Nasib Yang Malang

Joined
Jan 12, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#1
Salam semua warga wangcyber..

Sy masih baru dalam forum ni. Ape yang saya nak kongsikan di sini adalah nasib malang yang menimpa diri sy dalam tahun 2008. Ini semua adalah kisah benar yang berlaku dalam hidup sy. Harap2 rakan2 wangcyber dapat mmbantu sy untuk bangkit dari kekecewaan ini.

Sy bekerja di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur.Sy mmbeli motorsikal setelah 2 bulan bekerja dan sebuah kereta setelah 5 bulan bekerja. Pada masa tu sy miliki semuanya, kereta, motor dan steady income.

Tapi semua tu tak lama sbb pada bulan Jun 2008, kereta sy telah dicuri di kawasan rumah sy. Lebih malang lagi, pada October 2008, motorsikal sy pula dicuri di tempat kerja.

Dan lebih menyedihkan sy adalah, pada awal tahun 2009, sy telah diberhentikan dari kerja kerana syarikat tmpat sy bekerja mengalami masalah ekonomi yang agak teruk.

Kini sy sedang cuba mncari pekerjaan baru namun amat sukar utk mndapat pkerjaan di ms kegawatan ekonomi skrang.

Sehinggalah sy trjumpa forum wangcyber ini. Namun sy masih teramat baru dalam dunia internet business ni. Justeru itu sy harap ade sahabat2 yang sudi mmberi tunjuk ajar pd sy utk memulakan internet bisnes ini. Kalo boleh dengan modal yang kecil.
 
Joined
Apr 14, 2007
Messages
710
Likes
4
Points
18
Offline
#4
memang sedih. bak kata orang jatuh ditimpa tangga.

sila lah belajar daripada forum ini, namun saya ingatkan supaya berhati-hati sebab ada juga orang yang tidak jujur, hanya fikir untung diri sendiri je

good luck.
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
87
Likes
0
Points
6
Age
40
Offline
#5
sabar bro. semua dugaan Allah S.W.T tu sebab dia masih menyayangi bro. Nasib masa depan sapa yang tahu. Kuatkan semangat, tabah dan sabar seta bertawakal. Insyaallah apa yang bro hilang selama ni akan berlipat kali dapat yang lebih baik nanti.
 
Joined
Jul 14, 2008
Messages
1,054
Likes
3
Points
38
Offline
#6
aku nak nasihat pun tak tau. apa2 pun aku ucap gudluck la kat ko. pilih satu benda, pastu ko fokus. itu je. jgn nak buat itu buat ini, pastu satu pun tak jadi. dah jadi satu benda benda, baru ko lebarkan kepak buat yg lain.


p/s: nasihat aku dalam keadaan ko skrg, jgn sesekali main paid-to-click, paid-to-read atau apa2 yg berkaitan dengan nye..
 
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,174
Likes
12
Points
38
Offline
#7
Salam semua warga wangcyber..

Sy masih baru dalam forum ni. Ape yang saya nak kongsikan di sini adalah nasib malang yang menimpa diri sy dalam tahun 2008. Ini semua adalah kisah benar yang berlaku dalam hidup sy. Harap2 rakan2 wangcyber dapat mmbantu sy untuk bangkit dari kekecewaan ini.

Sy bekerja di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur.Sy mmbeli motorsikal setelah 2 bulan bekerja dan sebuah kereta setelah 5 bulan bekerja. Pada masa tu sy miliki semuanya, kereta, motor dan steady income.

Tapi semua tu tak lama sbb pada bulan Jun 2008, kereta sy telah dicuri di kawasan rumah sy. Lebih malang lagi, pada October 2008, motorsikal sy pula dicuri di tempat kerja.

Dan lebih menyedihkan sy adalah, pada awal tahun 2009, sy telah diberhentikan dari kerja kerana syarikat tmpat sy bekerja mengalami masalah ekonomi yang agak teruk.

Kini sy sedang cuba mncari pekerjaan baru namun amat sukar utk mndapat pkerjaan di ms kegawatan ekonomi skrang.

