Pelaburan Unit Amanah, pulangan 12% setahun

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
264
Points
16
kalau kita guna duit KWSP invest direct dalam stock lagi ok tak?
Selain melabur simpanan KWSP anda dlm unit trust, anda juga bole gunakan nya utk melabur/membeli saham direct bursa malaysia..
Dari segi persamaan, konsep pelaburan kedua2 nya adalah sama dimana duit kwsp anda digunakan utk membeli saham (dana) dan anda akan mendapat keuntungan drpd kenaikan hrga saham (dana) tersebut..

Perbezaaan;
dalam unit trust, strategi pelaburan di uruskan oleh fund manager, dan adanya consultant (agent) yg akn mengurus, memantau, servis anda sepanjang anda melabur.

Jika invest direct pula, anda sendiri yg menentukan saham yg anda ingin beli (own managing)..adanya remisier utk menguruskan trasaksi pembelian & jualan..jika anda dah expert, x perlu remisier..bole buat sendiri..

Cadangan;
Jika anda masih baru dalam pelaburan saham, bole gunakan unit trust sebagai channel utk pelaburan kwsp anda..risikon pelaburan adalah sederhana kerana pengurus dana & consultant yg uruskan pelaburan anda sehingga untung...

Sekiranya anda expert dan adanya knowledge psl pelaburan saham, bole gunakan cara direct invest trus..dimana mungkin anda akan untung byk jika strategi anda btul...
 

hhs33fhqm

freshman
Joined
Mar 14, 2012
Messages
1
Points
0
Riba nie berat beb.. jangan kita pandang ringan, sebab saya ada terbaca dalam Quran yg Allah akan declare perang ke atas sape2 yg layan income berkaitan Riba.. Semoga kita sama2 dilindungiNya, Ameen....


 
Last edited:

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
264
Points
16
berapa minimum tuk invest UT ni??newbie hehehee
Pelaburan minima bermula rm1000...pelaburan bole dibuat melalui skim tunai atau skim kwsp..nak melabur kedua2 nya sekali pun bole..bole pilih mana2 fund yg bersesuaian dgn matlamat pelaburan yg u target...Keuntungan pelaburan antara 8-12% setahun bergantung pd prestasi fund..dlm jangkamasa pjg insyaallah unit trust ni menguntungkan...
 

rhodemonitor

freshman
Joined
Mar 16, 2012
Messages
15
Points
0
Pelaburan minima bermula rm1000...pelaburan bole dibuat melalui skim tunai atau skim kwsp..nak melabur kedua2 nya sekali pun bole..bole pilih mana2 fund yg bersesuaian dgn matlamat pelaburan yg u target...Keuntungan pelaburan antara 8-12% setahun bergantung pd prestasi fund..dlm jangkamasa pjg insyaallah unit trust ni menguntungkan...
boleh bagi detail mana2 fund yg ada tak?dan mana satu yang paling bro syorkan pada newbie??
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
264
Points
16
Update keuntungan terkini (dari tarikh 3/1/2012 hingga 9/3/2012):

Public Islamic Opportunities Fund (PIOF) = +9.30%
Public Islamic Alpha40 Growth Fund (PIA40GF) = +6.32%
Public Islamic Treasures Growth Fund (PITGF) = +5.81%
Public Islamic Optimal Growth Fund (PIOGF) = +4.82%
Public Islamic Equty Fund (PIEF) = +4.62
Public Islamic Select Enterprises Fund (PISEF) = +4.59%
Public Islamic Asia Leaders Equity Fund (PIALEF) = +4.48%
Public Islamic Dividend Fund (PIDF) = +4.45%
Public Islamic Select Treasures Fund (PISTF) = +4.35%
Public Ittikal (PITTIKAL) = +4.24%
Public Ittikal Sequel (PITSEQ) = +3.46%
Public Islamic Sector Select Fund (PISSF) = +2.12%

Sila hubungi saya untuk melabur dalam public mutual melalui skim EPF atau tunai...

