Peluang Pelaburan di Public Mutual

Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#61
FBM KLCI dijangka cecah 1,780 mata tahun depan


2010/11/15
PASARAN saham negara berpotensi menjalani aliran peningkatan ‘super’ yang bakal menyaksikan penanda arasnya, Indeks Komposit Kuala Lumpur FTSE Bursa Malaysia (FBM KLCI) melonjak mencecah 1,780 mata menjelang akhir tahun depan, kata Penganalisis Pasaran, SN Lock.

Selepas merekod paras tertinggi dalam sejarah pada minggu lalu, FBM KLCI dan pasaran utama global khususnya Eropah kembali susut pada Jumaat susulan kebimbangan langkah menaikkan kadar faedah oleh bank pusat serta masalah hutang Ireland.
Lock, bagaimanapun berkata, penyusutan selepas kenaikan tinggi pasaran adalah sesuatu yang diperlukan oleh FBM KLCI untuk membolehkan ia meneruskan aliran peningkatannya setelah merekodkan paras tertinggi 1,528.01 mata.
“Sasaran utama bagi tahun depan adalah antara 1,691 hingga 1,780 mata, dengan paras sokongan kritikal pada 1,440 hingga 1,550 mata,” katanya pada Forum Pelaburan Kewangan Persendirian TheEdge di Kuala Lumpur, kelmarin.

Dari segi prospek lebih baik, Lock berkata jika sasaran 1,780 itu dilepasi, FBM KLCI juga mampu meningkat mencecah 1,869 hingga 1,958 mata pada 2011.

Sementara itu, Naib Presiden Penyelidikan Maybank Investment Bank (Maybank-IB), Wong Chew Hann, berkata wujud potensi peningkatan aliran masuk dana asing ke pasaran ekuiti Malatsia.

“Kami menjangka kadar dasar semalaman kekal stabil atau sekurang-kurangnya sehingga separuh kedua 2011. Ekuiti adalah kelas aset paling menarik untuk dilabur dalam situasi regim kadar faedah yang rendah,” katanya.
Beliau bagaimanapun, menyasar FBM KLCI mampu melonjak mencecah 1,660 mata menjelang akhir 2011. – BERNAMA
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#62
Public Mutual declares distributions for 6 funds


Public Bank’s wholly-owned subsidiary, Public Mutual, declares distributions for six of its funds. The total gross distributions declared for the financial year ended 30 November 2010 are as follows:
Fund Gross Distribution / Unit
Public Select Alpha-30 Fund 2.50 sen per unit
Public Natural Resources Equity Fund 1.50 sen per unit
Public Far-East Dividend Fund 0.50 sen per unit
Public Islamic Balanced Fund 1.00 sen per unit
Public Islamic Sector Select Fund 1.00 sen per unit
Public Islamic Asia Leaders Equity Fund 0.75 sen per unit

According to The Edge-Lipper Fund Table dated 22 November 2010, Public Select Alpha-30 Fund and Public Natural Resources Equity Fund have generated one-year returns of 15.81% and 12.10% respectively for the period ended 12 November 2010. At the same time, Public Far-East Dividend Fund recorded a one-year return of 6.97%.

Meanwhile, both Public Islamic Balanced Fund and Public Islamic Sector Select Fund, which are open for EPF Members Investment Scheme, also recorded double digit one-year returns of 11.08% and 32.73% respectively for the period ended 12 November 2010. Public Islamic Asia Leaders Equity Fund, which was launched in January this year, generated a six-month return of 9.67% for the period ended 12 November 2010.

All of the above funds are distributed by Public Mutual unit trust consultants.

Public Mutual is Malaysia’s largest private unit trust company with 82 funds under management. It has over 2,320,000 accountholders and as at 29 October 2010, the total net asset value of the funds managed by the company was RM40.2 billion.
 
Joined
Dec 7, 2010
Messages
5
Likes
0
Points
0
Offline
#63
macamane dengan pelaburan menggunakan epf akaun 1 ye?
saya baru tahu jek pasal ni..
mase bulan 7 aritu dh silap.. pi buat loan ASB dgn RHB bank.. skrg baru ade kawan bgtaw yg Public Mutual lebih untung & terjamin kehalalannye.. tentang isu ASB tak halal saya ada juga dengar tp xde fatwa dikeluarkan lg so saya xambil pusing sangat..

sekarang ni terpikir2 lak cam tak berbaloi lak ambek loan tu.. bulan2 kene byr.. kalo melalui epf ni.. dia sendiri jalan..

