Pandangan anda tentang MLM

Joined
Nov 16, 2009
Messages
187
Likes
0
Points
0
Offline
#21
Tiada paksaan + tiada penipuan + utamakan produk drpd pelan ganjaran -> Aku nk cuba apply. Nk tgk sejauh mana kejayaannya. Betul ka tindakan aku ni?
 
Joined
Jan 17, 2006
Messages
259
Likes
0
Points
16
Offline
#23
Nak buat MLM? Tengok 4 perkara:

1) Syarikat meyakinkan?
2) Produk berkesan? ada market?
3) Bonus Ok? Tidak menindas? Dibayar?
4) Upline membantu? beretika?

Situasi sekarang, MLM yang bermasalah adalah pada point no. 2 dan no. 4.

- produk hanya sebagai alat sahaja, tidak berkualiti, tiada R&D, ada dijual oleh syarikat lain
- upline hanya cerita pasal buat duit, tak sentuh langsung pasal produk, tak guna pun produk syarikat.

Cara upline sepatutnya bercerita :

1. Cerita pasal kekuatan syarikat
2. Cerita pasal kekuatan produk, testimoni, rekod jualan
3. Cerita pasal macam mana nak buat duit dengan produk
4. Cerita pasal potensi bisnes - macam mana nak besarkan bisnes ie networking

kalau upline cerita tak ikut urutan diatas, berhati-hatilah dengan MLM tu

Just sharing...
 
Joined
Dec 19, 2009
Messages
83
Likes
0
Points
0
Offline
#24
Nak buat MLM? Tengok 4 perkara:

1) Syarikat meyakinkan?
2) Produk berkesan? ada market?
3) Bonus Ok? Tidak menindas? Dibayar?
4) Upline membantu? beretika?

Situasi sekarang, MLM yang bermasalah adalah pada point no. 2 dan no. 4.

- produk hanya sebagai alat sahaja, tidak berkualiti, tiada R&D, ada dijual oleh syarikat lain
- upline hanya cerita pasal buat duit, tak sentuh langsung pasal produk, tak guna pun produk syarikat.

Cara upline sepatutnya bercerita :

1. Cerita pasal kekuatan syarikat
2. Cerita pasal kekuatan produk, testimoni, rekod jualan
3. Cerita pasal macam mana nak buat duit dengan produk
4. Cerita pasal potensi bisnes - macam mana nak besarkan bisnes ie networking

kalau upline cerita tak ikut urutan diatas, berhati-hatilah dengan MLM tu

Just sharing...
Saya sangat2 setuju dengan Bro. Lagi2 bab produk tu. Mesti yang ada market supaya walaupun diorang tak dapat downline, atleast boleh jual produk. Kalo produk pelik2 dan mahal, camne kan.
 
Joined
Aug 9, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#25
Saya rasa mlm ada baik dan negativenya sebab saya juga pernah memiliki lebih 500 downline satu ketika dulu...

Yang baiknya bagi saya ialah..Belajar tentang

1.networking,
2.komunikasi
3.tanggungjawab
4.product knowledge
5.marketing

Sebab kebanyakan company mlm memberikan traning secara percuma dan kita boleh mendapat manaafaat darinya.

Yang tak baiknya..

1.Tak banyak company mlm dari bumiputera - so banyak company yang bukan bumi memasuki pasaran dengan menghantar orang kita masuk kekampung kampung dengan menjual product diorang dan menggalakkanorang2 ni setia membeli barang mereka berterusan.

2.Kadang company mlm ok tapi Orang (upline ) yang tak O.k atau Kedua dua pun tak ok.

3.Bila start introduce sesuatu company dengan menggunakan Ayat suci alquran dan agama.

4.Kebanyakkan Company kasi kereta untuk gallakkan marketing dan wayang kejayaan. kereta murah dan start pegang kunci kereta, harga pun dah turun. ( Kenapa tak kasi rumah jer ?? )

Ini saja seingat saya,sebab malas nak fikirkan lagi..Saya rasa mungkin korang patut cuba sebab kita tak tahu rezeki kita..

Kalau korang tanya kemana pergi downline 500 lebih tu?

1.Upline tamak - pindah donwline sana sini setiap company mlm baru wujud.
2.Down selepas semua downline terlibat dengan skim cepat kaya internet,abfund,eaindex etc..

Dan paling best kita dipersalahkan..sebab setengah tak faham

1.Saya hanya menjadi wakil syarikat mlm .
2.Saya tidak memegang wang downline.

Ahaha..itu jelah..

Alhamdulillah,selepas semua ni berlaku ada hikmahnya.Saya turn to internet biz dan belajar online biz yang lebih baik dari offline.:p


'Yang penting kita cari rezeki dan bukanya rezeki cari kita" Rezeki wujud sebelum kita ada dimuka bumi ini"
 
Last edited:

shafiq

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
746
Likes
0
Points
16
Offline
#28
Jika MLM yang diiktiraf melakukan bisnes dengan baik boleh jain kot..atau sebaliknya...Saya tak pernak join lagi..Tak ada pengalaman lagi..hee
 
Joined
Dec 19, 2009
Messages
83
Likes
0
Points
0
Offline
#33
Nak buat apa2 pun kna beserdahana. Kalo dah smpai taksub sangat tu yg jadi problem. Huhu.
 
Joined
Jan 17, 2006
Messages
259
Likes
0
Points
16
Offline
#35
Benar. Dalam kepala jangan pandang wang ringgit sahaja..
Setuju, tapi bukan untuk MLM saja. Semua pekerjaan@bisnes yang mendatangkan wang, jangan dok fikir duit je.

Pengalaman saya dengan MLM agak ok, walaupun tak sampai 5 angka sebulan. Cukuplah untuk sara isteri dan 2 anak masa tgh study dulu. Lepas tu stop sebab syok buat duit dari rumah.

Lepas hampir 4 tahun, saya mencari MLM semula sebab nak realisasikan balik impian yang dah ditanam dulu. Walaupun ada banyak lagi cara, tapi untuk saya secara praktikal, saya pilih MLM. Tapi kali ini saya start dengan persiapan yang lebih jitu. Web pun dah siap design, leh tengok kat sini ---> http://www.impianjutawan.com (terpromote le pulak, tapi takde apa-apa lagi)

Cuma pesan saya, kali ini saya memilih MLM yang ada produk killer, company power, plan bagus, boleh buat duit cepat.
 

zalnet

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
392
Likes
0
Points
16
Offline
#38
Mlm ok, yng penting produk...harga berpatutan....dan beretika...ikut undang2, tiada paksaan dan janji manis....Mlm beri peluang org rmai jadi agen dan dpt komisen.

Bezanya...
-Company konvesional menguntukkan sebahagian modal untuk kos promosi ikalan media massa, tv etc...(Untung company mkn sorng2 :p)
-Company sistem agen/mlm/affiliate biasanya tiada buat iklan, mereka menguntukkan kos promosi tersebut untuk membayar komisen agen...(Untung company bahagi2 kepada agen)
 
Last edited:

shafiq

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
746
Likes
0
Points
16
Offline
#39
Dari Abu Hurairah radhiallhu anhu berkata: Rasulullah shalallahu alahi wasallam melewati seseorang yang menjual makanan, maka beliau memasukkan tangannya pada makanan tersebut, ternyata beliau tertipu.Maka beliau bersabda: Bukan termasuk golongan kami orang yang menipu.

(HR. Muslim 1/99/102, Abu Dawud 3435, Ibnu Majah 2224)..YANG PENTING mlm TIDAK ADA PENIPUAN...ITU SAHAJA..
 
Top