Panduan menjadi penulis meletop

Joined
Sep 7, 2013
Messages
4
Likes
0
Points
0
Offline
#1
JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MENULIS…. JANGAN JADI PENULIS

Jadilah PEMBACA.
Sebagai pembaca, apakah yang kita mahu daripada apa yang dibaca?
Singkaplah sifat ‘ingin tahu’ yang ada dalam diri kita….
Sentiasa mencari sesuatu yang baharu dan bernilai….
Segala yang ada di minda anda adalah berguna…
Berkali-kali merombak kaedah, cara dan susun atur fakta…
JANGAN LUPA NIAT… sandarkan segalanya kepada PEMBACA. Apa yang diluahkan akan mempengaruhi pembaca…

INGATLAH… yang memilih novel dari rak buku adalah HAK MUTLAK pembaca.
Tak siapa dapat mengatur hati pembaca untuk memilih karya kita.
PASTIKAN segala sesuatu yang ada dalam karya kita, BERMANFAAT kepada pembaca.
Apabila karya kita memberi manfaat, baharulah karya tersebut BERNILAI.
Sesuatu karya bernilai apabila pembaca dapat memahami apa yang disampaikan oleh karyawan…
MAKA KERANA ITU, jika anda minat menulis, JANGAN JADI PENULIS…. Kerana anda adalah KARYAWAN!!!
Contoh buku yang telah melepasi jualan lebih 20000 naskhah.

Judul: Kan Kukejar Cinta Kamu
Penerbit: Intens Idea International Sdn Bhd
Harga: RM28.90
-penulis/pengarang FAUZIAH ASHARI
-format buku Kulit lembut 11.5 X 18.5 CM
-edisi (jika ada) EDISI 4 2012
-jumlah muka surat 795
ISBN 978-967-5289-19-4

Terjual sebanyak 50000 dalam masa 6 bulan…. Ingin tahu kenapa? Dapatkan di… Intens Idea International Sdn Bhd. 016 733 1005 (Unit Langganan)
 
Last edited:
Joined
Sep 7, 2013
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Best la benda ni En Amin. Lepas ni kalau dah siap buku... saya cari En amin ye...untuk publish...
 
Joined
Sep 3, 2010
Messages
223
Likes
1
Points
18
Offline
#8
kat mana ek nak cari panduan step by step cara2 nak tulis novel? ari tu ada jumpa satu kat jomniaga..tapi web jualan dah tutup lak.
 
Joined
Dec 26, 2011
Messages
28
Likes
0
Points
0
Offline
#9
JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MENULIS…. JANGAN JADI PENULIS

Jadilah PEMBACA.
Sebagai pembaca, apakah yang kita mahu daripada apa yang dibaca?
Singkaplah sifat ‘ingin tahu’ yang ada dalam diri kita….
Sentiasa mencari sesuatu yang baharu dan bernilai….
Segala yang ada di minda anda adalah berguna…
Berkali-kali merombak kaedah, cara dan susun atur fakta…
JANGAN LUPA NIAT… sandarkan segalanya kepada PEMBACA. Apa yang diluahkan akan mempengaruhi pembaca…

INGATLAH… yang memilih novel dari rak buku adalah HAK MUTLAK pembaca.
Tak siapa dapat mengatur hati pembaca untuk memilih karya kita.
PASTIKAN segala sesuatu yang ada dalam karya kita, BERMANFAAT kepada pembaca.
Apabila karya kita memberi manfaat, baharulah karya tersebut BERNILAI.
Sesuatu karya bernilai apabila pembaca dapat memahami apa yang disampaikan oleh karyawan…
MAKA KERANA ITU, jika anda minat menulis, JANGAN JADI PENULIS…. Kerana anda adalah KARYAWAN!!!
Contoh buku yang telah melepasi jualan lebih 20000 naskhah.

Judul: Kan Kukejar Cinta Kamu
Penerbit: Intens Idea International Sdn Bhd
Harga: RM28.90
-penulis/pengarang FAUZIAH ASHARI
-format buku Kulit lembut 11.5 X 18.5 CM
-edisi (jika ada) EDISI 4 2012
-jumlah muka surat 795
ISBN 978-967-5289-19-4

Terjual sebanyak 50000 dalam masa 6 bulan…. Ingin tahu kenapa? Dapatkan di… Intens Idea International Sdn Bhd. 016 733 1005 (Unit Langganan)
menarik...terima kasih kerana berkongsi...
 
Joined
Jun 19, 2013
Messages
19
Likes
0
Points
1
Offline
#14
dulu memang bercita2 jadi penulis.

cuma suka tulis puisi. orang tak faham pun kadang2 tu. cuma kita je yg faham tersiratnya kata2 tu.

sekarang, ramai writer @ novelis yang bermula dengan menulis di blog2.

Kalau idea segar, ditambah dengan bayangan selebriti untuk watak2 yang diwujudkan tu, memang ramai followers.
 
Joined
Jun 14, 2012
Messages
164
Likes
1
Points
0
Offline
#15
Memang susah nak jadi jadi penulis kalau tiada bakat dan minat. Kalau minat tapi tanpa usaha susah jugak. kena rajin baru berjaya.
 
Top