Pelaburan Unit Amanah, pulangan 12% setahun

Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
Nape tak ramai orang tahu kat hsbc boleh invest kat banyak fundhouse dengan sales charge cuma 2.7% sahaja. Lebih murah dati public mutual ( 5.5%)
kat hsbc, leh invest kat hwang aiiman growth
2.7% charge tu utk cash investment or EPF? Service charge Public Mutual adalah 5.5% utk cash investment, 3% utk EPF investment..
Service charge yg rendah bole jadi suatu kelebihan tetapi bukanlah penentu yg dana itu bagus..yg penting pelabur kene tau & selidik risk profile dana adakah agresif/moderate/low risk? islamik atau konvensional? ekuiti/balanced/bond? track rekod dana tersebut utk tahun2 seblumnya pun kene kaji dan lain2 lagi...kalo invest dalam public mutual, agent akn beritahu perkara ni pada u seblum invest..

Tak dinafikan ada fund house / company yg offer service charge yg rendah tetapi biasanya ia tidak menggunakan agent..pelabur uruskan sendiri pelaburan dari awal sampai akhir..

Ada balance fund yang boleh buat untung sampai 14% ke?
Ada..dari track rekod seblum ni,ada satu fund balance, Public Islamic Mixed Asset Fund (PIMXAF) yg untung 44.61% dr dec 2008-dec 2011 (3 tahun)...so purata keuntungan adalah 14% setahun...kalo fund agresif pula, dr track rekod ada fund islamik public mutual yg penah capai keuntungan 91% utk 3 tahun, bersamaan 30% setahun...
 
Joined
Mar 22, 2012
Messages
17
Likes
0
Points
0
Offline
bro, untuk fund PM, mana website untuk tgk distribution history. bukan distribution ikut percentage tapi ikut berapa sen per unit yang dia bagi. saja nak tgk berapa sen per unit yang fund PM bagi.
 
Joined
Aug 9, 2011
Messages
48
Likes
0
Points
6
Offline
Yang 2.7% tu cash la.tapi hsbc tak pakai agent.msybr sebab tu murah. Tapi bloeh invest dalam bnyk fund yang islamik
ya, betul, macam FSM, tak ada agent, SC kurang dari 2% pun ada. tapi kena tengok exit charge, management fee, trustee fee. investor kena make decision sendiri sebab tak ada agent.

pelabur pelabur yg tak ada knowledge abt UT, better go with agents.
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
bro, untuk fund PM, mana website untuk tgk distribution history. bukan distribution ikut percentage tapi ikut berapa sen per unit yang dia bagi. saja nak tgk berapa sen per unit yang fund PM bagi.
Info pasal distribution bole tgk kat Quaterly Fund Review (QFR), mende ni bole dapat kan kat agent..

bole download online version kat sini http://www.publicmutual.com.my/LinkClick.aspx?fileticket=lLn7lqMCZbU%3d&tabid=248

p/s kalo ko nak QFR tu dalam hardcopy, aku ada free copy ..:)
 

CHAP

freshman
Joined
Sep 12, 2010
Messages
29
Likes
0
Points
0
Offline
Pada pendapat aku ,distribution rate tak penting sangat sebab NAV akan diselaraskan selepas income distribution,yang penting pulangan keseluruhan tak kiralah samada peningkatan harga atau dividen yang diberi. Nak tengok pulangan keseluruhan boleh tengok website public mutual
Bagi yang nak murah beli unit trust ni,jadilah agen, labur duit sendiri.
 
Joined
Mar 27, 2012
Messages
13
Likes
0
Points
0
Offline
sebelum melabur pastikan anda mempunyai asas pengetahuan berkenaan produk pelaburan tersebut.Prestasi yg lepas bukan penjamin prestasi yg akan datang.Check juga tahap risiko pelaburan masing-masing.Lain org lain tahap risiko.Kesesuai sesuatu produk pelaburan bergantung kepada tahap risiko individu.Buat keputsan sendiri...jgn biarkan org lain membuat keputusan untuk anda.


 
Last edited:
Joined
Mar 24, 2012
Messages
13
Likes
0
Points
0
Offline
boleh tak en azari panjang kan sikit cerita ni? Kat publicmutual tu byk jenis, yg mana satu sesuai untuk saya pada pandangan encik. dan yg en azahari invest ni yg mana satu?
Asslmkm.. maaf mencelah.. public mutual yang saya fahami dari seorang sahabat saya (agen public Mutual).., sebenarnya tak la sehebat mana.. nampak cam beri pulangan 25% setahun.. sebenarnya 7% aje.. yang lebih tu adalah kenaikan harga saham saja.. cuma di sini jika saudara boleh mengunakan akaun 2 kwsp untuk melabur dalam saham amanah ini.. tak perlu keluar wang poket..
 
