[Percuma] Hype Protector - Lindungi Diri Anda!

Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#1
Perlu beli atau tidak sesebuah produk di Internet terutama panduan buat duit?

Anda dapat buat keputusan dengan merujuk "aliran" kerangka hype protector berikut. Sila klik pada imej thumbnail di bawah:



Bagi seorang newbie khasnya, merekalah yg biasanya menjadi mangsa kebanyakan IM yang menjual sesuatu produk. Hype 'tidak salah' sebab ia satu konsep marketing. Yang penting adalah apa yang dikatakan betul dan produk memang betul2 bagus. Hype yang tak masuk akal adalah hype yg kata A, tapi dalam produk/panduan cakap B. Ini menipu.

Jadi, sebelum nak beli sesuatu produk, tanya dan tanya dulu diri anda, perlu atau tidak. Antara soalan yg boleh ditanya:

1. Kalau beli produk ni, dapat bantu tingkatkan jualan produk atau tingkatkan lagi hasil bisnes aku tak?

2. Kalau beli produk ni, dapat tingkatkan trafik ke laman web aku tak?

3. Aku betul2 perlukan ke panduan buat duit model ni? Aku perlukan side income tambahan ke?

4. Kalau aku beli produk ni, tak kacau aku punya fokus kat projek aku sekarang ke?

5. Apakah "kelayakan" penulis panduan ini? Dia ada bukti ke dia guna teknik ni? Statistik? Results? Takat cakap sape pun boleh.

6. Sebelum aku beli produk ni, ada benda penting lain ke aku perlu beli? Susu anak? Duit minyak? Bil air/api? Sewa rumah? Kena make sure tak negatif duit aku bulan ni.

7. Dah ada orang beli ke benda ni? Baik aku baca review JUJUR diaorang dulu.

8. Produk ni sama tak dengan produk2 lain yang dah aku beli atau produk lain dah melebihi cover apa yang panduan ni dedahkan?

9. Aku akan baca dan study ke ebook ni? Ebook2 yg lepas pun aku tak bukak2 lagi..

10. Bini aku tak marah ke kalau aku beli produk ni?
:D

...dan banyak lagi soalan yang boleh ditanya pada diri sendiri. Kalau banyak jawapan adalah YA atau PERLU, maka silakanlah membeli produk tersebut. Kalau banyak jawab TAK, maka itu bermaksud tak payah lah beli.

Sekian takat ni.

Nota kaki 1: Kadang2 produk yang bagus dan IM yang jujur pun disalahkan juga. Padahal yang salah adalah si pembeli. Sape suruh beli tanpa fikir dulu? :rolleyes:

Nota kaki 2: Kawan kita saudara Rizal ada sediakan panduan beli ebook: http://panduanbeliebook.com
 

Nik

Newbie
Joined
Jun 23, 2008
Messages
307
Likes
0
Points
16
Offline
#2
....selama ini,memang saya sedang menanyakan soalan yang lebih kurang macam yang bro zul list-kan.Alhamdullilah,setakat ini,saya dapat mengawal "nafsu" saya dari membeli produk berkenaan terutamanya dalam niche buat duit.

Walaupun hati ini "bergonjak"mahu dapatkan produk tersebut!. :),mana taknya,salesletter dia memang "membunuh" dan menjanjikan pulangan yang beribu-riban(seperti yg bro zul katakan HYPE)..sape tak nak kan?

Bukan saya katakan produk tersebut(niche buat duit) tidak bagus,tetapi saya berpegang pada prinsip "lain orang lain rezekinya".

"tidak semestinya jika yg mengeluarkan produk tersebut dapat 7 angka sebulan bila dah beli produk dia,kita juga akan dapat 7 angka sebulan".

Tapi tak mustahil! jika kita benar-benar berusaha dan mengikuti semua yang di ajar dalam produk tersebut..Itu pun jika teknik dan langkah yg di tunjukkan benar2 berkesan dan terbukti.

Apa-apapun,kita kena berusaha+bertindak+bertawakal=Kerjayaan.

Insyallah...

just my 2cent... :)

Thanks bro zul..kerana menyediakan soalan yang saya kira memang membantu newbie macam saya ni dalam memilih/membeli sesuatu produk.
 
Last edited:
Joined
Apr 20, 2009
Messages
48
Likes
0
Points
0
Offline
#3
sama la yang bermain difikiran aku...
sbb aku xsuka sgt membaca sbb aku xakan faham.
apa2 yang aku nak wat,aku perlu blaja dgn praktikal,snang utk nmpak n snang utk paham.
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#4
Beli apa yang perlu sahaja.

