PERMULAAN bagi yg mahu berMULA menyimpan EMAS

Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#21
sekadar berkongsi soalan bakal pelanggan.. untuk dimanfaat bersama

Quote:
Originally Posted by shahchenko
tq tuan.....ilmu yg baek utk dikongsi...semoga dpt mnfaat...

ade juge yg berpendapat...buat apa jual harta kita yg kita ada...sebab..nanti bila dah jual...kita kena beli emas balik...maksudnye macam kena mula dari awal....

ataupun kita pajak je....mcm ok jer...upah simpan jela kena byr....emas x hilang....

ape pndapt tuan-tuan....?
TEPAT!! sebab untuk dapatkan semula HARGA emas yg telah kita jualkan... amatlah menjadi khayalan semata-mata.. disarankan untuk pajak.. gunakan duit pinjaman pajakan untuk masuk pelaburan akaun emas/hartanah... kemudian slow.. slow simpan duit semula untuk tebus emas.. jumlah bayaran hanya perlu bayar jumlah pinjaman + upah simpan sahaja sedangkan emas ditangan kita mungkin sudah jauh TINGGI NILAINYA... dari jumlah pinjaman tadi. simpan sahaja untuk pusingan pelbagaikan pelaburan keseterusnya.. sekiranya kita tahu kita tak mampu untuk tebus semula (keadaan terdesak kerana membuat pelaburan hartanah yg lebih tinggi, perlu mencairkan stok emas yg banyak, maka lebih baik jualkan KECUALI.... - yg ini complicated nak cerita.. masih ada jalan sekiranya kita mahu selamatkan nilai keuntungannya berdasarkan kenaikkan emas yg kita agak akan memberangsangkan sebelum kita menjualnya)

maaf.. yg selebihnya haruslah diajar dengan jelas.. ilmu senantiasa harus dicari.. baru kita lebih faham APA ADA DENGAN EMAS?.. sebelum membuat apa-apa, disarankan dapatkan pendapat yg lebih arif sebelum membuat tindakan yg salah.

kadangkala ada ilmu yg dapat saya huraikan dengan jelas (sepertimana yg telah saya tuliskan sebelum ini).. kadangkala.. ilmu ini bersangkut paut dengan perkara lain yg perlu kamu fahami.. OLEH ITU, DARI SETIAP TULISAN SAYA, SETIAP KAEDAH YG SAYA HURAIKAN SETAKAT.. HANYA SEBAGAI SATU 'CLUE' UNTUK KAMU KAITKAN DENGAN TINDAKAN YG BAKAL KAMU AMBIL.

selebihnya senantiasa tawakal apa-apa sahaja tindakan yg diambil adalah sebaik-baik kefahaman kamu..

sekiranya perlu.. bertanyalah kepada saya apa-apa sahaja apa yg kamu akan buat? apa risikonya? adakah jalan terbaik?.. saya akan cuba huraikan mengikut SITUASI kamu. tidak semua benda yg saya tulis kena dengan setiap orang, jadi mesti dengan keadaan dan situasi yg betul. Jangan ghairah bila kita rasa kita faham kerana masih banyak ilmu yg harus dicari yg akan bersangkut paut.

walaubagaimanapun.. dengan emas sebenarnya ianya satu simpanan/pelaburan yg tidak perlu kita berasa takut kerugian.. kaedah ini HANYA satu BONUS sahaja bagi yg telah faham..
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#22
Hheeheh./. Tak ler pandai FOREX pun.. Lama dah tinggai.. Dah sampei cameroon ker? Amcm? Siok?? Kena wat kira2.. Nnti saya sms akak... :)
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#23
Hheeheh./. Tak ler pandai FOREX pun.. Lama dah tinggai.. Dah sampei cameroon ker? Amcm? Siok?? Kena wat kira2.. Nnti saya sms akak... :)
baru sampai rumah.. ok standby tengok harga esok pagi.. harga malam ni.. masih lagi harga yg kita tengok kat web itu hari.. moga-moga masih tak berganjak tinggi.. amin.. :)

tadi singgah umah mak mertua... adik ipar ngan mak mertua rupanya dah lama nak beli dan menyimpan emas rupanya... hehheheh ingat adik beradik tak percaya.. alhamdulillah, makin lama ramai yg celik bila dengan sendirinya perati harga emas... bukan sebab kita yg sengaja nak cari untung..

