Peluang Pelaburan di Public Mutual

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#81
Perniagaan dan pelaburan adalah 2 instrumen yang berbeza..
Unit trust lebih kepada pelaburan yang bertujuan meningkatkan nilai wang anda dalam jangka masa panjang..
Inflasi menyebabkan nilai wang semakin susut (harga barang semakin mahal)..
So perlu ada satu mekanisme utk mengelakkan nilai wang kita susut disebabkan inflasi..unit trust adalah salah satu caranya..
 
Joined
Jul 6, 2011
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
#82
penah involve gak,amek masa lama bergantung pada tempat/negara yg kita nak invest...kalau nak try gak,dapatkan informasi dari agen tentang negara yg dijangka akan meningkat naik....


huhu:D
 

nsdder

freshman
Joined
Jun 23, 2011
Messages
154
Likes
0
Points
0
Offline
#83
Saya dah melabur dalam unit ni tapi tak banyak ..sebab nak test market kononnya. Tapi wat masa ni tak nampak lagi keuntungan sebab nilainya jatuh..walaupun tak banyak.
 

VJAR7

freshman
Joined
Jun 6, 2008
Messages
60
Likes
0
Points
6
Offline
#84
salam, bro sekarang ni unit mana yang tengah murah dan baru declare dividend.....public ittikal ok ke sekarang seunit....?
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#85
Saya dah melabur dalam unit ni tapi tak banyak ..sebab nak test market kononnya. Tapi wat masa ni tak nampak lagi keuntungan sebab nilainya jatuh..walaupun tak banyak.
masuk fund ape ye? da brp lama melabur? sapa2 yg invest tahun 2009 keatas biasanya da untung 10%++ setahun..try consult dengan agent anda utk memaksimumkan profit..
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#86
salam, bro sekarang ni unit mana yang tengah murah dan baru declare dividend.....public ittikal ok ke sekarang seunit....?
Fund2 public mutual yg baru diclare distribution (dividend) adalah Public ittikal, PISTF dan PIEF..
Ketiga2 fund ni declare div pada 31 may lepas..Public ittikal telah pun ditutup utk pelaburan..
Jika ingin melabur sekarang bole try fund PISEF, dalam masa 7 bulan pertama tahun 2011 ni da untung 9%..
Hujung bulan ni (31 July) fund PISEF ni akan declare dividen..tahun lepas dividen declare 4.1%..;)
 

VJAR7

freshman
Joined
Jun 6, 2008
Messages
60
Likes
0
Points
6
Offline
#87
T.T PISEF stand for apa?adakah instrumen pelaburan sama dengan ittikal local invest....klu baru tahun pertama invest agak2 berapa lama boleh balik modal and cepat ke dapat break even sori2 t.t byk tanya plak....
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#88
T.T PISEF stand for apa?adakah instrumen pelaburan sama dengan ittikal local invest....klu baru tahun pertama invest agak2 berapa lama boleh balik modal and cepat ke dapat break even sori2 t.t byk tanya plak....
PISEF adalah Public Islamic Select Enterprises Fund..
Public Ittikal adalah moderate fund dan duit dilaburkan di pasaran saham malaysia, china, korea, taiwan etc...
PISEF pula adalah agresif fund dimana duit dilaburkan di pasaran saham malaysia sahaja (local market).

Public ittikal telah pun ditutup utk pelaburan sebulan lepas dan pelabur baru/lama tidak lagi dibenarkan untuk masuk.
PISEF masih lagi dibuka untuk pelaburan..

PISEF berpotensi untuk meningkat dalam jangkamasa 6 bulan akan dtg oleh kerana fund ini invest di kaunter2 saham "bluechip" seperti Telekom,Axiata, Sime Darby, Pet Chem, IOI etc dimana fundamental kaunter2 ini amat kukuh

Berapa lama utk balik modal bergantung pada trend ekonomi dan aggresiveness fund yang anda pilih..Ada yang dalam masa 2-3 bln da breakeven dan trus untung bulan berikutnya..ada yang amik masa lebih dr 6 bulan..

Cuma dalam unit trust ada strategi pelaburan yg tertentu utk memaksimumkan profit dan di masa yang sama cuba utk protect capital anda (Agent unit trust amat arif dalam hal ini)..bole consult saya utk info lanjut..
 
Last edited:

pesona

freshman
Joined
Jul 7, 2011
Messages
44
Likes
0
Points
0
Offline
#89
Saya beli guna wang EPF aje...ada Public Ittikal dalam 171,000units....Sekarang keluar EPF pulak beli saham-saham BSKL pulak diversify some money ke BSKL.
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#90
Berita baik..Public Ittikal telah dibuka kembali untuk pelaburan melalui skim EPF...:)

Re-Opening of Public Ittikal Fund for Employees Provident Fund (EPF) Investments

We wish to inform that Public Ittikal Fund (P ITTIKAL) will be re-opened for EPF investments with effect from 20 October 2011. P ITTIKAL will however remain closed for cash sales.

