Myguide07 Kembali - Belajar & Trading Forex Bersama Saya

myguide07

freshman
Joined
Feb 14, 2007
Messages
20
Points
1
Terima kasih untuk segalanya.

Thread Closed..........................
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
Kalau orang yg zero, kosong langsung tak tau pasal saham & forex tapi minat nak belajar, boleh join belajar sekali ker? atau hanya utk orang yg dah pandai & yg dah pernah ada pengalaman saja?
 

baem

Senior
Joined
Mar 14, 2007
Messages
1,123
Points
38
Kalau orang yg zero, kosong langsung tak tau pasal saham & forex tapi minat nak belajar, boleh join belajar sekali ker? atau hanya utk orang yg dah pandai & yg dah pernah ada pengalaman saja?

boleh jer bro...

rasanya dia ader inform kat post dia kan? best o0o forex..

n yang paling penting, forex nih tunjuk sikap aku n mengajar aku jadi lebih penyabar orangnya..

24 hours, 100% profits.. tak pecayee ke? :D
 

baem

Senior
Joined
Mar 14, 2007
Messages
1,123
Points
38
hmm.. bagus nie ... rasa nak join nie ..

join bro, mmg bagus even we are zero in forex..

tak der sebarang bayaran ker

apa charge pun takde.. kau banja jer dia makan, tuh pun kalau dia tak bayar kan makan kau.. :D

bukan nk promote myguide ituini2.. kenal, study than kau tau lah kenapa aku cakap mcm nih.. teknik semua dh betul, aku jer yg kadang2 terlalu mengejar.. :) lesson learnt untuk aku..
 

myguide07

freshman
Joined
Feb 14, 2007
Messages
20
Points
1
Assalamualaikum / Slm sejahtera,

Buat masa ni saya sendiri tidak pasti bila aktiviti pembelajaran & trading bersama-sama ini akan bermula. Byk yg perlu difikirkan & disediakan. Keutamaan adalah mengikut permintaan setempat. Kalau kawasan tu ada ramai yg berminat, rasanya di situlah ia akan bermula. Cuma perlu saya beritahu di sini, mungkin ada byrn yg dikenakan. Kena terimalah hakikat bahawa ini semua melibatkan kos, masa & tenaga. Sama-samalah kita berfikir betapa sukarnya saya nak membantu anda semua memperbaiki kerugian yg lalu.

Saya berfikir secara terbuka & rasional, anda semua boleh memberi sebarang idea @ cadangan. Sekurang-kurangnya memberikan saya pilihan yang terbaik untuk semua. Kelas mungkin bermula 8.00 malam kerana ramai yg bekerja di waktu siang. Hari yg baik ialah Jumaat kerana pasaran akan berakhir pagi Sabtu. Saya memilih Cyber/Internet cafe kerana ia lebih sesuai dgn segala kemudahan yg tersedia. Lagipun kelajuan talian internet perlulah laju. Cuma yg merisaukan saya ialah kawasan luar bandar yg tiada talian TMNet Streamyx. Sekiranya kawasan tersebut mempunyai permintaan yg tinggi, mungkin saya akan meminta perkhidmatan Jalur Lebar Vsat Maxis (Satelite Broadband). Itupun kena tengok faktor cuaca pulak. Kosnya anda semua tentu fahamkan. Tak apalah, kita tengok mana yg sesuai.

Maklum balas anda semua amat saya perlukan. Anda juga boleh memberikan cadangan lokasi yg sesuai dgn segala kemudahan. Sebaiknya sebarkan maklumat kepada rakan yg lain. Terutama kalangan yg mengalami kerugian dgn segala program yg wujud sebelum ini.

Terima Kasih.
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
boleh jer bro...

rasanya dia ader inform kat post dia kan? best o0o forex..

n yang paling penting, forex nih tunjuk sikap aku n mengajar aku jadi lebih penyabar orangnya..