harap-harap bila kita kongsi maklumat ni.. pembaca dapat faham dan jelas pasal pelaburan emas.. bukan sebab kita yg suruh percaya. ;;)

happy sangat dengan perkembangan orang ramai.... lagi2 yg muda-muda dah mula bekejar simpan harta... akak dah terlewat baru nak terngadah.. tapi nasib baik sempat.

tadi bapak mertua nak jual rumah dijalan Ipoh.. insyallah.. simpanan emas akan dicairkan untuk pelaburan hartanah pula.. doa akak berjaya dapat loan yer.. hehheheh
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#26


kenaikan harga emas yg dinanti-nantikan oleh pelabur tetapi mengecewakan pembeli yg ingin menambah simpanan emas.

Bagi yg baru hendak bermula, jangan berasa kecewa bila harga dah naik. apa-apa pun nilai RM kita tetap sama ditukar dengan emas tidak kira bila kita membuat belian.. masih tidak terlewat. JAdi buatlah pilihan bijak dalam memilih pelaburan... biarlah kita bermula dengan 1 dinar dari tidak melakukan apa-apa perubahan untuk masa hadapan..
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#29
sekadar nak share kelebihan simpanan emas.. (saya dah share dlm beberapa forum, maaf kalau ada yg dah baca)

alhamdulillah stok emas dalam tangan yg saya simpan dalam 2 tahun ini, saya akan AR rahnukan dan leburkan sedikit untuk beli rumah kedua untuk disewakan (maklum lah KWSP dah tak boleh gunapakai untuk rumah kedua)..

rumah kedua dalam proses sudah ada penyewa yg mempunyai rekod yg bagus (3 tahun).. bermakna saya membeli dengan penyewanya sekali.. hehhehe
Ar rahnu / lebur stok emas (keuntungan simpan 2 tahun) - bayar down payment - loan above market value dapat duit tambahan - dapat balik duit baki dlm masa 3 bulan, tebus emas saya di ar rahnu dan ada baki standby beli rumah ketiga yg sudah sedia penyewa juga.. atau mungkin saya dump masuk ASB baki RM.

property for investment ni pun saya belajar dari sahabat.. alhamdulillah saya semakin celik kumpul harta maklum lah duit cukup-cukup makan jer.. boleh lah saya pusing dengan simpanan emas saya..

insyallah angan-angan saya, nak jadi macam sahabat yg pandai dalam bidang hartanah yg mampu beli rumah/tanah bernilai 1/2 juta.. dengan cara manipulasi emas dalam tangan. Sebab tu nak educate orang kat luar.. biar sikit walaupun serendah 1 dinar, jangan takut dengan harga turun.. ini semua saving.. kalau harga naik BONUS.. walau dah tak mampu buat saving RM, stok emas dalam tangan insyallah generate nilai mengikut kenaikan harga emas, disamping banyak kelebihan nak pusing dengan emas..

marilah kita ramai-ramai CELIK simpan emas... kalau dah cecah nilai RM50k simpanan emas.. kita jadikan modal standby beli rumah untuk investment!! cuba jangan leburkan... pergunakan kelebihan ar-rahnu sebab emas tu akan naik nilainya lagi dan lagi.. dari RM50k mungkin jadi RM80k.. insyallahhh.. insyaallah..
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#30
saya nak kongsi ilmu dari sahabat-sahabat bijak pandai dalam pelaburan, moh kita manfaat bersama:

krisis minyak kat asia timur, baru kes libya ajer.. emas dan minyak dah naik belum lgi bila kes panik minyak dah susut ke kena bom, gempa bumi.. semua tue antara faktor yg akan berlaku dan naik nilai EMAS dan minyak.. so belilah emas bila jika ada wang RM$$$ yg berlebihan drpd skrg.. jadi bila emas dah naik harga boleh lah kita start menjual untuk beli rumah/tanah/melabur dalam bidang lain pula.

