PETANDA RAM ROSAK - Jangan Sampai Anda Tertipu

KMZack

Newbie
Joined
Oct 9, 2007
Messages
3,918
Points
38
Nak tanya ckit boleh??RAM tu kat mana letaknya??Saya ni guna je pandai tapi kalau ada apa2 rosak hilang punca.:">

kalau gune laptop RAM itu tersorok di slot yg RAHSIA susah nak jumpe tau kene pakai kanta pembesar :D
sini lah..tak susah pung nak cari...keh keh keh

RAM5small.jpg


kalau destop biasanya berada dalam CPU ada slotnye
 

amilia

Newbie
Joined
Feb 3, 2010
Messages
367
Points
16
kalau gune laptop RAM itu tersorok di slot yg RAHSIA susah nak jumpe tau kene pakai kanta pembesar :D
sini lah..tak susah pung nak cari...keh keh keh

RAM5small.jpg


kalau destop biasanya berada dalam CPU ada slotnye

ooo...papan slot rupanya,kena jd mcgyver kejap gayanya.
 

apes

Senior
Joined
Apr 7, 2008
Messages
290
Points
18
Ohh, msalah RAM rupanya.. Macam mana nak tahu laptop kite guna RAM jenis ape ye?? Jenis DDR2 ke atau DDR3?? Kalau nak beli RAM kene beli RAM yang sama brand jugak ke dengan yg sebelum ni??

Mintak tolong ye.. Aku lemah sikit bab2 ni.. :)
 

Apeh

freshman
Joined
Mar 30, 2007
Messages
1,259
Points
38
nk tnya skit. klu tekan button "ON" tp skrin gelap jer, x kuar pape pon. pastu kt ruang keyboard ader lampu kelip-kelip. FYI, laptop compaq presario cq40. mintak tlg. rmai yg kta MOBO :(

xleh nak ckp kalau xtengok. kalau laptop tu hidup, mungkin masalah 'screen'. beli lcd monitor baru jer,
pastu cucuk kt laptop.
 

Apeh

freshman
Joined
Mar 30, 2007
Messages
1,259
Points
38
Ohh, msalah RAM rupanya.. Macam mana nak tahu laptop kite guna RAM jenis ape ye?? Jenis DDR2 ke atau DDR3?? Kalau nak beli RAM kene beli RAM yang sama brand jugak ke dengan yg sebelum ni??

Mintak tolong ye.. Aku lemah sikit bab2 ni.. :)

Nak tahu jenis apa bukak tengok. biasa ade sticker sekali ngan detail.

xpun guna ... CPU-Z

Satu lagi tool percuma untuk bestkan PC .. advance system care

TK
 

nazirul

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
18
Points
0
Age
30
camne nak elak RAM ni drpd rosak? ade spe2 tau?:-/
 

hazim799

freshman
Joined
Oct 3, 2010
Messages
222
Points
0
brape lama ekk jangkahayat ram ekk?dah lbih 5 tahun rasanya guna ram yg sama...

motherboard pc aku ni baru je tukar minggu lps...sb rosak...abis rm250...
 

chip

freshman
Joined
Feb 12, 2008
Messages
17
Points
1
baru ku tau..... tp selalu gc yang problem cam ni.....
 

serdangonline

freshman
Joined
Feb 8, 2008
Messages
93
Points
8
Age
44
nk tnya skit. klu tekan button "ON" tp skrin gelap jer, x kuar pape pon. pastu kt ruang keyboard ader lampu kelip-kelip. FYI, laptop compaq presario cq40. mintak tlg. rmai yg kta MOBO :(

Kalau nak check apa rosak, baca brp kali dia kelip2. pehtu check kat compaq punya website. biasanya display chipset, boleh ganti. tapi tak tahan lama.
 

far_reast90

freshman
Joined
Jan 27, 2012
Messages
212
Points
0
Kalau nak check apa rosak, baca brp kali dia kelip2. pehtu check kat compaq punya website. biasanya display chipset, boleh ganti. tapi tak tahan lama.

elok2 plak dh ni br0 kuar gmbr kt skrin tp ader bunyi "bip" kuat giler. sy cba tkr RAM ngn laptop len pon sma jer. Tkr hard disk pkai yg lptop len ok plak n bla HDD cq40 tu msuk laptop len pon ok. agk2 aper yg rosak ni?
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38
Terima kasih. Baru laptop mini wife jadi macam tu.. Nanti usha RAM untuk tukar.
Mini takde fan maybe overheat kot.

-

Salam/Hi

Jangan anda tertipu dan mengelabah jika skrin komputer atau laptop
anda jadik serupa gini.

Bukan Skrin yang Rosak
tetapi RAM

benqq.jpg


Perkongsian ini bakal menyelamatkan wang anda dari ditipu dan kos baik pulih laptop atau pc yang lebih murah jika simpton seperti diatas berlaku.

Ingat RAM yg rosak tau....
 

usahawansticker

freshman
Joined
Jan 20, 2012
Messages
28
Points
1
sy punya pun keluar skrin ni... dah tukar ram pun sama gak... rasa nya kena tkr skrin lah kot...
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Laptop adik saya pun ada masalah camni... tapi dia tak satu skrin... dia hanya efek sedikit bahagian bawah je.... sbb RAM jugak ke ?
 

M.Arif

freshman
Joined
Dec 26, 2011
Messages
252
Points
0
laptop saya kat skrin ada garisan..boleh sape2 jelaskan sebab ape??ker ram jugak yang rosak??
 
Top