24 hours, 100% profits.. tak pecayee ke? :D


wah terernya... akupun tak dapat 100% ... sebab kalau kat marketiva pun perlu dapat 1000 point positif... tak kira sell ke ke buy.... usd/cad pun 4 hari 500 jer rasanya... ke jual awal sangat....
 

baem

Senior
Joined
Mar 14, 2007
Messages
1,123
Points
38
wah terernya... akupun tak dapat 100% ... sebab kalau kat marketiva pun perlu dapat 1000 point positif... tak kira sell ke ke buy.... usd/cad pun 4 hari 500 jer rasanya... ke jual awal sangat....

bro,
itu masa market betul2 on myside.. ada jugak time2 yang kena sabar menanti.. saya byk belajar dgn myguide ni apa itu sabar..

n saya percaya dgn guide dia saya akan jadi forextrader yg lebih baik di masa akan datang..

n satu, jangan gentar dgn halangan2 yang datang n jangan mengaku kalah bila dalam kepayahan.. benda2 ni lah yang akan develop korang jadi lebih baik di masa akan datang.. :D
 

myguide07

freshman
Joined
Feb 14, 2007
Messages
20
Points
1
Setelah mengambil kira byk faktor, saya telah membuat keputusan bahawa kos permulaan adalah sebanyak RM500.00. Memang ramai yg merungut kerana kos ini mungkin terlalu mahal tapi anda semua harus ingat & cuba fahami tanggungjawab saya. Sekarang bukan masanya untuk main-main atau mengambil keuntungan dari orang lain.

Saya tahu ada yg datang cuma nak tahu teknik tersebut dan mgnggunakan ideologi yg sama untuk cari makan dgn menjalankan kelas pembelajaran hampir sama dgn apa yg saya lakukan. Oleh itu saya perlu melakukan beberapa perubahan supaya mereka yg belajar melalui saya benar-benar faham. Sebagai perlindungan, sekiranya apa yg saya ajarkan tidak berkesan dan menyebabkan berlaku kerugian, maka saya akan memulangkan RM500.00 kos pembelajaran tersebut kembali. Saya tidak mahu dikatakan mengambil untung tetapi tetapi tidak memberikan apa yg sepatutnya.

Waktu kelas dan trading adalah semasa pasaran sedang aktif. Bukannya semasa hari cuti. Ini bermakna anda semua akan merasai suasana sebenar. Tempat adalah terlalu terhad. Maksimum hanya 15 ke 20 org saja dlm satu masa.

Saya tidak mahu mengulas panjang. Beban semakin berat ni bila terlalu ramai yg merayu mohon bantuan. Jln terbaik ialah mula bergerak sekarang. Sebagai permulaan, 13 tempat saja disediakan utk kawasan sekitar lembah Klang. Maklum balas di perlukan.


Terima kasih.
 

blalang

Newbie
Joined
Jan 13, 2007
Messages
352
Points
16
RM500 kira ok tu jika dapat merumput pip hijau banyak-banyak. Kat JB bila nak buka kelas myguide? Boleh saya kumpul 3-4 orang member, dan kalau ada komisyen boleh kumpul 10-20 orang :). Tempat saya boleh tolong adjust kan
 

myguide07

freshman
Joined
Feb 14, 2007
Messages
20
Points
1
Terima kasih kerana menawarkan bantuan. Saya faham memang apa saja bantuan mengharapkan pulangan & ganjaran. Memang saya mengharapkan bantuan utk memilih lokasi tapi saya tidak mencari pelanggan. Saya ingin membantu kepada mereka yg memerlukan bantuan memperbaiki skill & mencari sumber pendapatan tambahan memperbaiki kos kerugian yg dialami.

Memang sewajarnya saya memberi komisyen atau wang saguhati kepada mereka yg mengajak org lain menyertai kelas pembelajaran saya. Namun begitu saya mohon maaf kerana tidak boleh melakukannya kerana akan melanggar beberapa etika dlm perjuangan saya.

