[Newbie Friendly] Jana Pendapatan Melalui FB Ads dan Alibaba

Offline
#1
Salam, WC

Lama dah tak post sini. Last saya post pasa SEO dulu, alhamdulillah, ramai yang bertanya dan minat nak belajar. Hari ni saya nak post pasal bisnes import dan sedikit asas FB ads pulak. Sebelum tu jom kita senaraikan "masalah" utama para newbies nak mula menjual/berniaga online:
  1. Tak tau nak jual apa
  2. Tak tau cara nak dapat trafik
  3. Tak tau cara nak validate produk
1. Tak tau nak jual apa. Yang ni memang penting, tapi taklah susah sangat sebenarnya. Sebelum tu cuba baca ciri-ciri produk yang anda perlu elakkan:
http://www.bl1m.my/rahsiataobao-borong-barang-dari-china

Jangan silap beli produk lepas tu menggelabah sebab refund rate tinggi, complaint banyak, etc

2. Cara dapat trafik. Kita akan guna FB ads untuk case study ni. Kalau sambutan menggalakkan saya akan buat lebih mendalam

3. Cara validate produk. Saya berani jamin benda ni paling ramai orang tak buat. Validate tu maknanya pastikan demand tu memang betul-betul ada. Jangan jual benda yang orang tak sanggup beli.

Part 1: Product research
Produk research ni mudah je sebenarnya. Ramai yang merumitkan sebab fikir panjang sangat. Ni ha step dia:

1. Senaraikan benda yang anda minat atau benda yang anda sendiri banyak belanjakan duit anda. Contoh barang baby, barang kereta, aksesori handphone, gadget, memancing, hiking, etc etc

2. Kita ambil contoh barang baby. Sekarang buat pulak research kat google. Shortcut yang saya suka buat ialah suruh orang lain research untuk kita. Macam mana? Blogger memang suka buat list artikel. Cari je "10 barang baby yang wajib ada" etc etc. Mesti jumpa punya. Benda ni pun kena praktis jugak. Kena kreatif sikit search terms yang anda gunakan tu.

Tips: untuk yang baru mula, cuba cari produk yang dah memang laris di luar negara, kat US, UK, australia ke. Sebab produk macam ni biasanya dah ada marketing material seperti gambar professional, video demonstrasi produk, etc so trust level orang lagi tinggi.

Contoh search results bila guna top 10 list:


3. Bila dah jumpa produk yang nampak menarik, buat research pulak nak tengok sambutan market terhadap produk tu. Boleh pergi ke youtube untuk tengok review. Kalau banyak orang review kat youtube, maknanya produk tu ada demand. Kalau banyak review positif kat youtube, maknanya ada demand dan produk tu bagus.

4. Jadi sekarang kita tau demand untuk produk tu ada, dan memang dah proven di negara lain. Next step kita nak tau pulak boleh tak dapat dengan harga murah. Untuk itu kita pergi ke alibaba.com dan search nama produk. Kalau ada cantik. Kalau takde cari produk yang lebih kurang sama atau cari produk lain.

5. Kalau kat alibaba.com dah jumpa produk tu, kita nak tau pulak harga untuk jual di Malaysia. Boleh pergi ke lazada.com.my, 11street, facebook kalau ada yang post, etc. Just nak tengok harga market macam mana. Kalau margin produk kurang daripada RM20 untuk satu jualan, mungkin tak berbaloi. Boleh untung, tapi itu tahap advanced. Kalau newbie lagi better cari margin yang lagi tinggi.