Joined
Aug 9, 2011
Messages
48
Likes
0
Points
6
Offline
Asslmkm.. maaf mencelah.. public mutual yang saya fahami dari seorang sahabat saya (agen public Mutual).., sebenarnya tak la sehebat mana.. nampak cam beri pulangan 25% setahun.. sebenarnya 7% aje.. yang lebih tu adalah kenaikan harga saham saja.. cuma di sini jika saudara boleh mengunakan akaun 2 kwsp untuk melabur dalam saham amanah ini.. tak perlu keluar wang poket..
mungkin agen tu masik baru lagi.

Total return = capital grow + distribution.

kalau ikut atas.

25% = A + 7%

A = capital grow = 25-7 = 18%

7% diberi sebagai dividedns, dan selebihnya di guna balik sebagai pelaburan.

no such thing total return 25% every year. itu mis-leading. pulangan UT bergantung kepada fund performance ikut market condition.

KWSP acc 1, bukan acc 2. kalau berminat hubungi saya.

jangan beli unit trsut blindly using ur epf money/cash. u may lost money if u enter in wrong time. get a professional consultant to giudes u.
 

CHAP

freshman
Joined
Sep 12, 2010
Messages
29
Likes
0
Points
0
Offline
Asslmkm.. maaf mencelah.. public mutual yang saya fahami dari seorang sahabat saya (agen public Mutual).., sebenarnya tak la sehebat mana.. nampak cam beri pulangan 25% setahun.. sebenarnya 7% aje.. yang lebih tu adalah kenaikan harga saham saja.. cuma di sini jika saudara boleh mengunakan akaun 2 kwsp untuk melabur dalam saham amanah ini.. tak perlu keluar wang poket..
memang betul sebagaimana penjelasan kparam77 tu, mungkin agen tu silap faham, formula keuntungan unit trust adalah : (Harga unit semasa + dividen) - (pelaburan awal + kos pengurusan) ,dividen unit trust cuma pengagihan kepada pelabur sahaja dan akan mengakibatkan harga unit semasa(NAV) diselaraskan(KURANG),dengan kata lain kalau dividen di beri 5 sen seunit, harga seunit akan turun 5 sen juga, tak ada apa-apa perbezaan. Cuma teknik dividen ni membantu dari segi promosi Syarikat Amanah Saham, macam nampak gah, tapi tak ada makna sangat, tapi boleh mengabui dan mempengaruhi pelabur yang kurang celik kewangan.
 
Joined
Apr 26, 2012
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
Jangka panjang pun ada masa tak leh melabur. Tengok article di bawah

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
Asia Berkedudukan Baik Berdepan Kemudahruapan Global, Kata Zeti

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Bernama) -- Institusi kewangan Asia berada di kedudukan lebih baik untuk berdepan peningkatan kemudahruapan dalam pasaran kewangan global, kata Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Beliau berkata ini disebabkan mereka mempunyai sistem kewangan lebih maju dan daya tahan yang lebih kukuh dalam ekonomi domestik mereka.

"Ya, kita menerima kesannya, tetapi kita berada di kedudukan lebih baik untuk menangani peningkatan kemudahruapan ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat kedua Kumpulan Perundingan Serantau Lembaga Kestabilan Kewangan (FSB)bagi Asia, di sini.

Beliau berkata beberapa penimbal telah dibangunkan dan pembaharuan kewangan yang dilaksanakan beberapa dekad ini telah membuahkan hasil.

"Keadaan makroekonomi kita adalah kukuh dan kita masih mencatatkan pertumbuhan. Meskipun pertumbuhan kita mungkin sederhana tetapi ia pada kadar pertumbuhan yang wajar dalam persekitaran yang sukar ini," katanya.

Gabenor bank pusat itu berkata demikian sebagai menjawab soalan mengenai bagaimana sistem kewangan Asia boleh mengurangkan kesan peningkatan kemudahruapan dalam pasaran global.

Apabila ditanya tentang kemungkinan langkah mengurangkan hutang oleh bank-bank Eropah akan memberi kesan kepada sistem kewangan Asia, Zeti berkata bank-bank pusat Asia sebulat suara bersetuju akan ada tahap impak yang berbeza.

"Ia memberi impak terhad ke atas pembiayaan. Ya, akan terdapat beberapa bidang kuasa di mana kecairan dolar akan terjejas, tetapi secara umumnya bagi institusi kewangan domestik, pertumbuhan kredit akan berterusan.

