Nak tanya oversea bank duit

Joined
Apr 29, 2008
Messages
32
Likes
1
Points
8
Offline
#1
Saya guna amazon untuk buat duit macam RM2000-RM4000 setiap bulan dan saya juga ada US bank account. So amazon akan bayar US bank saya dan saya boleh transfer ke bank saya di malaysia tapi ada kah bank akan tanya kalau saya transfer RM2000-RM4000 setiap bulan ke bank saya dan saya kena bayar tax tak?
 
Last edited:
Joined
Jul 25, 2013
Messages
212
Likes
23
Points
18
Offline
#2
Yang pasti ada cas transfer duit tu. Aku pernah baca2 dulu. Tapi bukan bank in bulan2, pernah bank in sekali je (jepun ke Australia). Jadi tak berapa ingat. Pastu currency rate pun kdg2 tak menguntungkn.

Sebab tu ada beberapa kali aku post duit letak dalam buku. Tak pernah kantoi, tapi jgn buat lah, takut kantoi, rugi RM2k~4k. Aku post paling banyak pun RM1k je. Masa post, memang klu ilang or kantoi dlm perasaan redha je lah. Haha

p/s : komen sebab nk follow thread
 

symori

freshman
Joined
Dec 9, 2008
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#3
Duit dari luar negara ni, pada pandangan saya tak kene tax sebab saya dok buat withdrawal dari trading forex, tade pon kene tax.
 
Joined
May 16, 2011
Messages
76
Likes
3
Points
8
Offline
#4
Kalau tak silap saya, wang keluar masuk melebihi RM10K, baru kena buat pengistiharan akan sumber wang berkenaan.Pengirim / penerima akan diminta oleh pihak bank untuk mengisi Borang Tertentu.Tiada cukai dikenakan melainkan komisyen bank dan kadar pertukaran wang.
 
Top