Perhatian : Sama tapi tak serupa

Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#1
oklah pagi2 ni sy bgn utk menulis satu article di blog sy, memandangkan sy tak berapa pandai tulis blog berbahasa english ini jadi kebanyakkan lecturer dan kawan2 ckp penulisan sy mmg pelik sedikit. So, agak mudah utk memastikan mana satu article daripada sy.

So, setelah bgn dr napping ada sesuatu yg "istimewa" dah berlaku pada content site sy ni :

http://catzer.com/wp/index.php/2007/12/25/online-shopper/

ada beberapa content tu telah diguna pakai oleh seseorang:

http://aslimalang.com/reviews/get-cheap-rugs-from-superiorrugscom/

Pada mulanya sy menganggap ini kebetulan tp sy rujuk pada kawan2 yg lain, ini merupakan plagarism. So, apa pandangan kawan2 yg lain. Idea tu mmg sama even dia buang beberapa patah perkataan dan menggantikan beberapa perkataan mengikut kesesuaian.
 
Joined
Dec 11, 2007
Messages
1,819
Likes
0
Points
38
Age
29
Offline
#2
yup.. hampir sama.. cuma my girl fren > my wife and many more..

saya rasa, maybe dia guna article spinner (satu software untuk rewrite article).

kenapa sy kata demikian??

sebab, sy try ambil artikel kamu, kemudian saya masukkan dlm artikel spinner.. dan kemudian iainya keluar dan hampir 98% sama mcm web yg tiru sufferdick..

p/s: pada yg tiru tu, jgn tiru sebijik.. walaupon guna article spinner, tapi jagalah maruah anda..

bak kata pepatah "more quality more money but more duplicate more less credibility"
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#3
sy mmg tulis article tu sendiri so even dia gunakan article spinner sy masih dpt detect penulisan sy tu.Maklumlah english sempoi2 jerk.

Agak mengecewakan sbb ini bukan kali pertama berlaku rasanya lebih 3 kali dah. Tp yg kali ini dlm masa tak sampai satu hari article sy tu dah diciplak. Nampak mcm professional sgt tp hakikatnya nak tulis article yg mudah pun masih gagal.
 
Joined
Jun 9, 2007
Messages
783
Likes
0
Points
16
Offline
#4
alahai cian kat ko...
hermmm...ang mesej la balik kat blogger 2 mintk penjelasan dia..
aku pun tak suka la gak kalau karya ditiru2 ni..
 
Joined
Nov 24, 2007
Messages
258
Likes
2
Points
18
Offline
#5
hmm..obvious sgt plagiarism esp kt bhgian atas tu..sbb stail writing surfaddict tu still ade..tak hilang even dah ganti ngan word lain
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,600
Likes
0
Points
36
Offline
#7
Kalau nak Free artikel spinner yg berkualiti, kat signature saya pon ada.. (dalam special software tu)
 
Joined
Feb 12, 2009
Messages
79
Likes
0
Points
0
Offline
#8
aiks... apsal x bleh buka aslimalang tu... mmg malang tui... bru nk tgk trus x leh buka...

apa2 hal ko komen kat blog dia jerk.. awat duk tiru2 nih... tak baguih...
 
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,061
Likes
1
Points
36
Offline
#9
aiks... apsal x bleh buka aslimalang tu... mmg malang tui... bru nk tgk trus x leh buka...

apa2 hal ko komen kat blog dia jerk.. awat duk tiru2 nih... tak baguih...
Lebai malang.....hu.hu.hu....:rolleyes:
 
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,366
Likes
0
Points
36
Offline
#11
asli yg malang dah close kot post dia yg satu tu..
dah x dpt nak tgk dah
 
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,061
Likes
1
Points
36
Offline
#13
"The page you were looking for was not found. "

Die dah trase malu agaknye....he.he.he...:rolleyes:
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#14
Erm mungkin byk lagi perkara kita kena perkukuhkan demi menjaga ketulenan artikel kita.. :)

Sbb tu gaya penulisan sgt penting sama mcm cap jari, even kembar pun tak serupa cap jari mereka. English teruk sgt tu kadang kala membantu juga bile case mcm ni
 
Top