Perisian Antivirus Yang Anda Gunakan??!!

Perisian Antivirus Yang Anda Gunekan??!!

  • Percuma

    Votes: 9 42.9%
  • Berbayar

    Votes: 12 57.1%

  • Total voters
    21
  • Poll closed .

mayonis

Newbie
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,069
Points
38
Sekarang nie banyak betol virus2 yang menganggu gugat sistem pengkomputeran kite,sehingga melumpuhkan keseluruhan sistem operasi dan tidak kurang juge menghapuskan file2 penting anda.

Jadi saye nak wat survey samada anda menggunakan perisian antivirus percuma atau berbayar??

Apakah perisian antivirus yang menjadi pilihan anda dan yang anda rasakan terbaik skali?:rolleyes:
 

mayonis

Newbie
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,069
Points
38
Sebagai tuan rumah biar lew saye mulekan dulu.Saye gnekan perisian berbayar.Jenis Karspersky.Sebelum nie ade gune AVG dan AVIRA yang free punye.Tapi still beberapa kali kene gak seragan virus nie.Habis komputer saye.Dah kene repair semule.Duit lagi.Hmph.

Kalau nak di fikir2 kan dan di hitung2 kn lebih kurang jew kos menyelenggara dengan bli antivirus berbayar.Malahan saye rase lebih jimat lagi.

Yang berbayar nie kene kuor duit skit.Tapi puas hati lew.Stakat nie dah stahun lebih saye gune kaspersky dan tak pernah skali pun gagal dalam melindungi komputer saye(hopefuly it will last for a long period).Alhamdulillah.He.He.He.:rolleyes:
 

safuan

Newbie
Joined
Mar 21, 2008
Messages
179
Points
16
Saya pun guna Kaspersky 7.0 berbayar, setakat nie alhamdulillah -berfungsi dgn baik, khususnya bagi anda yg suka download benda yg free (yg mungkin ada diselitkan sesuatu malware)
 

khairilz

Senior
Joined
May 21, 2007
Messages
2,548
Points
38
aku pakai avira free version...
pc aku okey je..
sebelum aku pakai AVG untuk pc dekat cyber cafe, overall okey tapi performance jadi slow..
bagi aku avira ni ringan dan pakai memory skit je untuk run..

kat bawah ni ialah result selepas semua antivirus ni diuji dengan 147,000+ jenis virus

1. Kaspersky version 6.0.0.303 - 99.62%
2. Active Virus Shield by AOL version 6.0.0.299 - 99.62%
3. F-Secure 2006 version 6.12.90 - 96.86%
4. BitDefender Professional version 9 - 96.63%
5. CyberScrub version 1.0 - 95.98%
6. eScan version 8.0.671.1 - 95.82%
7. BitDefender freeware version 8.0.202 - 95.57%
8. BullGuard version 6.1 - 95.57%
9. AntiVir Premium version 7.01.01.02 - 95.45%
10. Nod32 version 2.51.30 - 95.14%
11. AntiVir Classic version 7.01.01.02 - 94.26%
12. ViruScape 2006 version 1.02.0935.0137 - 93.87%
13. McAfee version 10.0.27 - 93.03%
14. McAfee Enterprise version 8.0.0 - 91.76%
15. F-Prot version 6.0.4.3 beta - 87.88%
16. Avast Professional version 4.7.871 - 87.46%
17. Avast freeware version 4.7.871 - 87.46%
18. Dr. Web version 4.33.2 - 86.03%
19. Norman version 5.90.23 - 85.65%
20. F-Prot version 3.16f - 85.14%
21. ArcaVir 2006 - 83.44%
22. Norton Professional 2006 - 83.18%
23. AVG Professional version 7.1.405 - 82.82%
24. AVG freeware version 7.1.405 - 82.82%
25. Panda 2007 version 2.00.01 - 82.23%
26. Virus Chaser version 5.0a - 81.47%
27. PC-Cillin 2006 version 14.10.1051 - 80.90%
28. VBA32 version 3.11.0 - 79.12%
29. ViRobot Expert version 4.0 - 76.22%
30. UNA version 1.83 - 75.44%

jadi pilihla antivirus terbaik untuk ada..kaspersky memang okey tapi berbayar, tu yang tak best...

Kat bawah ni pulak keputusan heuristic testing, heuristic testing ialah keupayaan antivirus mengesan virus yang tidak dapat dikenal pasti atau yang tiada dalam database antivirus tersebut..

