Peluang Pelaburan di Public Mutual

Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#1
Public Mutual: No. 1 Unit Trust Company in Malaysia

Assalamualaikum semua
Saya Fadhli , perunding amanah saham dari public Mutual anak syarikat Public Bank ingin memperkenalkan Produk pelaburan Public Mutual .

Kelebihan
1) Pulangan yang tinggi – sekitar 10% ~ 18% setahun
2) Modal yang tidak hilang
3) Insuran takaful percuma
4) Pelaburan yang berlandaskan islamik
5) Selamat – sebab ada pemegang amanah (trustee)
6) Syarikat pelaburan swasta no. 1 dan terbesar di Malaysia
7) Pengurus dana yang berpengalaman lebih 30 tahun
8 ) Tak ada modal ? Boleh melabur serendah RM 500(permulaan ) , dan bulanan serendah RM50 (tak semestinya tiap2 bulan, ikut
suka , boleh buat pengeluaran dari duit EPF ( deviden EPF tahun lepas 4.75% ~ cukup sikit , Public Ittikal memberi pulangan
15.5% pada tahun 2004 dan Public Islamic Equity 18% cukup2 tinggi )
9 ) Nak beli rumah ?, tengah kumpul duit, lebih baik simpan duit yang ada di Public Mutual dari bank, bank setiap tahun 3% cukup2
rendah

Produk Pelaburan Islam Public Mutual
- Public Ittikal Fund
- Public Islamic Equity Fund
- Public Islamic Bond Fund
- Public Islamic Dividen Fund
- Public Islamic balance fund
- Public China Iitikal Fund
- Public Islamic Sector select fund

Ciri-ciri Dana Berlandaskan Syariah
Wang pelabur dilaburkan dalam sekuriti saham dan instrumenpelaburan yang tidak bertentangan dengan syariah. Sebagai contoh, ia tidak dilaburkan dalam saham yang terlibat dengan arak, judi, perbankan konvensional serta insuran.

Penasihat Syariah
Penasihat Syariah bagi dana dana islam yang diuruskan oleh public mutual ialah Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM).



- Kita juga boleh membuat pelaburan dengan Duit EPF kita . Deviden EPF kita pada tahun 2004 adalah 4.75% so adalah rugi jika kita biar duit kita di EPF . Berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk pelaburan ini , bolehlah call saya Fadhli 013-4650535 atau email kepada saya atau boleh tinggalkan no hp disini .
" Jadilah penyimpan dan pelabur yang bijak untuk masa depan kita bersama : ) " " Jadikan duit kita bekerja untuk kita : ) "


email : cycberzul@yahoo.com
no hp : 013-4650535
 
Joined
Dec 31, 2007
Messages
4,277
Likes
0
Points
36
Offline
#2
fund yang mana satu yang paling bagus. minima berapa rm, berapa lama...........
 

baein

freshman
Joined
Aug 7, 2007
Messages
54
Likes
0
Points
6
Offline
#3
fund yang mana satu yang paling bagus. minima berapa rm, berapa lama...........
Dana yg paling best skrg adalah PCIF dimana ia dilaburkan ke negara china, taiwan dan hong kong.. Lagipun tahun ini ada olympic 2008 kat beijing.. ianya good indicator untuk fund tu perform better.. adalah amat sesuai melabur dalam PCIF sekarang..

Permulaan pelaburan = mininum RM1000
Penambahan pelaburan = mininum RM100

Selain itu kita boleh apply asset location ataupun pelbagaikan dana untuk kurangkan risiko pelaburan.. antara dana lain yang sesuai adalah PITTIKAL, PIADF ataupun PAIF..

Bagi pelabur yang lebih berminat dengan pelaburan dalam negara pula disarankan dana PIDF dan PIBF..

Kita juga boleh melabur menggunakan duit akaun 1 EPF kita..

Bagi sesiapa yg berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelaburan unit amanah di Public Mutual boleh email/YM/PM/call saya.. saya akan menghantar file presentation dan contoh statement pelabur yang telah melabur sebelum ini.. TQ
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#4
Betul tu, fund yang sesuai sekarang adalah Public China IItikal fund dan minimum investment adalah Rm1000 : )
 
Joined
Jun 10, 2007
Messages
350
Likes
3
Points
18
Offline
#5
Macam Mane pula ngan takaful ikhlas? compare skit ngan public mutual nie? kawan aku kata takaful ikhlas is the best.. hmm... Zasssss
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#6
Takaful iklas & fund2 under Public Mutual ada dua benda yang berbeza. takaful iklas adalah insuran atau takaful dan tujuan utama insuran atau takaful adalah untuk protect our money jika berlaku apa2 musibah ( jika musibab itu diinsurankan )

Ps : sila teliti dahulu contact dan faham betul apa yang diisirankan dan apa yang tidak. so takaful atau insuran hanya untuk melindungi duit kita .

unit amana pula ( mana2 company ) adalah untuk grow duit kita kepada 10% , 20% , 30% ..100%..