Investors who wish to make cash investments may consider investing in our new fund, Public Ittikal Sequel Fund (PITSEQ) which was launched on 11 October 2011. The offer period for PITSEQ ends on 31 October 2011. PITSEQ has similar features to P ITTIKAL and aims to achieve capital growth over the medium to long term period by investing in a portfolio of Shariah-compliant equities and sukuk. PITSEQ comes with free Takaful coverage on Group Term Life with Total and Permanent Disability plus Group Personal Accident, subject to terms anF conditions.
 
Last edited:
Joined
Aug 7, 2009
Messages
376
Likes
0
Points
0
Offline
#91
Saya pun ada buat investment sikit di Public Mutual ,baru lagi ,saya beli unit trust syariah punya..
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#92
Tahniah pada mereka yg telah melabur dlm public mutual..insyallah anda akn mendapat keuntungan yg optimum...;)
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#94
fund yang mana satu yang paling bagus. minima berapa rm, berapa lama......
Fund yg ok skang, PISTF, PISEF, PISSF...
Minima pelaburan rm1000, cadangan tempoh melabur adalah 3 tahun..
Jika ingin melabur bole hubungi sy..
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#95
Public Mutual declares distributions for 8 funds

Public Bank’s wholly-owned subsidiary, Public Mutual, declares distributions totaling more than RM98 million for eight of its funds. The total gross distributions declared for the financial year ended 30 November 2011 are as follows:
Fund
Gross Distribution / Unit
Public Select Alpha-30 Fund
2.50 sen per unit
Public Far-East Alpha-30 Fund
0.25 sen per unit
Public Far-East Dividend Fund
0.50 sen per unit
Public Islamic Sector Select Fund
2.00 sen per unit
Public Islamic Alpha-40 Growth Fund
0.75 sen per unit
Public Islamic Asia Leaders Equity Fund
0.75 sen per unit
Public Islamic Balanced Fund
1.00 sen per unit
Public Islamic Infrastructure Bond Fund
2.50 sen per unit

Public Mutual’s Chief Executive Officer Ms. Yeoh Kim Hong said that the Company is pleased to be able to declare distributions despite the current challenging market conditions. Public Select Alpha-30 Fund is an equity fund that aims to achieve capital growth over the medium- to long-term period by investing in up to a maximum of 30 stocks primarily listed on Bursa Securities. Public Far-East Alpha-30 Fund is an equity fund that seeks to achieve capital appreciation over the medium-to long-term period by investing in up to a maximum of 30 stocks in the domestic and regional markets whereas, Public Far-East Dividend Fund is an equity fund that provides income by investing in a portfolio of stocks in domestic and regional markets which offer or have the potential to offer attractive dividend yields. Public Islamic Sector Select Fund, Public Islamic Alpha-40 Growth Fund and Public Islamic Asia Leaders Equity Fund are Shariah-based equity funds. Public Islamic Sector Select Fund seeks to achieve long-term capital appreciation by investing in a portfolio of securities, mainly equities, that complies with Shariah requirements from market sectors in the domestic market. Public Islamic Alpha-40 Growth Fund aims to achieve capital growth by investing in up to a maximum of 40 stocks which comply with Shariah requirements.

Public Islamic Asia Leaders Equity Fund aims to achieve capital growth over the medium- to long-term period by investing mainly in stocks of companies with market capitalisation of US$1 billion and above in domestic and regional markets that comply with Shariah requirements. Meanwhile, Public Islamic Balanced Fund aims to provide steady income and capital growth over the medium- to long-term period by investing in a portfolio of Shariah-compliant investments, while Public Islamic Infrastructure Bond Fund is to provide annual income to investors through investments in sukuk of companies in the infrastructure sector.

All of the above funds are distributed by Public Mutual unit trust consultants. Public Mutual is Malaysia’s largest private unit trust company with 90 funds under management. It has 2.6 million accountholders and as at 31 October 2011, the total net asset value of the funds managed by the company was RM43.7 billion.

sumber : http://www.publicmutual.com.my/LinkClick.aspx?fileticket=lS17n0nUcJY%3d&tabid=87
 
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#97
baru je siang tadi saya mulakan pelaburan di public mutual... saya ambil PISSF.. asalnya nak ambil ittikal.. dah penuh la pulak.
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#98
bro saja nk tanya,apa pendapat u ttg pcif..?
PCIF sejak dilancarkan 2007 sehingga hari ini blum mencapai apa2 keuntungan...hrga masih lagi dibawah hrga dilancarkan rm0.25 dan myb amik masa yg lama utk kembali pada hrga asal...my advise bole try fund2 local lain yg lebih baik prestasinya seperti PIDF,PIEF,PISEF,PISSF etc..
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#99
baru je siang tadi saya mulakan pelaburan di public mutual... saya ambil PISSF.. asalnya nak ambil ittikal.. dah penuh la pulak.
Tahniah kerana membuat pelaburan dengan Public Mutual..PISSF fund yg bagus..
 
Joined
Sep 1, 2009
Messages
1,692
Likes
3
Points
38
Offline
Berminat juga untuk membuat pelaburan dalam Public Mutual ni, tapi nak baca sikit2 dulu...
Dah yakin dengan pelan2 yang ada dan cara melabur..baru rasa selamat nak melabur. :)
Apapun, terima kasih kepada thread starter cycberzul dan juga saudara frannez yang banyak
memberi info kat sini. :)
 
Last edited:
Top