Pelan Perniagaan 2010

OsmanAdnan

Senior
Joined
Sep 26, 2008
Messages
921
Points
18
Dalam melaksanakan sesuatu perkara, kita kena ada matlamat/sasaran yang ingin kita capai. Jadi, segala perancangan dan strategi dibuat untuk mencapai matlamat tersebut.

Jadi, perkara pertama dalam Pelan Perancangan 2010 adalah Tetapkan Matlamat.

Tuliskan matlamat anda. Kena spesifik butirannya.
Kalau nak dapatkan rumah, tulis apa bentuk rumahnya, warna dan lokasinya.
Kalau nak dapatkan kereta, tulis jenis, model dan warna.
Kalau nak wang ringgit, tulis berapa yang kita nak.
Kalau nak kongsi ilmu, nyatakan ilmunya
Kalau nak tolong orang, nyatakan jenis pertolongannya,
dll

Matlamat ini mestilah apa yang kita rasa MAMPU untuk dicapai.
Jangan tulis apa yang "IMPOSSIBLE".
Tetapkan matlamat yang "POSSIBLE"

Jadi, tuliskan matlamat 2010 sekarang juga.

Jumpa lagi.

"Without leaps of imagination, or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all, is a planning." - Gloria Steinem

:cool:
 

abanglong

Newbie
Joined
Oct 9, 2008
Messages
252
Points
16
PRODUKsudah.
PRICING pun sudah.

Sekarang kita masuk bab PROMOTION. Ini adalah strategi pemasaran anda.

Kalau ada yang belajar proper marketing, mesti ada jumpa artikel - PROMOTION, PROMOTION, PROMOTION. Ini amat penting. Ada yang jual barang-barang yang takde kualiti pun masih dapat untung yang banyak sebab promosi mereka memang POWER.

Listkan semua strategi pemasaran yang anda tahu, yang anda dah belajar, tak kira samada offline atau online. Tulis semuanya.

Macam-macam strategi pemasaran yang ada di luar sana.
Fikirkan sesuatu yang mungkin mendatangkan kelebihan pada produk/servis anda.

Jumpa lagi
 

ezord

Newbie
Joined
Jul 3, 2009
Messages
539
Points
16
thread yang amat berguna!! syabas abg long dan terima kasih banyak
 
Top