"Institusi kewangan domestik serta asing dalam bidang kuasa kami, dan pasaran kewangan seperti pasaran bon dan ekuiti yang kini lebih maju, menyediakan akses berterusan kepada pembiayaan," katanya.

Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam laporan Kestabilan Kewangan Globalnya yang dikeluarkan baru-baru ini, bank-bank Eropah dijangka mengurangkan lembaran imbangan mereka sebanyak US$2.6 trilion dalam tempoh 18 bulan akan datang, dan ini boleh membahayakan kestabilan kewangan dan pertumbuhan ekonomi di Eropah dan rantau-rantau lain.

Zeti berkata kebanyakan pasaran bon Asia lebih maju sekarang dan berjaya mengurangkan tahap kelemahannya.

Mengenai sama ada peningkatan ketidakstabilan kewangan global boleh membantutkan inovasi produk dalam kewangan Islam, beliau berkata sistem kewangan Islam tidak beroperasi secara terpencil.

"Justeru itu, apabila berlaku kelembapan ekonomi atau penyelarasan menurun pasaran kewangan, ia akan memberi implikasi kepada industri tersebut.

"Bagaimanapun, ia tidak akan mengurangkan aktiviti inovasi produk dalam kewangan Islam. Ini susulan pelaksanaan rangka kerja Syarikat yang mengawasi dan menggalakkan aktiviti inovasi produk dalam industri," kata Zeti.

Pada mesyurat mereka hari ini, ahli Kumpulan Perundingan Serantau FSB bagi Asia, membincangkan isu-isu berkaitan dengan kelemahan dan kestabilan kewangan serantau, terutamanya implikasi ke atas makroekonomi, pasaran dan kecairan pembiayaan hasil daripada pengurangan hutang institusi kewangan Eropah.

Mesyuarat itu dipengerusikan bersama oleh Gabenor Bank of Korea, Choongsoo Kim dan Zeti.

Selain dari Malaysia, keahlian kumpulan itu termasuk pihak berkuasa kewangan dari Australia, Kemboja, China, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Thailand dan Vietnam.
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
Melabur dalam simpanan tetap atau unit amanah?

S: DARI segi keutamaan, bagaimana saya harus merancang simpanan dan pelaburan saya? Ada yang berkata simpanan tetap adalah perkara pertama yang perlu dipertimbangkan, manakala sesetengah yang lain pula mengesyorkan unit amanah. Saya agak keliru bagaimana menetapkan keutamaan simpanan saya.

JAWAPAN: Simpanan dan pelaburan, walaupun kadangkala digunakan dalam konteks yang sama, adalah aktiviti berbeza dari segi perancangan kewangan.

Simpanan bermakna meletakkan tunai dalam sesuatu yang sangat cair, seperti akaun simpanan atau akaun deposit tetap. Sebaliknya, pelaburan bermakna menggunakan tunai untuk membeli aset, yang anda harap boleh meraih pulangan yang berpatutan dalam tempoh tertentu dengan mengambil risiko yang boleh diterima.

Simpanan dan pelaburan berbeza dari segi risiko. Anda boleh menanggung sedikit kerugian atas pelaburan, tetapi simpanan anda adalah untuk dimanfaatkan dalam tempoh masa terdekat dan tidak seharusnya menimbulkan sebarang risiko.

Berapa banyak harus disimpan dan berapa banyak untuk dilaburkan? Simpanan perlu sentiasa diutamakan. Anggap simpanan sebagai asas pelan kewangan anda.

Sebelum melakukan apa-apa, anda perlu menyimpan untuk membina tabung kecemasan. Sebagai panduan, dana kecemasan anda seharusnya meliputi perbelanjaan peribadi untuk tempoh sekurang-kurangnya enam bulan.

Dengan cara itu, seandainya anda diberhentikan kerja, anda ada wang untuk menampung keperluan hidup selama enam bulan sehingga anda kembali berdikari.

Seterusnya, anda mungkin mahu memperuntukkan sejumlah simpanan untuk memenuhi sebarang matlamat kewangan dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.

Ini mungkin termasuk wang pendahuluan untuk membeli rumah atau tabung mendirikan rumah tangga. Sebarang jumlah wang yang anda perlu dalam tempoh lima tahun akan datang seharusnya diambil daripada simpanan anda.

Ini kerana pasaran pelaburan mungkin turun naik dalam jangka pendek. Melabur dalam tempoh masa kurang daripada lima tahun mungkin menimbulkan risiko dan kegusaran kerana turun naik pasaran. Setelah anda mencapai matlamat simpanan asas yang saya terangkan di atas, anda boleh mempertimbangkan soal pelaburan.

