Pengalaman 1st Time Berbiz...

Joined
Feb 23, 2009
Messages
162
Points
0
hahaha,kalau suma orang cita budak2 pekan, aku nak cita sejarah budak kampung lak.

mak aku ada kebun limau. agak banyak la, setiap musim lebih 10 tan.. ewaktu tu aku darjah 4...

kalau cuti sekolah je aku akan jual limau depan rumah aku.. komisen dapat la 10% dari pendapatan hari tu... selalunya dalam rm 10 la sehari aku dapat..

tapi yang buat aku bangga sekarang bukan pasal dapat duit, tapi pekerjaan sebelum menjual tu. keje2 mengutip, mengangkat dan membuka gerai semuanya aku yang buat..

agak membanggakan jugaklah bila teringat balik budak darjah 4 boleh angkat 1 bakul penuh buah limau seberat 30+ kg.

hehehe, kenangan.. sekarang nak try IM lak...
 

zery6098

freshman
Joined
Mar 16, 2009
Messages
10
Points
0
best la pengalaman korang nih.Pengalaman aku plak,bekerja dengan sorang cikgu ni di pasar malam.Jual Gula kapas yg budak2 suke makan tuh.Memang otak bisnes la cikgu ni.Masa tu aku darjah 4.Aku pakat gi keje ngan abang aku.Start petang,kul 10 dah abis dah.Memang best.Sekali gi jual,dapat RM20-30 sorang.Untuk bebudak darjah 4 memang nilai RM20 ni banyak.Tapi aku abiskan nagn beli parts basikal.Ms tu tengah gila BMX.huhu..:)
 

julius

Newbie
Joined
Feb 13, 2009
Messages
731
Points
0
Teringat apabila aku terpaksa jalan kaki dan melawat 3 buah rumah panjang hanya untuk jual aiskrim dalam plastik...sampai rumah panjang ke-3, aiskrim dah jadi sirap bungkus (cair le..)

http://www.rahsiaautoresponder.com
 

khairilz

Senior
Joined
May 21, 2007
Messages
2,549
Points
38
hahaha, macam-macam

aku pengalaman bisnes aku ialah menguruskan sebuah cyber cafe kepunyaan ayah aku tapi ayah aku lepas dekat aku semua urusan dan dia tak peduli pun pasal cyber cafe tu..daripada repair kom sampaila tutup kedai semua aku handle..pekerja pun aku jaga..
pengalaman aku handle cyber cafe dari form 1 sampai form 5..
 
Top