Perhatian : kepada para blogger, sila backup website anda !

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,832
Points
48
Age
36
Perhatian : kepada para blogger, sila backup website anda !

just in case
 
Last edited:

awie_fie

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
329
Points
0
Ye betul tu Tuan,
Dah banyak kes ceroboh saat ini.
 

rajaotai

Newbie
Joined
Sep 8, 2008
Messages
168
Points
16
sekitar masa sukan sea tempoh hari ke? heheh. apapun, memang kena constant.
 

AzlanIMer

Newbie
Joined
Feb 19, 2010
Messages
1,010
Points
36
Terima Kasih bro RK di atas peringatan yang berguna nie :)
 

zaidizek

freshman
Joined
Nov 16, 2007
Messages
45
Points
6
Kalau guna blogspot senang sikit nak buat b/up.....
 
Joined
Sep 6, 2009
Messages
40
Points
6
terima kasih tuan atas nasihatnya. masalah terjadi kat blog utama saya sewaktu saya menulis post tentang kemenangan skuad harimau muda kita di sukan sea tahun ini. keesokan harinya blog saya di hack dan banyak post saya da hilang. kini hanya tinggal sekitar 70 lebih post jak lagi. huhu...apa pun da back up da 4 hari yg lepas.
 

Cikgu Yas

Newbie
Joined
Feb 9, 2010
Messages
261
Points
0
Sediakan payung sebelum hujan ....... sekarang nie musim banjir bro hahahaha
 

Cikgu Yas

Newbie
Joined
Feb 9, 2010
Messages
261
Points
0
macam mana untuk nak elakkan blog ni dari di hack....ada sesiapa yang boleh bagi info?

Selalu back up ...... kadang2 buat la protection hebat mana pung tp kalau nak kena kena juga ...... kalau ada back up org kata jatuh tak sampai ke lantai la hehehe
 

operation

freshman
Joined
Feb 17, 2009
Messages
179
Points
16
saya masih tak tau cara backup guna wordpress ada tak yang baik hati dekat sini sudi ajar
 

operation

freshman
Joined
Feb 17, 2009
Messages
179
Points
16
cek wrdp bpe blog bro.. pastu download jek dari hosting.. :D
thanx sudi reply :D
boleh tak bro tunjuk kan details sikit..

cek wrdp bpe blog bro yang ni apa eh maksudnya?
download jek dari hosting..? yang ini kita kena pergi cpanel eh? lepas tu?
 

googirl

freshman
Joined
Sep 12, 2011
Messages
42
Points
0
thanx sudi reply :D
boleh tak bro tunjuk kan details sikit..

cek wrdp bpe blog bro yang ni apa eh maksudnya?
download jek dari hosting..? yang ini kita kena pergi cpanel eh? lepas tu?

uik.. apehal lak aku jadi mangse TUT ni? Operation kan org lama kt sini.. aku mmg malas nk bg TUT bab2 ni, sbb google sume ada.. tp sbb soalan tu cam menguji je.. aku bg la cara backup wordpress dalam 60 saat ni... tgk je pic bawah

backup 60 sec.jpg

kalau wp new version pun sama je.. trial n error.. nak tau lebih lanjut g kat aunty youtube.. lebih senang nak fhm..

-END-
 

CypherHackz

freshman
Joined
May 29, 2007
Messages
43
Points
6
Age
34
Untuk backup, saya ada 2 plugin yang saya guna dan recommend.

1. VaultPress
- berbayar, $15USD sebulan
- realtime backup
- backup the whole thing termasuklah database, file dalam wp-content seperti plugins, themes, dan uploads
- gunakan pada blog yang utama sahaja, unless kalau ada banyak duit boleh guna dekat ke semua blog anda

2. WP DB Backup
- percuma
- boleh schedule backup
- hanya backup database sahaja
- kalau taknak guna VaultPress, plugin yang ni adalah alternatif yang memadai

-cypher.
 
Top