perubatan moden atau tradisional?

nirachan

freshman
Joined
Sep 11, 2013
Messages
70
Points
8
Orang2 yg lebih berusia lebih gemar cara tradisional, dan orang muda pula lebih memilih untuk perubatan moden. Kdg2 bila libat dua22 peringkat usia, kelam kabut jadinya bila sembang pasal benda mcm ni. Pendapat korang mcm mana tntg ni?
 

Zizi Lee

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Points
3
Age
23
For me dua dua ada pro and cons dia. Kadang kalau kita tgok cara tradisional dia lebih mudah compare dgn moden yg makan kos ubatan banyak2 gitu. haha. Tapi sekarang kalau I prefer perubatan moden. Banyak kbaikan dia banding yg tradisional. Tambah lagi skrg bnyk teknologi dah utk mcm2 penyakit.
 
Last edited:

Fifi fiaya

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Points
1
Age
24
Kalau cakap dengan orang tua memang diorang akan menang. yelah dah dia kata depa makan garam dulu aih dri kita kan. dah habaq awai asyik pi jumpa doc jaa manjang sampai banyak sgt aih wayar tu. tapi tu la skrg teknologi makin maju dgn 5g nya.
 
Last edited:

xshayaziqx

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
28
Points
1
Age
28
moden laaaa… apa susah, sbb semua boleh dirawat.. info semua hujung jari, sakit apa2 pon rsenye bleh je rawat skang..
 

Fifi fiaya

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Points
1
Age
24
moden laaaa… apa susah, sbb semua boleh dirawat.. info semua hujung jari, sakit apa2 pon rsenye bleh je rawat skang..
kdg info utk tradisioanal pn boleh dpt kot internet. tapi kita ni dh maju ke dpn nk setanding dgn negara maju kan, so alat perubatn pn bnyak yg dh upgrade. cth skrg tgk research pasal pmbedahan jarak jauh guna 5G.
 

lailamajnunnnn

freshman
Joined
Nov 7, 2019
Messages
7
Points
1
Age
28
Orang2 yg lebih berusia lebih gemar cara tradisional, dan orang muda pula lebih memilih untuk perubatan moden. Kdg2 bila libat dua22 peringkat usia, kelam kabut jadinya bila sembang pasal benda mcm ni. Pendapat korang mcm mana tntg ni?
dedua oke je bg sy tp depend la jenis penyakit juga kan. yg tradisional mmg nature tp ksn lambat sikit berbanding moden. yg moden plak org selalu pertikaikan ttg kos. nak2 yg ade penyakit kanser, mslhn jantung etc
 

Zizi Lee

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Points
3
Age
23
dedua oke je bg sy tp depend la jenis penyakit juga kan. yg tradisional mmg nature tp ksn lambat sikit berbanding moden. yg moden plak org selalu pertikaikan ttg kos. nak2 yg ade penyakit kanser, mslhn jantung etc
kdg org selalu fikir kalau teknologi mkin berkembang so kos pn makin mahal lah kan. tapi, I tak rasa camtu. dgn IoT ni blh jimatkan kos rawatan pesakit tau. Contoh jelas, pemantauan pesakit yang fleksibel memandangkan menjaga pesakit di hospital ni lebih mahal.
 

