[PANAS] Revolusi Dinar Emas Untuk Dunia

Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,018
Likes
2
Points
0
Offline
#21
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#22
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#24
saya masih kelabu asap lagi ni tentang pelaburan emas.
soalan saya :

jika saya beli emas,kemudian pergi ke bank untuk simpan emas ni....di masa hadapan,adakah emas yang sama akan saya keluarkan ?

confius sebb ada staff bank tu kata kita boleh juga withdraw sebagai nilai tunai aka duit kertas..
 
Joined
Feb 14, 2011
Messages
53
Likes
0
Points
0
Offline
#25
ok.. macam nie.. kalau pajak 10gm kat bank rakyat atau agrobank dapat dalam 70% duit tunai di tangan, cukup 6 bulan kena bayar upah+nilai pinjaman(70% tadi)= dapat emas 10gm balik. lebih kurang ler.
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#26
ok.. macam nie.. kalau pajak 10gm kat bank rakyat atau agrobank dapat dalam 70% duit tunai di tangan, cukup 6 bulan kena bayar upah+nilai pinjaman(70% tadi)= dapat emas 10gm balik. lebih kurang ler.
oh...boleh paham sikit-sikit dah ni....baru nak explore tentang pelaburan emas ni sebab nak beli 1gram tiap-tiap bulan..
yg dok konpius lagi :

1-kalau dah beli emas,mana nak simpan?
2-kalau dah simpan,bila keluarkan adakah emas yg sama?
3-boleh buat pinjaman macam ASB tu ker untuk beli emas ni ?
4-beli mesti la kat agent dia kan,tapi macam pi beli barang macam tu je ker or kena ada surat perjanjian etc...

p/s-saya zero lagi dalam pelaburan emas,so sesiapa yg bantu saya sehingga saya faham....Insyaallah,saya beli emas kat orang tuh...(^^)
 
Joined
Feb 14, 2011
Messages
53
Likes
0
Points
0
Offline
#27
1) beli emas kena ader modal.. paling rendah start dengan 1 dinar(harga gcp 1 dinar 999.9 skang Rm666) boleh simpan kat agro bank sebab bank rakyat hanya terima barang kemas jer.
2)emas semua sama- keluarkan emas kena campur 70% pinjaman ngan kos upah selam 6 bulan
3)bagi aku jgn ler buat pinjaman untuk beli emas, nanti tak terbayar. so start dari wang sendiri walau pun sikit
4)beli jer emas- takder surat perjanjian - macam kat kedai emas, cuma harga kedai emas mahal.
5)ko beli emas dulu- pajak kat ar-rahnu-dapat duit boleh beli barang(motor ker, emas ker) bulan2 bayar macam buat personal loan, cukup 6 bulan atau 1 tahun dapat 2 barang motor ngan emas.
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#28
oooo...paham dah sikit (^^)....

yang no 5 tu yang best...(^^)..
kemudian baca di blog tadi...ada la teknik2 untuk gandakan emas ni yerk...

best gak baca...minat nak beli dah ni....(^^),,,
 
Joined
Feb 14, 2011
Messages
53
Likes
0
Points
0
Offline
#29
slow2 bro.. aku punya blog tak siap lagi.. banyak lagi blog citer pasal emas nie.. ko kena dalamkan lagi ilmu emas nie, baru citer nak gunakan teknik mana, tapi jgn lama2 skang harga rm154/gm hujung tahun nie dijangka rm170/180 per gram kenaikan kira ler sendiri(baru paham)
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#30

dinar boleh
emas bar or coin pon boleh
bole refer ke web jutawanemas utk mantapkan lg ilmu ttg logam berharge ni

yup..emas fizikal dalam bentuk dinar,bar,dan syiling ini mmg sesuai utk simpanan dan pelaburan..

sy lebih prefer emas sebagai simpanan jangka masa panjang..

admin jutawanemas.com ialah mentor saya..mmg byk ilmu beliau..
blh juga baca artikel beliau di blog saya
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#31
Spesifikasi Dinar Emas
Khalifah Umar Al-Khatab,khalifah Islam yang kedua telah menetapkan piawaian dinar adalah seperti berikut :

* 1 dinar bersamaan berat 4.25 gram emas 916
* 1 dirham bersamaan berat 3 gram perak 999

Kelebihan dinar emas:

1.Emas mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri dan diiktiraf sebagai wang di seluruh dunia

2.Dinar dan dirham adalah matawang Islam yang sebenar.

3.Penyimpan nilai yang lebih stabil berbanding wang kertas.Dinar mampu melindungi kekayaan anda.

4.Boleh digunakan sebagai bayaran mas kahwin/pergi haji

5.Penggunaan dinar membolehkan pembayaran zakat yang lebih tepat.

6.Harga emas yang meningkat setiap tahun akan menambahkan nilai kekayaan penyimpan dinar
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#32
Di antara kegunaan dinar emas ialah:

1.Boleh disimpan sebagai pelaburan dan simpanan

2.Boleh digunakan untuk membayar zakat

3.Boleh digunakan sebagai mas kahwin

4.Boleh diberikan sebagai hadiah/cenderamata

5.Boleh digunakan untuk aktiviti jual dan beli
 
Joined
Nov 22, 2010
Messages
1,725
Likes
2
Points
0
Age
28
Offline
#34
Jadi,sekarang baik simpan emas cepat-cepat.Logam ini tidak akan surut sama sekali nilainya.Insyallah...
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#35
setakat ni jual Public dinar dan dinar gcp je..

tp..kalau dinar ni..jgnlah masuk ar rahnu..kalau nk memajak..better gold bar..

tp klu terdesak..tk apa..

p/s:isyida tk cam saya ke?
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
51
Likes
0
Points
0
Offline
#39
saya biasa berniaga emas.. hanya tahun ni baru saya tersedaq dengan kenaikan silver.. saya beli 1kg RM4,700.00, hari ni nak cecah RM6k (sebab harga turun semalam, kalau tak dah cecah RM6,300 2 hari lepas)..

rezeki tuhan nak bagi sekejap jer... tu baru 1 kg belum kita kilo yg lelain... sesiapa yg rasa nak berniaga emas tu.. selalu ikhlaskan hati jangan tamak.. berniaga sambil bagi ilmu percuma, insyallah rezeki tu berpanjangan.
 
Top