Penggunaan Bahasa yang sesuai untuk sewabelirumah.com?

Pada pendapat anda, sewabelirumah.com sesuai dengan dengan bahasa apa?

  • Bahasa Melayu

    Votes: 1 50.0%
  • Bahasa Inggeris

    Votes: 0 0.0%
  • BM + BI

    Votes: 1 50.0%

  • Total voters
    2

zakri

Senior
Joined
Jan 29, 2007
Messages
586
Points
18
Selamat semua!

Saya ingin bertanya, adakah sesuai untuk saya menggunkan bahasa melayu atau bahasa inggeris di halaman sewabelirumah.com?

Ataupun campur BM dan BI? Apa pandangan anda?

Untuk makluman halaman ini adalah untuk pasaran malaysia terutamanya. Dan juga singapura serta brunei jika ada yang berminat.
 

iskandar

Senior
Joined
Jan 8, 2006
Messages
394
Points
18
Age
43
Memandangkan nama domain dlm bahasa melayu, saya rasa pengunjung anda kebanyakannya akan expect site anda berbahasa melayu.

Tapi tengok jugalah siapa audience anda - budak kilang atau professionals ? Kalau professional, saya rasa mereka tak kisah dgn bahasa inggeris.

Tapi secara peribadi, saya akan gunakan satu bahasa saja. Dua bahasa ni macam rojak - melainkan anda punya masa, tenaga atau wang utk buat 2 versi site anda - BM & BI.

Yg penting tanya diri, siapa audience anda - golongan mana & umur mereka. Lepas tu sesuaikan bahasa, samada formal, separuh formal atau tidak.

Camna pun, jgn la pakai bahasa rojak sbb site ini perlu kredibiliti - sbb benda penting yg libatkan wang & masa. Bahasa rojak (campur BM BI) boleh tapi utk site hiburan, sembang2 atau forum.
 

zakri

Senior
Joined
Jan 29, 2007
Messages
586
Points
18
iskandar,
terima kasih atas nasihat anda,

catz,
hehehe :) terima kasih juga atas nasihat ko. Susah nak cari ko sekarang ya..

Saya akan cuba untuk tukar kepada BM secara berperingkat memandangkan ia melibatkan template sekali..
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Saya berpendapat, menggunakan BM adalah lebuh sesuai.

Sebab nama domain dah BM.
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Saya fikir guna dua2 bahasa..
Tapi main bahasa dalam bahasa melayu
:)
ok?
coz domain awak dalam bahsa melayu..
rasional kena bahasa ingeeris juga, saya tgk rumah yang ada mmg rumah yang mewah jugak..mungkin bakal pembeli ni golongan atasan yang banyak duit..:)
Kalau ingin target golongan kelas atasan, buat dalam bahasa malaysia dengan tatabahasa yang betul.
 
Top