perubatan moden atau tradisional?

jarikeroma

freshman
Joined
Nov 7, 2019
Messages
3
Points
1
Age
28
kdg org selalu fikir kalau teknologi mkin berkembang so kos pn makin mahal lah kan. tapi, I tak rasa camtu. dgn IoT ni blh jimatkan kos rawatan pesakit tau. Contoh jelas, pemantauan pesakit yang fleksibel memandangkan menjaga pesakit di hospital ni lebih mahal.
I rasa akak tu risau pasal kos ni. Anak dia masih bljr 4 org. tp I da inform akak tu yg kat Malaysia ad teknologi yg baru lg cnggih yg boleh monitor jantung kita tanpa buat pembedahan melulu. Lg cepat juga procedure nak rawat mslh akk tu..
 

popularrea

freshman
Joined
Sep 12, 2019
Messages
34
Points
6
Age
27
Kalau sy, dua2 ada pros dgn cons.. Sbabnya yg tradisional banyak guna bahan2 semulajadi, kalau moden, guna mesin atau alatan canggih sbab teknologi skrg pun makin maju en.. Ikut kpd pesakit nak guna yg mana atau mana yg sesuai utk dirawat gituu
 

popularrea

freshman
Joined
Sep 12, 2019
Messages
34
Points
6
Age
27
prefer yg moden memandangkan kite pun da moden sgt smpai gaya pemakanan pn terlalu moden. Compare dgn org dedulu dorg tkde sakit sgt sb pemakanan masih sihat dan terkawal. skrg, kalau nk guna cara tradisional mmg tak berapa relevan terutama yg dah sakit tahap kritikal. ada bgus juga guna teknologi 5G dlm perubatan terutama bg tampung masalah hospital yg dah tak mampu tampung jumlah pesakit yg kena warded. Oke la dlm beberapa tahun lagi 5G ni akan berkembang di malaysia. Bak kata TM, 5G ni dibangunkan untuk semua aspek bukan telekomunikasi je
Sokong statement awk, sbab kdg2 tgk kt hospital kerajaan selalu masalah kt katil tak cukup utk pesakit so pesakit better buat rawatan then balik rumah.. Kot la nanti masa 5g ada dah, pesakit boleh dduk rumah, doc just monitor from hospital je betul tak hehe.. Hope tm dapat realisasikan invention cmni sbb diorg yg pioneer kan, so servis 5g confirm classs
 
Last edited:

sarashanee

freshman
Joined
Feb 6, 2020
Messages
3
Points
1
Age
29
Bagi kita pulak kan ia depends pada setiap individu tu... Ada yang lebih selesa dgn perubatan moden ni ada pulak yg still memilih cara tradisional kan. Dua2 ni ada pro and cons nya. Kalau mengikut peredaran zaman sekarang lebih kepada perubatan moden la kan. Dalam ni pun https://www.maraliner.com.my banyak perubatan yang mengikut peredaran zaman yang sudah moden sekarang. Semuanya menggunakan teknologi yang tinggi.
 
Top