so persoalan nya mana yang baik.....setiap org di dunia nie..mesti ambik dua2...unit amanah kene invest , takaful atau insuran pun kene ambik...sama2 penting : ) . Jika takaful , fadhli syorkan MAA takaful , Etiqa , atau takaful predential : ) . Jika hendak tahu lebih lanjut tentang unit amanah boleh hubungi fadhli atau Ym fadhli : )


Fadhli

Perunding amanah saham Anda

no hp : 013-4650535
email : cycberzul@yahoo.com
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#8
Public Mutual declares distributions for 5 funds

Public Bank’s wholly-owned subsidiary, Public Mutual declares distributions for five of its funds. The gross distributions declared are for financial year / period ended 31 December 2007:

Public Savings Fund - Gross distribution of 10.00 sen per unit
Public Focus Select Fund - Gross distribution of 7.50 sen per unit
PB Growth Fund - Gross distribution of 9.00 sen per unit
PB Balanced Fund - Gross distribution of 10.00 sen per unit
Public Islamic Enhanced Bond Fund - Gross distribution of 3.50 sen per unit
Public Mutual’s Chairman Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow said Public Savings Fund, Public Focus Select Fund and PB Growth Fund have generated a one-year return of 35.24%, 32.87% and 56.10% respectively for the period ended 7 December 2007, according to The Edge-Lipper Fund Table dated 17 December 2007. These funds have generally outperformed the benchmark Kuala Lumpur Composite Index (KLCI), which registered a gain of 30.57% for the same period.

As for PB Balanced Fund, it has generated a one-year return of 33.70% for the period ended 7 December 2007. This fund has outperformed its benchmark of 19.44% for the same period.

Public Islamic Enhanced Bond Fund, on the other hand has also outperformed its benchmark 12-month General Investment Account-rates of 3.70%, with a one-year return of 5.02% for the same period.

Public Mutual is the largest private unit trust company in Malaysia and it currently manages 55 funds for more than 1,350,000 accountholders. As at 30 November 2007, the total net asset value of the funds managed by the company was RM27.4 billion.



Fadhli

Perunding Amanah saham Anda : )

no Hp : 013-4650535
email : cycberzul@yahoo.com
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
957
Likes
2
Points
18
Offline
#9
Saya ada melabur dalam PIADF - Public Islamic Asia Dividend Fund.. saya sering melihat semua dana yang ada dalam Public Mutual ni.. dan melihat naik turun pasaran..

Apa yang saya dapat perhatikan, bermula pada Oktober 2007 hari tu pasaran agak lembab dan kebanyakkan harga dana jatuh.. dan kemudian dia bermula bergerak dengan agak perlahan... terutamanya dana baru..

Apa pun prestasi dana amanah ini tidak boleh dinilai dalam jangka masa pendek...

just pendapat dari seorang pemerhati..
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#10
Betul tu : ) ..Unit amanah adalah satu pelaburan jangka masa sederhana atau panjang ...ia bukan satu pelaburang jangka masaa pendek

Harga saham akan sentiasa turun atau naik kerana ini adalah lumrah pasaran, namun pada jangkamasa sederhana ke panjang ia akan naik. Anda tidak perlu lakukan apa-apa, harungi keadaan tersebut atau sekiranya berkemampuan tambah pelaburan sewaktu pasaran menampakkan kestabilan. Seperti yang sering disarankan, pelaburan unit amanah adalah untuk tempoh jangka sederhana/panjang.

Perunding amanah saham anda

Fadhli

email : cycberzul@yahoo.com
no hp : 013-4650535
 
Joined
Jan 1, 2008
Messages
51
Likes
0
Points
6
Offline
#11
Just nak tambah, bagi aku takaful ikhlas paling sikit benefit dia. Aku dah compare antara dua anak aku, satu ambil takaful ikhlas, satu ambik prudential.

Walaupun caruman RM100 je tiap satu.. takaful ikhlas dapat RM13,788 dan prudential dapat rm20,000 (dapat medical card lagi).

Itu yg aku nampak sekarang. so ingat nak tukar atau nak tambah..s
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
957
Likes
2
Points
18
Offline
#12
Betul tu : ) ..Unit amanah adalah satu pelaburan jangka masa sederhana atau panjang ...ia bukan satu pelaburang jangka masaa pendek

Harga saham akan sentiasa turun atau naik kerana ini adalah lumrah pasaran, namun pada jangkamasa sederhana ke panjang ia akan naik. Anda tidak perlu lakukan apa-apa, harungi keadaan tersebut atau sekiranya berkemampuan tambah pelaburan sewaktu pasaran menampakkan kestabilan. Seperti yang sering disarankan, pelaburan unit amanah adalah untuk tempoh jangka sederhana/panjang.

Perunding amanah saham anda

Fadhli

email : cycberzul@yahoo.com
no hp : 013-4650535

Nak tambah lagi..

Melabur dalam unit amanah at least paling kurang pun dalam 2 ke 3 tahun untuk dapat melihat hasilnya.. nak best 5 tahun la..

Macam public ittikal, di lancarkan pada tahun dah lebih 10 tahun dulu pada harga RM0.25 seunit. Sekarang nilainya dah RM1.15 seunit..

