Perkongsian Tip: Jimatkan Kadar Bandwidth Laman Web Menggunakan .htaccess

Sapikk

Newbie
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,135
Points
36
Picture-2.png


Assalamualaikum.. Baru sebentar tadi saya terbaca mengenai rungutan bahawa di WC ni dah kurang perkongsian tutorial n etc.. Saya pun rasa syahdu je bace thread tu.. so ini tutorial/tip untuk kali ni.. [end]

Kali ini anda bakal mempelajari bagaimana untuk menjadikan laman web anda menjadi lebih ringan sekaligus bakal menjimatkan bandwidth/data transfer web. Hanya gunakan fail htaccess seperti yang diberi di bawah & upload ke root server laman web. Terdapat 2 pilihan dan pilih salah satu sahaja :)

Pilihan 1 (Bagi mereka yang ingin menggunakan “www”)
Code:
   1. FileETag MTime Size  
   2. <ifmodule mod_expires.c="">  
   3.   <filesmatch \.(jpg|gif|png|css|js)$="">  
   4.        ExpiresActive on  
   5.        ExpiresDefault "access plus 1 year"  
   6.    </filesmatch>  
   7. </ifmodule>  
   8. AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript  
   9. BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html  
  10. BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip  
  11. BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html  
  12. Options +FollowSymlinks  
  13. RewriteEngine On  
  14. RewriteBase /  
  15. RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domain.com$ [NC]  
  16. RewriteRule ^(.*)$ http://www.domain.com/$1 [L,R=301]

Pilihan 2 (Bagi mereka yang tidak mahu menggunakan “www”)
Code:
   1. FileETag MTime Size  
   2. <ifmodule mod_expires.c="">  
   3.   <filesmatch \.(jpg|gif|png|css|js)$="">  
   4.        ExpiresActive on  
   5.        ExpiresDefault "access plus 1 year"  
   6.    </filesmatch>  
   7. </ifmodule>  
   8. AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript  
   9. BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html  
  10. BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip  
  11. BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html  
  12. Options +FollowSymlinks  
  13. RewriteEngine On  
  14. RewriteBase /  
  15. RewriteCond %{HTTP_HOST} !^domain.com$ [NC]  
  16. RewriteRule ^(.*)$ http://domain.com/$1 [L,R=301]

PENTING! Ubah domain.com dengan nama domain anda sendiri.

Fungsi code htacces diatas:

1- Kompres fail-fail statik web seperti gambar, CSS, & javascript.

2- Memberitahu browser supaya menyimpan & menggunakan semula fail-fail yang telah diakses sebelum ini menggunakan cache yang disimpan oleh browser.

Kod htaccess ini memberi impak kepada pelawat web anda kerana ia membantu menjadikan laman web anda kelihatan hampir 100% statik walaupun anda menggunakan CMS seperti Wordpress, Drupal, & Joomla selain mengecilkan saiz CSS & Javascript.

p/s: Amat Sesuai untuk laman WEB JUALAN.. :)
WARNING: Backup dahulu fail htaccess asal agar boleh recover balik jika ada apa2 masalah..


Sumber: IceWink.com - Jimatkan Kadar Bandwidth Laman Web Menggunakan .htaccess
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
terima kasih di atas tutorial yang berguna ini. Semoga selepas ini takde lagi thread2 syahdu dan WC kembali ceria dengan pelbagai tutorial :D
 
Top