[PANAS] Revolusi Dinar Emas Untuk Dunia

Joined
Nov 3, 2010
Messages
113
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Apa pendapat korang?????
Kalau camtu duit banyak dalam bank pun no point lah gak... takut siot.......
dahlah takde harta, poket kosong, bank kosong.....
nak beli tanah pun takde duit....


email ni saya dapat daripada alumni sekolah saya(SEMSAS).
pakar-pakar ekonomi ALEPS.

Pakar2 ekonomi dunia meramalkan
akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh
hancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi
sekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuk
sokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam yg
merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan
perkara ini pasti akan terjadi)

Bila ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik
duit dlm bank. Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang,
bekas penasihat politik Tun Dr M. Dia kata ni pasti
jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi p! erkara ni tak
mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni
Christian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti
berupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor di
Havard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan
segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis
akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih teruk
daripada krisis ekonomi dunia 1930s. Mamat ni masih
close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk FUTURE
FASTFOWARD.

Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat
dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah
wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak
jumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dah
nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duit
emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di
Dubai dan ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku,
org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalam
akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya Dr
M dan Pak Lah memang ! well prepared untuk hadapi
kehancuran system kapitalis.

Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis
buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentuk
angka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentuk
angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit
kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung di
rumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruk
sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pun
di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal
money creation oleh bank. Masalahnya, cerita pasal
ni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia
(i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kita
hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC,
Reauters yang sebenarnya tak betul tu). Sekarang,
ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangan
tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macam
ni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah
akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis! spt Herald, Weekly
Commentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh di
access via internet. Media mcm ni dibaca oleh
sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2
pasal money meltdown melalui internet. Lepas tu, aku
buat research pasal kekayaan dalam Islam. Aku dapat
tahu kekayaan sebenar ialah :-

1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada
air mengalir berdekatannya)

2. emas dan perak

Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang
dikumpul oleh zionis. Rezab emas terbesar berada di US
dan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan kepada
negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2
Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk
buku2 atau rencana internet mengenai sejarah dan asal
usul bank)

Sudahnya, kita semua satu dunia, simpan duit kertas yg
menurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudian
hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC THE
DEATH! OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dan
kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar
dengan teruk di masa depan. BBC pada tahun 2001
melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik
sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada
tanda2 akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam
50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. Middle
East dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak!
Separuh kedua abad ini adalah era haus kerana tidak
ada air dan bergelap kerana tiada minyak menurut
kata penganalisis dunia).

Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel
renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bumi
ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku
tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, Tan Sri, apa
kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaga
nuklear? Dia jawab, no comment. You kena tanya
menteri. Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi
US. Masa tu aku tengah tulis renca! na mengenai polisi
tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapi
kekurangan minyak.

Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg
juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr
M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlm
bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat
daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan
pada org miskin. I dont keep money, macam tu lah
dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagi
hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertas
dan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu
menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan
duit elektronik akan dengan sendirinya jadi penyebab
kepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti.
Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia
1997 angkara George Soros dulu. Datuk tu kata dia
tengah kaji Al-Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg
sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan baru
tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT
KERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat
tahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang
MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit
kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara
lain di mana tiga per empat daripada dolar sekarang
sedang berligar2 di luar US dan sedang menunggu masa
untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolar
Amerika).

Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-

MD IMF, Rodrigo de Rato, We believe such a large
imbalance of growing indebtedness by the US is a risk
not only for the US economy, but for the world
economy.


Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas over
time there is only one direction for the dollar to go
lower.

Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : we
view them as TIME BOMBS both for the parties that deal
in them and the economic system.

Paul! Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board,
we have a 75% chance of a crisis within 5 years.


Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan
pemikiran sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat aku
ni, terpulang lah. Wallahualam.


sumber dari >>>Forum Sebelah<<<
 
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,005
Likes
0
Points
0
Offline
#2
saya setuju dengan ayat "duit dalam bank tak pernah wujud"

memang betul..duit dalam bank tu hanya angka digital sahaja..kalau ada pon sikit je dalam simpanan bank tu..

kalau simpan emas, memang akan wujud sampai bila² dan ia tak boleh bertukar² tangan melalui bank..bila kita simpan emas dalam bank, masa kita ambil balik emas tu, kita akan dapat emas yang sama..tapi kalau simpan duit? bila cocok kat mesin atm, kan dah keluar duit lain..hehe
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,017
Likes
6
Points
38
Offline
#3
Salam hormat saudara SyamsulReza,

terima kasih atas perkongsian yang menarik ni. Saya pernah juga baca buku ekonomi yang ada cerita tentang penciptaan duit kertas dan cara cara kapitalis barat 'menipu' negara-negara di arab dengan menukarkan jongkong emas dengan KERTAS yang dipanggil DUIT.

bila fikir balik, memang ada betul nya semua yang dikaji ni. dan, kita pun kena lah prepare. bukan rugi pun melabur dalam pasaran atau kumpul emas ni.
 

dr_zool

freshman
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#5
ade ak bce cerite disebalik wang kertas ni tyme zaman penjajah tahun 1770-1880 an
bermule dr emas,bile hbes,penjajah gunekan kertas bertulis nilai emas tu sbg ganti emas utk dibayar upah kpd pekerje2 melayu
dgn anggapan bhw surat tesebut adelah 'resit' utk ditukarkn kpd emas kelak

so mend ni berterusan smpaila british kalah
jepun dtg amek aleh and depe x iktiraf duit dr british tu,make wujudla duit pisang plak
lpas tu british dtg balek,x iktiraf plak duit2 lame mereke sblm tuh,provide plak duit bru
duit bru tesebut bukn tulis cincai2 jek tp mule letak ratu elizabeth
and lame kelamaan ditukarkn kpd gmbo sultan2 tanah melayu agar nmpk lebih meyakinkan
and berterusanla smpai ke skng

ak pon skng tgh bace2 gk sal emas ni walopon xtau sgt komplikasinye kpd dunie
so,better readykn diri dgn mcm2 andaian and perkare
besides,nk jdikan emas/dinar as collectibles pon ok gk sbb mmg sifat dy sndri cantik
 

Noning

freshman
Joined
Apr 9, 2010
Messages
55
Likes
0
Points
0
Offline
#8
maklumat yang saudara syamsul kongsikan sememangnya agak mengejut saya sendiri....rasanya masih tidak terlalu lewat beralih arah utk melabur dalam bentuk emas.
 
Joined
Jun 27, 2007
Messages
718
Likes
0
Points
16
Offline
#9
benda ni dah lama aku tahu, tapi aku masih xdpt nak imagine sbab aku tak terror dlm ekonomi..
misalnya ekonomi tgh down, duit dah xda nilai. mcmana kita nk berurus niaga? adakah kita menggunakan emas sebagai ganti duit untuk jual beli?
tapi macam mana untk belian yang sedikit? :-/ :-/
 
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,005
Likes
0
Points
0
Offline
#10
benda ni dah lama aku tahu, tapi aku masih xdpt nak imagine sbab aku tak terror dlm ekonomi..
misalnya ekonomi tgh down, duit dah xda nilai. mcmana kita nk berurus niaga? adakah kita menggunakan emas sebagai ganti duit untuk jual beli?
tapi macam mana untk belian yang sedikit? :-/ :-/
dinar emas ni la untuk belian yang sedikit..satu dinar RM3++..macam kat kelantan tu..

kalau nak beli banyak..beli la jongkong emas/gold bar yang berat 100g..dalam RM10k++

beli dinar emas takpe..jangan beli dinar iraq..dinar iraq tu scam..
 
Joined
Jun 27, 2007
Messages
718
Likes
0
Points
16
Offline
#11
bukan beli emas tu, tapi maksud saya dlm urusan jual beli harian kita.
Jika wang dah xda nilai, jadi adakah kita gunakan emas untuk urusan jual beli barang2 harian kita? mcmana dgn urusan beli barang yg sedikit?
 
Joined
Dec 16, 2006
Messages
890
Likes
1
Points
18
Offline
#14
nak beli emas ni kat mana?
bro boleh cari kat public gold. sedara mara saya masing2 ada emas untuk disimpan.

gold bar, kecik je, 20gram - RM3,XXX
ada macam2.. dinar ada, gold bar ada.. perak pun ada.
kalau pegang memang terasa berat nye..

harga emas ni kalau tak silap saya sentiasa naik.

*saya hanya berkongsi dan tidak ada apa2 affiliate dengan public gold atau mana2 pihak yang jual emas.
 