Sehinggalah sy trjumpa forum wangcyber ini. Namun sy masih teramat baru dalam dunia internet business ni. Justeru itu sy harap ade sahabat2 yang sudi mmberi tunjuk ajar pd sy utk memulakan internet bisnes ini. Kalo boleh dengan modal yang kecil.
Agak sedih juga jalan cerita hidup anda. Tapi jangan mengalah, kuatkan semangat. Hidup ini ada pasang dan surutnya. InsyaAllah anda akan dapat kembali apa yang anda dapat sebelum ini.

Cuma saya hanya risau yang anda terlalu menyimpan cita-cita yang begitu tinggi untuk membuat duit secara Online. Cita-cita itu penting tapi mesti sama dengan usaha yang anda buat. Bukan niat untuk melemahkan semangat anda, tetapi untuk memberi semangat agar anda bersedia untuk menerima apa jua cabaran dan halangan.

Secara ringkasnya membuat duit secara online terbahagi kepada dua iaitu

1. Menjual produk fizikal/digital/service
Model ini mengunakan Internet sebagai medium pengiklanan yang mana pembeli kepada produk fizikal/digital/service anda adalah penguna internet.

Banyak kaedah yang anda boleh buat untuk mempromosi service/product yang anda hendak jual dan kebanyakkannya telah dibincangkan di http://www.wangcyber.com/forum/teknik-pemasaran-internet/

2. Mengikuti program membuat duit di internet.

Model ini memberi peluang kepada anda membuat duit dengan mempromosi product/service orang lain dan anda akan dapat duit melalui komisen. Tergolong dalam model ini adalah program membuat duit seperti google adsense yang mana anda menerima bayaran dari Google apabila Iklan Google adsnse yang anda letakkan di website/blog anda mendapat Klik.

Berdasarkan kedua-dua model ini, anda pilihlah model mana yang serasi dengan anda.

Untuk memudahkan anda bergerak, saya list kan checklist yang anda perlu ikut.

1. Mesti tahu apa itu Website/blog
2. Tahu sikit2 basic HTML
3. Tahu mengunakan perkhidmatan internet seperti email, Online payment, Funds transfer etc.
4. Pelajari teknik Online Marketing/promotion.

InsyaAllah saya doakan anda berjaya.
 
Joined
Dec 30, 2008
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
46
Offline
#9
Salam,

Pada saya anda telah landing ke forum yg betul utk bangun semula.
Paling mudah utk anda bermula: dari beberapa website yang menjual produk digital (ebook) tentang apa saja ilmu atau kemahiran, pilih satu website yang juga menawarkan peluang menjadi afiliate (agen promosi yang dibayar komisyen atas jualan yang dilakukannya) produk tersebut dan keluarkan sedikit modal untuk membelinya. Lepas itu jangan lupa mendaftar sebagai afiliate dan promosikan pula produk yg sama seperti yang anda beli itu di forum2 seperti ini. Ini cara yang saya buat dan Alhamdulillah setakat ini sekurang-kurangnya dapat juga buat satu sale dengan komisyen RM20..
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#10
Thanks bro inspiration..

Idea tu bnar2 buka mata sy ape yang kite akan lalui dalam bisnes internet ni..Sy akan cuba yg terbaik.

Sy pon dah beli ebook produk fizikal tulisan shuth. Dapat banyak info gak dalam ebook tu.

Sy ade sedikit kemusykilan di sini, bagaimana kalo kite mahu website jualan kite boleh gunakan kad kredit atau paypal??perlukah kite register di mana2 bank??
 
Joined
Sep 21, 2006
Messages
531
Likes
0
Points
16
Age
36
Offline
#11
takziah atas kejadian yang menimpa kamu..hidup ni ada turun ada naik.kena expect semua nih. untuk soalan awak tu, cara yang paling mudah adalah pergi mendaftarkan diri di Paypal

Di situ, ada ditunjukkan bagaimana untuk meltakkan code di dalam web jualan awak nanti.So, lepas ni, awak boleh menerima bayaran dari kad kredit dan paypal.

