Newbie blank (luahan hati)

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
salam semua..sye err budak baru..selama ni (xingat dh berapa lama..hehe) asyik baca post org je..baca, terpegun, baca, teruja..tp xmula2 gak bisnes..sbb xtau nk buat bisnes yg camne..err ebay lah, blog lah, affliate lah dab bermacam2 lg..bila tgk sifu2 ajar cemane nk mula, bersemangat la..register tu register ini, download itu download ini..bila semua dh buat..pastu..err..pastu dh xtau nk buat ape dh..mcm ada benda xcukup..err rasanya ilmu kot..baca2 post, byk sgt istilah2 yg sye xpaham..err dropship, NA, listing, ape lg tah (baru lepas layan post ebay)..pastu bila dh lama sgt baca post org mula la penat..pastu esok..baca lg..gerak2 nya tak..mintak tlg sesiapa nasihatkan diri sye ni..mmg tgh bsemangat nk mulakan pniagaan sendiri..seronok tgk yg dh berjaya..hehehe..
 

ZaRul

Senior
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,780
Points
0
pendapat saya awak kena buat perancangan dgn betul,amik kertas tulis satu2 apa yg awak nak buat dan setkan deadline yg munasabah dengan kemampuan awak

pastu jgn lupa baca dan tanya apa yg tak paham dgn yg pakar

kena fokus satu bidang je dulu dan pelan2 belajar bidang yg lain bila da mahir bidang yg pertama td

Fokus fokus fokus!!!!
 

Uduit

Newbie
Joined
Jun 27, 2009
Messages
534
Points
0
selamat datang ke wc,visit site nih selalu dan gali banyak ilmu,tentu ko akan maju
 

engshahrul

Senior
Joined
Dec 6, 2008
Messages
2,482
Points
38
cuba buat satu je. yg penting rajin promosi. jgn wat itu tinggal, wat ini tinggal. last2 semua x berjaya.
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
1,457
Points
38
satu je yang saya nak kongsi..

mohdfadhli kena buat pilihan,
satu je cukup buat permulaan,
nak buat ebay ke,adsense ke,clickbank ke,
yang penting,
dalam hati mesti ada rasa kan nak buat yg mana satu...

lepas dah pilih,
fokus benda tu je sampai faham betul2
baca n kaji n buat benda yang berkaitan ngn pilihan tu

mcm saya,
saya pilih google adsense :)

P/S : tgh taip tadi tgk takde reply post ni,
send je tgk2 dah ada lima nam post balas :D
 

perindu

Newbie
Joined
Apr 19, 2008
Messages
892
Points
18
yang penting fokus dlu satu cabang buat permulaan.
kalau nak mula adsense, kaji betul2 setiap site yg ada sediakan cara/tips.
kalau nak mula affiliate, kaji mcm mana pemasaran affiliate.

semuanya terpulang kepada bro nak mula dengan apa,
kalau dah advance, ada income boleh cuba cabang2 lain.
testing satu2 dulu pun xpe, untuk tgk mana yg sesuai dengan diri.

gud luck bro!
 

ZaRul

Senior
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,780
Points
0
kalo nk buat affiliate saya ada tulis ebook pasal affiliate ni...free jer
 

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
tq bro2 sekalian..itu lah masalah sye..semua yg ada semua sye nk cuba..last2 tinggal..so skrg ni sye akan tumpukan pada satu jenis dulu..tp nk tau jugak org baru mcm sye ni yg xda pengalaman sesuai nk mula dgn bisnes apa..
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
mulai sekarang, BERTINDAK!
kalau baca jer, sampai tahun depan pun takkan habis.
kalau nak tunggu ilmu penuh didada baru nak mula, alamatnya sampai ke kubur la ko tak buat pape..
bila dah belajar sesuatu mende, terus cuba praktikkan.

p/s : ilmu yang paling berharga adalah pengalaman diri sendiri..
 

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
bro zarul: tq bro offer ebook tu..
carllys: itu la..asyik baca je dari dulu..skrg ni baru la terdetik nk tanya org2 kat sini..huhu..
 