Kelas pembelajaran saya tidak boleh dijadikan sumber pendapatan kepada org lain. Ini kerana saya menanggung kos yg jauh lebih tinggi berbanding org lain. Sekiranya ada individu yg tidak berjaya dlm trading & mengalami kerugian, saya akan memulangkan semula wang RM500.00 tersebut. Ini bermakna individu tersebut belajar percuma sahaja. Mahukah anda semua memulangkan wang komisyen tersebut jika berlaku kegagalan? Sudah tentu tidak bukan?? Cuba fikir sapa pula yg menanggung kos-kos saya.

Ada banyak pihak yg menjalankan kelas seperti ini tapi ada diantaranya hanya belajar semata-mata sedangkan skillnya entah kemana-mana. sebab itulah ramai yg rugi. Mereka cuma mengambil kesempatan menjadikan kelas sebagai punca pendapatan. Seperti juga kebanyakkan e-book di pasaran. Bukannya kejayaan formula e-book itu diutamakan tapi kejayaan e-book itu dijual dipasaran.

Saya mahu semua yg berminat memberi tumpuan penuh terhadap trading. Berhenti memikirkan peluang-peluang lain yg ada kerana anda akan hilang fokus. Jika anda semua melakukannya bersama-sama tanpa mengambil untung dari orang lain tapi hanya melalui broker, Insya Allah anda boleh berjaya. Ramai yg gagal kerana tidak memahami teknik sebenar trading dan asyik terkejar-kejar dgn pelbagai aktiviti lain diluar sana. Semua mengharapkan jln pintas utk mendapat kekayaan segera. Akibatnya tak tahu yg mana betul & tidak.

Tidak mungkin semua yg belajar dgn saya tetap akan berjaya. Kegagalan tetap akan berlaku kerana terdapat jutaan rintangan & alasan yg akan muncul. Apa yg saya mahu ialah kebijaksanaan kita mengatasinya. Org yg berjaya itu datangnya dari org yg byk menempuh kegagalan. Tidak ada jln pintas utuk berjaya. Perlu ada kesungguhan yg jitu, telinga & kepala mesti boleh jadi bebal menahan kutukan dan penghinaan. Hati mesti kuat menahan kesabaran & emosi. Belajar memahami persekitaran utk kawalan minda & emosi. Belajar menerima kerugian dlm senyuman. Barulah anda semua boleh mengorak langkah ke arah kejayaan. Satu perkara yg paling menakutkan saya sehingga kini ialah bila kita meraikan kejayaan. Saya tidak boleh melakukannya. Bila mendpt untung sebanyak mana pun, saya terpaksa mendiamkan diri dan seolah-olah tiada apa yg berlaku. Tidak boleh bersuka ria, tidak boleh mewah membelanjakannya, tidak boleh ketawa besar, tidak boleh cakap besar atau takbur kerana, jika terlepas ckp saja pun nescaya minggu berikutnya kejayaan itu akan diganti dgn kerugian yg lebih dahsyat.

Saya memang mengharapkan perkara ini dihebahkan kepada rakan-rakan anda yg memerlukan tapi ingat, BUMIPUTRA SAHAJA. Jgn mengharapkn sebarang komisyen dari saya kerana ada yg akan menyamakannya dgn kelas-kelas yg lain. Cuma mungkin kelas-kelas yg lain tidak sanggup memulangkan bayaran sekiranya anda gagal. Saya akan cuba memberi pendidikan maksimum dlm memahami trading. Tidak ada lagi pendidikan tahap beginner, advance atau expert. Anda boleh memasuki pasaran dgn modal sekecil atau sebesar mana yg anda mampu. Saya tidak akan menerima 1 sen pun dari keuntungan yg anda dpt kerana itu adalah hasil usaha anda sendiri. Saya cuma memberi panduan, anda lakukan sendiri. Jika anda dapat maka 100% adalah hak anda.
Saya tidak mahukan apa-apa.