Saya menasihatkan agar awak pergi ke Public Bank berdekatan,dan apply untuk dapatkan Kad Debit. Cuma RM 24 setahun. Prosesnya pula mengambil masa 2 minggu.

dengan kad debit tu, ada boleh verified akaun anda dan juga boleh transfer duit yang anda terima melalui bayaran dari kad kredit dan Paypal terus ke akaun Public Bank anda.

Diharap, info ini dapat membantu.
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#12
Tima kasih bro uzairubiah,

Info yang amt berguna bagi sy. Maksudnya sy tak perlu ade kad kredit untuk register paypal? Blh ke sy guna debit kad public bank utk register paypal? Sbb setahu sy nak register paypal perlu ade kredit kad atau debit kad. Tapi sstgh debit kad tak di accept oleh paypal. Skrang sy ade debit kad dari Maybank. Blh digunakn tak utk register paypal?
 
Joined
Apr 14, 2007
Messages
710
Likes
4
Points
18
Offline
#13
Tima kasih bro uzairubiah,

Info yang amt berguna bagi sy. Maksudnya sy tak perlu ade kad kredit untuk register paypal? Blh ke sy guna debit kad public bank utk register paypal? Sbb setahu sy nak register paypal perlu ade kredit kad atau debit kad. Tapi sstgh debit kad tak di accept oleh paypal. Skrang sy ade debit kad dari Maybank. Blh digunakn tak utk register paypal?
dipendekkan cerita. guna debit card dari Public Bank. Conform tiada masalah. dah terbukti ramai
 
Joined
Dec 30, 2008
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
46
Offline
#14
dipendekkan cerita. guna debit card dari Public Bank. Conform tiada masalah. dah terbukti ramai
Betul tu, saya juga salah seorang pemegang akaun Paypal yang verified sejak 2006 dan saya gunakan PB debit card semasa diminta add maklumat kad kredit/debit oleh PayPal.
 

pintoo

freshman
Joined
Aug 22, 2007
Messages
174
Likes
0
Points
16
Offline
#15
kecian juga bro... nnt kalau ko da berjaya jgn lupa menyimpan jgn boros tak tentu pasal lagi...
gunakan nasihat bro2 diatas dan mulakan langkah ini....
 
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,313
Likes
2
Points
38
Offline
#16
ni jer saya yang saya boleh katakan.. good luck bro & semoga berjaya :) hehe..

maybe lepas ni pendapatan anda akan meletop2..

p/s: setiap perkara yg buruk ada hikmahnya :)
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#17
Tima kasih atas semua sokongan kawan2 skalian..Sy akan cuba bangkit dari kejatuhan ini..Trima kasih jugak atas info ttg debit card Public bank tu..Very useful information..:)
 
Joined
Dec 18, 2008
Messages
15
Likes
0
Points
1
Offline
#18
Salam semua warga wangcyber..

Sy masih baru dalam forum ni. Ape yang saya nak kongsikan di sini adalah nasib malang yang menimpa diri sy dalam tahun 2008. Ini semua adalah kisah benar yang berlaku dalam hidup sy. Harap2 rakan2 wangcyber dapat mmbantu sy untuk bangkit dari kekecewaan ini.

Sy bekerja di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur.Sy mmbeli motorsikal setelah 2 bulan bekerja dan sebuah kereta setelah 5 bulan bekerja. Pada masa tu sy miliki semuanya, kereta, motor dan steady income.

Tapi semua tu tak lama sbb pada bulan Jun 2008, kereta sy telah dicuri di kawasan rumah sy. Lebih malang lagi, pada October 2008, motorsikal sy pula dicuri di tempat kerja.

Dan lebih menyedihkan sy adalah, pada awal tahun 2009, sy telah diberhentikan dari kerja kerana syarikat tmpat sy bekerja mengalami masalah ekonomi yang agak teruk.

