Luar Negara Panasonic lancar mesin basuh dengan butang 'kari' di India

Net

Staff member
mod
Joined
Feb 10, 2009
Messages
22,929
Points
38
_95064107_panasoniccurry.jpg

12hmsonik_cropped_1489269535.jpg

PENDUDUK di New Delhi melihat mesin basuh keluaran Panasonic yang mampu membersihkan kesan kari pada pakaian. - Agensi

New Delhi: Syarikat Panasonic baru-baru ini mengeluarkan mesin basuh dengan butang ‘kari’ yang direka untuk menghapuskan kesan kotoran berpunca daripada masakan terkenal India itu.

Mesin dengan ciri unik itu dilancarkan di India selepas pengguna sekian lama mengadu gagal membersihkan kesan kari pada pakaian.

Syarikat Jepun terbabit membentuk pasukan khas untuk membantu menyelesaikan masalah berkenaan yang semakin meluas dan akhirnya berjaya mencipta mesin baru dengan ciri istimewa selepas menjalankan kajian selama dua tahun.

Pakar menganalisis suhu air, pengaliran air dan tempoh membasuh yang sesuai untuk menghapuskan kesan kari dan kotoran lain sebelum mencipta formula lengkap, menurut akhbar Japan Times.

Kajian itu turut meneliti ramuan yang menghasilkan kari sepanjang penyelidikan mereka.

Mesin itu dijual pada harga RM1,900, kira-kira 10 peratus lebih mahal daripada mesin basuh biasa.

Kira-kira 5,000 unit sudah dijual di India dan Panasonic merancang mahu menjual kira-kira 30,000 unit setahun. - Agensi/Metro
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
28
Points
3
Age
22
Wowww hebat hilangkan bau kari hahaha....
Kalau mesin basuh Panasonic mahal ke??
Nak beli satu tapi take sure front atau top load
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
38
Points
8
Better beli front load yg ada Blue Ag+ technology tu. Senang kerja nak hilangkan bacteria terus. Harga pun affordable je sesuai dgn technology yg ada.
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
12
Points
1
Hygience care expert front load washer panasonic senang nak basuh baju baby sebab suhu normal untuk water wash. Xyah risau dah baju baby takut rosak ke apa.
 

courtneyact93

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
6
Points
1
Age
27
ye ke tu boleh hilangkan bau kari ?? setau i mana2 mesin basuh sama je
as long as pakai sabun mahal2 utk baju u supaya tak bau kepam jek
 

Amoi Alya

freshman
Joined
Apr 17, 2017
Messages
7
Points
1
Age
26
ye ke tu boleh hilangkan bau kari ?? setau i mana2 mesin basuh sama je
as long as pakai sabun mahal2 utk baju u supaya tak bau kepam jek

Alah biasa laa tu marketing diorng nak attract org sana. Tapi panasonic brand bagus jugak. Front load washer or washer dryer ni worth to buy sebab campak2 je baju terus bersih
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
53
Points
8
Wowww hebat hilangkan bau kari hahaha....
Kalau mesin basuh Panasonic mahal ke??
Nak beli satu tapi take sure front atau top load

Bagi aku front load yg best sebab boleh tengok pusing2 mcm kat dobi. Siap ada fast wash yg 38 min pun dah siap so x ada lah tnggu lama2. Pagi2 sebelum pergi kerja pun sempat nk basuh ni.
 

Syam_89

freshman
Joined
Oct 10, 2016
Messages
2
Points
1
Age
30
okay lah pakai toshiba pun okay LG out dari awal lagi sbab mahal but still baju bau kepam hahahaha.
panasonic i dah pernah pkai okay je cuma sekarang lagi power washer dia
 

mikke87

freshman
Joined
Sep 2, 2011
Messages
63
Points
6
Alah biasa laa tu marketing diorng nak attract org sana. Tapi panasonic brand bagus jugak. Front load washer or washer dryer ni worth to buy sebab campak2 je baju terus bersih

Brand panasonic yg front load washer tu memang bersih baju sebab ada technology Blue Ag+ and Active Foam system. So, senang hilangkan bacteria dan kesan kotoran yg degil.
 

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
62
Points
8
Tengok hari tu ada 3Di inverter jugak. Smart sensor yg boleh detect dan adjust washing pattern tu. Berbaloi jgk kalau beli yg ni
 
Last edited:

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
142
Points
18
Tengok hari tu ada 3Di inverter jugak. Smart sensor yg boleh detect dan adjust washing pattern tu. Berbaloi jgk kalau beli yg ni

Bukan tu je tapi 38 mins utk active speed wash. Even 38 mins only tpi clothes tetap clean sebab guna Active Foam System
 
Last edited:

ronlim1990

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
38
Points
8
Yup mcm canggih je ni. Ada jugak tengok panasonic front load washer ni 38 mins utk active speed wash. Even 38 mins only tpi clothes tetap clean sebab guna Active Foam System

Patut laa 38mins je. Front load washer kan besar 25mm kalau x silap senang nak tumble banyak space.
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
38
Points
8
okay lah pakai toshiba pun okay LG out dari awal lagi sbab mahal but still baju bau kepam hahahaha.
panasonic i dah pernah pkai okay je cuma sekarang lagi power washer dia

I dari dulu prefer panasonic over other brand sebab tahan lama. Service plan pun okay. Technology pun upgraded siap ada Ag+mode yg eliminates 99.99% of bacteria.
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
12
Points
1
Front load washer panasonic ni ada 3Di inverter jugak. Smart sensor yg boleh detect dan adjust washing pattern tu. Berbaloi jgk kalau beli yg ni

Ni function terok siap ada smart sensor. So, can optimizes water, time & energy consumption.
 
Top