investment in cycle..yang mana sekarang adalh cycle utk komoditi dan jangkaannya lebih kurang 20 tahun.nilai emas akan naik sehingga satu masa bubble nya pecah dan jatuh harga semula.pada masa emas terlalu mahal utk dimiliki, silver akan melonjak lebih cepat sehingga mungkin rationya menjadi 1:10.pada peak ini, properties, stock, mutual fund berada pada nilai terendah...jadi ini adalah masa utk jual mas dan silver dan dapatkan lain2 investment yang boleh mendatangkan monthly cashflow pada nilai terendah sebab setelah emas jatuh, yang lain2 akan mula utk meningkat pula.. pandangan dari sahabat utk dikongsi..

‎1 rules of invest... buktinya, knapa org cina lebih pandang silver berbanding emas? sbb bg dorang emas dh terlampau mahal dan silver masih di tahap terendah.. bila silver dah jadi terlampau mahal gak, dorang akn beralih ke komoditi lain plak.

bubble = overpriced
contoh : klu harga 1dinar rm900, tp harga kambing still rm600. maknanya over priced dh tuh... then ready for other investment!

Jadi .... lets get ready to buy masa emas/silver tengah murah!!.. bila dia dah overpriced then kita let go for next investment terendah pula.
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
533
Likes
4
Points
18
Offline
#31
saya beli 1 dinar sebulan, itu je yang saya mampu. cuma mahu dapatkan pendapat di sini, adakah berbaloi untuk saya arrahnukan? atau kumpul dulu mungkin dh cukup 10 dinar baru arrahnukan?

satu lagi, bagaimana dengan silver?
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#32
saya beli 1 dinar sebulan, itu je yang saya mampu. cuma mahu dapatkan pendapat di sini, adakah berbaloi untuk saya arrahnukan? atau kumpul dulu mungkin dh cukup 10 dinar baru arrahnukan?

satu lagi, bagaimana dengan silver?
permulaan yg bagus tu sebenarnya.. tahniah sudah mulakan dengan force saving 1 dinar 1 bulan!!

first saya nak tahu.. kenapa nak ar rahnu... ? kalau tanpa sebab.. tak perlu atau lebih mudah saya katakan 'tak payah' ar rahnu. ni kerana ar-rahnu akan kenakan charge upah simpan, walaupun kita rasa tak mahal tapi untuk apa kita bayar lebihan sekiranya ia tidak perlu?... memadai simpan di tempat selamat.

KAlau dah ada 10 keping 1 dinar.. katalah nak belli rumah flat atas tangan.. cari below market value, maxsimum loan.. barulah ar-rahnukan dinar emas.. supaya dapat pinjaman buat bayar down payment rumah.. nanti lepas dapat duit disbursement, tebus balik emas anda.. (kaedah maximum loan amount ini hanya untuk rumah kedua/ketiga/untuk disewakan bukan untuk duduk sendiri)

Ar-rahnu cuma perlu bila kita nak pakai cash.. sebab nak beli rumah/kereta/ bila kita tak ada cash dengan jumlah besar.. ataupun kiat sesak2 nak pinjam duit kawan buat belanja hujung bulan, lepas ni tak perlu meminjam lagi.. pajak dan pakai jer dulu.. tak adalah orang nampak kita sengkek.. hehhehehe
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#33
silver macam saya kata... ramai orang cina sudah beralih kepada pelaburan silver sebab dikala emas sudah mahal.. maka silver menjadi pelaburan terendah untuk kita beralih arah..

cuba perhatikan website PG .. selalulah jenguk perkembangan harga silver.. amat menarik, kenaikkan yg lebih cepat dari emas buat masa ini.. anda check dan cuba buat rekod.. sekiranya anda beli hari ni.. tunggu 2-3 bulan.. anda sudah boleh mula menjual stok anda!.
 
