi so far guna okay je mmg takde masalah engine kereta pun takde lagi la problem pape selamat digunakan
 

khoshi

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
7
Points
3
Age
26
ye bro btul mmg slalunya ron97 sesuai untk kete yg cc bsar pkai. klu bab brand mungkin la sbb msing2 pun twarkan kualiti yg brbeza2
worth ke klo rasa nk tukar brand skrg? rasa mcm terlepas barang baik je ni korg pakai yg mana biasanya? aku ad kete peugeot so cc kete besar jugak ah rasanya
 

sasatan

freshman
Joined
Feb 11, 2012
Messages
35
Points
6
worth ke klo rasa nk tukar brand skrg? rasa mcm terlepas barang baik je ni korg pakai yg mana biasanya? aku ad kete peugeot so cc kete besar jugak ah rasanya
ok je bro klu tkar skrg untk kete kite gak spya tk bnyk meragam. mcm aku skrg pkai shell ron97 alhamdulillah kurang skit meragam dari dlu.
 

khoshi

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
7
Points
3
Age
26
ok je bro klu tkar skrg untk kete kite gak spya tk bnyk meragam. mcm aku skrg pkai shell ron97 alhamdulillah kurang skit meragam dari dlu.
ohhh shell ke? boleh ah pgi pgi sebelum masuk office berhenti shell dulu..nasib baik stesen shell dekat dengan rumah
 

ryannald2

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
8
Points
3
Age
26
ok je bro klu tkar skrg untk kete kite gak spya tk bnyk meragam. mcm aku skrg pkai shell ron97 alhamdulillah kurang skit meragam dari dlu.
iye do memang shell ron97 ni bab2 penjagaan mmg dia tersangat ok. aku dulu masa kecik suka tengok f1 selalu nampak lambang shell tpi dah besar ni baru tahu kenapa diorang mmg gah gila bab2 minyak
 

RomieTan007

freshman
Joined
Apr 11, 2011
Messages
31
Points
8
iye do memang shell ron97 ni bab2 penjagaan mmg dia tersangat ok. aku dulu masa kecik suka tengok f1 selalu nampak lambang shell tpi dah besar ni baru tahu kenapa diorang mmg gah gila bab2 minyak
.
Post automatically merged:

iye do memang shell ron97 ni bab2 penjagaan mmg dia tersangat ok. aku dulu masa kecik suka tengok f1 selalu nampak lambang shell tpi dah besar ni baru tahu kenapa diorang mmg gah gila bab2 minyak
kan bro, aku dlu pn centu gak skrg bru tahu rupanya shell ron97 ni disediakan khas untuk sesiapa yg nakkah prestasi lbih tinggi. no wonder la f1 pun ada yg pkai shell haha.
 
Last edited:

ryannald2

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
8
Points
3
Age
26
.
Post automatically merged:


kan bro, aku dlu pn centu gak skrg bru tahu rupanya shell ron97 ni disediakan khas untuk sesiapa yg nakkah prestasi lbih tinggi. no wonder la f1 pun ada yg pkai shell haha.
lepas ni boleh ahh rasa vroom vroom macam aku bawak kereta sport padahal naik kereta biasa je +Bijak+ dia senanya bukan nak show off dekat orang pun, cuma kita ni la yang drive tu boleh rasa best bawak kereta tu bila minyak tu guna yang berkualiti
 

khoshi

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
7
Points
3
Age
26
.
Post automatically merged:


kan bro, aku dlu pn centu gak skrg bru tahu rupanya shell ron97 ni disediakan khas untuk sesiapa yg nakkah prestasi lbih tinggi. no wonder la f1 pun ada yg pkai shell haha.
kan kereta f1 tu mahal gila en mungkin sebab taknak jadi pape dekat engine dalam tu jadi pakai la shell v power sebb taknak berlaku kelebihan geseran
 

lawnnmower

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9
Points
3
Age
22
aku tk rse mcm tu la bro, sbb ade je time ak blik kg isi minyak kt kg okay je tkde beza dri segi kualiti ke apa ke.. semua same je bgi aku..
ada la beza +Kacak+ mungkin tak nampak di mata kasar, tapi untuk jangka masa lama, nnti memang akan nampak perbezaan dia lebih2 lagi bahagian enjin kat dalam
 

ryannald2

freshman
Joined
Jun 28, 2022
Messages
8
Points
3
Age
26
Apa yg aku tahu kita kena pilih antara ron95 & ron97 yg sesuai dgn kenderaan kita bwk je, tak tahu pulak kata klu isi minyak kt petrol station kg dpt minyak yg tk berkualiti. Klu mcm tu semua org duk kt kg tu kete/motor tk thn lama la dpt minyak tk elok kan..
dia cam takde la pakai brand beza tu jdi rosak terus kereta ke apa.. memang betul pun kene pilih antara ron95 dengan ron97. cuma kita kena tahu ron97 ni dia sesuai untuk kereta yg engine dia perfomance tinggi. so kalau ko pakai ron95 walhal kereta lgi sesuai dengan ron97, dia jdi rasa tak best mcm ron97 la. cuma org suka sebut shell v power best kalau kau tgh survey ron97. lgipun shell ada banyak stesen dia dkt area kampung pun, jdi ramai la boleh guna shell vpower takde masalah
 
Top