Nasihat kepada newbie yang baru nak menceburi biznes internet

Joined
May 11, 2008
Messages
2,472
Likes
0
Points
38
Offline
#1
Pertama sekali persiapan mental dalam minda setkan walaupun berjuta manusia di internet tapi bukan mudah berbisnes di internet

anda harus korbankan banyak wang ringgit untuk beli ebook kena beli iklan dan pelbagai banyak benda lagi

tak lupa anda harus mengorbankan berjam jam masa nak memahami konsep bisnes internet mungkin lebih 7 jam sehari

Juga anda harus bersedia menempuh kegagalah kerana di internet sama macam dunia sebenar sebelum nak berjaya anda harus rugi dan jatuh teruk

Semoga Allah memberkati perjuangan kamu dalam bisnes internet

Perkara asas buat duit di internet

1) affiliate,MLM ,forex....

2) Internet banking maybank2u cimb clicks

3) duit...

4) Masa

5) gmail,ym ,skype ,myspace,facebook,friendster

6) trafik berbayar dan tak berbayar ( selalunya trafik berbayar terhebat)

Selamat berjaya.....
 
Joined
Sep 26, 2007
Messages
1,830
Likes
5
Points
38
Offline
#2
Pertama kali aku tgk mamatpenang post mende yang berfaedah..

saye tambah lagi:

7) Paypal
8) Jangan ingat nak cepat kaya saje
9) Jangan terpengaruh dengan skim2 yang tak tentu hala tuju..
10) komitmen masa, wang ringgit, life, awek Sometime,
 
Joined
Aug 27, 2008
Messages
1,848
Likes
2
Points
38
Offline
#3
Bagi saya senang je.. ilmu yang paling berharga ialah pengalaman bukannya teori atau atas kertas sahaja.. tak cuba tak tahu, tak kenal maka tak cinta kan.. teramat jarang sekali akan kita jumpa ornag yang akan mengajar kita 100% kunci kejayaan mereka.. kalau ada 10, pasti hanya 9 diajarkannya dan baki 1 samaada disimpan atau diberi kepada orang yang tertentu sahaja atau pun dijual dengan harga yang tak akan mampu newbe membayarnya.. itu lumrah..

Tetapi sebagai newbe nasihat saya, jangan kenal erti jemu, usaha dan terus usaha, kegagalan itu wajib dan harus kita tempuhi bukannya lari darinya..

Buku boleh kita beli, tapi ilmu yang kita dapat darinya tak akan sama dengan pengalaman yang kita lalui.. hanya pengalam yang akan membuatkan kita menjadi seornag yang matang dan bijaksana, bukan SEKADAR buku yang kita bacai..

Renung-renung kan.. :)
 
Joined
Feb 7, 2007
Messages
5,330
Likes
0
Points
38
Offline
#4
klu dah beli ebook tu pastu tak di aplikasikan jangan salahkan penulis/penjula ebook tu....

salahkan diri sendiri yang malas..
 

Nex

Newbie
Joined
Aug 3, 2007
Messages
133
Likes
0
Points
16
Offline
#6
Betul tu richzuan... bagi saya 10%(ilmu) + 90% (action) = kejayaan kebanyakan yg gagal sebab mereka guna sebaliknya... :) .. sesukahati aku jer wat formula.. tp rasanya betul kot.. sesiapa ada formula lain.. boleh share2.. ahaks.
 

Nex

Newbie
Joined
Aug 3, 2007
Messages
133
Likes
0
Points
16
Offline
#8
Betul formula tu Nex. Saya setuju... tanpa tindakan apalah gunanya ilmu yang kita ada. Bercakap tentang tindakan ni teringat saya tentang buku Robert Ringer iaitu
Action: Nothing Happens Until Something Moves. Sesiapa yang ada buku ni boleh ler share.hehe..

menarik buku ni asharudin.. bleh masuk dalam list buku yg bakal dibeli bulan depan ni.. hehe.....

yg ptg.. kepada newbie... after action jgn give up ya... lakukan sehingga berjaya.. biar lama.. asalkan kukuh.. :)
 
Joined
Nov 4, 2008
Messages
384
Likes
0
Points
16
Offline
#9
betol3...
tindakan tu amat penting...
ilmu tanpa amal adalah sia-sia...
amal tanpa ilmu adalah gelojoh...

:)
 
Last edited:
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,061
Likes
1
Points
36
Offline
#10
yg ptg.. kepada newbie... after action jgn give up ya... lakukan sehingga berjaya.. biar lama.. asalkan kukuh.. :)
Saye stuju.Dasarnye tu of course le jangan putus ase.Yang kebanyakan orang gagal ni sebab mudah sangat give up dan terlalu cepat harapkan hasil yang lumayan.Contoh target sell sampai RM 9600 tapi cume dapat Rm 10.Make trus behenti.Patutnye kene berusaha lagi dan perbaiki teknik yang ade.He.He.He.:rolleyes:
 

Nex

Newbie
Joined
Aug 3, 2007
Messages
133
Likes
0
Points
16
Offline
#11
Contoh target sell sampai RM 9600 tapi cume dapat Rm 10.

Macam pernah berlaku kat mayonis jer ni.. haha.. kalau betul.. sbr ek mayonis.. usaha lagi!! kalau dah tercapai, syukur Alhamdulillah.... truskan usaha lagi ya..
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#12
yg ptg.. kepada newbie... after action jgn give up ya... lakukan sehingga berjaya.. biar lama.. asalkan kukuh.. :)
Yg bolt nie paling penting.. Itu pendapat aku yg tidak seberapa...

Apa pun pengalaman mengajar kita, ilmu yg kita pelajari..
 
Joined
May 11, 2008
Messages
439
Likes
2
Points
18
Offline
#13
pada saya timbulkan minat dulu. :) Minat ni akan memotivasikan kita walaupun kita belum lagi dapat income. Setakat ni alhamdulillah. :)
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#14
Tambahan: Mula2 bace semua e-book percuma klo ade. Bg paham gile kentang. Jgn ciplak nop maen beli semua panduan takut sampai 1 tahap:

OVERLOAD

dan ko raselah bile da sewel nanti :)

Dan bila da paham bolehlah beli e-book berbayar. Sudah pasti ianya adalah yang terbaik dari percuma.

p/s: pada si FALI, kuatkan pala, tulah sapa suruh beli buku banyak2 sekali gus. da ngadu overload. :)
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#16
Bagi saya tidak yang lebih penting selain dari FOKUS
BETUL2!! Kene fokus!! Jgn jd mcm sapikk..hbis sume nak buat.. Hbis sume nak jual.. hbis sume na pulun.. hahaha.. last2.. padan muka.. :rolleyes:

So kene fokus..hehe.. :)
 
Joined
Jan 24, 2009
Messages
27
Likes
1
Points
3
Offline
#17
BETUL2!! Kene fokus!! Jgn jd mcm sapikk..hbis sume nak buat.. Hbis sume nak jual.. hbis sume na pulun.. hahaha.. last2.. padan muka.. :rolleyes:

So kene fokus..hehe.. :)
Banyak nasihat2 yang berguna dari warga oldtimer..
terima kasih.. syukran..

"When we do some action, will be some reaction"
huhuhu betul ke ni? huhuhu
 
Top