Perniagaan E-Bay tidak sesuai Untuk Malaysian?

Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#1
Assalamualaikum salam sejahtera semua..

Kat sini saya pasti bukanlah pakar dalam membina perniagaan di dalam E-Bay..

Saya tidaklah seperti nama-nama besar yang ada diluar sana..

Terpanggil untuk berkongsi ILMU yang MAHA Kecil ini.. Saya ingin berkongsi sedikit langkah-langkah yang saya mulakan dalam membina Perniagaan di Ebay..

1- Pastikan ILMU dituntun sebelum memulakan perniagaan di Ebay.. Mengapa.. Nie cerita saya...

Permulaan saya mengenali Perniagaan Di Internet selepas membeli Buku SaifulSham.. Syazwan ngan Sabri. Semua nie bermula selepas cuba mencari jalan untuk mengubah hidup menjadi lebih baik.. ( konon.. ) :)

Selepas membaca buku mereka, saya mendaftar akuan di Ebay dan Lelong. Tak silap tahun 2005/2006. Hanya akuan Lelong yang berjaya menghasilkan RM 1 pertama saya...

Tetapi.. Akuan Ebay.. Nak carik barang pun pening.. ( Sebab ILMU tiada.. Salah sendirik gak.. )

So, saya tinggalkan akuan ebay bersawang sehingga muncul ebook SIfu Lan.. Try gak guna AN.. 2 bulan berjalan.. Entah kenapa.. Saya holdkan kejap akuan tue.. :) Mungkin tak puas dpt pegang barang kot.. ( Nak tau pakar AN.. Tgk tread sebelah.. )

So, saya pun biaqkan jak.. Sehingglah, baru-baru nie kwn saya ckp.. Ko tau nak juai barang kat Ebay dak? Dengan selamba dan bangga, TAHU!! Apa yang ko juai katanya lagik.. Tak dak apa.. AKu sendiri tak tahu nak juai apa..

Ha.. Kalo camtue ko try juai barnag nie.. Mana tahu ada rezeki... :D

Aku mencuba selepas dia membuka mindaku yang tiba2 ligat bergerak..

Cubaan pertama selepas hampir setahun buaq kosong tanpa apa2 aktiviti. AKu memulakan dengan listing satu persatu item..

Alhmdllh, semuanya mendapat bidaan.. ( MAsalah lak timbul.. ) Kwn aku yg bagi idea nie, dia ada janji nak bagik barang. Tapi, barang takdak.. So.... AKu gelabah kejap pasal payment dapat dah. Barnag takdak nak pos..

SO, aku pun try nasib p carik kat downtown.. ALhamdllh jumpak.. So, sambaq dan esoknya terus POS..

Fuh.. Lega.. Tapi dalam masa yang sama.. ( Wah.. Ada pun rezeki.. Leh try lagik..)

Kena la, cuba lagik nie... AKu pun lsiting.. Alhmdllh.. Hampir 20 item terjual!!! Pergh. Bnyk gak pada aku yang Masih ( Baby Newbie nie.. )

Yang otai-otai pasti cakap.. APa da.. 20 item terjual pun nak kecoh.. Huehueheuhue.. Nie bukan nak kecoh.. Just nak share.. :D

Dlm 20 item terjual sebab bid tue.. Ada lebih kurang 10 kot tak dibayar.. Tetapi dengan 10 item yg berbayar dapat gak cover semua yang item aku listing..

Rezeki ALLAH maha luas.. Yang penting jangan takut.. Nak Hati Kering pUn kena tgk gak.. Tapi.. Jangan samapai takut samapi 4 tahun tak buat apa..

Oklah.. Jika ada yang pening ngan share aku nie.. Mintak maaf la.. Pasal aku bukan pengarang dan penulis yang hebat.. Cuma ingin berkongsi dengan rakan-rakan WCP yang pada aku mungkin masih mencari-cari.. ( Itu adalah aku.. )

Hope perkongsian aku yang KECIL ini akan membantu dan Nampak Ekslusif sikit kot.. PAsal terasa mcm nak kongsi dengan WCP jerk.. Kat bwah sana.. LAgi bnyk Otai-2 yang hebat dari saya..