Joined
Oct 11, 2006
Messages
533
Likes
4
Points
18
Offline
#34
Terima kasih atas nasihat ar-rahnu. Kalau setakat 10 dinar, tak berbaloi untuk di arrahnukan n rotate duit pajakan. Betul-betul.

Cuma nak sedikit kepastian untuk silver. Since silver ni takde tempat untuk jual balik di malaysia, silver PG la kan yg terbaik untuk masa ni? tp saya suka kumpul silver coin, selain untuk collection/hobby juga sebagai simpanan jangka panjang. Tp, agak-agak silver coins ni senang ker nak jual dlm 5 tahun akan datang?
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#35
Terima kasih atas nasihat ar-rahnu. Kalau setakat 10 dinar, tak berbaloi untuk di arrahnukan n rotate duit pajakan. Betul-betul.

Cuma nak sedikit kepastian untuk silver. Since silver ni takde tempat untuk jual balik di malaysia, silver PG la kan yg terbaik untuk masa ni? tp saya suka kumpul silver coin, selain untuk collection/hobby juga sebagai simpanan jangka panjang. Tp, agak-agak silver coins ni senang ker nak jual dlm 5 tahun akan datang?
betul apa yg kamu katakan tu.. disebabkan silver PG lebih mudah kita jual balik dan monitor nilai pelaburan kita.. maka PG adalah pilihan terbaik tetapi kalau suka buat koleksi, bagus juga.. sebab saya pun ada koleksi silver koin termausk koleksi dirham. Kelemahan silver yg dibuat koleksi.. nak jual balik, hanya kepada peminat silver atau jual kembali kpd si penjual. Harga market untuk jual balik pula hanya bersandarkan nilai belian peminat silver atau nilai yg diletakkan oleh penjual tadi.. itu yg saya limitedkan koleksi silver dan lebihkan pelaburan yg dikeluarkan oleh PG, dah sah-sah kita tahu dan boleh refer harga jual balik.
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#36
ada 2 produk yg lebih murah dari kedai emas dan susut nilai yg lebih best... TAPI KALAU NAK SIMPAN LAMA.. SUSUT NILAI BOLEH DIKETEPIKAN - jadi cuba mintak harga murah dari penjual untuk produk GCP.. memang berbaloiii..

PG - susut nilai 6%
www.publicgold.com.my | www.publicdinar.com
dinar emas 916 | 4.25g | RM660
gold bar emas 999.9 | 20g | RM3,200
* dan ada saiz 50gram | 100 gram | 250gram
* utk jongkong ada kos expenang dari RM10 -50 sebab keluarkan emas dari kilang.. setiap keping ikut min saiz ke max

GCP - susut nilai 15%
www.gcp.com.my
dinar emas 999 | 4.25g | 690
gold bar emas 999 | 10g | RM1500
gold bar emas 999 | 20g | RM3200+
* dan ada saiz 50gram | 100 gram | 250gram
rantai tangan/leher pasir padu emas 999 | 10g/20g/50g/100g | * tengok harga segram kat web.. tapi lebih murah dari kedai emas
rantai tangan/leher gajah padu emas 999 | 30g/50g/100g | * tengok harga segram kat web
* barang kemas 999 - tak ada kos upah tukang

barang kemas GCP semua emas 999 sebab untuk tujuan pelaburan disamping boleh pakai...

nilai jual balik pun ikut harga web 'we buy'... tak ada hidden kos
kalau jongkong hanya agro bank terima pajak (dipanggil ar rahnu).. barang kemas boleh ar rahnu di Agro bank atau Bank rakyat - transaksi macam biasa kat bank cakap nak buat ar rahnu - nanti dia bagi pinjaman cash.. upah simpan lebih murah dari kedai pajak gadai

kalau nak main pelaburan emas jangan masuk yg bayar amek dividen nanti dia bawak lari duit kita, siapa susah?... beli yg emas/silver fizikal.. baru selamat, janji tulen ikut jenis emas.. yg ni baru best.. emas ada dlm tangan .. sapa nak tipu.. kita yg kontrol pelaburan kita.. jual jer bila nak untung.
 
