Nak tanya halal or haram?

hafiz_saad

freshman
Joined
Jul 20, 2008
Messages
670
Points
18
Age
37
Aku nak tanya sikit la kan...kalau kita tak pandai main forex pastu kita share portion duit kita dengan kawan kita yang pandai main forex.Kalau untung adakah halal atau haram duit tu??Sikit confuse...
 

Apeh

freshman
Joined
Mar 30, 2007
Messages
1,259
Points
38
ok kot ... kalu kita tak pandai masalah.Aku dah tggl forex nie .. boleh jatuh pada judi kalu memb*bi buta jer.
 

hafiz_saad

freshman
Joined
Jul 20, 2008
Messages
670
Points
18
Age
37
Tu la aku share ngan member... nak main sendiri x pandai jadi aku serahkan pada yang pakar...Ada lagi apa2 pandangan?
 

fathaz

Newbie
Joined
Oct 4, 2008
Messages
925
Points
16
Age
35
hurm.. FOREX ek.. byk uncertainty sbenarnya.. klu boley, better elakkan
 

izzatz13

freshman
Joined
Nov 18, 2006
Messages
170
Points
16
aku xsarankan la main forex ni
lagipun,kalu ikot syarak,duit yang kita dapat tnpa usaha dikira haram
habis tu bagaimana pulak dgn pasif income?

mcm lebih kpd "sleep partner" la ap hafiz_saad buat tu..huhu..ok kot?? :p
 

Izo

Senior
Joined
Nov 14, 2006
Messages
1,342
Points
38
Forex kalau kena cara jadi Halal, dan kalau tersilap cara bleh jadi Haram.
Rujuk jer web Ustaz Zaharuddin utk maklumat lanjut.
 

shahnas2u

Newbie
Joined
Aug 15, 2009
Messages
724
Points
0
hisshshhh....

forex ni kan perniagaan jugk...

jual beli mata wang.....

xde nyer haram.....

forex kalu trade mcm tuh jer mmg xkn untung....

kena ada ilmu n usaha.....

forex pn mmg kena ada usaha gak....

tiada beza nya.....

kakak akuh buat akademik forex???

dia usaha kuat giler...

alhamdullilah rezeki ok jer...
 

markaragnos

freshman
Joined
Jan 25, 2007
Messages
779
Points
16
huh,aku tak percaya sangat dengan forex nih,banyak sangat spekulasi yg mempengaruhi keadaan matawang yg diperdagangkan dan yg selalu terjadi,broker lagi untung dpd trader.......
 

Duit Internet !

freshman
Joined
Sep 3, 2009
Messages
854
Points
0
banyak yg ragu2 sebenarnya
 

amirudi3n

freshman
Joined
Jul 5, 2009
Messages
467
Points
18
sampai skrang aku x berani men forex ni walaupon ramai member2 ak men..
 

ariez586

freshman
Joined
Sep 22, 2009
Messages
3
Points
0
ader kater haram ader kater halal tu yang jadi masalah nya sekrang ini,jika ada mklumat boleh lh share kt cni
 

AsYraF

freshman
Joined
Nov 26, 2009
Messages
472
Points
16
Emm...bila ada yg mempersoalkan ttg hukum, better kita tnya pd yg pakar mcm ustaz or mufti2 kew,klu silap explain xpsl2 kita dikira subahat. Tp klu pd pndgn sy FOREX ni satu jenis pelaburan yg sah,mgkin halal mgkin tidak,depends on where the sources begin:)

LIFE IS AN OPPORTUNITY, NOT AN OBLIGATION;)
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Huh... direct TT tanya halal haram :D

IMO, kalau ragu2, lebih baik tinggalkan je la.

Lebih baik laburkan kat mana2 IM di sini, jadi sleeping partner, biar partner yang buat biz. Tapi pastikan partner buat biz yang tidak meragukan :D
 

Likexise

freshman
Joined
Apr 18, 2009
Messages
430
Points
18
Age
31
perkara syubhah lebih elok dielakkan...byk lg pin2 rezeki yg lain...tp kalo dh yakin 2,kena pada niat and caranya,truskan ajalah..tp bg yg blom,pikir msak2 jgn nmpak duit ja..:)
 
Joined
Dec 16, 2007
Messages
805
Points
16
Pada pendapat saya la [Dari segi hukum]:

1. Kalau awak nak bagi duit kat member dan member tolong trade, rasanya tiada masalah. Sebab ini sama sahaja macam melabur dalam saham. Tapi kita kena la terima untung dan rugi hasil pelaburan kita dengan rakan kita tu. Untung yang dibahagi tak boleh fix, mesti base on percentage keuntungan.

Sebagai contoh, awak bagi duit modal pada rakan untuk trade forex. Katakan awak dah deal dengan dia yang dia mesti bagi untung tiap2 bulan RM1000 kat awak. Kalau die untung RM2000, awak dapat RM1000. Kalau die untung RM10k, awak tetap dapat RM1000. Tak salah inilah yang haram sebab keuntungan tu fix.

2. Dari segi pasaran forex itu sendiri, apa kata masuk thread pasal forex. Rasanya maklumat pasal hukum ni boleh dapat kat situ.
 

BasicCX

freshman
Joined
Jun 23, 2008
Messages
392
Points
16
Age
35
hisshshhh....

forex ni kan perniagaan jugk...

jual beli mata wang.....

xde nyer haram.....

forex kalu trade mcm tuh jer mmg xkn untung....

kena ada ilmu n usaha.....

forex pn mmg kena ada usaha gak....

tiada beza nya.....

kakak akuh buat akademik forex???

dia usaha kuat giler...

alhamdullilah rezeki ok jer...


Forex tiada produk, maka bukan dinamakan jual-beli. Maka ianya diharamkan oleh Allah. Allah menghalalkan jual-beli dan mengharamkan riba.
 
Top