Joined
Jun 27, 2007
Messages
718
Likes
0
Points
16
Offline
#15
nak beli emas ni kat mana?
paling mudah kt kedai emas la.. janji ia emas. Lebih baik beli emas yg padu (dlm bentuk bar atau brg kemas) spt emas 999 sbab ia lebih bernilai.(mahal)

klau bole takpayah beli yg ada batu2 permata, ia cantik tapi harga yg dijual dh termasuk harga batu. Batu2 tu nilainya tak naik mcm emas, so bila nak gadai atau jual, tak banyak untung yg kita dpt.

selain dari brg kemas, pilihan kedua adalah kita beli dinar emas. Atau kalau ada duit lebih, beli dalam bentuk bar. Ini pn ada mcm2 jenis. Tapi untk malaysia hanya satu company yg keluarkan dlm bntuk bar ni iaitu P*****gold yg terletak di Penang. Dinar pun dia ada kluarkan. Penasihatnya Dr Mahathir bekas PM kita.

oklah, tak perlulah cerita pnjg2. klau anda berminat bgtau jer kt saya.. :D:D
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#16
dinar emas ni la untuk belian yang sedikit..satu dinar RM3++..macam kat kelantan tu..

kalau nak beli banyak..beli la jongkong emas/gold bar yang berat 100g..dalam RM10k++

beli dinar emas takpe..jangan beli dinar iraq..dinar iraq tu scam..

nk btolkan sket
dinar skng harge range dlm rm600++
dinar seswai utk permulaan simpanan bg yg x mampu beli mahal2
cumenye purity hnye 22k=916 berbanding emas 24k=999
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#17
nak beli emas ni kat mana?
utk pelaburan dan simpanan,better beli emas bentuk coin or bar berbanding brng kemas sbb harge dy mark up termasuk upah pembuatan

byk co yg jual antarenye

-NUBEX
-PUBLIC GOLD
-PUBLIC DINAR
-MAYBANK (KIJANG EMAS)
-GOLD CREST PAVILION (GCP)
-UOB
-FGJAM
-DINAR & DIRHAM KELANTAN
-KFH
-EMAS RAKYAT
-DINAR KEDAH
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
3,514
Likes
1
Points
0
Offline
#18
Duit dah tak dew nilai/
Minyak akan kering dalam masa 30 tahun lagi/

Mengikut satu rujukan yang aku baca perkara macam ni bukan sahaja menunjukkan kita akan mengalami kemerosotan ekonomi dari segi kapitalis tapi menunjukkan dunia sudah sampai dipenghujung...

jika diikutkan dari rujukan tersebut dunia hanya bertahan selama 1500 masihi... tinggal beberapa tahun sahaja lagi..

Dan tak mustahil bnyk lg benda yang lebih dasyat akan berlaku..

Salah satu sumber mengatakn kini telah lahir dajjal bermata satu iaitu di India... tetapi tidak dapat dipastikan sama ada bayi tersebut adalah dajjal yg disebutkan dalam Al-Quran atau sebaliknya...

Wallahuhalam

Sekadar berkongsi... :)
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,018
Likes
2
Points
0
Offline
#19
Duit dah tak dew nilai/
Minyak akan kering dalam masa 30 tahun lagi/

Mengikut satu rujukan yang aku baca perkara macam ni bukan sahaja menunjukkan kita akan mengalami kemerosotan ekonomi dari segi kapitalis tapi menunjukkan dunia sudah sampai dipenghujung...

jika diikutkan dari rujukan tersebut dunia hanya bertahan selama 1500 masihi... tinggal beberapa tahun sahaja lagi..

Dan tak mustahil bnyk lg benda yang lebih dasyat akan berlaku..

Salah satu sumber mengatakn kini telah lahir dajjal bermata satu iaitu di India... tetapi tidak dapat dipastikan sama ada bayi tersebut adalah dajjal yg disebutkan dalam Al-Quran atau sebaliknya...

Wallahuhalam

Sekadar berkongsi... :)
kena bersiap sedia ni...
 
Joined
Sep 26, 2008
Messages
910
Likes
2
Points
18
Offline
#20
Tahun depan kita sume pakat simpan emas..Nasib baik kat Kelate ni dah lancarkan Dinar & Dirham..:)
 
Top