Perniagaan E-Bay tidak sesuai Untuk Malaysian?

Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#21
teruskan usaha tak semua org mampu berniaga. mana tahu rezeki tuan
hamba berada di ebay. saya pernah cuba² dengan ebay ni, tapi fokus saya
lebih ke arah lain. so, skg ni dah tak sentuh apa² yang berkaitan ebay :)

tapi, esok lusa, tak tahulah pulak kot² nak berebay balik ke :D
Mekasih tuan..

Mungkin Rezeki ALLAH beri kat cni kot.. Makin menjadi lak perancangan hamba kat cni..

Tapi semua ada dugaan.. Perlu ada minat pun yer gak... That's true Nuar!!

Sesiapa pun, bila2 masa boleh mencuba Ebay..
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
18
Likes
0
Points
0
Offline
#22
Salam sejahtera semua....saya pelajar nakal dan malas belajar kembali ke sekolah semula (WC). asyik sibuk ngan mafia wars aje...
Dugaan sentiasa ada... desktop rosak, masa yg suntuk (saya bekeje shift 12jam)... tp InsyaAllah, bila dah set mind untuk berjaya (ckp ngan diri sendiri ingin jadi power seller), pasti Allah akan makbulkan.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#23
AMIN...

Wat masa nie tiada apa yg ingin dikongsikan kerana akuan kena 'hold' HUehuehuehuhue
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#24
Tajuk ini perlu diperbetulkan iaitu.....

Perniagaan Ebay tidak sesuai untuk Malaysian yang TIDAK BERETIKA.

Huehuehuehuhue... <<< Ini bukan gelak saya, tapi gelak ijamidayu. Tapi masa jumpa hari tu, tak pula dia gelak macam ni. :p

Dalam dunia IM atau Ebay, orang-orang sebegitulah yang biasanya merosakkan market.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#25
Tajuk ini perlu diperbetulkan iaitu.....

Perniagaan Ebay tidak sesuai untuk Malaysian yang TIDAK BERETIKA.

Huehuehuehuhue... <<< Ini bukan gelak saya, tapi gelak ijamidayu. Tapi masa jumpa hari tu, tak pula dia gelak macam ni. :p

Dalam dunia IM atau Ebay, orang-orang sebegitulah yang biasanya merosakkan market.
HUehuehuehueheu.... ( Sj ubah ikut style gelak Mansurbiz a.k.a TuahEmas )

Kat luaq lain la bro.. Pasai angin lepas banyak.. Takyah kot tukaq.. Pasai saja nak bagi WCP buka baca..

Pasai kalo letak terus persaaan curious tak dak.. Perasaan marah akan timbul bagi seller2 Malaysian... HUehuehuehueeu

p/s: Apa pun, jumpa Zul live.. "Pemalu" rupanya bro kita nie.. Tapi penulisan.. Mantop!!!! :))
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,909
Likes
2
Points
38
Age
32
Offline
#26
Bila lagi sifu ijam nak sambung kesah dia dalam bereBay ni? :D
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#27
Bila lagi sifu ijam nak sambung kesah dia dalam bereBay ni? :D
eh SIFU dah upgrade!!!!

Oklah.. Selepas sebulan aku dicutikan.. Bermula perjalanan aku berniaga semula..

Antara apa yg berlaku sepanjang coti sebulan..

1- Mendapat Feedback POSTIF dan -Ve.. ( Newbie lah katakan... )

2- Mendapat dispute mengatakan aku send 1 item sahaja.. Bnyk tue.. $ 70.. ( Newbie.. )

3- Mempelajari teknik multiple akuan ebay.. ( Masih belum laksanakan.. )

4- Berjumpa SIFU2 Underground EBAYER Malaysia.. ( Memang best )

Selepas direhatkan sebulan..

1- Mula berniaga semula.. ( Main lagik barang VERO... )
Tapi main pelan2 ckit2... ( Ikut kata SIFU JOHN )

2- Adalah listing yg tidak mendapat tempat dihati pelanggan.. Mungkin baru lepas coti raya kot depa nieh..

3- Aku memulakan langkah permulaan dengan mendapat order 6 item sahaja dahulu.. :D

4- Nielah yg aku lakukan.. Masih process belajar.. ( Sesiapa SIFU2 nak ajak F.O.C.. Contactlah NEWBIE nieh.. Leh kita kena teh sama2.. :D )
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
#28
eh SIFU dah upgrade!!!!