Kalau ia dapat improve kita punya skills dan tahap bisnes, so beli lah.

Tapi kalau takat beli dan dijadikan perhiasan dalam hard disk komputer, hmm, rasanya lebih bagus beli barang lain dulu.
 
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,721
Likes
0
Points
38
Offline
#5
belilah sesuatu yang dapat membantu kita... kalau dah salah beli jgn pk negetif walaupun sakit ati tahap tenuk... kite pk positif belajar sehingga negeri cina.. huhu..
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#6
Sebelum beli, kena jelas dulu tujuan. Pastikan berniat ikhlas. InsyaAllah hati akan tenang. :)
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#8
Dalam dok bincang2 pasal scam, jangan ingat newbie saja yg mudah kena tipu.

Kenapa newbie mudah tertipu? Sebab mereka masih baru dalam bidang IM ni.

Mcm tu juga otai atau orang lama. Mudah juga kena tipu kalau mereka masuk ke bidang yg lain / baru yg tak berapa tahu sangat. Bila mereka masuk bidang baru, mereka juga akan jadi newbie dalam bidang tu. Kita kena faham kitaran dan putaran 'hukum alam' ni. Sehebat mana seseorang, hanya bidang dia sahaja. Tapi bidang lain, tak sama sekali.

Mcm kes saya, lebih kurang seminggu yg lepas, dah kena tipu dengan seorang scammer berjumlah $97.00. Nasiblah guna kad debit dan hanya buat pre-payment sahaja yg tak perlu bayar apa2 dulu dalam tempoh 30 hari. Selamat duit. Lepas beli baru tergerak hati nak cari pasal penjual tu. Baca2, dah ramai yg tertipu. Sampai skrg tak dapat2 lagi barang yg dijanjikan (produk digital).

Moral ceritanya: Kita bila masuk satu bidang baru yg bukan bidang kita, dan kita amat excited dgn bidang tu, kita mudah untuk tertipu sebab kita baru nak mencuba dan trial & error.

*Bidang baru yg saya masuk tu takde banyak rujukan dalam pasaran Malaysia. Kat luar negara banyak. So saya beranikanlah diri. Tup2 scam rupanya. Asam garam..
 
Last edited:
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,600
Likes
0
Points
36
Offline
#9
Biasanya saya akan beli sesuatu produk (khususnya ebook), bila saya betul2 memerlukannya dan bila nampak testimonials (dlm forum) daripada pengguna2 lain yg produk tersebut terbukti memberi hasil positif & berkesan.

Kadang saya heran juge, ada sesetengah drpd kita yg nampak je produk baru yg hot di pasaran terus beli. Sedangkan ebook2 yg byk dibeli sblm ni belum tentu lagi diamalkan sepenuhnya...
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#10
Kadang saya heran juge, ada sesetengah drpd kita yg nampak je produk baru yg hot di pasaran terus beli. Sedangkan ebook2 yg byk dibeli sblm ni belum tentu lagi diamalkan sepenuhnya...
Mungkin keperluan dan pandangan setiap orang adalah berbeza kot. Tapi tak apalah, janji mereka tahu apa yg mereka lakukan.. Lgpun yg dibeli adalah panduan (ilmu), lainlah kalau beli sesuatu yg tak berfaedah mcm majalah hiburan dan benda2 yg lagha. Itu bolehlah kita rasa pelik.
 
Joined
Sep 1, 2008
Messages
236
Likes
0
Points
16
Age
38
Offline
#12
kalau nak senang fokus tuntut satu ilmu dulu.....mahirkan diri...rajin2lah tanya kat otai yang berkaitan....

bro zul....ecover seringgit tu menarik gak...
 
Joined
Sep 1, 2008
Messages
236
Likes
0
Points
16
Age
38
Offline
#13
kalau nak senang fokus tuntut satu ilmu dulu.....mahirkan diri...rajin2lah tanya kat otai yang berkaitan....

bro zul....ecover seringgit tu menarik gak...
 
Joined
Oct 27, 2008
Messages
519
Likes
0
Points
18
Offline
#14
ok, kalau saya...tengok niche product to..means model bisnez internet ape yang di fokuskan/diketengahkan dlm sesuatu product digital/fizikal tu..

macam saya mmg da tetapkan nak fokuskan kepada 1 niche Internet Marketing sahaja sekarang...apa2 produk mengenai niche selain yg sy buat saya akan cakap NO...

so yang paling penting ialah FOKUS kan kepada model internet bisnez yg kita sedang jalankan
 
Joined
Feb 13, 2009
Messages
150
Likes
2
Points
0
Offline
#15
:) nice tips..
rasanya TS merujuk kepada product "buat duit" (if salah, maaf ya).
And, setuju dengan pendapat encik zul, tak semestinya newbie kena "tipu", semua orang pon terdedah.