Seperkara lagi yg saya nak sebut ialah ISU HALAL & HARAM. Jgnlah tanya perkara ni kepada saya sebab bukan kepakaran saya. Memang jika ada unsur-unsur riba maka cenderunglah ia ke arah haram tapi ingat, Islam itu ada kelonggarannya. Kalau nak tahu tanyalah alim ulamak yg bertauliah sebab mereka merujuk kepada seluruh dunia. Ada sesetengah alim-ulamak akan mengeluarkan fatwa tertentu tapi bila di ulas alim-ulamak yg alik bercanggah pulak. Maaf... Saya tak boleh nak menjawab isu ini. Bagi saya apa saja yg wujud di dunia ini ada sebab tertentu. Benda yg halal tp di salahuna maka boleh jadi haram. Benda yg haram tapi betul penggunaannya maka ia boleh jadi "Harus".

Saya tak mahu fikir itu semua. Yg pasti, kalau asyik memikirkan isu halal & haram, tak kan kemana jadinya. Biarlah ramai yg bertelingkah dgn isu ini. Yg pasti saya tetap nak tegakkan rumah usang yg nak roboh, jambatan yg tinggal basikal je boleh lalu. Warga-warga tua yg tak terbela, pesakit-pesakit kronik yg memerlukan pembedahan segera. Kat mana nak cari duit sebanyak itu bila masa terlalu singkat. Bila tanya pihak yg bertelingkah ni. Berdoa byk2. Semoga diberikanNYA jalan. Apa yg kita nak buat lagi? Kutip derma, mintak sedekah??? Inilah perjuangan saya selama ini. Yg pasti saya tak tipu org lain, saya tak makan atau ambil keuntungan atau komisyen dari org lain. Saya tak mencuri, saya tak mohon sumbangan, saya tak minta derma...... SAYA TIDAK MINTAK SEDEKAHH!!!!

Perlu saya ingatkan di sini. Gaji yg kita dapat pun kalau nak dipertikai pun byk yg haram. Cuba fikir, halal ke gaji kita kalau time kerja kita byk bercakap, baca suratkhabar, sembang dlm telefon, tidur kat surau. Lari pergi kantin atau mana-mana tempat ada TV nak tengok "Bwg Merah Bwg Putih". Halal ke gaji kita kalau hari tu kita malas nak kerja lalu pergi ambil "M.C". Halal ke gaji kita kalau time kerja tu kita hilang sekejap sebab nak pergi repair kereta atau pergi shopping.

Kalau kita nak berjuang, berjuanglah betul-betul. Tunjukkan kekuatan yg rasional. Byk cakap tapi tak kemana pun. Kutuk Amerika sbb serang Iraq. Pergi la mogok depan kedutaan Amerika tu berjam-jam lepas tu time tengahari dah lapar pergi makan pulak kat KFC @ Mc D. Apa raaa....

Ok. Itu saja. Selamat berjaya.
 

ray firdausi

freshman
Joined
May 13, 2007
Messages
56
Points
8
Age
39
cik gu, apa cik gu kata tu betoi..

maaf lari topik sikit, dulu pak cik saya ada nk buat ternakan buaya katak utk supply kat kompany yg buat produk berasaskn kulit buaya katak.

tapi bnyk org ckp menda tu haram lalu semangat dia hilang nk buat menda tu,
contoh buaya katak yg bnyk bela kat thailand, 40,000 ekor.

kos anak benih, kursus smua ditanggung pihak yg buat kontrak farming dgn pihak yg nk bela. cuma yg bminat perlu sedia kawasan dn kos makan dn pjagaan buaya tersebut. bila besar pihak tadi akan dtg ambil kita xpeduli dia amik mcmmana, kos dia mcmmana, bawak tongkang ker apa kita xamik tahu,tugas kita ternak bagi besar jer.

ramai kutuk2 haram tapi pelik jika kita sdiri beli produk kulit buaya kenapa xharam. konpius.

org melayu ekonomi perlu kukuh...
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
Terima kasih kerana menawarkan bantuan. Saya faham memang apa saja bantuan mengharapkan pulangan & ganjaran. Memang saya mengharapkan bantuan utk memilih lokasi tapi saya tidak mencari pelanggan. Saya ingin membantu kepada mereka yg memerlukan bantuan memperbaiki skill & mencari sumber pendapatan tambahan memperbaiki kos kerugian yg dialami.