So sekarang apa yang kita dah buat? Jom tengok checklist:
  1. Kita tak membuta tuli fikir pasal produk. Kita tengok list yang ditulis oleh para blogger. Kalau nak lagi canggih, cari guna BuzzSumo: Find the Most Shared Content and Key Influencers Tengok artikel mana yang paling banyak orang share, itulah artikel yang paling popular.
  2. Ikut panduan di Rahsia Taobao : Borong Barang Dari China Secara Online. Mari Kita Buat Duit! - Bila Lagi 1 Million? untuk filter produk. Jangan salah beli produk yang high maintenance (terlalu besar, mudah rosak, etc)
  3. Confirmkan lagi demand guna youtube.com. Kalau produk tu ada official video dia sendiri, itu tandanya memang proven product. Kalau tak laku company takkan invest buat video. Cari jugak positive review dari para pengguna.
  4. Cari dalam Alibaba.com. Tengok harga dia. Kalau newbie jangan cuba beli produk yang terlampau mahal. Bawah USD10 sahaja. Sebab apa? Boleh test lebih banyak produk. Kalau kos produk saja dah USD20 seunit, banyak mana modal nak keluar? Fikirkan.
  5. Cari dalam lazada, facebook, 11street, dan lain-lain website ecommerce. Cari average market price dan compare dengan harga produk. Pastikan margin untuk satu unit dapat sekurang-kurangnya RM20. Klaau lebih lagi bagus.
Itu saja dulu buat masa ni. Penat taip panjang-panjang. Kalau nak versi bergambar boleh baca di sini:
Case Study: Import Barang Dari China - Bila Lagi 1 Million?

Entri blog tu saya akan update seiring dengan thread ni. Maklumlah thread forum ni bila dah banyak reply dia jadi susah nak baca. Homework anda:

Cari lima produk menggunakan kaedah di atas.

Next lesson: Cara research untuk FB ads dengan mudah dan macam mana nak dapat klik murah. Kalau sambutan menggalakkan saya sambung next lesson ye. Semoga berjaya!
 
Offline
#2
terbaik treads ni siapa tak baca memang rugi
lagi sekarang zaman susah cari makan kan boleh kaut untung sikit dari sini
tapi apa yang tuan ajar bukan setakat boleh guna untuk produk china je
tapi produk lain- lain pun boleh
terbaik tuan tahniah

newbie baru nak belajar forum
nak video webinar => bit.ly/rempitrajaaffiliate
 
Offline
#4
Salam, WC

Lama dah tak post sini. Last saya post pasa SEO dulu, alhamdulillah, ramai yang bertanya dan minat nak belajar. Hari ni saya nak post pasal bisnes import dan sedikit asas FB ads pulak. Sebelum tu jom kita senaraikan "masalah" utama para newbies nak mula menjual/berniaga online:
  1. Tak tau nak jual apa
  2. Tak tau cara nak dapat trafik
  3. Tak tau cara nak validate produk
1. Tak tau nak jual apa. Yang ni memang penting, tapi taklah susah sangat sebenarnya. Sebelum tu cuba baca ciri-ciri produk yang anda perlu elakkan:
http://www.bl1m.my/rahsiataobao-borong-barang-dari-china

Jangan silap beli produk lepas tu menggelabah sebab refund rate tinggi, complaint banyak, etc

2. Cara dapat trafik. Kita akan guna FB ads untuk case study ni. Kalau sambutan menggalakkan saya akan buat lebih mendalam

3. Cara validate produk. Saya berani jamin benda ni paling ramai orang tak buat. Validate tu maknanya pastikan demand tu memang betul-betul ada. Jangan jual benda yang orang tak sanggup beli.

Part 1: Product research
Produk research ni mudah je sebenarnya. Ramai yang merumitkan sebab fikir panjang sangat. Ni ha step dia:

1. Senaraikan benda yang anda minat atau benda yang anda sendiri banyak belanjakan duit anda. Contoh barang baby, barang kereta, aksesori handphone, gadget, memancing, hiking, etc etc

2. Kita ambil contoh barang baby. Sekarang buat pulak research kat google. Shortcut yang saya suka buat ialah suruh orang lain research untuk kita. Macam mana? Blogger memang suka buat list artikel. Cari je "10 barang baby yang wajib ada" etc etc. Mesti jumpa punya. Benda ni pun kena praktis jugak. Kena kreatif sikit search terms yang anda gunakan tu.

Tips: untuk yang baru mula, cuba cari produk yang dah memang laris di luar negara, kat US, UK, australia ke. Sebab produk macam ni biasanya dah ada marketing material seperti gambar professional, video demonstrasi produk, etc so trust level orang lagi tinggi.

Contoh search results bila guna top 10 list:


3. Bila dah jumpa produk yang nampak menarik, buat research pulak nak tengok sambutan market terhadap produk tu. Boleh pergi ke youtube untuk tengok review. Kalau banyak orang review kat youtube, maknanya produk tu ada demand. Kalau banyak review positif kat youtube, maknanya ada demand dan produk tu bagus.