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, melabur melibatkan risiko yang lebih tinggi daripada simpanan, tetapi ia juga berpotensi menghasilkan pulangan lebih tinggi. Anda perlu tanya kepada diri sendiri sama ada anda sudah bersedia untuk melabur? Pertama sekali, pelajari tentang pilihan pelaburan yang ada.

Adakah anda fasih tentang selok-belok pelaburan saham atau anda rasa lebih baik menyerahkan tugas itu kepada pengurus profesional. Anda mungkin perlu meluangkan sedikit masa untuk memahami cara kelas aset berbeza bergerak dalam keadaan pasaran berbeza, serta caj jualan dan jumlah pelaburan yang diperlukan untuk bermula.

Kedua, luangkan masa untuk memahami kecenderungan pelaburan anda? Adakah kerugian nilai pelaburan sebanyak 10 peratus akan menyebabkan anda tidak dapat tidur lena? Jika ya, anda mungkin tidak sanggup menerima risiko yang tinggi. Cari produk pelaburan yang sesuai dengan profil risiko anda.

Jangan laburkan sesuatu di luar bidang kefahaman anda. Jika anda kurang selesa, tanya soalan sehingga anda mengenali pelaburan yang anda buat. Jika sesuatu pelaburan kelihatan terlalu hebat, kemungkinan besar ada udang di sebalik batu! Tidak ada pelan pelaburan yang boleh menjadikan anda cepat kaya.
 
Joined
Jun 17, 2012
Messages
33
Likes
0
Points
0
Offline
Salam, sy baru di sini. Tertarik dengan persoalan TT. kebetulan saya join wang cyber forum ni untuk mencari rakan yang berminat dalam pelaburan. n skang ni sy telah dibrainwash bahawa Loan ASB paling baik skang. tapi mcm kuar dr topik tabung amanah. juga ada yg berpegang pada fatwa haram pula.

kiranya tabung amanah lebih baik dari loan asb, pohon tunjuk ajar sifu2 di sini. tqvm n kiranya tersalah atau terlanjur pohon maaf dari newbie ini.
 

CHAP

freshman
Joined
Sep 12, 2010
Messages
29
Likes
0
Points
0
Offline
Salam, sy baru di sini. Tertarik dengan persoalan TT. kebetulan saya join wang cyber forum ni untuk mencari rakan yang berminat dalam pelaburan. n skang ni sy telah dibrainwash bahawa Loan ASB paling baik skang. tapi mcm kuar dr topik tabung amanah. juga ada yg berpegang pada fatwa haram pula.

kiranya tabung amanah lebih baik dari loan asb, pohon tunjuk ajar sifu2 di sini. tqvm n kiranya tersalah atau terlanjur pohon maaf dari newbie ini.
Waalaikumusalam, loan ASB memang bagus selagi kadar faedah yang dikenakan kurang dari dividen yang diberi, seingat aku cuma dalam tahun 1997 sahaja faedah lebih tinggi dari dividen ASB, selepas tahun tu kalau tak silap aku dividen ASB lebih tinggi dari kadar faedah. Dividen ASB ni bolehlah dianggap berpatutan sebab tiada risiko rugi, cuma masalahnya ada sesetengah negeri contonya Selangor yang memfatwakan haram, tapi Majlis Fatwa Kebangsaan kata harus, terpulang nak ambil yang mana, tapi kalau ambil loan bukan islamic memang sah haram.

Tabung Amanah memang lebih tinggi pulangannya dari ASB sekiranya kita tahu tekniknya, kalau tak kena tekniknya boleh jadi rugi,risiko unit amanah ni lebih tinggi dari ASB, tapi potensi pulangannya lebih tinggi.
 
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
Ekonomi negara dijangka kekal cergas pada separuh kedua 2012..

KUALA LUMPUR 26 Jun - Ekonomi Malaysia dijangka kekal cergas pada separuh kedua tahun ini, didorong oleh permintaan domestik yang kukuh, kata Ketua Perangkawan Jabatan Perangkaan Malaysia, Dr. Abdul Rahman Hasan.

Beliau berkata, projek-projek Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dijangka terus manjadi pemacu utama yang menggerakkan ekonomi domestik seperti yang dicapai pada suku pertama tahun ini.

"Pada suku pertama, keluaran dalam negara kasar (KDNK) berkembang pada kadar 4.7 peratus kepada RM245 bilion berbanding suku yang sama tahun lepas," katanya kepada pemberita selepas melancarkan seminar Kepentingan Pertubuhan Perniagaan Memberi Respon Kepada Penyiasatan Ekonomi di sini hari ini.

