Paksa diri anda sendiri...

#1
Salam,

Sebagai perkongsian pada kali ini, saya ingin menekankan tentang betapa pentingnya anda memaksa diri sendiri melakukan tugasan atau tindakan yang pasti menguntungkan diri sendiri.

Ketika anda rasa tak bersemangat dan kurang rajin untuk menggerakkan satu- satu usaha untuk menjayakan perniagaan, ingatkan diri sendiri justru disebabkan rasa malas nak bertindaklah anda harus melaksanakan tugasan tersebut.

Contohnya; malas nak siapkan quotations/invoices, malas nak daftar syarikat, malas nak cari idea- idea bisnes, malas nak jumpa seseorang yang sebenarnya mempunyai kepentingan perniagaan.

Lebih rajin tidur, lebih rajin menonton tv, lebih rajin bermain facebook game, lebih rajin bermalas- malasan.

So, ini adalah sebenarnya tabiat yang menjadi halangan kita. Saya juga mengalami hal yang sama. Bagaimanapun, saya sering mengingatkan diri agar jangan terlena dan hanyut dengan fikiran dan perasaan yang terlalu santai.

Lagi contoh, kita nak siapkan kertas kerja, ambil masa duduk dan tetapkan fikiran anda bahawa anda mesti siapkan kertas kerja tersebut sekarang juga. Fikirkan anda harus bertindak sehinggalah hati, fizikal dan mental anda bersedia melakuan tugasan tersebut. Dulu masa study, kita labelkan situasi ini sebagai "engine belum panas" dan sekarang once "engine sudah panas" we all just cannot stop doing the tugasan. Semakin lama semakin seronok sehinggalah tugasan dah siap pun, kita masih nak buat lebih lagi.

Paksa diri anda sendiri daripada terlalu santai dan menjadi lebih dynamic. Ingatkan diri sendiri untuk dipaksa walaupun malas nak buat, bertindak dan kejayaan pasti menanti di hadapan.


Semoga menjadi perkongsian yang bermanfaat!

Yang ikhlas,

Diana
 
Offline
#8
Kalau jumpa BIG WHY dalam diri, baru boleh
fokus buat kerja. Ia umpama kuasa 'turbo'
untuk bergerak dengan pantas.

Sangat sedikit yang dapat jumpa BIG WHY
dia termasuklah saya. Hehehe.

Sent from my Lenovo PB1-770M using Tapatalk
 
Offline
#12
Cuba TRY company kita Luuu laaa..
Selalu Kena Tipu ?
Asyik kena Kencing ?
Turnover Tinggi ?
Time Menang Agent Block?
Da Menang Pastu Kena Tunggu Lama?
Nak Topup Tunggu Lama Jugak ?
Hati Mesti PANAS kan ?

Jangan RISAU company kami GENTLE. ada WEBSITE sendiri. Bukan AGENT Biasa2...
- SERVICE LEMBAB.. HEHE GURAU JER.. TRY LU LA WEYYY
- JANGAN KATA TAK PAYUNG, PELBAGAI GAME UNTUK DIPILIH
- LAYANAN 5 BINTANG ~
- 24 JAM
- TOPUP MIN RM10 SAJA
- REKEMEN KAWAN2 KLU RASA KITA BAGUS DAN BAGI COMMENT YA
~~~ ADA SPECIAL LUCKY BONUS~~


Wechat - jakpot888my Whatsapp - 011-15059478 Url - Jakpot888

WELCOME BONUS.jpg