Panduan Perjalan Jauh

Joined
Apr 26, 2018
Messages
14
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#1
Tips:
1) Pastikan kereta dalam keadaan baik.
- Check maintenence minyak hitam, brake, tayar, lampu depan belakang, dan cermin belakang dan sisi dalam keadaan baik

2) Kesihatan
- Pastikan pemandu dalam keadaan sihat. Bersenam dan bertenaga sebelum pemanduan.

3) Keselesaan
- Pastikan pemandu dan penumpang dalam keadaan selesa, segar, dan yakin.

*tambah tips anda*
 
Joined
Nov 24, 2017
Messages
13
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#2
Ada kena check macam tu ke? sebab saya cuma hantar servis center buat servis je, sampai sekarang kereta masih okay lagi... cuma bayar mahal sikit, tak pasti next time boleh bawa minyak enjin sendiri tak, takut mereka caj upah lagi tinggi sahaja.
 

Boruto

freshman
Joined
Oct 25, 2017
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#3
Ada kena check macam tu ke? sebab saya cuma hantar servis center buat servis je, sampai sekarang kereta masih okay lagi... cuma bayar mahal sikit, tak pasti next time boleh bawa minyak enjin sendiri tak, takut mereka caj upah lagi tinggi sahaja.
Aiya, mereka akan cari banyak alasan untuk bagi kamu guna minyak pelincir mereka. Saya pun rasa kalau beli kat tempat lain macam online boleh jimat tapi sangat berisiko la.
 
Last edited:
Joined
Jul 23, 2018
Messages
10
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#4
Aiya, mereka akan cari banyak alasan untuk bagi kamu guna produk mereka. Saya pun rasa beli kat luar lebih jimat dan beli dekat online lagi murah, next week sebelum pergi servis mesti nak order satu dulu.
Tak takur kena minyak palsu ke? beli dari online sangat bahaya. Nanti enjin kereta rosak sebab minyak enjin palsu lagi nak nangis.
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
15
Likes
2
Points
3
Offline
#5
Ada kena check macam tu ke? sebab saya cuma hantar servis center buat servis je, sampai sekarang kereta masih okay lagi... cuma bayar mahal sikit, tak pasti next time boleh bawa minyak enjin sendiri tak, takut mereka caj upah lagi tinggi sahaja.
Usually boleh sahaja bawak minyak enjin u sendiri. Tapi maybe itu service center akan charge u labor tinggi sikit lah
 
Joined
Nov 24, 2017
Messages
13
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#9
Habis tu u mahu beli dari mana lagi ma? Kedai runcit ada jual ka?
beli kat stesen minyak lah, sana ada jual minyak hitam juga. Sekarang banyak promosi ni, cepat kumpul markah dah boleh tukar minyak lagi, free satu 10 litre minyak ke pun best.
 

anjaya

freshman
Joined
Jan 11, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
37
Offline
#10
beli kat stesen minyak lah, sana ada jual minyak hitam juga. Sekarang banyak promosi ni, cepat kumpul markah dah boleh tukar minyak lagi, free satu 10 litre minyak ke pun best.
Kumpul markah dah lambat, tak tahu kena isi minyak berapa kali baru dapat. Sekarang saya beli 2 botol minyak enjin lagi dah boleh free 1 botol~
 

Boruto

freshman
Joined
Oct 25, 2017
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#14
Sorry.. I pakai shell helix je. Liqui moly macam kurang pickup.
Ye keh? saya pun dengar kelix ultra boleh meningkat keupayaan enjin, saya selalu dengar kawan cakap pasal honda civic dia dah best untuk guna lepas pakai minyak tu... Tapi saya masih pakai jenama lain saja
 

Boruto

freshman
Joined
Oct 25, 2017
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#15
kat giant pun ade jual. kat stesen minyak pun ade jual. bukan online je huhuhu
Kat stesen minyak lagi selamat beli la dari beli kat supermarket. Bukan apa. Pernah jugak dengak supermarket jual minyak2 recycle.
 
Last edited:

anjaya

freshman
Joined
Jan 11, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
37
Offline
#16
Ye keh? saya pun dengar kelix ultra boleh meningkat keupayaan enjin, saya selalu dengar kawan cakap pasal honda civic dia dah best untuk guna lepas pakai minyak tu... Tapi saya masih pakai jenama lain saja
Kalau tak pakai jenama tu rasa rugi sikit, sekarang saya cuma beli 1 botol lagi dah boleh dapat satu botol percuma. Faedah macam ni bukan selalu ada, nanti promosi dah tamat memang rugi. Dapat satu botol percuman dah jimat duit masa buat servis kereta.
 
Joined
Nov 24, 2017
Messages
13
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#17
Kalau tak pakai jenama tu rasa rugi sikit, sekarang saya cuma beli 1 botol lagi dah boleh dapat satu botol percuma. Faedah macam ni bukan selalu ada, nanti promosi dah tamat memang rugi. Dapat satu botol percuman dah jimat duit masa buat servis kereta.
Tapi nak beli sekarang pun sempat lagi kana? cuma lambat sikit dapat botol free, tapi tu bukan masalah... masa jumlah beli dah cukup boleh terus tukar satu free botol tuu.
 
Joined
Jul 23, 2018
Messages
10
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#18
Ye keh? saya pun dengar kelix ultra boleh meningkat keupayaan enjin, saya selalu dengar kawan cakap pasal honda civic dia dah best untuk guna lepas pakai minyak tu... Tapi saya masih pakai jenama lain saja
Hlix ultra tu memang famous dalam keluarga saya, hari itu saya cakap dengan ayah nak cuba minyak enjin petronas, dia pun kata minyak tu cepat haus, ni lah tu lah.... semua kata helix ni bagus sahaja+XD+
 

Boruto

freshman
Joined
Oct 25, 2017
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#19
Hlix ultra tu memang famous dalam keluarga saya, hari itu saya cakap dengan ayah nak cuba minyak enjin petronas, dia pun kata minyak tu cepat haus, ni lah tu lah.... semua kata helix ni bagus sahaja+XD+
Helix ni memang bagus la. Formula dorang pakai tu boleh mengurangkan stress kat enjin. Jadi memang sesuai la pakai dalam keadan jalan raya kita dengan jem semua.
 
Last edited:
Top