Percaya ka anda pada hantu??????

mamatpenang

Senior
Joined
May 11, 2008
Messages
2,551
Points
38
Assalamualikum semua

percayakah anda pada hantu

Kita sebagai orang melayu telah didik masyarakat kita dengan hantu raya

pelesit dan macam macam toyol

Jadi apa pendapat anda dengan hantu

boleh share dengan saya

saya dulu ada la ikut rancangan seekers kat TV3

kadang kadang rasa merapu

Jadi kalau anda pernah terjumpa hantu atau ada pengalaman mistik ngan hantu nie leh la share dengan geng wangcyber

sekarang nie kat TV3 pun rancak ngan drama hantu dan wayang gambar melayu pun rancak buat tentang hantu nie

Saya juga kadang kadang layan juga gambar hantu Indonesia lama
Suzanna 80an best juga sundal bolong macam macam la

Memang sinonim masyarakat kita dengan hantu nie

Ada orang kata ( hantu tue orang yang suka mengapi apikan orang juga disebut hantu jugak)

Apa apa pun harap semua diskas tentang hantu nie k


 

khairilz

Senior
Joined
May 21, 2007
Messages
2,549
Points
38
hantu..
aku pernah nampak sekali depan mata aku
tapi aku tak percaya pun kat hantu,hoho

kejadian pertama

satu ari tu, aku pergi rumah kawan dalam pukul 10 malam cam tu
aku panggil kawan aku tapi tak keluar-keluar
sedangkan die duduk kat ruang tamu je
aku panggil lagi dan lagi
aku pun pandang tepi ke arah semak
dan nampak lembaga putih
macam perempuan pakai pakaian solat
aku pun terkejut jugak, aku pun perhati
lama jugak perhati, tetibe die ilang
aku pun apa lagi..start moto dan pecut 100km sejam, hehe

kejadian kedua

masa tu aku tengah buat online biz la
dalam pukul 3 pagi cam tu
tetibe bulu roma aku naik, aku rasa macam ada orang belakang aku
orang tu berdiri betul2 belakang aku, aku nak berpaling tp seram gak
masa orang tu datang, keadaan memang sunyi sangat dan ada bau harum
dalam 5 minit cam tu, aku perasan orang tu berjalan keluar dari bilik aku
sampai sekarang aku tak tahu ape benda tu sebenarnya
 
Last edited:

Zairi Zaidi

Newbie
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,254
Points
38
Age
28
hantu adalah syaitan
tak percaya kewujudan hantu kiranya tak percaya kan kewujudan syaitan
Syaitan juga adalah makhluk Allah yang durjana
 

ama

Newbie
Joined
Mar 8, 2009
Messages
413
Points
0
saya x percaya hantu tapi kalau hantu tu tegur saya,naik seram jugak..
Seumur hidup saya x pernah ag jumpe hantu..mntk jauh la..
 

arm

Newbie
Joined
Sep 2, 2006
Messages
873
Points
16
hantu ni istilah orang melayu

hantu = iblis jelmaan manusia
hantu = jin

orang melayu bila nampak iblis jelmaan manusia atau jin, derang akan cakap itu adalah hantu. jadi jangan tak percaya, sebab iblis dan jin memang wujud.

cuma tak semua orang terbuka hijab mereka untuk melihat benda2 ni. ada sesetengah orang Allah buka hijab. ada yang tidak.

Antara manusia yang Allah buka hijab mereka untuk melihat perkara2 ghaib ini ialah:
- orang2 alim dan berilmu
- kanak2 yang masih belum tahu menggunakan akal
- orang2 yang terpilih oleh Allah

Dulu aku sekolah asrama penuh. Paham2 jelah kan sekolah asrama ni, macam2 ada. Ada kawan2 aku kat sekolah dulu boleh nampak benda2 ni. tapi aku tak nampak pon. walaupun kawan aku tu dok sebelah aku jer.

6 bulan lepas adik aku pindah rumah baru. malam first derang tido rumah tu, anak sedara aku yang berumur 3 tahun tiba2 diam dan perhatikan sesuatu kat satu sudut ruang tamu. adik aku dah menggelabah dah sebab anak dia tak berkelip pandang benda tu, nasib baik dia tak menangis.

kat dunia ni, jin boleh nampak manusia. tapi akhirat nanti kat padang mahsyar, manusia plak boleh nampak jin, jin plak Allah tutup hijab mereka daripada melihat manusia.
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,336
Points
38
hurm belom pernah ada pengalaman jumpa hantu.. tapi kat sekolah saya mmg ada hantu.. kalau jam 12 malam kat makmal komputer mesti ada bunyi krong krang!! krong krang!! (pak cik guard yang cerita)

kawan saya pulak yang duduk asrama agama kalau balik cuti dia selalu cerita yang dia dengan member kerap jumpa Jin. errr~~~ seram jugak bila dgr dia cerita...

katanya ada yang menyerupai perempuan cantik dan berbau harum dan pernah satu kes ada member kpd kawan sy pernah tidur bersama Jin tersebut!!...
 

mamatpenang

Senior
Joined
May 11, 2008
Messages
2,551
Points
38
Kalau ada tahu tempat berhantu leh share

sekarang nie National Geographic nak buat dokumentari tentang hantu nie

kalau anda tahu leh send kat National Geographic

Wartawan dia akan ke seluruh asia buat pengambaran Indonesia Malaysia Thailand dan banyak lagi tempat asia tenggara

memang bayaran lumayan world class

 

sayyidbest

Senior
Joined
Apr 20, 2009
Messages
1,353
Points
38
Herm.Sebenarnya hantu adalah Jin dan Syaiton.Cuba korang cakap hantu banyak2 kali korang mesti cakap Tuhan tuhan tuhan.Sama jer.kalau malam2 tu tak yah ler pi gatai2 pikir pasal benda macam ni.Pikir benda lain.

Dan gambar pompuan tadi tu.huhuhu.Aku terus pi panggil Tok Kadi malam tu jugak.Keh5.
 
Top