4. Jadi sekarang kita tau demand untuk produk tu ada, dan memang dah proven di negara lain. Next step kita nak tau pulak boleh tak dapat dengan harga murah. Untuk itu kita pergi ke alibaba.com dan search nama produk. Kalau ada cantik. Kalau takde cari produk yang lebih kurang sama atau cari produk lain.

5. Kalau kat alibaba.com dah jumpa produk tu, kita nak tau pulak harga untuk jual di Malaysia. Boleh pergi ke lazada.com.my, 11street, facebook kalau ada yang post, etc. Just nak tengok harga market macam mana. Kalau margin produk kurang daripada RM20 untuk satu jualan, mungkin tak berbaloi. Boleh untung, tapi itu tahap advanced. Kalau newbie lagi better cari margin yang lagi tinggi.

So sekarang apa yang kita dah buat? Jom tengok checklist:
  1. Kita tak membuta tuli fikir pasal produk. Kita tengok list yang ditulis oleh para blogger. Kalau nak lagi canggih, cari guna BuzzSumo: Find the Most Shared Content and Key Influencers Tengok artikel mana yang paling banyak orang share, itulah artikel yang paling popular.
  2. Ikut panduan di Rahsia Taobao : Borong Barang Dari China Secara Online. Mari Kita Buat Duit! - Bila Lagi 1 Million? untuk filter produk. Jangan salah beli produk yang high maintenance (terlalu besar, mudah rosak, etc)
  3. Confirmkan lagi demand guna youtube.com. Kalau produk tu ada official video dia sendiri, itu tandanya memang proven product. Kalau tak laku company takkan invest buat video. Cari jugak positive review dari para pengguna.
  4. Cari dalam Alibaba.com. Tengok harga dia. Kalau newbie jangan cuba beli produk yang terlampau mahal. Bawah USD10 sahaja. Sebab apa? Boleh test lebih banyak produk. Kalau kos produk saja dah USD20 seunit, banyak mana modal nak keluar? Fikirkan.
  5. Cari dalam lazada, facebook, 11street, dan lain-lain website ecommerce. Cari average market price dan compare dengan harga produk. Pastikan margin untuk satu unit dapat sekurang-kurangnya RM20. Klaau lebih lagi bagus.
Itu saja dulu buat masa ni. Penat taip panjang-panjang. Kalau nak versi bergambar boleh baca di sini:
Case Study: Import Barang Dari China - Bila Lagi 1 Million?

Entri blog tu saya akan update seiring dengan thread ni. Maklumlah thread forum ni bila dah banyak reply dia jadi susah nak baca. Homework anda:

Cari lima produk menggunakan kaedah di atas.

Next lesson: Cara research untuk FB ads dengan mudah dan macam mana nak dapat klik murah. Kalau sambutan menggalakkan saya sambung next lesson ye. Semoga berjaya!

Macam banyak broken link je? Bile klik DNS x resolve. Ke saya sorang je yang problem?
 
Offline
#5
Salam, WC

Lama dah tak post sini. Last saya post pasa SEO dulu, alhamdulillah, ramai yang bertanya dan minat nak belajar. Hari ni saya nak post pasal bisnes import dan sedikit asas FB ads pulak. Sebelum tu jom kita senaraikan "masalah" utama para newbies nak mula menjual/berniaga online:
  1. Tak tau nak jual apa
  2. Tak tau cara nak dapat trafik
  3. Tak tau cara nak validate produk
1. Tak tau nak jual apa. Yang ni memang penting, tapi taklah susah sangat sebenarnya. Sebelum tu cuba baca ciri-ciri produk yang anda perlu elakkan:
http://www.bl1m.my/rahsiataobao-borong-barang-dari-china

Jangan silap beli produk lepas tu menggelabah sebab refund rate tinggi, complaint banyak, etc

2. Cara dapat trafik. Kita akan guna FB ads untuk case study ni. Kalau sambutan menggalakkan saya akan buat lebih mendalam

3. Cara validate produk. Saya berani jamin benda ni paling ramai orang tak buat. Validate tu maknanya pastikan demand tu memang betul-betul ada. Jangan jual benda yang orang tak sanggup beli.