Bayangkan kalau anda beli 100,000 unit dulu = RM25,000, duit anda kini dah pun menjadi RM115,000.. best kan?? heheh..

Paling baik ialah apabila harga dana tersebut jatuh dari harga yang anda beli, cepat2 lah beli atau tambah jumlah unit tersebut. Orang kata beli masa harga rendah, jual masa harga tinggi...
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
957
Likes
2
Points
18
Offline
#13
Just nak tambah, bagi aku takaful ikhlas paling sikit benefit dia. Aku dah compare antara dua anak aku, satu ambil takaful ikhlas, satu ambik prudential.

Walaupun caruman RM100 je tiap satu.. takaful ikhlas dapat RM13,788 dan prudential dapat rm20,000 (dapat medical card lagi).

Itu yg aku nampak sekarang. so ingat nak tukar atau nak tambah..s
Saudara internetwarrior, rasanya anda dah salah thread ni.. ni thread pelabruan unit amanah, bukan insurans.. harap baca peraturan WC..
 
Joined
Nov 2, 2006
Messages
20
Likes
0
Points
1
Offline
#14
So aku pun berminat ga psl unit trus ni tpi kure paham laa klu bleh bykkan perbandingan dgn takaful tu... bleh ... tulong2 laaa k
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#15
Betul tu : ) . pelaburan unit amanah nie adalah satu pelaburan jangka masa sederhana atau panjang : ) . Ia bukan untuk shot term : ) . Katakan sebagain contoh ada sahabat yang melabur didalam unit amanah dari company lain lepas tu , lepas setahun hendak buat keluar duit tu dan masuk ke fund under public mutual . Disini fadhli syorkan teruskan simpan didalam company unit trust tu dan jika ada lebihan baru buka new fund under public mutual . jika hendak buat keluar biarlah sudah invest lebih dari 3 ~ 5 tahun .
Lagi lama kita menyimpan kos per unit kita akan turun . hehehe..mesti korang tengah pening ...so kalau pening ko rang boleh hantar email ke

fadhli

perunding amanah anda

email : cycberzul@yahoo.com
no hp : 013-4650535

YM : cycberzul

inyallah fadhli akan beri penerangan penuh : )

selamat menyimpan : )
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
362
Likes
0
Points
16
Offline
#16
Assalammualaikum,

Menyampuk sikit, Unit trust juga sesuai untuk regular saving, contohnya Kalau simpan Rm100 setiap bulan katakan dividen adalah 10% setahun, dalam masa 5 tahun duit anda akan menjadi RM7,808. Dan anda tak perlu risau mengenai turun naik pasaran saham.:)
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
384
Likes
1
Points
18
Offline
#17
letak je sasaran bahawa unit trust anda adalah 20% profit setiap tahun, yang tuh baru 20% dan kadang2 terlajak pergi ke 48% pun ada...
 
Joined
Jan 30, 2008
Messages
1
Likes
0
Points
1
Offline
#18
Salam,
labur dalam unit trust bergantung kepada jenis nya juga. kan unit trust tu ada banyak jenis. ada banyak perkara yang perlu kita pertimbangkan antaranya tahap risiko yang kita sanggup tanggung. contohnya equity fund dan balance fund, risikonya agak tinggi kerana ia menerima kesan terus daripada stock market. ada yg labur sehingga 98% dalam pasaran saham manakala selebihnya 2% tu mungkin dilabur dlm pelaburan seperti money maret. ini untuk kecairan la.
apapun, bergantung kepada tahap risiko yg kita sanggup tanggung juga. kalau sanggup tanggung risiko yg tinggi, labur aje dalam agresif growth fund atau equity fund atau balanced fund atau seumpanaya.
tapi, kalau saya..saya akan labur dalam income fund. nama pun income fund sudah tentu matlamatnya ialah untuk memberi income kepada pelaburnya. ini juga yang dicadangkan oleh pensyarah analisis pelaburan saya. lihat prospektus dan tanyalah pada unit trust consultant anda, minta maklumat penuh tentng jenis2 fund dan keuntungan.
 
Joined
Apr 3, 2007
Messages
432
Likes
1
Points
18
Offline
#19
saya pun selalu dengar tentang public mutual ni. ustaz zaharudin pun di www.zaharuddin.net - Utama menyarankan public mutual kalu nak melabur. boleh la baca artikel dia tentang public mutual ni kat web dia.
 
Joined
Jun 17, 2006
Messages
24
Likes
0
Points
1
Offline
#20
Assalamualaiakum Semua


Sempena KLIFF Award Celebration Promotion Campaign sesiapa yang berminat untuk menyimpan di fund2 under public mutual boleh buat sekarang dari 29/1/2008 sehingga 29/2/2008 : )

A Special Promotional Service Charge Rate of 5% of Net Asset Value (NAV)
for selected Islamic equity and Islamic balanced funds.

Jika hendak tahu lebih lanjut tentang public mutual boleh hubungi fadhli di

no hp : 013-4650535
email : cycberzul@yahoo.com

Fadhli

Perunding Amanah Saham Anda
 
Top