Luar Negara Obama halau 35 duta Russia, beri masa 72 jam untuk tinggalkan US

Offline
#1

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan Presiden Rusia, Vladimir Putin

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memerintahkan 35 duta Rusia dihantar pulang dan penutupan dua bangunan milik Rusia di AS.

Diplomat Rusia dan keluarga mereka diberi masa 72 jam untuk meninggalkan AS.

Menurut laporan CNN, langkah tersebut diumumkan Khamis lepas berikutan dakwaan Obama mengenai campur tangan Rusia dalam pilihan raya AS, baru-baru ini.

"Aktiviti siber Rusia bertujuan untuk mempengaruhi pilihan raya, mengkakis kepercayaan terhadap demokrasi AS, menyemai keraguan terhadap integriti dan proses pilihan raya dan melemahkan kerajaan Amerika Syarikat," kata sebuah kenyataan dari White House.

Kata White House lagi, campur tangan tersebut tidak boleh diterima dan tidak akan dibiarkan.

Selain itu, kerajaan AS juga mendakwa agensi perisikan Rusia, GRU dan FSB terlibat dalam campur tangan tersebut.

Susulan itu, kerajaan Rusia 'berjanji' akan memberikan layanan sama terhadap diplomat AS di Moscow. - Sinar
 
Offline
#2
Russia keluarkan diplomatnya yang diusir dari US


DIPLOMAT yang diusir meninggalkan Washington menggunakan pesawat Russia. - Foto ihsan image Getty

MOSCOW: Pihak berkuasa Russia mengesahkan sekumpulan diplomatnya yang diusir dari Amerika Syarikat (AS) sudah menaiki sebuah pesawat khas dan dalam perjalanan pulang.

Seorang jurucakap kedutaan Russia di AS berkata semalam, diplomat yang dituduh mengintip dan diarah keluar dari tanah AS awal minggu ini, sudah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles, Washington dan kini menuju ke Moscow.

"Pesawat itu sudah berlepas, bersama semua diplomat yang diusir keluar dari AS menjelang 1 Januari," kata jurucakap itu, Nikolai Lakhonin.

Terdahulu Moscow menghantar pesawat khas untuk memindahkan diplomat dan keluarga mereka.

Presiden Barack Obama mengarahkan semua 35 kakitangan itu meninggalkan AS pada 29 Disember lalu selepas didakwa mengintip untuk Russia.

Kes itu dikaitkan dengan serangan siber ke atas calon Demokrat AS ketika pilihan raya presiden 2016 lalu.

Obama turut mengenakan sekatan ke atas dua agensi risikan Russia termasuk mengarahkan penutupan dua premis rekreasi milik Russia. - Agensi


Russia keluarkan diplomatnya yang diusir dari AS | Dunia | Berita Harian
 
Offline
#3
Diplomat Russia diusir dari US tiba di Moscow


PESAWAT membawa 35 diplomat Russia yang diusir dari Amerika Syarikat berhubung dakwaan campur tangan negara itu dalam Pilihan Raya Presiden AS tiba di Moscow.

MOSCOW: Pesawat membawa 35 diplomat Russia yang diusir dari Amerika Syarikat berhubung dakwaan campur tangan negara itu dalam Pilihan Raya Presiden AS tiba di Moscow, awal hari ini.

Pesaway Il-96 membawa diplomat dan anggota keluarga mereka mendarat di Lapangan Terbang Vnukovo di Moscow pada jam 2.05 pagi waktu tempatan selepas berlepas dari Washington kelmarin, lapor televisyen Russia.

Liputan televisyen menunjukkan diplomat dan keluarga mereka mengumpulkan bagasi di landasan dalam hujan sebelum menuju ke dalam terminal.

Perisikan AS mendakwa Kremlin mengarahkan pasukannya menggodam dan menyiarkan emel staf kempen Parti Demokrat dan calonnya, Hillary Clinton dalam usaha memberikan kemenangan kepada calon Republikan, Donald Trump.

Moscow berulang kali menyangkal dakwaan itu.

Pengusiran diplomat yang digambarkan sebagai ejen perisikan berpangkalan di Kedutaan Russia di Washington dan Konsulat Russia di San Francisco, adalah sebahagian pakej sekatan diarahkan Presiden Barack Obama pada Khamis lalu dalam minggu terakhir pentadbirannya.

Obama juga mengarahkan penutupan dua misi Russia di New York dan Maryland yang dikatakan Amerika digunakan bagi tujuan berkaitan perisikan.

Presiden Russia, Vladimir Putin, minggu lalu menyelar Obama kerana "langkah tidak mesra" yang menyamai "provokasi bertujuan melemahkan hubungan kedua-dua negara."

Pemimpin Kremlin itu memberi amaran Russia berhak bertindak balas tetapi enggan mengarahkan pengusiran diplomat Amerika dari negara itu dan menjelaskan langkah Moscow selanjutnya akan berasaskan dasar yang diambil pentadbiran Presiden Donald Trump.

Keputusan Putin dianggap petanda beliau berharap kepada Trump untuk memulihkan semula hubungan Amerika-Russia selepas proses angkat sumpah lewat bulan ini. - AFP/BHarian