So, tak salahkan saya berkongsi sedikit kat sini..
 
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,619
Likes
2
Points
38
Age
28
Offline
#2
kekeke, dulu pernah try kat lelong. jual CD XP original dalam RM100. lepas
tu tak aktif sampai lew sekarang. rasa bukan pilihan hati bisnes ber'ebay
ber'lelong neh ^^
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Active
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,752
Likes
23
Points
48
Age
33
Offline
#3
memang boleh buat duit ngan ebay nih...........
thrill dia lebih ;)
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
661
Likes
3
Points
18
Offline
#5
maksud perniagaan ebay tak sesuai untuk malaysian tu macam maner?
adakah sebagai buyer or sebagai seller?
 
Joined
Sep 27, 2006
Messages
190
Likes
0
Points
16
Offline
#6
amatlah sesuai bisnes ini jika kita sendiri menghayati perkataan EBAY itu sediri iaitu:

E-etika kena betul didalam menjalankan bisnes ini.
B-berilmu sangat penting dalam bisnes ini.
A-amalkan jika dah dapat ilmu baru boleh berjaya
Y-yakin diri apabila menjalankan bisnes ini.
 
Joined
Jan 26, 2008
Messages
662
Likes
0
Points
16
Offline
#7
Thrill..hee...tapi if something happen tu yang masalah tu...btw, its a good source of income if you know the hit items of the week lah.
 
Joined
Sep 24, 2007
Messages
511
Likes
1
Points
18
Offline
#8
terkejut bila baca tajuk
saya dah beli 2 buah buku tentang business ebay
best jugak business kat ebay ni...:rolleyes:
 
Joined
May 20, 2006
Messages
210
Likes
0
Points
16
Offline
#9
Bagi saya fokus amat penting dalam apa-apa bisnes yg kita buat.. itulah kunci kejayaannya.. :) :)
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
2,129
Likes
4
Points
38
Age
32
Offline
#10
fokus!kalau tak fokus tak jadi apa,biar gagal berkali sampai tahu sistem dan menguasai sistem tersebut!
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#11
Bro Matzis dah reply.. Thanks 4 reply all friend..

Memang betol.. FOKUS...

Ini antara kata2 yang aku sendiri ucapkan dan ramai MAHAGURU2 di bidang Online nie berpesan kepadaku...

Ada lagi 1 pesanan SIFUKU berkenaan perniagaan di ebay nie..

Akan aku kongsikan nanti.. Apa pendapat anda semua? Apakah yang paling penting utuk memulakan serta menjalan e-biz menggunakan Ebay sebagai landasan perniagaan online anda?

p/s: Ada yang kata Malaysian tidak sesuai berniaga di ebay kerana jual 'fake' item..

pps: Seller international pun ada yg begitu.. Apa pun, just being the best. Don't worry, we will found or GOLDEN key.. Just need more patient.. :d
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#13
Yergh.. Siapa kata ebay tak ok cerdikboy.. :D

Just want to share, if others can share some of their 'secret' with us here..

Saya pasti tuan juga ada kunci tersebut...
 
Joined
Aug 3, 2008
Messages
1,592
Likes
0
Points
36
Age
36
Offline
#14
best gak ebay lama dah tinggal sbb masalah ngan AN..tp baru je try jual produk digital kat ebay dan ok lah....ada pasaran..dan ada trick tertentu yg bleh digunakan untuk produk digital di ebay...
 
Joined
Aug 17, 2008
Messages
96
Likes
1
Points
8
Age
36
Offline
#15
Salam.. sebenarnya title thread nie menarik perhatian saya. Rupanyanya owner thread hanya nak berkongsi kisah kejayaannya menjual produk fizikal :) saya bangga dengan bro. Sebenarnya dalam ber'eBay nie memerlukan motivasi yang tinggi dan hati yang amat kering. Cara terbaik untuk memotivasikan diri adalah dengan berkongsi kisah2 kejayaan dengan orang lain. Cara terbaik untuk keringkan hati adalah dengan menetapkan matlamat dan bersikap degil dengan apa yang kita usahakan. Oleh itu, tak kira apa pun halangan menimpa, kita tetap akan meneruskan walaupun terpaksa merangkak sekalipun.