Oklah.. Selepas sebulan aku dicutikan.. Bermula perjalanan aku berniaga semula..

Antara apa yg berlaku sepanjang coti sebulan..

1- Mendapat Feedback POSTIF dan -Ve.. ( Newbie lah katakan... )

2- Mendapat dispute mengatakan aku send 1 item sahaja.. Bnyk tue.. $ 70.. ( Newbie.. )

3- Mempelajari teknik multiple akuan ebay.. ( Masih belum laksanakan.. )

4- Berjumpa SIFU2 Underground EBAYER Malaysia.. ( Memang best )

Selepas direhatkan sebulan..

1- Mula berniaga semula.. ( Main lagik barang VERO... )
Tapi main pelan2 ckit2... ( Ikut kata SIFU JOHN )

2- Adalah listing yg tidak mendapat tempat dihati pelanggan.. Mungkin baru lepas coti raya kot depa nieh..

3- Aku memulakan langkah permulaan dengan mendapat order 6 item sahaja dahulu.. :D

4- Nielah yg aku lakukan.. Masih process belajar.. ( Sesiapa SIFU2 nak ajak F.O.C.. Contactlah NEWBIE nieh.. Leh kita kena teh sama2.. :D )

nnt sy pun nk join sifu ijam kena teh la. nk belajar gak skit. newbie x cukup ilmu lg nie..
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#29
nnt sy pun nk join sifu ijam kena teh la. nk belajar gak skit. newbie x cukup ilmu lg nie..
Aik..? Mod pun newbie ker...? :D Kwn nie yg perlu bnyk bljq main product VERO nieh ngan Mod..

Kwn pun ILMU sikit jerk bro...
 
Joined
Oct 14, 2009
Messages
28
Likes
1
Points
0
Offline
#30
amatlah sesuai bisnes ini jika kita sendiri menghayati perkataan EBAY itu sediri iaitu:

E-etika kena betul didalam menjalankan bisnes ini.
B-berilmu sangat penting dalam bisnes ini.
A-amalkan jika dah dapat ilmu baru boleh berjaya
Y-yakin diri apabila menjalankan bisnes ini.
baper lame pkir nk wat ayat ni:)
 
Joined
May 14, 2010
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#31
bro, sy betul2 baru dlm ebay ni...first listing on 26 Dis and closed bid on 31 dis....ada 10 bid and buyer........nak dijadikan citer, sy sudah kena tipu dgn itu buyer sbb anta email palsu tuk send payment...lebih kurang phising email.....just nk share kat sini pengalaman petama menjual di ebay.....walau apapun, perjuangan harus di teruskan...gagal sekali bukan bererti gagal seterusnya...
 
Joined
Oct 3, 2009
Messages
705
Likes
0
Points
0
Offline
#32
bro, sy betul2 baru dlm ebay ni...first listing on 26 Dis and closed bid on 31 dis....ada 10 bid and buyer........nak dijadikan citer, sy sudah kena tipu dgn itu buyer sbb anta email palsu tuk send payment...lebih kurang phising email.....just nk share kat sini pengalaman petama menjual di ebay.....walau apapun, perjuangan harus di teruskan...gagal sekali bukan bererti gagal seterusnya...
teruskan lagi usaha insyallah boleh berjaya. gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya.
 
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#34
Mungkin kerana dah banyak lagi tempat boleh berniaga selain e-bay.

Lagipun e-bay ini lebih sesuai untuk produk jenis senang untuk di lelong.
 
Joined
Oct 3, 2009
Messages
705
Likes
0
Points
0
Offline
#35
sekarang ni otai2 ebay pun dah kurang dengan ebay ni kenapa ye? adakah disebabkan isu listing produk yang sangat menyusahkan.
 
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#36
ya saya setuju. mungkin juga kerana paypal scam yang menjadi-jadi. banyak cara hackers seluruh dunia kenakan penjual yang guna paypal. kawan saya sampai serik jual guna paypal. saya sendiri takut guna paypal bila dengar dia sampai berhutang balik dengan paypal sampai USD3k!

itu yang saya dengar.
 
Top