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
wahhhhhh..ramainya nk tlg.. T_T (terharu)..ni yg makin bersemangat ni.. :D
 

hasrul

Senior
Joined
Dec 15, 2005
Messages
729
Points
18
Ya.. pokok pangkalnya fokus pada satu jer dulu. Walaupun 1, banyak kerja yang perlu dilakukan dan makan masa.

Macam kawin jugak ler, mula2 satu jer. Bila dah pro baru boleh 2 ke, 3 ke.. :) tapi kalau 1 bini pun tak leh handle jangan cari pasal..

Good luck
 

rendezvously

Senior
Joined
Oct 27, 2008
Messages
528
Points
18
Sedikit pandangan dari saya.

Buat permulaan ni, cuba asahkan satu skill yang PALING dan tersangat lah penting untuk setiap IM.
Mmg skill ni tak boleh lari. Kita boleh nk cakap fokus kt bidang ni, fokus kat bidang tu dan etc.

Skill tersebut tidak lain dan tidak bukan ialah Writing Skill.

Kemahiran menulis. Saudara boleh mulakan dgn macam-macam cara nk belaja menulis ni.

1st kena banyak membaca. Bg sy saudara dah lepas dah peringkat ni.
Sebab mmg saudara byk membaca kan kt forum ni.

2nd kalau nk buat duit dgn cepat mintak upah untuk tulis artikel. Sy percaya ramai kt sini yg sanggup upah saudara.
Cuma kena prepare portfolio skit r. Cuba 'Work For Free' dulu.

3rd boleh start dgn blogspot. Buat la apa-apa post mengenai bidang yang saudara minat. Ni cuma untuk asah
kemahiran menulis saja.

Bila saudara dah ada skill yang paling penting ni,
percaya cakap saya...saudara akan lebih jelas untuk memilih peluang menjana wang dari internet ni.

Kalau pandai tulis in English lagi bagus..buat kerja hasilnya = 3.5 kali ganda. :)
 

perindu

Newbie
Joined
Apr 19, 2008
Messages
892
Points
18
Ya.. pokok pangkalnya fokus pada satu jer dulu. Walaupun 1, banyak kerja yang perlu dilakukan dan makan masa.

Macam kawin jugak ler, mula2 satu jer. Bila dah pro baru boleh 2 ke, 3 ke.. :) tapi kalau 1 bini pun tak leh handle jangan cari pasal..

Good luck
haha. tergelak aku baca post hasrul.
contoh yg terbaik!
tapi kahwin pun limit 4 je dalam satu-satu masa.
maksudnya ada limitation jugak kalau buat sesuatu (masa/skill/duit/etc.)

set target monthly income dari IM nak dapat berapa dlu.
sikit-sikit pun xpe (contoh: rm100 untuk bulan oktober ke)
 

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
ohh..tulis artikel..artikel tentang ape tu?
err IM <-- ni ape ek? internet marketing?
 

mohdfadhli

freshman
Joined
May 7, 2009
Messages
29
Points
0
ohh..tulis artikel..artikel tentang ape tu?
err IM <-- ni ape ek? internet marketing?
 

rendezvously

Senior
Joined
Oct 27, 2008
Messages
528
Points
18
ohh..tulis artikel..artikel tentang ape tu?
err IM <-- ni ape ek? internet marketing?
Yup..IM=Internet Marketing.

Boleh tulis pasal apa-apa yang anda minat. Tak kesah pasal apa.
Pasal IM sendiri pun boleh. Asal kan yang saudara minat.

Sebab kalau kita buat apa yang kita minat ni tak rasa macam kita ni kerja, semata-mata nk kejar duit.

Macam sy cakap..sebagai permulaan ni cari sesuatu yang saudara
boleh 'Work for Free'. Then baru boleh cari duit dengan apa kerja yang anda dah sesuaikan diri tu.

So ACTION PLAN yg saudara boleh amik buat masa ni :
Tanya diri sendiri, aku minat apa, yang aku sanggup buat
Free tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Then bila dah
dapat rentak/feel dia..baru fikir macam nk dapatkan sesuatu in return (eg : duit lah kan sebab nk terus hidup perlu duit) :)
 
Top