Kepada yang ingin menjadi consultant Public Mutual pun bole hubungi saya untuk info lanjut..
boleh bagi detail mana2 fund yg ada tak?dan mana satu yang paling bro syorkan pada newbie??
rhodemonitor.u bole pilih senarai fund2 diatas...kesemua yg disenaraikan adalah Islamic fund (syariah compliant)..utk pelaburan skim tunai bole try fund PIOF...utk skim kwsp pula bole consider fund PIOGF, PISEF, PISTF..info lanjut bole contact nombor di siggy..
 

ilham_iceman2001

freshman
Joined
Mar 22, 2012
Messages
19
Points
0
Nape tak ramai orang tahu kat hsbc boleh invest kat banyak fundhouse dengan sales charge cuma 2.7% sahaja. Lebih murah dati public mutual ( 5.5%)
kat hsbc, leh invest kat hwang aiiman growth
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
264
Points
16
Nape tak ramai orang tahu kat hsbc boleh invest kat banyak fundhouse dengan sales charge cuma 2.7% sahaja. Lebih murah dati public mutual ( 5.5%)
kat hsbc, leh invest kat hwang aiiman growth
2.7% charge tu utk cash investment or EPF? Service charge Public Mutual adalah 5.5% utk cash investment, 3% utk EPF investment..
Service charge yg rendah bole jadi suatu kelebihan tetapi bukanlah penentu yg dana itu bagus..yg penting pelabur kene tau & selidik risk profile dana adakah agresif/moderate/low risk? islamik atau konvensional? ekuiti/balanced/bond? track rekod dana tersebut utk tahun2 seblumnya pun kene kaji dan lain2 lagi...kalo invest dalam public mutual, agent akn beritahu perkara ni pada u seblum invest..

Tak dinafikan ada fund house / company yg offer service charge yg rendah tetapi biasanya ia tidak menggunakan agent..pelabur uruskan sendiri pelaburan dari awal sampai akhir..

Ada balance fund yang boleh buat untung sampai 14% ke?
Ada..dari track rekod seblum ni,ada satu fund balance, Public Islamic Mixed Asset Fund (PIMXAF) yg untung 44.61% dr dec 2008-dec 2011 (3 tahun)...so purata keuntungan adalah 14% setahun...kalo fund agresif pula, dr track rekod ada fund islamik public mutual yg penah capai keuntungan 91% utk 3 tahun, bersamaan 30% setahun...
 

ilham_iceman2001

freshman
Joined
Mar 22, 2012
Messages
19
Points
0
Yang 2.7% tu cash la.tapi hsbc tak pakai agent.msybr sebab tu murah. Tapi bloeh invest dalam bnyk fund yang islamik
 

ilham_iceman2001

freshman
Joined
Mar 22, 2012
Messages
19
Points
0
bro, untuk fund PM, mana website untuk tgk distribution history. bukan distribution ikut percentage tapi ikut berapa sen per unit yang dia bagi. saja nak tgk berapa sen per unit yang fund PM bagi.
 

kparam77

freshman
Joined
Aug 9, 2011
Messages
58
Points
6
Yang 2.7% tu cash la.tapi hsbc tak pakai agent.msybr sebab tu murah. Tapi bloeh invest dalam bnyk fund yang islamik
ya, betul, macam FSM, tak ada agent, SC kurang dari 2% pun ada. tapi kena tengok exit charge, management fee, trustee fee. investor kena make decision sendiri sebab tak ada agent.

pelabur pelabur yg tak ada knowledge abt UT, better go with agents.
 

frannez

freshman
Joined
Dec 25, 2007
Messages
264
Points
16
bro, untuk fund PM, mana website untuk tgk distribution history. bukan distribution ikut percentage tapi ikut berapa sen per unit yang dia bagi. saja nak tgk berapa sen per unit yang fund PM bagi.
Info pasal distribution bole tgk kat Quaterly Fund Review (QFR), mende ni bole dapat kan kat agent..

bole download online version kat sini http://www.publicmutual.com.my/LinkClick.aspx?fileticket=lLn7lqMCZbU%3d&tabid=248

p/s kalo ko nak QFR tu dalam hardcopy, aku ada free copy ..:)
 

CHAP

freshman
Joined
Sep 12, 2010
Messages
30
Points
0
Pada pendapat aku ,distribution rate tak penting sangat sebab NAV akan diselaraskan selepas income distribution,yang penting pulangan keseluruhan tak kiralah samada peningkatan harga atau dividen yang diberi. Nak tengok pulangan keseluruhan boleh tengok website public mutual
Bagi yang nak murah beli unit trust ni,jadilah agen, labur duit sendiri.
 

joed45yaljeo

freshman
Joined
Mar 27, 2012
Messages
13
Points
0
sebelum melabur pastikan anda mempunyai asas pengetahuan berkenaan produk pelaburan tersebut.Prestasi yg lepas bukan penjamin prestasi yg akan datang.Check juga tahap risiko pelaburan masing-masing.Lain org lain tahap risiko.Kesesuai sesuatu produk pelaburan bergantung kepada tahap risiko individu.Buat keputsan sendiri...jgn biarkan org lain membuat keputusan untuk anda.


 
Last edited:
Top