Fifi fiaya

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Points
1
Age
24
dedua oke je bg sy tp depend la jenis penyakit juga kan. yg tradisional mmg nature tp ksn lambat sikit berbanding moden. yg moden plak org selalu pertikaikan ttg kos. nak2 yg ade penyakit kanser, mslhn jantung etc
yaap sy pn sokong kalu tradisional ni dia lambat skit dgn moden tapi tak sakit lah kan. kdg pokok yg dok tepi jalan pn ada khasiat dia. tapi sy rasa kita pn boleh jimatkan kos psakit dtg ke hospital dgn adanya teknologi guna rangkain 5G. cth dia prnah baca psal implement kapsul dlm bdn pastu boleh amik data sakit kita tnpa perlu jmpa dktor hari hari. macm lagi aih
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
prefer yg moden memandangkan kite pun da moden sgt smpai gaya pemakanan pn terlalu moden. Compare dgn org dedulu dorg tkde sakit sgt sb pemakanan masih sihat dan terkawal. skrg, kalau nk guna cara tradisional mmg tak berapa relevan terutama yg dah sakit tahap kritikal. ada bgus juga guna teknologi 5G dlm perubatan terutama bg tampung masalah hospital yg dah tak mampu tampung jumlah pesakit yg kena warded. Oke la dlm beberapa tahun lagi 5G ni akan berkembang di malaysia. Bak kata TM, 5G ni dibangunkan untuk semua aspek bukan telekomunikasi je
 

Zizi Lee

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Points
3
Age
23
prefer yg moden memandangkan kite pun da moden sgt smpai gaya pemakanan pn terlalu moden. Compare dgn org dedulu dorg tkde sakit sgt sb pemakanan masih sihat dan terkawal. skrg, kalau nk guna cara tradisional mmg tak berapa relevan terutama yg dah sakit tahap kritikal. ada bgus juga guna teknologi 5G dlm perubatan terutama bg tampung masalah hospital yg dah tak mampu tampung jumlah pesakit yg kena warded. Oke la dlm beberapa tahun lagi 5G ni akan berkembang di malaysia. Bak kata TM, 5G ni dibangunkan untuk semua aspek bukan telekomunikasi je
betul tu. mula2 pikir jugak ingat 5G ni just utk lajukan line phone je. hahha tapi 5G ini sbnrnya diwujudkan untuk kurangkan macam mcm isu dan halangan yg duk berlaku kat rangkaian 4G sedia ada. Walaupun 4G nii kadar kelajuan dia mcm dah cukup dh bagi kita semua, tp ia masih dak cukup untuk penuhi permintaan teknologi baru. mcm contoh, teknologi panggilan hologram kene kualiti imej bersaiz gigabait yang terperinci, sekaligus kena ada kadar kelajuan yang tinggi macam 5g.
 

Fifi fiaya

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Points
1
Age
24
prefer yg moden memandangkan kite pun da moden sgt smpai gaya pemakanan pn terlalu moden. Compare dgn org dedulu dorg tkde sakit sgt sb pemakanan masih sihat dan terkawal. skrg, kalau nk guna cara tradisional mmg tak berapa relevan terutama yg dah sakit tahap kritikal. ada bgus juga guna teknologi 5G dlm perubatan terutama bg tampung masalah hospital yg dah tak mampu tampung jumlah pesakit yg kena warded. Oke la dlm beberapa tahun lagi 5G ni akan berkembang di malaysia. Bak kata TM, 5G ni dibangunkan untuk semua aspek bukan telekomunikasi je
tapi i setuju laah pasal malaysia akan lebih gunakan 5g pnya wireless on health care. Cth yg pernah aku baca pasai Remote monitoring Medical Devices. Dia macam ada kapsul kecik tu buh dalam kulit hg pastu boleh baca kita pnya vital statistics pada remote cloud-service dengan hanya boleh pakai 5G network ja.
 

Fifi fiaya

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Points
1
Age
24
dedua oke je bg sy tp depend la jenis penyakit juga kan. yg tradisional mmg nature tp ksn lambat sikit berbanding moden. yg moden plak org selalu pertikaikan ttg kos. nak2 yg ade penyakit kanser, mslhn jantung etc
kalau dh ada sistem / teknologi yg boleh jaga kita pnya kesihatan macam ctg doktor boleh pantau tiap hari kat mana mana utk org sakit kritikal ni mgkin boleh jimat kos.
 