Memang sewajarnya saya memberi komisyen atau wang saguhati kepada mereka yg mengajak org lain menyertai kelas pembelajaran saya. Namun begitu saya mohon maaf kerana tidak boleh melakukannya kerana akan melanggar beberapa etika dlm perjuangan saya.

Kelas pembelajaran saya tidak boleh dijadikan sumber pendapatan kepada org lain. Ini kerana saya menanggung kos yg jauh lebih tinggi berbanding org lain. Sekiranya ada individu yg tidak berjaya dlm trading & mengalami kerugian, saya akan memulangkan semula wang RM500.00 tersebut. Ini bermakna individu tersebut belajar percuma sahaja. Mahukah anda semua memulangkan wang komisyen tersebut jika berlaku kegagalan? Sudah tentu tidak bukan?? Cuba fikir sapa pula yg menanggung kos-kos saya.

Ada banyak pihak yg menjalankan kelas seperti ini tapi ada diantaranya hanya belajar semata-mata sedangkan skillnya entah kemana-mana. sebab itulah ramai yg rugi. Mereka cuma mengambil kesempatan menjadikan kelas sebagai punca pendapatan. Seperti juga kebanyakkan e-book di pasaran. Bukannya kejayaan formula e-book itu diutamakan tapi kejayaan e-book itu dijual dipasaran.

Saya mahu semua yg berminat memberi tumpuan penuh terhadap trading. Berhenti memikirkan peluang-peluang lain yg ada kerana anda akan hilang fokus. Jika anda semua melakukannya bersama-sama tanpa mengambil untung dari orang lain tapi hanya melalui broker, Insya Allah anda boleh berjaya. Ramai yg gagal kerana tidak memahami teknik sebenar trading dan asyik terkejar-kejar dgn pelbagai aktiviti lain diluar sana. Semua mengharapkan jln pintas utk mendapat kekayaan segera. Akibatnya tak tahu yg mana betul & tidak.

Tidak mungkin semua yg belajar dgn saya tetap akan berjaya. Kegagalan tetap akan berlaku kerana terdapat jutaan rintangan & alasan yg akan muncul. Apa yg saya mahu ialah kebijaksanaan kita mengatasinya. Org yg berjaya itu datangnya dari org yg byk menempuh kegagalan. Tidak ada jln pintas utuk berjaya. Perlu ada kesungguhan yg jitu, telinga & kepala mesti boleh jadi bebal menahan kutukan dan penghinaan. Hati mesti kuat menahan kesabaran & emosi. Belajar memahami persekitaran utk kawalan minda & emosi. Belajar menerima kerugian dlm senyuman. Barulah anda semua boleh mengorak langkah ke arah kejayaan. Satu perkara yg paling menakutkan saya sehingga kini ialah bila kita meraikan kejayaan. Saya tidak boleh melakukannya. Bila mendpt untung sebanyak mana pun, saya terpaksa mendiamkan diri dan seolah-olah tiada apa yg berlaku. Tidak boleh bersuka ria, tidak boleh mewah membelanjakannya, tidak boleh ketawa besar, tidak boleh cakap besar atau takbur kerana, jika terlepas ckp saja pun nescaya minggu berikutnya kejayaan itu akan diganti dgn kerugian yg lebih dahsyat.

