Panduan Hasilkan eCover

Joined
Jun 27, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Panduan Hasilkan ecover

Ecover dalam penjualan ebook adalah sangat penting bagi memberi gambaran ebook tersebut.Tanpa ecover ebook anda sudah tentu mendapatkan pulangan yang kurang lumayan.

Ya sudah tentu,saya pernah study case akan hal ini.Beberapa ahli team Buletinim.com telah mempromosikan ebook mereka berlainan bentuk dan minisite.

Minisite yang pertama:
Menggunakan ecover yang cantik dan menarik.Ternyata income yang dihasilkan amat lumayan.Walaupun harga ebook tersebut berharga RM 10.Mungkin anda tidak mengenali ebook ini kerana ia dalam bahasa ibunda sesuatu bangsa.

Minisite yang kedua:
Tidak menggunakan ecover.Bakal pelanggan tidak mendapat gambaran yang sebenar tentang produk yang anda pasarkan.Jadi,kemungkinan besar anda dianggap tidak mempunyai kedreabiliti untuk membuat ecover.Hal ini mempengaruhi penjualan produk anda.

Di sini,kita telah lihat betapa pentingnya ecover dalam penjualan ebook.So seterusnya kita kena tahu bagaimana nak hasilkan ecover yang mantop supaya jualan akan pecut naik.

Ada dua jenis cara nak hasilkan ecover:
1.Menggunakan action script photoshop
2.Menggunakan software WYSISYG


Antara dua cara tersebut, cara yang pertama memberikan kesan grafik yang tinggi berbanding cara yang kedua.Saya dah banyak beli software buat ecover,semuanya mendukacitakan,selepas membeli action scrit ecover,barulah rasa puas hati.
(Ingat! Jangan bazirkan duit anda dengan software WYSIWYG yang tidak menghasilkan ecover yang berkualiti tinggi untuk ecover anda.)

Saya mengesyorkan anda untuk membeli action script photoshop berbayar dan jangan gunakan yang percuma.
Kenapa?Sila lihat dibawah
Apakah perbezaanya?
Lihat sendiri mana yang bagus?


Atau?

Apa yanga anda rasakan?Mana lebih baik?Sudah tentu dapat pertimbangkannya bukan?
Ecover berbayar adalah lebih baik.

Apa yang anda perlukan untuk membuat ecover:
Adobe Photoshop
Sedikit kemahiran photoshop


Proses membuat ecover

3 Cara mudah sahaja!

1.Buka photoshop anda dan click pada script yang anda inginkan.kemudian anda akan lihat dua box akan keluar,klik pada box yang pertama dan tekan butang play diekat bawah panel Action.

2.Anda hanya perlu edit bahagian dasarnya sahaja .Tambahlah gambar,logo atau text yang anda inginkan.Selesai menghias dan edit,kemudian tekan kepada box yang kedua di
Panel action tadi.box yang kedua disifatkan sebagai rendering process.Ianya menghasilkan ecover anda secara auto dan hanya anda perlu menggu beberapa minit sahaja.

3.Ting!Dah siap,save kepada format yang anda inginkan.

Kreteria yang mempangaruhi ecover anda sebagai ecover yang baik
-High quality graphic(action script berbayar)
-Kekemasan
-Penyampaian maklumat



3 aspek ini amat penting,terutamanya penyampaian maklumat dan kekemasan.Pastikan ecover anda sentiasa kemas dan header(tajuk) dapat dilihat dengan jelas den terang.


Selamat maju jaya.
 
Last edited:
Joined
Jun 27, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
0
Offline
#2
3 Aspek untuk ecover yang baik

1.High kualiti,
Sentiasa pastikan kualiti ecover anda dapat dilihat dengan jelas,
tidak ada blur blur image.Padankan dengan gambar yang sesuai
dengan tajuk ebook.Kalau rahsia pemasaran email,letakkan
gambar email,jangan pulak anda letak gambar duit yang banyak.

2.Kekemasan

Faktor ini dilihat dari segi tempat anda letak graphics dan text anda.
Jangan letakkan secara cincai.Jangan amalkan budaya asalkan siap.
Hormati pembeli anda.Letakkan dengan tersusun dengan kemas,satu persatu,jangan gopoh dan gapah.Buat dengan teliti,kalau tak puas hati
buat sehingga puas hati.

3.Penyampaian maklumat

Ingat maklumat yang seharusnya diutamakan.Bukannya gambar atau apa apa.Jika anda ingin katakan ebook anda separuh harga,letakkan graphic
offer tersebut dengan jelas dan didepan.Jika ebook anda mengenai rokok,
jangan letakkan gambar yang tidak sesuai.Letakkan title ebook yang
ringkas dan catchy.Yang apling penting ialah laman web anda,jangan lupakan asppek ini.

Tips untuk mahir Photoshop
-Jangan Putus asa dan terus berusaha
-Buat banyak rujukan,search di internet tentang tutorial.(banyak tutorial di internet sekarang) dalam youtube pun berlambak
-Rajin tanyak pakar pakar dalam WC.
-Rajin explore new things in photoshop.
-Rajin buat latihan

Sudah tentu berjaya
 
Last edited:
Joined
Jun 1, 2009
Messages
194
Likes
0
Points
16
Offline
#7
Photoshop adalah yg terbaik dalam penghasilan ecover ni...

Tapi ecover enginner pon sedap gak guna...
 
Joined
Jun 5, 2006
Messages
4,016
Likes
0
Points
38
Offline
#9
apa yang penting?,,Layout,typo,warna..kalau itu je dah ada pun dah dapat ecover yang cantik...hehe
 
Joined
Jun 27, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
0
Offline
#10
aritu aku terjumpa site yang jual produk ebook takder cover.boleh tahan gak tapi dalam bi
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
634
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#12
bagus2...tp..mane nak dapatkan scripts utk ecover nie ye?
blh beri tunjuk ajar....plz...
 
Joined
Jun 27, 2009
Messages
533
Likes
0
Points
0
Offline
#17
gurau jer bro.,warna kena sesuai gak,betul betul.
kalau nak yang tempatan nyer actionscript,boleh ke site luvlee.
 
Top