Perniagaan Internet terlalu luas untuk diterokai. Jika tidak mempunyai tumpuan (focus) sudah tentu akan ketinggalan melihat seorang demi seorang berjaya dan kita tidak kemana2. Saya puji sikap bro yang mengambil tindakan. Belilah 100 ebook pun, tanpa tindakan 100 orang pun tidak dapat membantu. Tq. for sharing.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#16
Fuh.. Sifu Lan mai dah.. Saje nak tarik perhatian SIFU WCP.. Huehuehuehueuue.. Ada pun Sifu yg sudi berkongsi... :)

Apa pun, saya bukanlah pakar.. Tetapi jika kita yakin dan confident insyaALLAH berjaya..

Hati kering.. Huehuehuehue.. memang pun.. amu taknyer.. Semua buyer2 tak reti sabaq.. Seller lak dok kutuk seller dari ASIA & MALAYSIA

So, kita perlulah tetapkan MATLAMAT kita.. Rezeki ALLAH ada dimana2.. Jgn risau...
 
Joined
Dec 14, 2005
Messages
159
Likes
1
Points
18
Offline
#17
Salam.. sebenarnya title thread nie menarik perhatian saya. Rupanyanya owner thread hanya nak berkongsi kisah kejayaannya menjual produk fizikal :) saya bangga dengan bro. Sebenarnya dalam ber'eBay nie memerlukan motivasi yang tinggi dan hati yang amat kering. Cara terbaik untuk memotivasikan diri adalah dengan berkongsi kisah2 kejayaan dengan orang lain. Cara terbaik untuk keringkan hati adalah dengan menetapkan matlamat dan bersikap degil dengan apa yang kita usahakan. Oleh itu, tak kira apa pun halangan menimpa, kita tetap akan meneruskan walaupun terpaksa merangkak sekalipun.

Perniagaan Internet terlalu luas untuk diterokai. Jika tidak mempunyai tumpuan (focus) sudah tentu akan ketinggalan melihat seorang demi seorang berjaya dan kita tidak kemana2. Saya puji sikap bro yang mengambil tindakan. Belilah 100 ebook pun, tanpa tindakan 100 orang pun tidak dapat membantu. Tq. for sharing.
saya ada pengalaman buat listing kat ebay dan itulah 1st time saya join ebay selepas saya beli ebook dari sifu lan..

saya buat listing sebanyak 50 item dan dapat jual 10 item HANYA dengan teknik yang sifu lan ajar melalui ebook beliau..

saya yakin kalau kita buat dengan cara yang betul, insyallah akan menampakkan hasil cuma mungkin perlu ambil masa sedikit..

p.s: hanya berkongsi pengalaman sedikit saya ini bersama ebay ;)
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#18
saya ada pengalaman buat listing kat ebay dan itulah 1st time saya join ebay selepas saya beli ebook dari sifu lan..

saya buat listing sebanyak 50 item dan dapat jual 10 item HANYA dengan teknik yang sifu lan ajar melalui ebook beliau..

saya yakin kalau kita buat dengan cara yang betul, insyallah akan menampakkan hasil cuma mungkin perlu ambil masa sedikit..

p.s: hanya berkongsi pengalaman sedikit saya ini bersama ebay ;)
Yergh.. Bermakna setiap org yang beli ebook Sifu Lan mampu buat jualan..

Cuma YAKIN dan TEKAD utk wat jualan terus atau berhenti terus..

Thanks for sharing tuan...
 
Joined
May 11, 2008
Messages
439
Likes
2
Points
18
Offline
#19
Fokus, Yakin, dan Tekad. :) Mantap2. Tahniah Bro. Ijam. Minat tu pun saya rasa perlu jugak ye tak ?
 
Joined
Jun 20, 2007
Messages
418
Likes
3
Points
18
Offline
#20
teruskan usaha tak semua org mampu berniaga. mana tahu rezeki tuan
hamba berada di ebay. saya pernah cuba² dengan ebay ni, tapi fokus saya
lebih ke arah lain. so, skg ni dah tak sentuh apa² yang berkaitan ebay :)

tapi, esok lusa, tak tahulah pulak kot² nak berebay balik ke :D
 
Top