1. Nod32 2.51.30 - 41503
2. Vba32 3.11.0 - 32911
3. VirIT 6.1.9 - 16469
4. AVG 7.1.405 Professional - 13624
5. AVG 7.1.405 freeware - 13624
6. Rising AV 18.41.30 - 12214
7. McAfee 10.0.27 - 10708
8. Ikarus 5.19 - 7191
9. F-Prot 6.0.4.3 beta - 6247
10. Ukrainian National Antivirus 1.83 - 5506


*result dari http://cybernetnews.com

p/s: pendapat aku kalau nak pilih antivirus, pilih la antivirus yang dah lama bertapak dalam bidang ni dan ada company besar tapi jangan pilih norton, norton memang slow dan akan merosakkan hard disk korang..ni pengalaman aku la 5 tahun bukak cyber cafe. Lain orang lain pendapat

Antara company besar antivirus

Trend Micro Antivirus - Internet Security
Norton Antivirus 2009
Panda Antivirus Pro 2009
ZoneAlarm Anti-virus 2009
McAfee
AVG
*ada sapa2 dah cuba antivirus malaysia version?aku dah try tapi database virus sikit sangat, die focus dekat trojan dan worm je..
 
Last edited:

mayonis

Newbie
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,069
Points
38
aku pakai avira free version...
pc aku okey je..
sebelum aku pakai AVG untuk pc dekat cyber cafe, overall okey tapi performance jadi slow..
bagi aku avira ni ringan dan pakai memory skit je untuk run..

kat bawah ni ialah result selepas semua antivirus ni diuji dengan 147,000+ jenis virus

1. Kaspersky version 6.0.0.303 - 99.62%
2. Active Virus Shield by AOL version 6.0.0.299 - 99.62%
3. F-Secure 2006 version 6.12.90 - 96.86%
4. BitDefender Professional version 9 - 96.63%
5. CyberScrub version 1.0 - 95.98%
6. eScan version 8.0.671.1 - 95.82%
7. BitDefender freeware version 8.0.202 - 95.57%
8. BullGuard version 6.1 - 95.57%
9. AntiVir Premium version 7.01.01.02 - 95.45%
10. Nod32 version 2.51.30 - 95.14%
11. AntiVir Classic version 7.01.01.02 - 94.26%
12. ViruScape 2006 version 1.02.0935.0137 - 93.87%
13. McAfee version 10.0.27 - 93.03%
14. McAfee Enterprise version 8.0.0 - 91.76%
15. F-Prot version 6.0.4.3 beta - 87.88%
16. Avast Professional version 4.7.871 - 87.46%
17. Avast freeware version 4.7.871 - 87.46%
18. Dr. Web version 4.33.2 - 86.03%
19. Norman version 5.90.23 - 85.65%
20. F-Prot version 3.16f - 85.14%
21. ArcaVir 2006 - 83.44%
22. Norton Professional 2006 - 83.18%
23. AVG Professional version 7.1.405 - 82.82%
24. AVG freeware version 7.1.405 - 82.82%
25. Panda 2007 version 2.00.01 - 82.23%
26. Virus Chaser version 5.0a - 81.47%
27. PC-Cillin 2006 version 14.10.1051 - 80.90%
28. VBA32 version 3.11.0 - 79.12%
29. ViRobot Expert version 4.0 - 76.22%
30. UNA version 1.83 - 75.44%

jadi pilihla antivirus terbaik untuk ada..kaspersky memang okey tapi berbayar, tu yang tak best...

Kat bawah ni pulak keputusan heuristic testing, heuristic testing ialah keupayaan antivirus mengesan virus yang tidak dapat dikenal pasti atau yang tiada dalam database antivirus tersebut..

1. Nod32 2.51.30 - 41503
2. Vba32 3.11.0 - 32911
3. VirIT 6.1.9 - 16469
4. AVG 7.1.405 Professional - 13624
5. AVG 7.1.405 freeware - 13624
6. Rising AV 18.41.30 - 12214
7. McAfee 10.0.27 - 10708
8. Ikarus 5.19 - 7191
9. F-Prot 6.0.4.3 beta - 6247
10. Ukrainian National Antivirus 1.83 - 5506


*result dari http://cybernetnews.com

p/s: pendapat aku kalau nak pilih antivirus, pilih la antivirus yang dah lama bertapak dalam bidang ni dan ada company besar tapi jangan pilih norton, norton memang slow dan akan merosakkan hard disk korang..ni pengalaman aku la 5 tahun bukak cyber cafe. Lain orang lain pendapat

Antara company besar antivirus

Trend Micro Antivirus - Internet Security
Norton Antivirus 2009
Panda Antivirus Pro 2009
ZoneAlarm Anti-virus 2009
McAfee
AVG
*ada sapa2 dah cuba antivirus malaysia version?aku dah try tapi database virus sikit sangat, die focus dekat trojan dan worm je..