Last edited:
Joined
Apr 6, 2009
Messages
903
Likes
1
Points
18
Offline
#37
ada 2 produk yg lebih murah dari kedai emas dan susut nilai yg lebih best... TAPI KALAU NAK SIMPAN LAMA.. SUSUT NILAI BOLEH DIKETEPIKAN - jadi cuba mintak harga murah dari penjual untuk produk GCP.. memang berbaloiii..

PG - susut nilai 6%
www.publicgold.com.my | www.publicdinar.com
dinar emas 916 | 4.25g | RM660
gold bar emas 999.9 | 20g | RM3,200
* dan ada saiz 50gram | 100 gram | 250gram
* utk jongkong ada kos expenang dari RM10 -50 sebab keluarkan emas dari kilang.. setiap keping ikut min saiz ke max

GCP - susut nilai 15%
www.gcp.com.my
dinar emas 999 | 4.25g | 690
gold bar emas 999 | 10g | RM1500
gold bar emas 999 | 20g | RM3200+
* dan ada saiz 50gram | 100 gram | 250gram
rantai tangan/leher pasir padu emas 999 | 10g/20g/50g/100g | * tengok harga segram kat web.. tapi lebih murah dari kedai emas
rantai tangan/leher gajah padu emas 999 | 30g/50g/100g | * tengok harga segram kat web
* barang kemas 999 - tak ada kos upah tukang

barang kemas GCP semua emas 999 sebab untuk tujuan pelaburan disamping boleh pakai...

nilai jual balik pun ikut harga web 'we buy'... tak ada hidden kos
kalau jongkong hanya agro bank terima pajak (dipanggil ar rahnu).. barang kemas boleh ar rahnu di Agro bank atau Bank rakyat - transaksi macam biasa kat bank cakap nak buat ar rahnu - nanti dia bagi pinjaman cash.. upah simpan lebih murah dari kedai pajak gadai

kalau nak main pelaburan emas jangan masuk yg bayar amek dividen nanti dia bawak lari duit kita, siapa susah?... beli yg emas/silver fizikal.. baru selamat, janji tulen ikut jenis emas.. yg ni baru best.. emas ada dlm tangan .. sapa nak tipu.. kita yg kontrol pelaburan kita.. jual jer bila nak untung.
Maybe boleh tambah lagi satu ni.. Dinar Emas & Gold Bar keluaran syarikat kami, SRI AYU FINE GOLD SDN. BHD.. Spread rate hanya serendah 5.6%..

Berikut merupakan harga kami..

 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#38
nak kongsi sedikit perkara yg saya berdepan dalam jual/beli emas ni
macam-macam manusia ada..

1. yg nak melabur.. fikir perkara yg ngarut-ngarut ada..
2. yg nak melabur.. asik nak untung cepat ada..
3. yg melabur.. walaupun dah tahu dari awal.. emas ini untuk keuntungan jangka masa panjang... dah banyak dah hal ini diceritakan.. apa itu pelaburan emas... tapi duk tanya, tang mana untungnya.
4. yg nak melabur.. tak habis-habis duk fikir sampai dalam kain.. sampai babit kenapa melayu, kenapa bukan cina, kenapa bukan india yg sebuk beli emas.. tapi udahnya tak mula juga...
5. yg nak melabur juga .. sebuk bercerita untung agent.. untung syarikat .. untung MLM dan sebagainya..

sekarang kita buat camni jer... lantok lerr bangsa lain tuu.. lantok ler dengan komisen agent tu yg dikatakan MLM.. lantok lerr syarikat amek kesempatan.. toksah buang masa lagi dan lagi.. duk pikir yg melalut.

sekarang rasanya faham tak kat mana untung simpan emas dan perak?.. ker tak nampak lagi?..

cuba jadi manusia yg pantas membuat keputusan dan yakin pada diri sendiri.. ketepikan semua persoalan diatas..

tanya diri anda, mahukah anda.. tukarkan RM anda kepada emas dan perak?.. maksimum dari RM50,000.00 lagi setahun jadi Rm60,000.00? ataupun paling minimum katalah 1 dinar RM630 lagi setahun jadi RM700...

