Nak Melanggan VPS

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sahabat WC semua..saya sedang berkira-kira untuk melanggan Virtual Private Server (VPS) untuk satu projek baru. Masalahnya saya masih kabur dengan penggunaan VPS ini..saya dah explore semua thread berkenaan topik VPS ini di WC, tetapi ada beberapa perkara masih belum jelas.:rolleyes:

1. Adakah format dan cara pengendalian VPS sama dengan sharehosting yang biasa kerana survey yang saya lakukan pada penyedia VPS ada yang memerlukan kita membeli cpanel lisence secara berasingan. Persoalan yang memeningkan saya adakah cpanel lisence adalah akses yg diperlukan untuk kita log in ke cpanel sepertimana pada sharehosting biasa?:confused:

2. Saya memerlukan rekomen daripada rakan WC sekalian company mana yg terbaik untuk saya dapatkan VPS ini..:cool:

p/s: dah puas survey dan study pasal VPS ni, tp takut lg nak langgan pasal mahal..takut silap langkah..maklumlah..newbie..:-D
 

Adnin

Senior
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,216
Points
38
Salam ,

1. Konfigurasi VPS tidak sama dengan shared hosting , VPS lebih kurang clone Dedicated Server, anda akan dapat container untuk vps . Basic system ialah virtuozzo , advance skit, WHM . Biasanya bayar bulan2 . Cpanel memang bayar asing ataupun sekaligus , kerana software cpanel mahal harganya :) .

Nak buat projek apa guna VPS??

Sy pernah guna vps hostgator , support pantas (live support) server pun stabil dan laju. Klik signature saya .
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Salam ,

1. Konfigurasi VPS tidak sama dengan shared hosting , VPS lebih kurang clone Dedicated Server, anda akan dapat container untuk vps . Basic system ialah virtuozzo , advance skit, WHM . Biasanya bayar bulan2 . Cpanel memang bayar asing ataupun sekaligus , kerana software cpanel mahal harganya :) .

Nak buat projek apa guna VPS??

Sy pernah guna vps hostgator , support pantas (live support) server pun stabil dan laju. Klik signature saya .
Oh, maknanya tanpa cpanel lisence pun saya tetap boleh mengendalikan database, email dsb seperti biasa? :oops:

boleh tahan gak harga hostagor tu..tapi domain mahal sikit lah..
 

Adnin

Senior
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,216
Points
38
Oh, maknanya tanpa cpanel lisence pun saya tetap boleh mengendalikan database, email dsb seperti biasa? :oops:

boleh tahan gak harga hostagor tu..tapi domain mahal sikit lah..
Tentulah tidak ANDA TETAP WAJIB GUNA WHM (Webhosting Manager) , maknanya jika anda x mahu sewa whm cpanel dari provider anda boleh install sendiri tpikan lesen whm rasanya cecah ratusan dollar setahun.

Maklumat WHM Cpanel ==> http://www.cpanel.net/products/cpanelwhm/

Harga WHM Cpanel ==> http://www.cpanel.net/products/cpanelwhm/pricing.html

Dah lihat ?

Agak2 antara beli license dan sewa secara bulanan dengan tambah 10usd sebulan mana lagi murah??

Untuk nama domain boleh beli dari provider malaysia contoh netkl.com .
 

Adnin

Senior
Joined
Mar 19, 2007
Messages
1,216
Points
38
Harga VPS memang macam tu bro, VPS nieh package antara Shared hosting dan dedicated server , so harga boleh tahan tpi perfomance pun okay. Biasa lah bro caj $50-$100 sebulan .

Untuk permulaan sy syor amik package VPS LEVEL 3 + CPANEL , bulan pertama discount 20% , second month and next $49 .

Package nieh laju macam hostgator baby croc package . Memang laju bro. VPS boleh hantar email unlimited :D .
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Harga VPS memang macam tu bro, VPS nieh package antara Shared hosting dan dedicated server , so harga boleh tahan tpi perfomance pun okay. Biasa lah bro caj $50-$100 sebulan .

Untuk permulaan sy syor amik package VPS LEVEL 3 + CPANEL , bulan pertama discount 20% , second month and next $49 .