Saya memang mengharapkan perkara ini dihebahkan kepada rakan-rakan anda yg memerlukan tapi ingat, BUMIPUTRA SAHAJA. Jgn mengharapkn sebarang komisyen dari saya kerana ada yg akan menyamakannya dgn kelas-kelas yg lain. Cuma mungkin kelas-kelas yg lain tidak sanggup memulangkan bayaran sekiranya anda gagal. Saya akan cuba memberi pendidikan maksimum dlm memahami trading. Tidak ada lagi pendidikan tahap beginner, advance atau expert. Anda boleh memasuki pasaran dgn modal sekecil atau sebesar mana yg anda mampu. Saya tidak akan menerima 1 sen pun dari keuntungan yg anda dpt kerana itu adalah hasil usaha anda sendiri. Saya cuma memberi panduan, anda lakukan sendiri. Jika anda dapat maka 100% adalah hak anda.
Saya tidak mahukan apa-apa.

Seperkara lagi yg saya nak sebut ialah ISU HALAL & HARAM. Jgnlah tanya perkara ni kepada saya sebab bukan kepakaran saya. Memang jika ada unsur-unsur riba maka cenderunglah ia ke arah haram tapi ingat, Islam itu ada kelonggarannya. Kalau nak tahu tanyalah alim ulamak yg bertauliah sebab mereka merujuk kepada seluruh dunia. Ada sesetengah alim-ulamak akan mengeluarkan fatwa tertentu tapi bila di ulas alim-ulamak yg alik bercanggah pulak. Maaf... Saya tak boleh nak menjawab isu ini. Bagi saya apa saja yg wujud di dunia ini ada sebab tertentu. Benda yg halal tp di salahuna maka boleh jadi haram. Benda yg haram tapi betul penggunaannya maka ia boleh jadi "Harus".

Saya tak mahu fikir itu semua. Yg pasti, kalau asyik memikirkan isu halal & haram, tak kan kemana jadinya. Biarlah ramai yg bertelingkah dgn isu ini. Yg pasti saya tetap nak tegakkan rumah usang yg nak roboh, jambatan yg tinggal basikal je boleh lalu. Warga-warga tua yg tak terbela, pesakit-pesakit kronik yg memerlukan pembedahan segera. Kat mana nak cari duit sebanyak itu bila masa terlalu singkat. Bila tanya pihak yg bertelingkah ni. Berdoa byk2. Semoga diberikanNYA jalan. Apa yg kita nak buat lagi? Kutip derma, mintak sedekah??? Inilah perjuangan saya selama ini. Yg pasti saya tak tipu org lain, saya tak makan atau ambil keuntungan atau komisyen dari org lain. Saya tak mencuri, saya tak mohon sumbangan, saya tak minta derma...... SAYA TIDAK MINTAK SEDEKAHH!!!!

Perlu saya ingatkan di sini. Gaji yg kita dapat pun kalau nak dipertikai pun byk yg haram. Cuba fikir, halal ke gaji kita kalau time kerja kita byk bercakap, baca suratkhabar, sembang dlm telefon, tidur kat surau. Lari pergi kantin atau mana-mana tempat ada TV nak tengok "Bwg Merah Bwg Putih". Halal ke gaji kita kalau hari tu kita malas nak kerja lalu pergi ambil "M.C". Halal ke gaji kita kalau time kerja tu kita hilang sekejap sebab nak pergi repair kereta atau pergi shopping.

Kalau kita nak berjuang, berjuanglah betul-betul. Tunjukkan kekuatan yg rasional. Byk cakap tapi tak kemana pun. Kutuk Amerika sbb serang Iraq. Pergi la mogok depan kedutaan Amerika tu berjam-jam lepas tu time tengahari dah lapar pergi makan pulak kat KFC @ Mc D. Apa raaa....

Ok. Itu saja. Selamat berjaya.


suka aku tengok ayat kau tu, ada logiknya.... sekarang amat senang mengharamkan sesuatu padahal yang terletak depan mata tak pula kita perasan haram ke tidak.... memang betul jika dilihat terlalu banyak benda diharamkan dan menyekat kebebasan yang baru ingin dimulakan...... kadang2 hati membnerontak tidak setuju tetapi apabila ingat pada tuhan terasa takut akan azabnya... entah betul tidak sesuatu itu haram hanya kepastian tu diakhirat tersebut...... dan yang pasti, kalau diteliti balik hidup nie sangat mudah buat dosa dari buat pahala.... harap ada kelonggaran.... entahlah....

pstt: Terhalang untuk memajukan diri yang serba kurang memang sesuatu yang perit
 

myguide07

freshman
Joined
Feb 14, 2007
Messages
20
Points
1
Terpulang hak individu masing-masing. Gunakan kebijaksanaan apabila menceburi sesuatu bidang. Kalau nak lebih faham isu halal haram ni tanyalah pihak berwajib.