Wahhhh........Perkongsian yang menarik dan sangat berinformatif untuk kite semue....Terime kasih kerana berkongsi maklumat ya khairilz.
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
689
Points
16
wahha..thx2
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
689
Points
16
aku guna kapersky ngan malwarebytes...
 

aqifdg

Senior
Joined
May 3, 2008
Messages
704
Points
18
salam..
perisian antivirus yg aku gunakan sampai ari ni ialah AVG Anti Virus 8.0
yg percuma punye
so far ok la
:)
leh download kat http://www.download.com
 

exinco

Senior
Joined
Apr 14, 2007
Messages
723
Points
18
aku selalu guna 2 ni. Avira dan AVg. kedua2 free version

sekarang guna Avira.
so far so good jug ala.
 

spatt

Newbie
Joined
Jun 20, 2008
Messages
765
Points
18
Age
35
aku guna nod32 ngan patch yang xkan expired sampai bile2...hehe :D
 

razizainon

Newbie
Joined
Oct 28, 2008
Messages
135
Points
18
aku guna AVG8 bebyr dgn antirootkit.

whoa spatt..untung tu!!
eh, yg patch ni confirm tak dak probs?
maksud probs masa nak update or probs database x up 2 date ka?
 

pakaronlinemoney

freshman
Joined
Jan 28, 2009
Messages
29
Points
0
salam,
apa khabar,

jana duit "pakai search boleh jana duit"
search la ape2 pn."sbulan boleh dpt dlm rm800"
i bru jmpe program ny
if brminat cpt2 pm i

send msg u kt [email protected]
i ajar step by step "free no charge"
tawaran terhad kay so cepat2 ler if tak melepas

ikhlas,
faris
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
34
ak guna bitdefender total security..
ok gak detect trus delete..
 

wbiz2u

freshman
Joined
May 21, 2007
Messages
149
Points
16
Age
46
Aku guna antivirus yg paling org tak suka sebab katanya bnyk mkn source.
Norton 360 versi 2++ dah masuk tahun ke dua pakai.

Syukurlah tak pernah ada virus yg menyelinap masuk.
 

mayonis

Newbie
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,069
Points
38
salam,
apa khabar,

jana duit "pakai search boleh jana duit"
search la ape2 pn."sbulan boleh dpt dlm rm800"
i bru jmpe program ny
if brminat cpt2 pm i

send msg u kt [email protected]
i ajar step by step "free no charge"
tawaran terhad kay so cepat2 ler if tak melepas

ikhlas,
faris

eerrr...Saye rase takde kene mengene langsung nie.....
 

izzat3114

freshman
Joined
Feb 8, 2006
Messages
123
Points
16
Age
34
aku guna nod32 ngan patch yang xkan expired sampai bile2...hehe :D

xnak share ke patch tu?

currently saya guna McAfee Scan Plus berbayar, tp dapat free dari McAfee during promotion period.. untung jugak dalam USD40..huhu..

pendapat saya, x kesah guna free atau berbayar, yang paling penting ialah, rajinkan diri kemaskini/update virus database. rata2 saya jumpa, atau bila rakan2 mintak tolong cleankan virus apa suma, bila saya check, mesti av x update. windows pun x update. so, no wonder la virus boleh menyelinap masuk.

dalam kes virus, ada 2 faktor utama penyebab virus boleh masuk.
1. X update windows
2. X update av
Update av, tp windows x update kadang2 kena juga. Pentingnya update ni untuk tutup security holes yang ada. Pakai la av berbayar sekalipun, kalau update malas, x lama la, kena la virus nanti.

Kalau nk tgk dari segi bagus ke x av tu pada saya, saya x tgk sgt statistik tu. Baik saya test sendiri tgk camne. :D

saya penah gunakan beberapa av dan is sebelom ni, apa yang boleh saya katakan setiap produk ada pro and cons.
sedikit review dari saya base pada pengalaman saya gunakan.

1. Nod32 Smart Security Suite - pakai 3 bulan je, so far saya boleh katakan, update dia laju. Scan pun teramat laju dan antara terlaju berbanding av lain.
2. Norton Internet Security - mmg perlukan penggunaan memori yang byk. recommended pakai 1GB ram at least. Scan dia slow sikit compare to Nod32 tp dari segi protection mmg bagus. Saya penah kena attack ngan virus sekali dulu time pakai Norton ni, bila kena je, automatik firewall block all outbound and inbound access. so virus tu x dapat react and at the same time, boleh heal terus.
3. Bitdefender Internet Security - pakai dalam setahun je kot. Scan pun laju and update pun laju. x pakai ram banyak sangat.
4. McAfee Internet Security - x berat, tapi scan process antara yang perlahan. mmg x dinafikan.
5. Kaspersky Internet Security - laju dalam scan process dan paling best, ini internet security yang termurah untuk dapatkan valid legal license. Nod32 antara yang termahal.

untuk yang free pulak, saya penah guna..
1. AVG - ramai guna ni, mmg bagus untuk komputer dengan spec yang rendah. av ni pun x makan banyak ram.
2. Avast - antara av free terbaik penah saya guna, all-in-one package, bukan setakat av aje dapat, spywayre protection, network firewall pun sekali. recommended to all.

Jadi apa2 pun, x kesah la berbayar atau percuma paling penting ialah, rajin2kan tekan butang update x pun sila set auto-update. last but not least, keep your windows updated too.

mana2 yang tersilap info tu sila betulkan ye..:)
 
Top