Pelaburan Emas

Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#81
Nabi sendiri ada bersabda bahawanya nanti akhir zaman kelak, tiada apa yang akan bernilai kecuali dinar dan dirham.

akhir zaman = future


(tapi saya ada terbaca dalam satu forum, ada someone tanya seorang agen PG yang guna hadis ni, dia tanya boleh tak buktikan samada hadis ni sahih ke tak?)
saya tahu dimana saudara baca tu...

ayat tu telah digunakan merata-rata termasuk didada akhbar, cuma saya sendiri tidak ingat dari mana sumbernya.. jangan ditanya orang yg tidak arif.. contoh seperti saya... bagi pihak saya, saya cuma percaya apa yg saya baca.. dan tidak salah untuk saya mempercayainya kerana ianya tidak sekalikali merosak kan akidah saya bilamana secara positifnya saya cuma percaya menyimpan emas adalah benar.. sekiranya apa yg saya baca itu salah nescaya.. saya tidak akan berterusan berjumpa ayat yg sama. tidak mungkin orang ramai berbohong, tidak mungkin yg bijaksana.. tidak memberhentikan ayat itu.. kalau ayat itu sama sekali tidak benar.. (kecuali ada yg telah menokok nambah ayat tersebut)

jadi pada yg ingin bertanya kesahihan ayat tersebut (sepertimana yg berlaku didalam satu forum), mereka harus berusaha mencari jawapannya... daripada mempertikaikan kepercayaan orang lain.. itu sahaja.. pendapat saya yg tidak berapa kuat imannya. :) ;)
 
Last edited:
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#82
Nabi sendiri ada bersabda bahawanya nanti akhir zaman kelak, tiada apa yang akan bernilai kecuali dinar dan dirham.

akhir zaman = future


(tapi saya ada terbaca dalam satu forum, ada someone tanya seorang agen PG yang guna hadis ni, dia tanya boleh tak buktikan samada hadis ni sahih ke tak?)

fifa..mmg betul..ada yg mendakwa..ini hadis dhoif..hadis dhoif masih blh diikuti..(ulamak kata tgk kelogikannya..)

cuba kaitkan dgn situasi skrg..emas dan perak mmg berharga..dan tk sk slh percaya pada hadis tersebut..

yg tk blh hadis palsu..

ini maklumat yg sy dpt..kalau ada yg lbh tahu..blh kongsi..:)
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#83
sini sy senaraikan sebahagian keistimewaan perak..

nnt ada peluang sy tmbh lagi..

Keistimewaan perak ( silver)

1.Bekalan global perak hanya boleh didapati 30 ribu juta di mana 1/5 daripada bekalan emas dunia

2.Permintaan industri dan permintaan utk pelaburan menyebabkan bekalan berkurangan

3. Harganya meningkat lebih pantas dari logam berharga yang lain

4. Perak meningkat 280% dlm msa 8 tahun

5. Pulangan pelaburan yang tinggi

6.Risiko yg minimum kerana perak adalah aset yg berharga dan tidak akan menjadi sesuatu yg tdk bernilai

7.Berharga untuk selama-lamanya

8.Pelindung kekayaan

9.Kalis inflasi
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#86
Tahun 2011 & 2012 ni kemungkinan besar harga emas akan ada momentum menaik berdasarkan keadaan
huru hara di dunia Afrika sekarang ni.
betul tu..kalau ikutkan tahun lepas,penganalisis meramalkan harga emas tahun ni malar segar je..2-3 tahun lagi naik byk..tp dgn krisis kat arab ni..menjadi salah satu faktor FA melonjakkan harga emas..silver pun msti ikut naik.. :)
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#88
tahun nie malar jer bahaya tu.. ish ish
baca la abis..ada tapinya..

tahun ni..tahun utk tmbh stok..akan dtg..kita tk tau brapa byk harga emas naik..

dijangkakan juga tahun ni rmi pelabur mmbeli silver kerana harga yg masih murah berbnding emas..skrg skitar 30+ usd/oz..dijngkakan hujung tahun ni blh cecah hingga 50+ usd/oz
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#89
nampak gaya kena tambah lagi 1 cabang ilmu la ni..ilmu analisis..

sebelum ni tahu setakat cam na nak manipulate n how to get profit jer..
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#90
nampak gaya kena tambah lagi 1 cabang ilmu la ni..ilmu analisis..

sebelum ni tahu setakat cam na nak manipulate n how to get profit jer..
bgus fifa kalau pandai bab2 analisis teknikal..

sy tau basic je..yg lain..ikut gerak hati dan sy suka tgk dri segi FA..

byk blh manipulasi kalau pndai bab2 ni..tp nk kena rajin mengadap..tu yg sy prefer based on order je la..kdg2 je restock masa hrga mmg cntik..
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#91
tapi betul kan cikgu orang cakap biasanya ilmu analisis teknikal ni orang guna untuk akaun pelaburan emas?
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#92
tapi betul kan cikgu orang cakap biasanya ilmu analisis teknikal ni orang guna untuk akaun pelaburan emas?
ilmu ni mmg mmbntu dlm memilih masa terbaik utk membeli emas dan blh buat jangkaan harga emas..(maybe ketepatannya dlm 60%)..

akaun pelaburan emas..kfh sahaja yg patuh syariah...

sebaiknya..belilah emas..dpt emas kat tgn..kalau nk akaun pelaburan emas..pilihla kfh..

biasanya org yg pndai main forex..dia akan pndai analisis teknikal..kelebihan mereka ni..blh timing bila nk beli emas..dan yg nk melabur..blh timing utk jual emas masa hrga tinggi
 
Joined
Jul 28, 2009
Messages
244
Likes
0
Points
0
Offline
#96
Makin banyak ilmu pelaburan emas semakin tinggi peluang buat duit dalam komoditi emas ni.
 
Joined
Mar 1, 2012
Messages
79
Likes
0
Points
6
Offline
Jangan melabur dalam EMAS dan PERAK!!

sebelum mendapatkan ilmu pelaburan yang tepat dan berkualiti terlebih dahulu.

Info yang berkualiti amat terhad dan banyak hanya menerangkan ilmu asas , kepentingan dan dan isu-isu memupuk kesedaran sahaja.

ilmu asas dan advance dalam emas dan perak kini dibongkar untuk manfaat semua rakan pelabur

Ilmu pelaburan dan kaedah analisis ini pernah dipasarkan secara tertutup hanya kepada rakan pelabur emas dan perak saya sahaja..

Turut digunakan oleh ramai Dealer-dealer dan stokis emas dan perak FIZIKAL dari pelbagai syarikat emas dan perak di Malaysia.

Atas permintaan ramai..

Kini ia didedahkan untuk manfaat semua!!

visit www.goldsilvertechnical.com

jualan akan dibuka pada 26 April 2012..Insyaallah
 
Top