Katanya, sektor perkhidmatan dijangka kekal sebagai penyumbang terbesar kepada KDNK negara diikuti oleh sektor pembuatan.

Pada suku pertama tahun ini, sektor perkhidmatan menyumbang 54.2 peratus kepada KDNK manakala sektor perkhidmatan menyumbang kira-kira dua puluh peratus, katanya.

Tahun lepas, KDNK negara berkembang 5.1 peratus kepada RM881 billion dengan sektor perkhidmatan, pembuatan, perlombongan dan pengkuarian dan pembinaan sebagai penyumbang terbesar kepada ekonomi negara.

Dianjurkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia Wilayah Persekutuan, seminar Kepentingan Pertubuhan Perniagaan Memberi Respon Kepada Penyiasatan Ekonomi itu bertujuan meningkatkan kefahaman di kalangan pertubuhan perniagaan akan kepentingan memberi respon bagi menghasilkan data yang boleh dipercayai dan tepat untuk pembangunan ekonomi negara.

- BERNAMA

P/S pada yg ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan dalam dana2 islamik public mutual bole hubungi saya 0126720978...;)
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
198
Likes
0
Points
16
Offline
FBM KLCI set to see more upside


The FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) will see more upside next week, tracking the rebound in the commodities market and liquidity-driven rally in the US and European markets.

It was reported that there would be a sharp rebound in commodities with the implementation of stimulus measures by central banks such as the interest rate cuts by China and the European Central Bank (ECB), which is expected to increase liquidity in equities markets.

Vice President and Head of Retail Research of Affin Investment Bank, Dr Nazri Khan, said stimulus measures from global central banks following a burst of activities from the ECB, Bank of England and People's Bank Of China will drive the FBM KLCI higher.

The ECB cut the benchmark interest rate to a record low on Thursday. China also cut its key lending rate on Thursday.

The Bank of England also began its stimulus drive, announcing on Thursday that it would restart buying bonds which market observers expect to drive liquidity in the markets.

Central banks in major economies are beginning with aggresive stimulus measures in view of the faltering global economy.

Dr Nazri said near-term resistance for the FBM KLCI comes in at the 1,620 level while support is pegged at the 1,600 level.

"As for the local fundamentals, we expect several investment themes in the new third quarter which includes Budget 2012 and election-driven construction news flow, continuous capex spending in the oil & gas sector, upcoming mega Initial Public Offerings (IPOs), merger talks in smaller banking stocks and dividend play in consumer and telco stocks," he said.

The local bourse ended the week on a strong note, with the FBM KLCI at a fresh new high in spite of the weakening performance in regional markets as investors were not so excited by the ECB's move to cut interest rate to a record low.

"Although we agree interest rate cuts may have a limited impact on the aggregate economy, the short-term boost to the stock market is positive due to its repercussion on investors who now expect a new round of coordinated global monetary stimulus measures to jumpstart the struggling global economy," Nazri said.

He said there is speculation that European equities may play catchup as the ECB implements a zero-rate policy and follow the US Federal Reserve with a quantitative easing programme.

On a Friday-to-Friday basis, the benchmark FTSE Bursa Malaysia KLCI rose 21.40 points to an all-time high of 1,620.55 from 1,599.15 last week.

The Finance Index increased 196.74 points to 14,437.72 from 14,240.98 last Friday.

The Industrial Index gained 24.49 points to 2,871.96 from 2,847.47 last Friday.

The Plantation Index soared 273.11 points to 8,757.17 from 8,484.06 last Friday.

The FBM Emas Index surged 168.61 points to 11,086.25 from 10,917.64 last Friday.

The FBM ACe Index went up 44.47 points to 4,399.17 from 4,354.7 last Friday.

The FBM Mid 70 Index added 26.367 points to 12,183.05 from 11,919.38 last Friday.

The FBM 100 Index climbed 161.52 points to 10,904.49 from 10,742.97.

The weekly volume decreased to 5.671 bilion shares worth RM7.734 billion, from 6.163 billion shares valued at RM8.988 billion last week.

Main market volume declined to 3.603 billion shares worth RM7.427 billion, from 4.195 billion shares worth RM8.717 billion last week.

Volume on the ACE market contracted to 1.36 billion shares worth RM185.529 million, from 1.519 billion shares worth RM198.801 million last week.

Warrants jumped to 694.301 million units worth RM113.357 million, from 433.354 million units valued at RM63.344 million last week. -- BERNAMA
 
Top