Loan silap2 kene blacklist kalo xbayar.. hehehe..

ape syarat ptg ye tok Public mutual menggunakan epf akaun 1 ni?
:D:D
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#64
macamane dengan pelaburan menggunakan epf akaun 1 ye?
saya baru tahu jek pasal ni..
mase bulan 7 aritu dh silap.. pi buat loan ASB dgn RHB bank.. skrg baru ade kawan bgtaw yg Public Mutual lebih untung & terjamin kehalalannye.. tentang isu ASB tak halal saya ada juga dengar tp xde fatwa dikeluarkan lg so saya xambil pusing sangat..

sekarang ni terpikir2 lak cam tak berbaloi lak ambek loan tu.. bulan2 kene byr.. kalo melalui epf ni.. dia sendiri jalan..

Loan silap2 kene blacklist kalo xbayar.. hehehe..

ape syarat ptg ye tok Public mutual menggunakan epf akaun 1 ni?
:D:D
Salam selipar_cun..tidak dinafikan prestasi pelaburan dana2 public mutual tahun ini amatlah memberangsangkan.Ia bole dijadikan sebagai pelaburan alternatif kepada pelaburan sedia ada.

pelaburan dalam melalui public mutual bole dibuat dalam 2 cara:

1.Pelaburan Tunai
2.Pelaburan melalui skim epf acc 1

Untuk pelaburan melalui skim epf acc 1, jumlah yang bole dilaburkan bergantung pada jumlah acc 1 epf pelabur dan juga umur semasa.
Sila lihat di sini, utk contoh pengiraan pelaburan http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2members&pg=bm_p2members_wdrawtype&ac=2622

Untuk lebih senang sila sms sy 012 6720978 amount terkini acc 1 epf u dan umur semasa. Nanti sy akan kirakan jumlah yang layak utk melabur..:)
 
Joined
Mar 30, 2011
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
#65
Salam,tumpang nak iklan yer...:)

Sesiapa yg berminat nak melabur cash/EPF dlm unit trust Public Mutual,bleh call/sms utk buat temujanji..

Name as registered: AHMAD SYUKRI BIN MD PODZI
contact no: 012-350 9031
YM id: kurie_djamn
Unit Trust Company: Public Mutual Berhad
Registered Branch: Bangsar
Coverage area: KL,Selangor
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#66
Update terkini, keuntungan semasa fund2 islamik public mutual utk tahun 2011(dari tarikh 1 jan 2011 hingga 13 april 2011):

Public Islamic Select Enterprises Fund (PISEF) = +4.73%
Public Ittikal (PITTIKAL) = +3.77%
Public Islamic Dividend Fund (PIDF) = +3.34%
Public Islamic Alpha40 Growth Fund (PIA40GF) = +3.30%
Public Islamic Sector Select Fund (PISSF) = +2.56%
Public Islamic Opportunities Fund (PIOF) = +2.41%
Public Islamic Equity Fund (PIEF) = +2.38%
Public Islamic Select Treasures Fund (PISTF) = +1.60%
Public Islamic Optimal Growth Fund (PIOGF) = +1.55%

sumber : http://www.publicmutual.com.my/application/fund/performancenw.aspx

Jika berminat untuk melabur atau ingin menjadi agent unit trust secara part time/full time bole hubungi saya di nombor di bawah
 

maz09

freshman
Joined
May 24, 2009
Messages
4
Likes
0
Points
0
Offline
#67
Salam , tumpang iklan tuan rumah...

Sesiapa yang di area UTARA ingin kan penerangan lanjut tentang perlaburan Public Mutual ni, boleh contact saya : 0192445101
 
Last edited:

ayap

freshman
Joined
Mar 19, 2011
Messages
54
Likes
0
Points
6
Offline
#68
aku nie blm melabor dalam public matual,,so skrg nie aku dah ada info sikit pasal p.mtual.....jadi mcm mana untuk 2011 nie patut ambil public matual yg mana???????
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#69
aku nie blm melabor dalam public matual,,so skrg nie aku dah ada info sikit pasal p.mtual.....jadi mcm mana untuk 2011 nie patut ambil public matual yg mana???????
ayap..kalo nk info lanjut fund public mutual yg sesuai untuk masuk skang bole call/sms sy 012 6720978..;)
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#74
Bisnes Dunia: Berita baik dari Greece lonjak saham Asia


2011/06/23
Pelabur yakin pelan pemulihan bakal dilaksana Athen


PASARAN saham Asia melonjak semalam selepas Perdana Menteri Greece memenangi sokongan membolehkannya melaksanakan langkah pemulihan.