Mungkin newbie akan tertarik dengan "buat duit sambil tido" , since kami tak ckup ilmu untuk memulakan. Bila dengar term yg pelik pelik, terasa sangat susah. pening kepala. Yg kami tau, nak buat duit saja. Hal lain tanak amik tau. so, product yg attack emosi kami (duit banyak, cepat, cara malas), mmg kami nampak sangat mengiurkan.

Yg dah lama pon, tak kurang juga. Mungkin produknya level "up skit", if dah start generate some income and tak consistence, mesti la tak puas hati. Product yg berkaitan dengan "improvement" dari segi traffic, ROI, time, or whatever related, sure rasa teringin kan? Nak nak plak bila yg "hebohkanya" tu orang besar dalam that niche. so shining. Tak senang duduk kalo tak beli. takot ketinggalan dari marketer lain yg dah beli.

Tapi, dalam sibuk "protect diri" dari terkena or tertipu, ada baiknya dikaji kenapa kita rasa nak membeli? since ramai kat sini marketers, the reason "why i want to buy" tu penting juga. Sales letter hype? Ada proved video? Nama besar? Banyak sosial prove? website professional? Iklanya ada di merata rata? terbaca review "jujur"? dan macam macam faktor lagi yg berkemungkinan. U guys dah tahu apa yg "worked" (dah terbukti melelehkan air liur u guys), why not use it for your business lak. And fikirkan cara nak mantapkan lagi that method.

Pada yg terasa tertipu plak, kenapa rasa tertipu, customer service tak bagus? product tak kualiti? tak delivery? 4 kali membeli similiar product tapi semua lebih kurang saja. Ada la satu produk yg "bolehla", why not promote that paling ok product to your "community" gunakan point2 kenapa u rasa thats x product is better thn other.since u dah pon ada pengalaman dengan banyak product. Tolong orang lain buat keputusan yg baik, at the same time earn some money. Dapat juga pahala. Tak perlu jadi penipu. And apa salahnya kalo u sendiri plak buat produk..since u dah tahu semua kelemahan..

my point is, even benda buruk, if we want to look at "good" sight, mesti ada kebaikan yg boleh di ambil, di manfaatkan. Kebanyakkan kat sini business man, so, always be on your shoes. Sentiasa melihat sebagai seorang peniaga, bukan pelanggan.

p.s
thanks for sharing that tips, its a nice way to promote yourself, at the same time, helping each others.
 
Last edited:
Joined
Apr 10, 2006
Messages
398
Likes
2
Points
18
Offline
#17
Terima kasih smartzul atas perkongsian yang sangat bagus kepada newbie. Pengalaman sebagai newbie..biasanya bila terjumpa laman web atau produk yang yang mempromosikan tektik & strategi buat duit di internet memang ghairah betul nak tau rahsia yang kononnya akan dibongkarkan tu! Terutamanya apabila melihat screenshot akaun bank atau paypal yang mak ooiii kekadang tu macam tak logik! Bagi yg ada background grafik dah tentu akan tau bahawa screenshot boleh diedit (bagi yg tak jujur)..dan perkara yg paling mustahak di sini adalah mulakan edisi siasat terhadap latar belakang penulis/penerbit produk tersebut! Kalau sahih & reputasinya terbukti bagus..so memang sangat berbaloi ler membeli. Tapi kebanyakan yang tertipu tu pasal mereka dah termakan sales letter yang gila-gila killer..terus tekan button buy now tanpa berfikir lagi..lepas tu baru ler menyumpah..hampeh..kat penjual. Pada saya..yang silapnya pembeli juga pasal main terjah jerk beli..Saya produk seumpama ini pernah terkena masa era "TsunamiWang" dulu..tapi kira ok gak tak banyak sedikit ilmu dapat gak dari ebook tu..memang kat WC pon masa tu dilanda tsunami pasal hot membincangkan ebook ni :D kui..kui..
 
Last edited:
Joined
May 10, 2012
Messages
13
Likes
0
Points
0
Offline
#19
Thanks bro zul..kerana menyediakan soalan yang saya kira memang membantu newbie macam saya ni dalam memilih/membeli sesuatu produk.
 
Last edited:
Top