mahu ker tak mahu?... tepuk dada dan jadi lah manusia yg tahu mengambil kesempatan diatas peluang yg ada... kurangkan membuang masa, kurangkan berfikir benda yg tidak mendatangkan hasil.. yg penting ambil lah kesempatan sementara kita masih berpeluang..

tak nak beli emas.. mahal?... kita beralih arah ke silver.. pelaburan logam yg rendah buat masa ni.. tapi tak lama lagi.. jadi mahal juga.. jadi nak ke tak nak?.. ker nak buang masa duk tanya.. lepas tu.. fikir.. pastu tanya lagi.. dan fikir lagi.. sudahnya, otak yg sepatutnya jadi bernas buat keputusan makin LEMAH PENDIRIANNYA.

manusia yg matang.. apabila dia tahu apa yg dia mahu.. dia ambil mana yg perlu.. buangkan mana yg tiada keuntungan atau kurang keuntungan.. DAN NEKAD.
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#39
ini pandangan peribadi saya dalam menentukan produk apa yg saya mahu.. mungkin boleh dijadikan asas pemilihan kepada yg baru nak bermula -
1. syarikat yg kukuh
2. banyak cawangan memudahkan saya TERJAH pejabat masa nak jual nanti, tak payah susah-susah pakai orang tengah (dealer) yg belum tentu ada modal nak beli balik emas yg mereka jual.
3. susut nilai yg rendah (selagi dia HIDUP... saya nak mempertaruhkan dan mempergunakan keuntungan dari susut nilai)
4. saya boleh monitor harga dengan tenang.
5. BONUS bila saya tahu makin ramai orang yg jual dan beli produk tersebut (permintaan tinggi pada satu-satu produk) - kemungkinan peluang untuk saya jual balik kepada pengumpul produk tersebut lebih mudah dan saya tak perlu jual balik pada syarikat tu dengan harga buy back. INI PALING BEST bila networking mantop!
6. harga - selagi harga mampu dimiliki.. dengan kelebihan diatas kenapa nak pening kepala?.. yg penting setiap RM pada waktu kita beli tetap nilai yg sama dengan emas/silver pada waktu tu... dan HATI PUN TENANG..

jadi fikir betul-betul... ada banyak ilmu yg kita tak tahu.. ada banyak benda yg sukar nak maklumkan kerana ianya merangkumi pelbagai aspek.. HARUS benar-benar faham produk apa yg kita nak beli bukan main terjah beli kononya dah habis consider sampai dalam kain, esok nak jual huru hara juga!.

bankrup.. kalau takut company tu bankrupt - bayangkan kalau kita boleh terfikir - company yg establish dan jual mahal pun.. boleh bankrupt.. inikan pula yg jual MURAH.. lagi-lagi setakat company yg jadi orang tengah.. tiba-tiba produk yg kita beli tak ada dalam senarai.. bukan kata depa ni nak tipu tapi sebagai pembeli.. ilmu kita tak jauh mana jadi semua tu nak kena consider kalau nak melabur dengan hati tenang... simpan sampai 10 tahun! apa-apa boleh terjadi..

tapi saya ulang.. ini pandangan peribadi saya... sebagai pembeli dan juga penyimpan emas dan silver.. tiada kena mengena sebagai peniaga.
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#40
fuhh ramalan semakin panas....

otai-otai financial freedom katerrr...
1) Azizi Ali kata.. harga artanah di kawasan lembah klang tak masuk akal. Ekonomi down jadi kemungkinan BLR akan naik lagi.. Sekiranya membeli untuk rumah sendiri.. boleh beli (jika perlu).. sekiranya untuk property investment, kena consider betul2
2) USD dan Euro makin teruk.. jadi standby
3) CARTA TERKINI... EMAS DAN SILVER LEAD THE INVESTMENT!!!! WOOWWWIEEEE...

sapo-sapo yg belum laie... boli omeh ngan silver... tu larr eden dah kobarkan.. jangan cakap banyak, boli idak jugeee.... kan dah mahal dah .. hihihihi
 
Top