Perkara Asas Sebelum Berniaga di Ebay

Joined
Oct 27, 2012
Messages
221
Likes
4
Points
18
Offline
#1
1. Laptop
ini perkara paling asas yang perlu ada. cukup dengan laptop yang murah-murah je pun dah boleh, yang penting ada internet browser seperti google chrome dan mozilla firefox
saya lebih galakkan guna mozilla firefox sebabnya ianya lebih stabil. kedua, saya lebih suka guna windows 7 sebabnya ianya stabil dan boleh create banyak userwindows.

tapi takde masalah jika anda guna google chrome dan windows 7 ke atas. yang penting anda ada laptop yg boleh buat kerja untuk berniaga di ebay. windows 8, windows 10 pun masih boleh create multiple user windows untuk siapa yang ada banyak akaun ebay.

untuk anda yang masih baru nak berjinak-jinak, cukup ada 1 akaun ebay dulu. nanti kang pening kepala, steady. jangan gelojoh.hehe
2 Internet
dah ada laptop, mesti kena ada internet, untuk pemain ebay yang menggunakan multiple akaun ebay, saya sarankan untuk menggunakan internet broadband/ hotspot dari hp.
saya tak galakkan untuk guna internet strymix dan unifi / internet public. sebabnya ianya berisiko untuk anda bercampur dengan ip address yang sama pada akaun ebay orang lain.
jika anda yakin memang internet strymix di rumah atau public tu takde orang connect ebay selain diri anda sendiri, ya boleh..dipersilakan.
3. Kad debit/ Kad kredit
Di ebay, perkara ke 3 perlu anda ada ialah kad debit/ kad kredit. Kad debit boleh digunakan apa-apa shj kad asalkan ianya ada logo master/visa.
kad ini penting untuk anda daftar di paypal untuk withdraw duit ke akaun bank anda. dan tujuan ke dua adalah untuk anda bayar seller fees di ebay apabila mendapat jualan di ebay.

4. Simkad
Perkara ke 4 yang wajib anda ada ialah simkad untuk daftar no hp anda di ebay dan paypal. ebay / paypal kadang-kadang akan hantar kod / call untuk pengesahan identiti diri anda. so nak berniaga di ebay untuk new seller wajib ada no hp.

5. Modal Pusingan
Berniaga di ebay, tiada sebarang kos marketing dikeluarkan, ini kerana kita akan menggunakan sepenuhnya trafik sedia ada yang terdapat di website ebay. untuk pengetahuan anda, di ebay trafik sangat-sangat tinggi dan conversion juga sangat tinggi

jika anda mendapat 10 view shj, sudah cukup untuk membuatkan barang anda terjual di ebay. trafik yang ada di ebay kebanyakkannya adalah orang yang memang dah sedia untuk membeli, bukan seperti di facebook, yang memerlukan
Modal yang perlu anda ada adalah subjektif. bergantung pada jenis barang yang anda jual, modal utama ialah “knowledge”,
Modal kedua sebagai permulaan cukup dengan modal dalam lingkungan RM50 -RM500. sebab untuk akaun ebay yang masih baru, yang tidak ada sejarah pernah menjual barang lagi, ebay akan hold duit anda yang masuk ke dalam paypal anda.
so anda perlu dulukan duit untuk bayar barang yang anda jual kepada supplier dropship anda.
Pastikan jika anda new player yang bermain multiple akaun, simkad dan kad debit tak boleh berkongsi dengan akaun-akaun ebay anda yang lain.
 
Joined
Oct 27, 2012
Messages
221
Likes
4
Points
18
Offline
#2
PANDUAN BIJAK EBAY
BAB 1: PENGENALAN
BAB 2: BIJAK MENDAFTAR AKAUN EBAY
BAB 3: BIJAK DAFTAR DEBIT CARD DAN AKAUN PAYPAL
BAB 4: BIJAK MENDAPATAKAN FEEDBACK YANG BANYAK
BAB 5: TEKNIK BIJAK DROPSHIP
BAB 6: BIJAK MENCARI HOT ITEM
BAB 7: BIJAK LISTING PRODUK DI EBAY
BAB 8: BIJAK MENCARI TITLE & MEMBUAT DESCRIPTION
BAB 9: BIJAK MENJUAL SECARA AUTOMATIC
BAB 10: BIJAK MENAMBAH SELLING LIMIT
BAB 11: BIJAK MENCARI PRODUK FIZIKAL DI MALAYSIA
BAB 12: BIJAK POS BARANG KE LUAR NEGARA
BAB 13: PUNCA AKAUN EBAY ANDA AKAN DI SUSPENDED
BAB 14: BIJAK MENYELESAIKAN AKAUN EBAY KENA SUSPENDED
BAB 15: CARA BUAT LISTING PRODUK ANDA JADI “TOP PAGES EBAY SEARCH RESULT”


Untuk tempahan sila Email: Panduan Bijak Ebay di: panduanbijakebay@gmail.com
Untuk tempahan sila Email: Panduan Bijak Ebay di: panduanbijakebay@gmail.com
Untuk tempahan sila Email: Panduan Bijak Ebay di: panduanbijakebay@gmail.com
 
Joined
Apr 29, 2008
Messages
83
Likes
7
Points
8
Age
31
Offline
#3
nk jual barang di ebay ni ada cas x?
brp cas dia?
 
Top