Package nieh laju macam hostgator baby croc package . Memang laju bro. VPS boleh hantar email unlimited :D .
Oh..baru saya faham..thanks very much bro..
 

BasicCX

freshman
Joined
Jun 23, 2008
Messages
392
Points
16
Age
35

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Sesetengah pendapat mengatakan yg nak handle VPS ni susah, kena ada pengalaman baru boleh pakai..betul ke? ini first time aku nak try..tak ada panduan ke kat dalam cpanel tu..
 

gmos

Senior
Joined
Feb 13, 2006
Messages
2,741
Points
38
VPS ni memang rumit sikit kalau kita tak pernah guna,
awak nak buat project utk market tempatan ke luar?
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Sesetengah pendapat mengatakan yg nak handle VPS ni susah, kena ada pengalaman baru boleh pakai..betul ke? ini first time aku nak try..tak ada panduan ke kat dalam cpanel tu..
nak ada pengalaman, mesti kena cuba..... nak cuba, memang mula2 susah... berakit2 ke hulu....

selamat mencuba.....
 

hazwandi

Senior
Joined
Dec 25, 2008
Messages
832
Points
18
Sesetengah pendapat mengatakan yg nak handle VPS ni susah, kena ada pengalaman baru boleh pakai..betul ke? ini first time aku nak try..tak ada panduan ke kat dalam cpanel tu..
Salam,
Ia susah jika tidak pernah menggunakannya. Namun sekiranya anda tidak tahu, kebiasaannya anda boleh bertanya pada provider hosting ditempat anda beli :)

Kami ada sediakan Managed VPS pada harga yg berpatutan (termasuk lesen CPanel/WHM) . Kepada yang masih baru dgn VPS mmg recommended cari yang "Managed". If ada masalah teknikal boleh bantu dalam 24jam sehari :) (Phone/Ticket/Email)

Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada http://www.baitulbytes.com/contact.php atau email [email protected]
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
VPS ni memang rumit sikit kalau kita tak pernah guna,
awak nak buat project utk market tempatan ke luar?
Market tempatan je..projek tu taklah besar sangat, cuma untuk jabatan je..hosting yg pakai sebelum ni banyak masalah, so, bos bg bajet lebih sikit ni..:)
 

Mrkroit

freshman
Joined
Feb 16, 2010
Messages
48
Points
6
saya ada VPS unmanaged dengan harga 35 Sebulan

VPS PACKAGE #1
VPS Software: vePortal™ / OpenVZ™
CPU: 1000MHZ GUARANTEED
Memory: 512MB GUARANTEED
Disk Space: 20GB (RAID BASED CONFIG)
Bandwidth: 1000GB/MONTH
IP Addresses: 2
Management: BASIC MANAGED
DDOS Protection: CISCO™ GUARD
 

fulamax

freshman
Joined
Mar 12, 2010
Messages
16
Points
0
saya ada VPS unmanaged dengan harga 35 Sebulan

VPS PACKAGE #1
VPS Software: vePortal™ / OpenVZ™
CPU: 1000MHZ GUARANTEED
Memory: 512MB GUARANTEED
Disk Space: 20GB (RAID BASED CONFIG)
Bandwidth: 1000GB/MONTH
IP Addresses: 2
Management: BASIC MANAGED
DDOS Protection: CISCO™ GUARD
Waaa MrKroit ade VPS... server mana yer??

macam pernah ku lihat itu pakej da :p
 

ikram84

Senior
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,122
Points
38
http://rocksoft.com.my/vps.php

http://www.shinjiru.com/webHosting/vps/

ini dua company yang popular... dan kalau boleh bro kena cari yang managed

managed dan tengok support dia orang level mana..

maksud manage :-

-ada setengah hosting provider ni, bro boleh apply aje apa bro nak, contoh, installkan ffmpeg, untuk video.
- kadang-kadang ada juga yang menyediakan Cpanel, WHM, untuk memudahkan bro

selain pengunaan Cpanel, ada juga mengunakan DirectAdmin, Kloxo, dan beberapa lagi yang saya tak ingat...

Cpanel dan WHM popular dengan user friendly...
 
Top