Part 1: Product research
Produk research ni mudah je sebenarnya. Ramai yang merumitkan sebab fikir panjang sangat. Ni ha step dia:

1. Senaraikan benda yang anda minat atau benda yang anda sendiri banyak belanjakan duit anda. Contoh barang baby, barang kereta, aksesori handphone, gadget, memancing, hiking, etc etc

2. Kita ambil contoh barang baby. Sekarang buat pulak research kat google. Shortcut yang saya suka buat ialah suruh orang lain research untuk kita. Macam mana? Blogger memang suka buat list artikel. Cari je "10 barang baby yang wajib ada" etc etc. Mesti jumpa punya. Benda ni pun kena praktis jugak. Kena kreatif sikit search terms yang anda gunakan tu.

Tips: untuk yang baru mula, cuba cari produk yang dah memang laris di luar negara, kat US, UK, australia ke. Sebab produk macam ni biasanya dah ada marketing material seperti gambar professional, video demonstrasi produk, etc so trust level orang lagi tinggi.

Contoh search results bila guna top 10 list:


3. Bila dah jumpa produk yang nampak menarik, buat research pulak nak tengok sambutan market terhadap produk tu. Boleh pergi ke youtube untuk tengok review. Kalau banyak orang review kat youtube, maknanya produk tu ada demand. Kalau banyak review positif kat youtube, maknanya ada demand dan produk tu bagus.

4. Jadi sekarang kita tau demand untuk produk tu ada, dan memang dah proven di negara lain. Next step kita nak tau pulak boleh tak dapat dengan harga murah. Untuk itu kita pergi ke alibaba.com dan search nama produk. Kalau ada cantik. Kalau takde cari produk yang lebih kurang sama atau cari produk lain.

5. Kalau kat alibaba.com dah jumpa produk tu, kita nak tau pulak harga untuk jual di Malaysia. Boleh pergi ke lazada.com.my, 11street, facebook kalau ada yang post, etc. Just nak tengok harga market macam mana. Kalau margin produk kurang daripada RM20 untuk satu jualan, mungkin tak berbaloi. Boleh untung, tapi itu tahap advanced. Kalau newbie lagi better cari margin yang lagi tinggi.

So sekarang apa yang kita dah buat? Jom tengok checklist:
  1. Kita tak membuta tuli fikir pasal produk. Kita tengok list yang ditulis oleh para blogger. Kalau nak lagi canggih, cari guna BuzzSumo: Find the Most Shared Content and Key Influencers Tengok artikel mana yang paling banyak orang share, itulah artikel yang paling popular.
  2. Ikut panduan di Rahsia Taobao : Borong Barang Dari China Secara Online. Mari Kita Buat Duit! - Bila Lagi 1 Million? untuk filter produk. Jangan salah beli produk yang high maintenance (terlalu besar, mudah rosak, etc)
  3. Confirmkan lagi demand guna youtube.com. Kalau produk tu ada official video dia sendiri, itu tandanya memang proven product. Kalau tak laku company takkan invest buat video. Cari jugak positive review dari para pengguna.
  4. Cari dalam Alibaba.com. Tengok harga dia. Kalau newbie jangan cuba beli produk yang terlampau mahal. Bawah USD10 sahaja. Sebab apa? Boleh test lebih banyak produk. Kalau kos produk saja dah USD20 seunit, banyak mana modal nak keluar? Fikirkan.
  5. Cari dalam lazada, facebook, 11street, dan lain-lain website ecommerce. Cari average market price dan compare dengan harga produk. Pastikan margin untuk satu unit dapat sekurang-kurangnya RM20. Klaau lebih lagi bagus.
Itu saja dulu buat masa ni. Penat taip panjang-panjang. Kalau nak versi bergambar boleh baca di sini:
Case Study: Import Barang Dari China - Bila Lagi 1 Million?

Entri blog tu saya akan update seiring dengan thread ni. Maklumlah thread forum ni bila dah banyak reply dia jadi susah nak baca. Homework anda:

Cari lima produk menggunakan kaedah di atas.

Next lesson: Cara research untuk FB ads dengan mudah dan macam mana nak dapat klik murah. Kalau sambutan menggalakkan saya sambung next lesson ye. Semoga berjaya!

Macam banyak broken link je? Bile klik DNS x resolve. Ke saya sorang je yang problem?