Nasihat kepada newbie yang baru nak menceburi biznes internet

Joined
Jul 12, 2006
Messages
957
Likes
2
Points
18
Offline
#21
Nak buat bisnes internet bukan main terjun jer... kena faham bisnes internet ni banyak jenis.. so, untuk pertama kali kita pilih yang mana boleh kita buat..

Bagi saya, pada newbie2 yang ada disini, kalau tiada asas apa2, join dulu program affiliate, kerana disini anda akan belajar cara :

1. Bagaimana melakukan pemasaran
(Kejayaan sesebuah perniagaan internet bergantung kepada pemasaran. Irfan Khairi kata daripada 100% usaha yang kita lakukan, 80% adalah fokus untuk aktiviti pemasaran)

2. Menulis sales letter/iklan
(Sesetengah affiliate marketer menghasilkan landing page atau iklan sendiri untuk membuat promosi)

3. Membuat website/minisite
(Kalau nak buat landing page, kenalah belajar buat minisite walaupun pada awalnya ia simple jer tapi sedikit sebanyak anda akan menguasai asas tersebut)

Tu cadangan saya....

Tapi kalau newbie2 rasa nak terus buat produk sendiri, ada kemahiran buat website/minisite dan tahu teknik2 pemasaran, tidak salah untuk terus terjun... but, you all kenalah berusaha bersungguh2...

Good luck...!
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#22
HANYA 3 LANGKAH MUDAH SAHAJA:

1) KURANGKAN MINTA NASIHAT/ASYIK MEMBACA SAHAJA

2) PILIH BIDANG/NICHE SESUAI DGN ANDA

3) BERTINDAK SEGERA DAN FOKUS SAMPAI DAPAT HASIL
Macam kes aku la, eBay ni aku asyik dok baca dan belajar saje. Lastly bila baca ramai buat duit dgn eBay aku pun tak nak fikir panjang dah, terus je buat.

Baca panduan eBay secukup rasa (beberapa minit je kan...), lepas tu terus buat. memang ada beberapa mistake aku buat masa mulakan eBay.

Lastly aku belajar cepat sbb byk buat mistake tapi takde la rugi melampau. Dapat cover segala kerugian dalam sehari je.

Sekarang ni Alhamdulillah, setiap hari banyakkan item untuk dijual untuk tinggikan kadar jualan sehari.

Bak kata beberapa otai, setiap tindakan kita kecil2 pun lama2 jadi bukit. Dulu sales aku $10 ke $20, sekarang dah $100 sehari.

Aku target nak tingkatkan lagi jualan produk.
 
Joined
May 4, 2007
Messages
599
Likes
11
Points
18
Age
46
Offline
#23
klu dah beli ebook tu pastu tak di aplikasikan jangan salahkan penulis/penjula ebook tu....

salahkan diri sendiri yang malas..
Kadang2 bukan kata aplikasi... baca pun tak habih.... tersimpan je kat PC
 
Joined
May 11, 2008
Messages
439
Likes
2
Points
18
Offline
#25
Sebenarnya, practises can never make us perfect. What practices can make us is just achieving a level near to perfect.

Mungkin ini jarang kita dengar, tapi percayalah bahawa tiada manusia yang sempurna dalam dunia ini(contemporary). Jadi, usah cepat putus asa melihat kejayaan orang lain.

Anda bukannya gagal, cuma belum lagi berjaya. Jangan jadikan kegagalan sebagai satu asbab kepada kemunduran. Jadikan kegagalan itu sebagai feedback yang perlu anda perbetulkan matlamat, strategi dan tindakan yang hadir sebelumnya.
 
Joined
May 11, 2008
Messages
439
Likes
2
Points
18
Offline
#26
Kadang2 bukan kata aplikasi... baca pun tak habih.... tersimpan je kat PC
Setuju dengan Bro Zak. Apa yang penting, jangan terlalu overloadkan minda kita dengan excessive information.

"Jangan terus berlari jikalau kita belum pandai berjalan"
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#29
thinkerich, boleh pm saya tak..saya tak lepas nak pm..ada offer menarik untuk bro yang pasti membantu jualan produk bro
 
Joined
May 11, 2008
Messages
2,472
Likes
0
Points
38
Offline
#31
Tak kira apapun nak buat biz jaga budget dan kena rajin explore dan baca

kena usaha sendiri dan tak boleh putus asa

lagi satu kalau nak biz jangan berhutang guna duit sendiri

Buat biz yang mampu kalau modal kecil biz kecil kalau modal besar biz besar jangan pulak tak dak modal atau modal kecil gatai gatai pinjam sana sini join biz besar kalau rugi lu pikirla sendiri
 
Joined
Aug 3, 2008
Messages
1,592
Likes
0
Points
36
Age
36
Offline
#32
Tak kira apapun nak buat biz jaga budget dan kena rajin explore dan baca

kena usaha sendiri dan tak boleh putus asa

lagi satu kalau nak biz jangan berhutang guna duit sendiri

Buat biz yang mampu kalau modal kecil biz kecil kalau modal besar biz besar jangan pulak tak dak modal atau modal kecil gatai gatai pinjam sana sini join biz besar kalau rugi lu pikirla sendiri
tak tau la konsep ni tp ada gak member aku buat duit dengan hutang dia join HAI-O tu dapat sambar mazda 6 sebijik.......aku rasa htg or duit sendiri its just bagaimana kita menguruskannya....sebab kalau kita tgk ramai je usahawan yang berjaya dengan bantuan pinjaman....just pandangan individu sahaja....SO apa yang penting doa,ilmu,praktik,rajin,tawakal....kenapa aku cakap doa dulu sebab setiap yang kita buat perlu baca bismillah baru lah ada pahala,baru la kita tak buat bisnes scam kan..lepas ni nak berniaga internet nak on pc tu baca-baca lah bismillah yek....:)
 

nikdin

freshman
Joined
Dec 22, 2008
Messages
5
Likes
0
Points
1
Offline
#36
Betul tu richzuan... bagi saya 10%(ilmu) + 90% (action) = kejayaan kebanyakan yg gagal sebab mereka guna sebaliknya... :) .. sesukahati aku jer wat formula.. tp rasanya betul kot.. sesiapa ada formula lain.. boleh share2.. ahaks.
Menarik formula tu.. Memang betul lah tu... jika banyak baca tapi tak buat apa memang tak berhasil...
 
Joined
May 11, 2008
Messages
2,472
Likes
0
Points
38
Offline
#37
betul baca explore bertindak dan manipulasi

kesimpulannya tak ada benda mudah kat dunia nie nak capai kejayaan kena usaha dan tak leh putus asa
 
Last edited:
Joined
Jun 26, 2007
Messages
1,140
Likes
4
Points
38
Age
39
Offline
#38
Bagi aku, jika dah beli produk digital tu, terus lah praktik apa yang diajar. Kalau tak faham boleh terus tanya dan kalau tak puas hati gak, mintak refund wang anda.
 
Top