Perhatian : Sama tapi tak serupa

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
oklah pagi2 ni sy bgn utk menulis satu article di blog sy, memandangkan sy tak berapa pandai tulis blog berbahasa english ini jadi kebanyakkan lecturer dan kawan2 ckp penulisan sy mmg pelik sedikit. So, agak mudah utk memastikan mana satu article daripada sy.

So, setelah bgn dr napping ada sesuatu yg "istimewa" dah berlaku pada content site sy ni :

http://catzer.com/wp/index.php/2007/12/25/online-shopper/

ada beberapa content tu telah diguna pakai oleh seseorang:

http://aslimalang.com/reviews/get-cheap-rugs-from-superiorrugscom/

Pada mulanya sy menganggap ini kebetulan tp sy rujuk pada kawan2 yg lain, ini merupakan plagarism. So, apa pandangan kawan2 yg lain. Idea tu mmg sama even dia buang beberapa patah perkataan dan menggantikan beberapa perkataan mengikut kesesuaian.
 

mohdhilmi.com

Newbie
Joined
Dec 11, 2007
Messages
1,833
Points
38
Age
30
yup.. hampir sama.. cuma my girl fren > my wife and many more..

saya rasa, maybe dia guna article spinner (satu software untuk rewrite article).

kenapa sy kata demikian??

sebab, sy try ambil artikel kamu, kemudian saya masukkan dlm artikel spinner.. dan kemudian iainya keluar dan hampir 98% sama mcm web yg tiru sufferdick..

p/s: pada yg tiru tu, jgn tiru sebijik.. walaupon guna article spinner, tapi jagalah maruah anda..

bak kata pepatah "more quality more money but more duplicate more less credibility"
 

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
sy mmg tulis article tu sendiri so even dia gunakan article spinner sy masih dpt detect penulisan sy tu.Maklumlah english sempoi2 jerk.

Agak mengecewakan sbb ini bukan kali pertama berlaku rasanya lebih 3 kali dah. Tp yg kali ini dlm masa tak sampai satu hari article sy tu dah diciplak. Nampak mcm professional sgt tp hakikatnya nak tulis article yg mudah pun masih gagal.
 

myarsenal

freshman
Joined
Feb 12, 2009
Messages
80
Points
0
aiks... apsal x bleh buka aslimalang tu... mmg malang tui... bru nk tgk trus x leh buka...

apa2 hal ko komen kat blog dia jerk.. awat duk tiru2 nih... tak baguih...
 

ajisaziz

freshman
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,383
Points
36
Hhehehe..sapelah rajin bumped thread ni erk..skang ni dah takde isu plagarism lagi sbb letak copyscape tu:

http://www.copyscape.com/
aku tak tau plak pasal copyscape nih
tp best, satu info yg berguna
so far aku cek takde copy
bleh la guna banner tu
best..best
 

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
Erm mungkin byk lagi perkara kita kena perkukuhkan demi menjaga ketulenan artikel kita.. :)

Sbb tu gaya penulisan sgt penting sama mcm cap jari, even kembar pun tak serupa cap jari mereka. English teruk sgt tu kadang kala membantu juga bile case mcm ni
 
Top