Pelaburan Emas

Joined
Apr 26, 2012
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
Pelaburan emas ni sama juga dengan pelaburan lain. Bagi saya pelaburan baik, dan resession proof, boleh katakan tapi lebih baik pelaburan unit amanah. Risiko jauh dan jauh lebih rendah tapi kena jaga-jaga walaupun untuk jangka panjang. Ini pendapat saya

Aku kata baik join Public Mutual di bawah group ni. Tak ramai yang kata unit trust tak bagus tapi dalam group ni dia orang bagi tau "tak bagus kalau tak kena waktu" walau jangka panjang

Saya ambil dari BLOG dot PAKARSAHAM dot COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
 
Joined
Mar 1, 2012
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
apakah kelemahan pelaburan emas fizikal ??

kelemahan emas adalah tiadanya compounding interest seperti ASB dll simpanan

dan seperti kata2 Albert Einstein apabila ditanya apakah the most powerful force in the world..?

jawapannya compounding interest !!

cara paling menguntungkan dalam pelaburan emas fizikal adalah dengan jual beli emas

ada entry dan exit dengan mengambil oppurtunity yang ada dari fluctuation harga
 

saufik1

freshman
Joined
Apr 30, 2012
Messages
44
Likes
0
Points
0
Offline
sebelum buat pelaburan emas, pelaburan hartanah juga pelaburan yang baik dan tinggi keuntungannya. :)
 
Joined
Mar 1, 2012
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
sapa setuju jika saya katakan manipulasi emas dengan Ar-Rahnu menggunakan konsep rempit sampai licin cuma gimik pemasaran dealer emas sahaja..

Yerla korang beli berkali-kali dengan diorang , komisen pun berkali ganda >:D<


dan amat berisiko

dan jika main rempit sampai licin ditambah dengan tiadanya kemahiran teknikal analisis pulak ( main redah jer ) umpama membunuh diri :p
 
Joined
Jun 5, 2012
Messages
22
Likes
0
Points
0
Offline
sapa setuju jika saya katakan manipulasi emas dengan Ar-Rahnu menggunakan konsep rempit sampai licin cuma gimik pemasaran dealer emas sahaja..

Yerla korang beli berkali-kali dengan diorang , komisen pun berkali ganda >:D<


dan amat berisiko

dan jika main rempit sampai licin ditambah dengan tiadanya kemahiran teknikal analisis pulak ( main redah jer ) umpama membunuh diri :p
saya sokong..sangat sokong...sbb saya pernah jugak buat cara tu cuma nasib baik dapat untung...pakcik saya terkena sbb harga emas xberubah...rugi cuma bayar upah simpan

cuma sekarang saya ada cara yg lebih berbaloi...nanti saya akan kongsikan
 
Joined
Jun 5, 2012
Messages
22
Likes
0
Points
0
Offline
caranya saya namakan kutuss emas

KUTUSS adalah singkatan bagi perkataan Kutu Sendiri Sendiri, xde unsur riba, hutang atau lain2, insyaAllah Halal.
Kenapa Kami guna nama Kutu? Sebab kita bukan target nak simpan Gold bar, tapi barang kemas yang boleh dipakai di badan.
Kalau nak beli Barang kemas 999, almaklumlah harganya.
Jadi kenalah beli secara "KUTU" cukup 10 gram boleh ditukar jadi emas perhiasan 24K, xde la emas tu terbiar sunyi kat dalam laci..

Cemana kaedahnya?

1. BELI
-Satu Bulan 1 Gram emas Gold Bar 999 (24K)
-Money Back gurantee, no question asked!!

2. KUMPUL
-Kumpul lah ikut target dan kemampuan, sebulan 1gm atau 2gm
-Letak Target, nak berapa gram..

3. TUKAR
- Gold Bar 999 Kepada Emas Perhiasan 999
- Tiada bayaran tambahan
- Penukaran adalah tidak wajib..

terpulang lah nak tukar atau nak simpan je...

yang penting jangan tamak...sebulan sekali 1gram...insyaAllah boleh membantu sesama kita
 

Attachments

Last edited:

bakri79

freshman
Joined
May 19, 2010
Messages
23
Likes
0
Points
1
Offline
betul ke public gold dah kene black list ngan BNM?

just nakkan kepastian je

ade org tgk link terkini BNM ada nama public gold
 
Top