Pasaran Tokyo mengembang 1.79 peratus atau 169.77 mata kepada 9,629.43 dan Seoul ditutup 0.77 peratus atau 15.73 mata lebih tinggi kepada 2,063.90 mata.
Sydney menamatkan sesi dagangan lebih tinggi 0.54 peratus atau 24.4 mata pada 4,532.6 sementara Hong Kong meningkat 0.69 peratus. Shanghai mengembang 0.11 peratus dengan pertumbuhan dihadkan berikutan kebimbangan terhadap jangkaan meningkatkan kadar faedah.

Sejam sebelum pasaran Asia dibuka, Perdana Menteri Greece, George Papandreou berjaya mendapatkan majoriti kecil walaupun berdepan kemarahan 4,000 penunjuk perasaan di luar Parlimen.

Dengan kemenangan itu, katanya, ia membuka jalan bagi memotong keperluan untuk mengelakkan negara itu muflis dan mengekalkan Greece dalam pakatan euro.

Athen mempunyai tempoh dua minggu untuk meyakinkan negara Eropah lain bahawa negara itu akan melaksanakan pembaharuan dalam struktur jangka lambat dan penswastaan sebagai jaminan untuk mendapatkan bantuan kewangan sebelum kehabisan dana menjelang Julai ini.
Isnin lalu, zon euro memberi kata dua kepada Greece apabila menerima sejumlah 110 bilion euro (AS$160 bilion) daripada pakej pinjaman penyelamat yang dipersetujui tahun lalu.

Berita dari Eropah itu memberi dorongan untuk membeli euro pada tengah hari di Pasaran Asia selepas ia dijual bagi mendapatkan keuntungan daripada pertumbuhan semalam.

Euro meningkat kepada AS$1.4411 di Tokyo pada tengah hari daripada AS$1.4408 di New York Selasa lalu. Mata wang tunggal Eropah itu juga meningkat kepada 115.59 yen daripada 115.53 yen.

Dolar meningkat kepada 80.30 yen berbanding 80.22 yen.

Ruang diberikan menerusi undian di Greece, perhatian dialihkan kepada ekonomi Amerika Syarikat (AS) dan hasil mesyuarat Jawatankuasa Pasaran terbuka Persekutuan (FOMC) sewaktu Rizab Persekutuan menetapkan kadar faedah.

FOMC memulakan persidangan dua hari bermula Selasa dan semalam, ia dijangka akan mengumumkan kebenaran terhadap program pembelian aset berjumlah AS$600 bilion yang tamat seperti mana dijadualkan pada akhir Jun.

Minyak mentah ditutup bercampur-campur sementara kontrak utama New York, West Texas Intermediate (WTI) bagi minyak mentah sweet crude untuk penghantaran Ogos jatuh 58 sen kepada AS$93.59 setong pada tengah hari.

Minyak mentah Brent North Sea untuk penghantaran Ogos mengembang tujuh sen kepada AS$111.02.

Di Pasaran Hong Kong, harga emas di buka pada AS$1,546.50 hingga AS$1,547.50 satu aun, meningkat sedikit berbanding Selasa untuk ditutup pada AS$1,544.00 hingga AS$1,545.00.

Di pasaran lain, Taipei ditutup 0.27 peratus atau 23.42 mata lebih tinggi pada 8,621.04.

Pengeluar telefon pintar terkemuka, HTC meningkat 5.39 peratus kepada Tw$1,075 sementara Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ditutup 1.19 peratus lebih rendah kepada Tw$75.0.

Manila menambah 0.79 peratus atau 33.47 mata kepada 4,245.28.

Atlas Consolidated Mining meningkat 4.4 peratus pada 18.98 peso, San Miguel menambah 0.6 peratus kepada 114.70 peso dan Philippine Long Distance Telephone 1.2 peratus lebih tinggi pada 2,350 peratus.

Wellington tidak banyak berubah, jatuh 2.10 mata kepada 3,457.46.

