Ni bukti aku dah mahir Forex, Forex ni halal ke?

Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#1
aku bukan nak ajar korang pun...
aku mungkin teruskan atau tidak sebab rakan alim aku macam tak setuju dengan benda nie...

so kepada peminat forex aku dengan bangga mengatakan dalam 2 bulan sahaja aku dah mahir forex (ni yang tuhan marah nie, besok rugi teruk kang baru tau :D ),

nie screenshot yang melalui Marketiva

aku rasa kalau korang nak camni tanya myguide la...

jangan tanya aku.... sebab aku baru dua bulan lum setahun hahahah



cuba teka apa rahsia disebalik kejayaan diatas :D
 

hanz

freshman
Joined
May 30, 2007
Messages
59
Likes
0
Points
6
Offline
#4
aku bukan nak ajar korang pun...
aku mungkin teruskan atau tidak sebab rakan alim aku macam tak setuju dengan benda nie...

so kepada peminat forex aku dengan bangga mengatakan dalam 2 bulan sahaja aku dah mahir forex (ni yang tuhan marah nie, besok rugi teruk kang baru tau :D ),

nie screenshot yang melalui Marketiva

aku rasa kalau korang nak camni tanya myguide la...

jangan tanya aku.... sebab aku baru dua bulan lum setahun hahahah



cuba teka apa rahsia disebalik kejayaan diatas :D
wow!

eh jgn lah main marketiva... :p
 
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,189
Likes
3
Points
38
Offline
#5
Marketiva tu kelentong banyak . Bukan tul pun graf tu.
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#6
Marketiva tu kelentong banyak . Bukan tul pun graf tu.

aku bagi contoh ajer.... trader pun sama lebih kurang....

nie pukul 4 pagi punya, baru bangun nak semayang subuh nie heheh




metatrader North Finance nanti esok lusa aku bagi tengok... supaya korang tau macammana rupanya..... :D


kalau tengok kira profit kat atas nie dalam satu hari dah lebih usd150........ kalau 10 hari?
 
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,189
Likes
3
Points
38
Offline
#7
Dulu aku pun menorex gak :D, tapi sangkut pasal 2 perkara:

1.Tak da masa nak faham satu per satu module

2.Tak tahu trading cara aku halal atau haram (was-was)
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#8
Dulu aku pun menorex gak :D, tapi sangkut pasal 2 perkara:

1.Tak da masa nak faham satu per satu module

2.Tak tahu trading cara aku halal atau haram (was-was)
memang la... dengan kata lain aku tak makan pun benda dari sini.... saja main-main untuk pengetahuan...... tetapi untuk sekarang aku rasakan mudah sangat benda nie.... kenapa ramai yang rugi... atau aku bernasib baik ke?

apapun just for fun heheh :D
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#10
wahh..

bagus klo mcm tu..

saper sifu ko..
aku tiada sifo, tak perlu... aku ada otak jer :D , sapa2 boleh buat kalau buat kajian... dengan teliti... dua bulan jer....

tu sebab aku malas nak beli ebook sebab aku suka buat formula sendiri

sifoo2 forex bagus tapi aku lebih faham dengan jiwa aku sendiri.... :D
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#12
nak sribu daya tak mahu seribu alasan,

pada aku semua boleh untung cuma otak aku fikir duit nie nak guna untuk apa?

kunci main benda ni ada pada graf jer... tips

graf by month adalah kunci pengawal (zoom out)
manakala graf by hours sekadar melihat bila patut buy atau sell

aku pakai 2 sahaja indicator.... tak nak main marketiva no problem... boleh buat indicator sahaja ....

yelah, marketiva punya graf walaupun tak actual tapi clean
metatrader memang cepat dan menghampiri actual tetapi antaramuka paparan pada aku serabut jer.... tak lawa langsung....

biasa yang berlesen guna metatrader...

so klu aku marketiva dan metatrader(north finance etc) kalau di buka seretak boleh jadi lebih mudahkan kerja

marketiva sebagai indicator yang cantik tetapi main pakai metatrader...

sebab korang suka yang berlesenkan... marketiva kebanyakan kata nipu....

mudah jer kan...
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#13
ha ini satu lagi.... tak pernah rugi.... kalau camni sebulan 200% boleh...

yer ker marketiva nie yang real ngan demo tak sama? yang nie aku tunjuk demo ajer.. bukan main betul hahahahah :D

psstt: kawan aku tak kasi main :D

 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#15
forex ni dah bercampur halal haram.. urusniaga pula atas nilai matawang asing bukan atas nilai spt emas, logam bernilai.. jika wang sekarang ni bersandarkan pada nilai fiat.. ia cuma kertas tapi ada nilai supply and demand saja.. dalam Islam nilai wang itu biasanya dlm bentuk dinar, dirham iaitu logam bernilai.. bagi saya setakat ini forex masih syubhah.. pendapat paling dekat ialah FOREX tiada panel syariah yang berautoriti mengesahkannya halal... better jauhi syubhah kerana ia dekat dgn haram...
 
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,619
Likes
2
Points
38
Age
29
Offline
#16
bila code7 cakap camtu, ingat pulak
satu kata2.

Jangan simpan duit kertas, tapi simpanlah duit emas.

p/s: Sesape tahu "bank" mane yg kita boleh simpan emas?
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#17
forex ni dah bercampur halal haram.. urusniaga pula atas nilai matawang asing bukan atas nilai spt emas, logam bernilai.. jika wang sekarang ni bersandarkan pada nilai fiat.. ia cuma kertas tapi ada nilai supply and demand saja.. dalam Islam nilai wang itu biasanya dlm bentuk dinar, dirham iaitu logam bernilai.. bagi saya setakat ini forex masih syubhah.. pendapat paling dekat ialah FOREX tiada panel syariah yang berautoriti mengesahkannya halal... better jauhi syubhah kerana ia dekat dgn haram...

oooo kawan aku yang alim nie pun cakap jangan main dulu sungguhpun potensi untung tinggi dalam marketiva ke crown ke... so takpelah... aku main2 demo ajer just for fun... namun tabung haji aku dengar ada main forex kalau aku tak silap.....

adatak fatwa atau pendapat ualama yang mengatakan ianya haram..... yang dilantikla... bukan ustaz zaharuddin tu...

pssst: kata2 yang terlepas jika tidak tepat dan orang yang mendengar menyalah tafsir dan mengikutnya... jika salah maka habislah orang yang memulakannya ibarat saham.... ye ke? :D
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#18
bila code7 cakap camtu, ingat pulak
satu kata2.

Jangan simpan duit kertas, tapi simpanlah duit emas.

p/s: Sesape tahu "bank" mane yg kita boleh simpan emas?

hmmm soalan yang sukar dijawab.... namun pada zaman sahabat kononnya ada yang menggunakan cek sebagai wakil kerana takut dirompak... adxa sesiapa pernah dengar cerita ini, betul ke?
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#20
Saya tak tahu ada teknology cek zaman sahabat .
aku baca mana ntah... tu aku tanya tu :D ........... kalau macam tu apakah hukum guna wang kertas aaa.... beli barang ngan wang kertas sama tak dengan dagangkan wang kertas..... jual wang kertas untuk beli gula... ???
 
Top