Kini sy sedang cuba mncari pekerjaan baru namun amat sukar utk mndapat pkerjaan di ms kegawatan ekonomi skrang.

Sehinggalah sy trjumpa forum wangcyber ini. Namun sy masih teramat baru dalam dunia internet business ni. Justeru itu sy harap ade sahabat2 yang sudi mmberi tunjuk ajar pd sy utk memulakan internet bisnes ini. Kalo boleh dengan modal yang kecil.
Sabar bro...setiap yang berlaku tu ade hikmahnya...itulah dinamakan putaran hidup. Insyaalah...fokus pada apa yang kita impikan...dan sentiasa percaya...kita mampu dan pasti akan mencapainya....
 

NMD

freshman
Joined
May 16, 2006
Messages
122
Likes
1
Points
18
Offline
#19
Seriously, anda tidak malang lagi!

Sebabnya anda tak tergapai-gapai lagi kerana anda terus masuk ke forum WC ini. Jika niat anda nak buat bisnes internet, silakan.

Mulakan dari A. Bukan dari G atau P atau X. Mulakan step by step.

Kawan-kawan semua jangan terjah bro kita ni dengan pelbagai iklan ye, kesian dia ni, jgn amik kesempatan ok.

Macam ni bro, jangan main terjun je. Maklumat pertama anda kena cari ialah ASAS PERNIAGAAN INTERNET.

Kena tau model bisnes internet yang macamana yang anda rasa boleh buat. Jangan tak tau, ada banyak model dan tak semua model ini serasi dengan kita, takut-takut kalau tak serasi, bila start nanti dah rasa nak give-up. So hati hati ok.

Cari kat forum-forum, taip keyword perniagaan internet kat Google, cari dan cari lagi, pasti ada. Kaji dulu. Kemudian baru mula. Dah cekap. Lepas tu baru masuk chapter B. One by one. Jgn mudah teruja dan mudah teralih fokus. Fokus dan selangkah demi selangkah, eh banyak kali dah aku ulang ni. Ha maksudnya penting la tu..

Ok ingat tu ye bro, semoga tak malang lagi...
 
Joined
Dec 22, 2007
Messages
174
Likes
0
Points
16
Age
34
Offline
#20
Salam semua warga wangcyber..

Sy masih baru dalam forum ni. Ape yang saya nak kongsikan di sini adalah nasib malang yang menimpa diri sy dalam tahun 2008. Ini semua adalah kisah benar yang berlaku dalam hidup sy. Harap2 rakan2 wangcyber dapat mmbantu sy untuk bangkit dari kekecewaan ini.

Sy bekerja di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur.Sy mmbeli motorsikal setelah 2 bulan bekerja dan sebuah kereta setelah 5 bulan bekerja. Pada masa tu sy miliki semuanya, kereta, motor dan steady income.

Tapi semua tu tak lama sbb pada bulan Jun 2008, kereta sy telah dicuri di kawasan rumah sy. Lebih malang lagi, pada October 2008, motorsikal sy pula dicuri di tempat kerja.

Dan lebih menyedihkan sy adalah, pada awal tahun 2009, sy telah diberhentikan dari kerja kerana syarikat tmpat sy bekerja mengalami masalah ekonomi yang agak teruk.

Kini sy sedang cuba mncari pekerjaan baru namun amat sukar utk mndapat pkerjaan di ms kegawatan ekonomi skrang.

Sehinggalah sy trjumpa forum wangcyber ini. Namun sy masih teramat baru dalam dunia internet business ni. Justeru itu sy harap ade sahabat2 yang sudi mmberi tunjuk ajar pd sy utk memulakan internet bisnes ini. Kalo boleh dengan modal yang kecil.
Sabar byk2 bro jabirhunza semua terjadi ada hikmahNYA yg baik jd tauladan yg tak baik jd sempadan rileks2 ko usha2 je dlm wangcyber ni mcm2 ilmu ada insyaALLAH mane tau peluang ko pun dlm ni.All the best
 
Top