Perisian Antivirus Yang Anda Gunakan??!!

Perisian Antivirus Yang Anda Gunekan??!!

  • Percuma

    Votes: 9 42.9%
  • Berbayar

    Votes: 12 57.1%

  • Total voters
    21
  • Poll closed .

b1naryc0de

Senior
Joined
Jan 4, 2006
Messages
376
Points
18
Saya lak sekarang guna Panda Internet Security 2008 (nak guna 2009 sayang lak license 2008 saya masih baru).. Sebelum ni guna yang free je avg, avira dan lain2..

Bagi saya antivirus yang free masih sangat terbuka kepada virus untuk menyerang.. Sebab itu dia bagi free.. Contoh sebelum guna Panda saya guna AVG.. Dan dapat rasa seakan ada virus yang dah masuk PC (berdasarkan prestasi dan fungsi PC yang sedikit terjejas).. Bila tukar je kepada Panda scan terus detect beratus2 virus dah masuk.. Lepas clean semua virus baru PC kembali kepada keadaan asal..

Contoh ada satu CC client saya, saya install antivirus free je selepas selesai format semua PC.. Hasilnya tak sampai 2 bulan macam2 virus bertapak.. Nak senang kena lah format balik..

Satu lagi contoh, ada satu client saya sebelum ni pakai AVG free version je.. Dan punya lah risau dalam 5 PC yang ada dia guna satu PC je untuk masuk ke Internet dan untuk cucuk pendrive customer.. Masa tu saya ada urusan dengan dia, saya perasan PC dia yang satu ni slow sesangat (salah satu symptom kene virus).. Jadi saya pun offer lah Panda.. Lepas dah install diorang berpuashati.. Virus dari pendrive customer semua terus detect dan dibersihkan sebelum sempat masuk ke PC.. Dan kini semua PC dia dah share Internet connection.. Alhamdulillah selepas 3 bulan tak ada masalah..

Cuma yang dia beli masa tu Panda Pro 2009 dan Panda Antivirus + Firewall 2008 (sebab nak murah.. jualan penghabisan stok).. Yang Panda 2008 tu license dia boleh guna untuk Panda Internet Security 2009 sebab activate selepas produk 2009 keluar.. Tapi masa tu saya tak bawak installer Panda 2009 jadi saya install dulu yang 2008 dan tak update database.. Hasilnya ada satu virus baru dari pendrive 2008 tak dapat nak delete betul2... Lepas delete ada balik.. Tapi lepas scan kat PC lain yang ada 2009 punye, virus tu berjaya dipadamkan.. Dan check balik kat 2008 memang virus tu alhamdulillah dah takde..

Bagi saya memang berpuashati guna Panda.. Panda ni kurang terkenal kerana dia lebih tumpu kepada sektor korporat berbanding pengguna rumah.. Berbanding Kapersky yang tumpu pada pengguna rumah..

Jadi nasihat saya pakailah yang berbayar.. Jika antivirus free tak detect apa2 virus masuk itu tak bermakna virus tak masuk.. Sebenarnya ada virus tapi tak dapat detect..
 

|rShah|r

freshman
Joined
Sep 29, 2008
Messages
345
Points
16
Age
35
Avira kalau keygen mesti detect sebagai virus..aku xfaham nape....dlu pakai avira...skang kaspersky IS 2009 Original...stakatnie...ok jerk..
 

krolbiz

freshman
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,624
Points
36
Kalau susah sangat nak beli kaspersky yg berbayar, download jer yg free kat site dier (trial). Lepas tu dalam sebulan pakai antivirus lain plak. Next month pakai balik kaspersky. Sebab biasanya saya agak kaspersky delete database trial users dia dalam jangkamasa sebulan.

Saya juz rekomen kalau2 nak pakai sangat kaspersky lar.. Nak dapat kaspersky yg ciplak punyer pun memang susah dah skrg. BTW, saya tak guna software2 ciplaks.. :)
 

highlander

Senior
Joined
Sep 25, 2008
Messages
1,670
Points
38
Dulu aq pkai free trial avira....tuk 3 bulan..biasa r percuma, funtionnya limited. Skang nie, pkai kaspersky bukan men meriah lagi detect virus.....
 

mfaiz

Senior
Joined
May 15, 2008
Messages
1,952
Points
38
Eset Smart Security...
 

mfaiz

Senior
Joined
May 15, 2008
Messages
1,952
Points
38
Eset Smart Security...

tp saya ada masalah ni...

nak kata free, x free... nak kata byar, x byar...

cam ne tu...? :D
 

mfaiz

Senior
Joined
May 15, 2008
Messages
1,952
Points
38

mayonis

Newbie
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,069
Points
38
Dari keputusan Poll yang telah dibuat maka saye buat kesimpulan,ramai gak rupenye di kalangan kite yang pakai perisian antivirus berbayar nie.Atau kalau tak sekalipun kite semue memang nak antivirus berbayar nie.Cume bab kos jee yang kite semue tak berape nak sanggup....betol tak...he.he.he...:rolleyes:
 

sayyidbest

Senior
Joined
Apr 20, 2009
Messages
1,353
Points
38
aku selalu guna 2 ni. Avira dan AVg. kedua2 free version

sekarang guna Avira.
so far so good jug ala.

Avira One Of The Top Antivirus Tau.Jgn Ingat Free Tak Power......Tapi Premium Dia Best Jugak.
 

bestari

Senior
Joined
Apr 9, 2009
Messages
1,905
Points
0
aku pki symantec antivirus...percuma + update yg memudahkan..xde masalah. lulus ujian detect unknown virus
 

ray07

Newbie
Joined
Dec 14, 2008
Messages
365
Points
16
aku pki Microsoft Security Essantials jer. Free, ringan & boleh dipercayai.
:)
 

codak

freshman
Joined
Apr 24, 2009
Messages
571
Points
0
pki macbook x payah pki antivirus hehe:D
 
Top