Zizi Lee

freshman
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Points
3
Age
23
kalau dh ada sistem / teknologi yg boleh jaga kita pnya kesihatan macam ctg doktor boleh pantau tiap hari kat mana mana utk org sakit kritikal ni mgkin boleh jimat kos.
betul tu. jimat laah dri segi kos hospital. pantau dri rumah je. sbb kdg org yg sakit biase biase ni pn dok kat hospital. banyak makan kos hosp satu, lpas tu kita yg sakit x berpa pn kene bayar jugak. hahah
 

epanbazz

freshman
Joined
Jan 14, 2019
Messages
11
Points
1
Age
29
tapi i setuju laah pasal malaysia akan lebih gunakan 5g pnya wireless on health care. Cth yg pernah aku baca pasai Remote monitoring Medical Devices. Dia macam ada kapsul kecik tu buh dalam kulit hg pastu boleh baca kita pnya vital statistics pada remote cloud-service dengan hanya boleh pakai 5G network ja.
kalau untuk bab kesihatan mmg 5G kt malaysia patut ada. Sebenarnya kita pun kekurangan kakitangan dan tenaga pakar. Rasanya dgn kecanggihan 5G dlm sektor perubatan mmg boleh sgt bantu rkyat kita yg memerlukan. Cth mcm kes adik ainul.. kita bersatu hati kumpul dana terbangkan beliau ke luar negara. Alhamdulillah da berjaya. Mgkin jika kita ad teknologi cnggih pun kita boleh da percepatkan rwtan ng yg lain. Pakar2 pun boleh berinteraksi dr seluruh dunia.
 

epanbazz

freshman
Joined
Jan 14, 2019
Messages
11
Points
1
Age
29
kalau dh ada sistem / teknologi yg boleh jaga kita pnya kesihatan macam ctg doktor boleh pantau tiap hari kat mana mana utk org sakit kritikal ni mgkin boleh jimat kos.
plus dr segi ketepatan dlm hasil pemeriksaan juga dpt di perbaiki dan cepat. Selalu kalau kita nk tgu sesuatu result hatta result darah pun makan masa kan. kat sini, kita da jimat masa selain kita dpt selamatkan bnyk pesakit yg kritikal juga.
 

epanbazz

freshman
Joined
Jan 14, 2019
Messages
11
Points
1
Age
29
betul tu. jimat laah dri segi kos hospital. pantau dri rumah je. sbb kdg org yg sakit biase biase ni pn dok kat hospital. banyak makan kos hosp satu, lpas tu kita yg sakit x berpa pn kene bayar jugak. hahah
yg ni perkara biasa. Yg buat aku rasa tak sabar nk ade infrastruktur 5G ni sb aku excited tgok generasi kita skrg lebih maju kedepan.. Ramai je kan graduan doktor dihantar ke luar negara dan sepatutnya kita juga dah mampu setanding dgn teknologi perubatan luar
 

lailamajnunnnn

freshman
Joined
Nov 7, 2019
Messages
7
Points
1
Age
28
kalau dh ada sistem / teknologi yg boleh jaga kita pnya kesihatan macam ctg doktor boleh pantau tiap hari kat mana mana utk org sakit kritikal ni mgkin boleh jimat kos.
A'ah awak.. kalau awak selalu dtg wad2 kat hospital gov, ada je sesetengah patient & family mmber dia jenis kurang sabar. Yelaa bukan sorg kita nak monitor. Kalau ade pembangunan 5G dlm perubatan, rasanya doktor boleh pantau pesakit dlm 4-5 org dlm sesuatu masa secara serentak. Then, kekdang nak tgu pakar nk bincang dgn pakar kena tgu lagi. Maybe ni solusi yg bagus utk para doktor keep interact to each others
 

jarikeroma

freshman
Joined
Nov 7, 2019
Messages
3
Points
1
Age
28
eh sama plak isu ni pg td ms kat ofis. kbtulan ad akak ofis tu dia tetiba kena mslh jntung berlobang. Ada yg suruh amalkan ubat doktor ada yg kate tradisional lg baik. Kalau I mmg prefer moden. Hal jntung ni bkn mslh kcik n remeh.. kena ad juga pakar yg rawat.
 
Top