Air New Zealand mengembang 1.8 peratus kepada NZ$1.14 dan Pumpkin Patch susut 2.9 peratus kepada NZ$1.02 manakala Fletcher Building meningkat 0.8 peratus NZ$8.57 sementara Telecom jatuh 0.2 peratus kepada NZ$2.41. – AFP
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#76
ikadesca..pelaburan masih lagi dibuka.jika berminat untuk tahu lebih lanjut bole sms/call saya di nombor dibawah..pelaburan bole dibuat secara tunai (cash investment) atau skim KWSP..:)
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#77
Adakah anda ingin menjana keuntungan lumayan yang berlipat-kali ganda melalui satu pelaburan yamg diuruskan oleh pengurus dana terbaik di Malaysia?

Strategi Berkesan Bagi Memaksimumkan Keuntungan Pelaburan Unit Amanah Melalui KWSP....

contoh :
-rm10k >>>20thn = rm46,610 (simpan dlm KWSP)

-rm10k >>>>20thn= rm96,462(transfer ke unit amanah Public Mutual )

Mana lebih menguntungkan???

Ramai Yang Mahu Tetapi Tidak Tahu..untuk mengetahui hubungi sy segera..0126720978...:-*
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#78
KL shares open higher in early trade
Published: 2011/06/29

Share prices on Bursa Malaysia opened higher in early trading today in line with the uptrend in the regional market amid rising confidence over the Euro zone debt crisis and rising commodity prices, dealers said.

At 9.10am, the underlying FTSE Bursa Malaysia KLCI rose 5.03 points to 1,575.05 after opening 2.57 points higher at 1,572.59.

Dealers said investors were confident that Greece would avoid a default in its sovereign debt payment.

"There is less anxiety about the issues surrounding Greece’s debt as investors are starting to move into riskier assets," a dealer said.

Meanwhile, HwangDBS Vickers Research Sdn Bhd said if the positive momentum continues, there is a chance that FBM KLCI would hit a new record high today.

"After closing at 1,570 yesterday, the benchmark index is now in a position to challenge and possibly surpass the previous peak of 1,577 ahead," it said in a research note today.

Bursa Malaysia's Finance Index surged 55.74 points to 14,877.5 but the Plantation Index slipped 0.59 of a point to 7,826.42 and the Industrial Index gained 5.7 points to 2,819.77.

The FTSE Bursa Malaysia Emas Index perked 31.529 points to 10,808.35, the Malaysia Mid 70 Index climbed 31.51 points to 11,752.91 and the FTSE Bursa Malaysia Ace Index improved 6.66 points to 4,207.6.

Gainers outpaced losers by 139 to 49 while 127 counters were unchanged, 1,152 untraded and 22 suspended.

A total of 53.349 million shares worth RM73.277 million were traded.

Among active stocks, KBB Resources gained 2.5 sen to 43 sen, MSM advanced nine sen to RM4.98, The Media Shoppe and Keladi Maju added one sen each to 13.5 sen and 19 sen, respectively, while UEM Land was flat at RM2.87.

For heavyweights, Maybank rose nine sen to RM8.98, CIMB and Axiata added two sen each to RM9 and RM4.99, respectively, Petronas Chemicals earned three sen to RM7.07 and Tenaga added one sen to RM6.71. -- BERNAMA
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
#79
Cara untuk melabur dalam Unit Trust public mutual

Terdapat 2 cara membuat pelaburan di Public Mutual.Pelabur bole memilih salah satu atau kedua2 cara sekali.

1-Melalui kaedah tunai (cash investment)

- Pelaburan bole dibuat dengan minima RM1000 dan boleh menambah pelaburan selepas itu dengan minima RM100.
- Pembayaran hendaklah dibuat melalui cek/bank draft/bankers cek atas nama PUBLIC MUTUAL BERHAD

2- Melalui Pengeluaran akaun 1 KWSP (epf investment)


- Pengeluaran ini membenarkan ahli KWSP yang mempunyai simpanan melebihi RM 5000 dari simpanan asas di dalam akaun 1 melaburkan sebahagian daripada jumlah simpanan tersebut ke dalam Public Mutual
- Jumlah simpanan yang boleh dilabur mestilah tidak kurang daripada RM 1000 dan tidak melebihi 20% dari jumlah simpanan yang melebihi jumlah simpanan asas di akaun 1.

Rujuk jadual di bawah utk syarat2 kelayakan pelaburan:

Uploaded with ImageShack.us

Info lanjut hubungi saya 012 6720978..:)
 

nsdder

freshman
Joined
Jun 23, 2011
Messages
154
Likes
0
Points
0
Offline
#80
Betul tu...kalau nak lebih, buka gerai gorong pisang. Modal kecil. Risikonya pun kecil. Dah tentu orang cari kita, kita x yah cari orang...
 
Top