PENIPU BESAR di Mudah.my - HASMAWATY OTHMAN - Maybank acc : 164490043117

Offline
#1
This liar is very active in mudah.my selling cheap camera,handphone, pda and laptop for unreasonable price..he/she don't have the item to sell, he just put the ads(very attractive ones and say that the item was TIPTOP working condition even the price is very low) and wait for victim to call him..

what ever you do pls don't bank-in or transfer your money to this maybank account:

Name : HASMAWATY OTHMAN
acc. no : 164490043117

he will never want to COD even in the same city(he said he stay in Penang), he will ask you to pay for deposit 1st into his wife maybank account(HASMAWATY OTHMAN - 164490043117) to booking that item, then he will tell you that he already post the item, then said to you must wait 2-3 days, but he never give a tracking number or will give false one. After 5-10 days, the item still not received and you cannot contact him..he also will gone with the wind..and your deposit money will also 'burn' with him..

P/S : I'm one of his victim, but only lost RM80(i'm was lucky because my salary cheque float 1 more day, if not i will lost more than RM300), a lot of his victim already lost RM100, RM550, RM600 and RM800..so please BEWARE and EXTRA CAREFULL dealing with stranger seller especially for those who don't want COD and ask you to bank-in to his friend/husband/wife/sister/relative bank account...anyway, hope the internet business will be safe from the scammers and conman, have a nice day, bye~

Please spread this post to any forum online or website to alert people about this conman..your cooperation will be appreciated..thanks
 
Last edited:
Offline
#6
Huhu..aku pun mujur je nak kena.
Aku minat Nokia N95 8GB.
Harga mamat tu letak RM500 je.
Hilang akal...tapi minat punya pasal aku call la.
Mat Penang. Nombor Digi. Katanya HQ ada kat KL.
Bila aku nak COD, dia kata tak boleh. Kena bank in dulu.

Mesti dah ramai mangsa...sian..:(
 
Offline
#7
Yang penting bila nak deal dekat mudah, contact direct dengan pembeli. Kalau ada deal melalui YM, save deal tersebut utk security reason.

Saya pernah nak beli tv 2nd hand utk main games, then pembeli dari Subang so bolehlah jumpa sbb dekat jerk. Biasa sy beli brg kat mudah ni after seminggu slowly approach..kalau desperate semcm jerk nak jual, cam pelik jerk kan :D
 
Offline
#9
Tak kisah la nak beli kat halaman mana pun.
Tapi amalkan sikap-sikap seperti berikut:

Hati-hati sebelum buat pembelian.
Siasat dahulu seiapa penjual.
Ambil maklumat detail semasa berhubung.
Utamakan urusan COD.

Sebelum beli yang penting
siasat...siasat dan siasat...

|
|
v
 
Offline
#11
saya lebih prefer beli kat forum dari beli kat open web camtu... antaranya forum lowyat.net sebab banyak urusniaga diorang buat... kalau tak sayang duit takpe...dah la ekonomi tengah gawat skang ni...hehehe
 
Offline
#13
mudah sangat sampai tak perlu register utk buat deal.
semamangnya scammer nampak peluang yang amat cerah utk diorang buat aktiviti 'cari mangsa'.. hati-hati terutama buat newbie
 
Offline
#15
Off Topic jap...

Aku ada video cam Sony, printer HP 3 in 1 (kabel takde) dan jam tangan Gucci (ori) nak jual. Kalau jual kat ruangan jual-beli dalam WC ni boleh ke? Dah lama nak jual tapi tak tau nak jual kat mana...Buat nyemak bawah katil je...

Kalau jual kat kedai barangan terpakai dapat jual murah sangat...
 
Offline
#16
Bukanj shj di mudah dot com tp internet marketer yg di kenali pun ada ura-ura nk menipu..Sy sudah membuat pembayaran(2 hari yg lepas) utk pakej blog tp shhg kini masih lagi tdk dpt produk tersebut.Bila contact tiada pulak yg reply, klu mcm ni la org melayu berniaga mmg untung skali je la..
 
Offline
#17
Bukanj shj di mudah dot com tp internet marketer yg di kenali pun ada ura-ura nk menipu..Sy sudah membuat pembayaran(2 hari yg lepas) utk pakej blog tp shhg kini masih lagi tdk dpt produk tersebut.Bila contact tiada pulak yg reply, klu mcm ni la org melayu berniaga mmg untung skali je la..
wah..team flarebiz kena ambik tahu pasal ni..kan xpasal2 tcalar reputasi :p
 
Offline
#18
Bukanj shj di mudah dot com tp internet marketer yg di kenali pun ada ura-ura nk menipu..Sy sudah membuat pembayaran(2 hari yg lepas) utk pakej blog tp shhg kini masih lagi tdk dpt produk tersebut.Bila contact tiada pulak yg reply, klu mcm ni la org melayu berniaga mmg untung skali je la..
Ada call HP mereka tak? Mungkin mereka ada masalah teknikal yang tak disengajakan dan tak dapat kesan masalah tu lebih awal. Better call terus atau contact mana2 IM yang ada relation dgn pakejblog.

IM dari WC belum ada yang saya jumpa menipu...Susah tu nak naikkan reputasi, takkan nak menipu RM yg tak seberapa tu...Better selesaikan..
 
Offline
#19
Bukan niat utk menuduh tp pelbagai cara sy cuba utk contact team flarebiz ni dan bertanya kpd IM yg lain sebgai contoh termasuklah di IM smartzul (sbb mgk anggapan sy internet server down mybabkn lambat reply) tp shg skrg masih tiada reply.Bagi sy, internet server down bukan satu alasan sbg peniaga online kita kena sentiasa peka dn ade back-up plan A dn plan B sebagai contoh katalah ade internet server down knape tidak meletakkan Hp.no atau alamt syrk beroperasi. Susah klu org Melayu berniaga mcm ni..
 
Offline
#20
Bukanj shj di mudah dot com tp internet marketer yg di kenali pun ada ura-ura nk menipu..Sy sudah membuat pembayaran(2 hari yg lepas) utk pakej blog tp shhg kini masih lagi tdk dpt produk tersebut.Bila contact tiada pulak yg reply, klu mcm ni la org melayu berniaga mmg untung skali je la..

Saudara oneazri kena maklumkan tentang perkara tersebut melalui sebarang medium contact yang mereka sediakan, saya percaya mereka bukan hendak menipu mungkin email tersasar, tak sampai. sistem jem atau sebarang kemungkinan yang tidak dapat dielakkan.

Saya pernah berhadapan dengan masalah email tak sampai, menyebabkan client tunggu sehingga 4,5 hari......... :(

Semoga Flarebiz dapat menyelesaikan masalah ini .....

Nanti saya cuba hubungi mereka untuk masalah anda ini ....!

PENIPU BESAR di Mudah.my - HASMAWATY OTHMAN - Maybank acc : 164490043117
Saya setakat ini, tidak ada masalah lagi membeli produk fizikal di Mudah.my ...... nampaknya kena berhati-hati ni. ..
 
Last edited: