Pakai ghostwriter

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28
wasalam..klu penulis tu bersetuju dan bayaran pun diterima..rasanya x de masalah..
 

Nemesisz

freshman
Joined
Oct 13, 2015
Messages
3
Points
3
Age
30
Salam,

Kata saya upah seseorang tulis novel.

dengan kontrak semua ada.

Kemuadian novel tu letak nama saya sebagai penulis & jual.

Adakah morally right gitu?
Cube pikirkn...kalo tbe2 novel bro dpt sambutan n ramai peminat...dtg sorang peminat n tnye "btulkah bro yg tulis novel ni?' dan lain-lain. Kalo jawab "ya" dah kire menipu. Lagi elok bro rujuk kat ustaz yg bro kenal ke...tnye pasal hukum dlm bab ni. Kalo bagi pendapat smua org boleh tp pendapat ni ikut akal pikiran manusia...tak tau btul ke salah...at the end nye halal dan haram tu bro yg tanggung. Kalo mntk pendapat cara nak tanam pokok cmne maybe bleh main pendapat2 lagi. Tapi kalo dah masuk bab perniagaan ni kene ikut hukum hakam. Kalo Islam benarkan no problem. Kalo Islam larang x berkat rezeki tu nnti. Last2 hidup x tenang. Lagi elok rujuk di tempat yg sepatutnya.
 

wawa_usagi

freshman
Joined
Oct 28, 2014
Messages
5
Points
1
klo upah untuk menaip, xde masalah bg saya. idea n crite semua asli sendiri punya la...
kalo nak upah utk menaip, blh cari saya ^_^V
 

Anas Asarani

Senior
Joined
Jun 24, 2009
Messages
1,500
Points
38
klo upah untuk menaip, xde masalah bg saya. idea n crite semua asli sendiri punya la...
kalo nak upah utk menaip, blh cari saya ^_^V
upah menaip tu maksudnya apa ya? Apa servis yang tuan offer?
 

wawa_usagi

freshman
Joined
Oct 28, 2014
Messages
5
Points
1
pernah dengar tak, cikgu upah orang taipkan kerja2 dia. so konsepnya sama. upah untuk menaip dokumen, sumber disediakan owner. owner blh bg yg bertulis tangan, keratan artikel yang telah ditandakan @ sebagainya. blh bincang nk taip guna format apa dan sebagainya

ini servis yang saya ada sediakan untuk kerja-kerja menaip ni -> http**://wawa-shoppe.blogspot.my/2011/09/menaip-dokumen.html

note : del ** tu utk buka link yer
 

Hadee Roslan

freshman
Joined
Feb 12, 2016
Messages
5
Points
3
Salam..

Pada den.. ghost writing nih kira macam kita keluarkan produk yang kilang orang lain buat la.. contohnya.. produk produk kosmetik dalam pasaran sekarang nih.. kebanyakannya keluar dari kilang yang sama.. cuma branding jer di tukar mengikut keperluan penjual (pemilik produk)

Bila deal dengan ghostwriter.. kita akan beritahu.. butiran butiran yang kita nak dia tulis.. buku itu kena ada itu ini begitu begini.. so ghostwriter tuh pun tulis la mengikut syarat syarat yang dah kita tetapkan..

Dah siap tulis, kita pun edit apa yang perlu.. tambah and potong mana mana perlu..

Dah siap.. kita bagi pada penerbit.. penerbit pula edit.. mungkin penerbit pun nak tambah atau potong mana mana perlu.

Kita panggil.. pengarang buku.. bukan penulis buku..

author = pengarang
writer = penulis

Dari segi royalti.. sepatutnya dah jelas dalam kontrak dengan ghostwriter samada anda nak share atau tidak royalties.. mana mana pihak yang langgar kontrak, adalah habuan masing masing..

InsyaAllah
 

wawa_usagi

freshman
Joined
Oct 28, 2014
Messages
5
Points
1
dengan kata ringkasnya, agreement black n white tu bagus jika ada. rambut manusia pun dah pelbagai warna, inikan pula hati orang kan. just be prepare for the worst jer. usaha sudah, klo kene lagi, itu sudah takdir ^_^
 
Top