Seperkara lagi jgn mudah melatah atau melompat bila ada yg buat kesimpulan. Ikut tahap ilmu pengetahuan masing-masing. Sebab tu saya berani kata "Benda yg haram kalau betul penggunaannya maka boleh jadi harus".

Macam isu daging khinzir jugak la memang haram di makan tapi ada kelonggarannya dan ada cara betul penggunaannya. Sebagai contoh, kita pergi kesatu tempat yg tak ada makanan lagi kecuali seekor khinzir dan sepohon pokok rambutan berbuah lebat. Khinzir tu confirm tak ada org punya tapi pokok rambutan tu terjaga rapi siap berpagar. maknanya ada tuan punya. Masalahnya tak tau tuan punya. Sekarang ni cuba tanya ustaz yg mana jadi harus & yg mana jadi haram.

Cam tu jugak time kerja ramai hanyut dengan perkara lain. Habis masa dgn surf internet, Chatting dan buat benda yg tidak ada dlm skop kerja. Cukup bulan dpt gaji bagi makan anak bini. Kita tak terasa apa pun tapi cuba rujuk kat pihak yg suka bincang isu halal haram ni. Gaji kita tu 100% halal ke?. Perkara ni berlaku hampir pada semua orang termasuk diri saya sendiri.

Kenapa kita hidup terus susah dan sudah dan susah lagi. Sebab byk perkara yg kita terlepas pandang. Contohnya bila kita nak melakukan sesuatu dan mengharapkan pulangan lumayan maka kita pun dgn bersemangat yg jitu pun buat la kerja tu. Kita pun berdoa pada ALLAH s.w.t agar permintaan kita dimakbulkan tapi akhirnya hasil usaha kita tidak jugak berjaya. Sebabnya tidak ada jalan mudah dlm Islam. Kenapa permintaan kita tidak dilayan? Sebabnya byk permintaan DIA yg kita pun buat tak layan. So faham je la. Kita ni mengharapakn keadilan tapi kita sendiri pun berlaku adil ke?

Mcm tu jugak dlm diri saya, keuntungan & kerugian tu dtg silih berganti. Mula-mula mesti la rugi yg datang dulu. Lepas tu baru la untung datang menjelma. Itu pun dia siap main nyorok-nyorok lagi. Kadang tu dah depan mata tapi tak nampak pulak. Untung ni selalu datang lambat sgt. Kadang tu di hujung-hujung waktu. Dan yg membuat saya rasa rasional dgn ini semua ialah "Solat pun kadang buat kadang tidak, kadang tu dah nak habis waktu baru nak buat". So kena terma hakikat la untung tu kejap nak datang kejap tak jadi. Dpt pun dah hujung2 waktu. Sebabnya sendiri yg mencorakkan mcm tu tapi tak sedar diri.

Jadi untuk berjaya kena terima hakikat susah tu mcm mana. Lihat sekeliling dan cari kecuaian kita.

Take care
 

admiralz

Senior
Joined
Jun 20, 2006
Messages
264
Points
18
Age
48
Aku kagum dengan ko beb. Walaupun ada beberapa perkara yang mungkin ramai tak bersetuju... Aku pernah dengar kisah seorang pelacur yang mendapat balasan syurga hanya kerana memberi minum seekor anjing!. Seorang pembunuh kejam yang akhirnya mendapat keampunan. Dan kisah seorang adik yang kuat beramal ibadat akhirnya dihumban kedalam neraka hanya kerana menunaikan niatnya ingin berbuat dosa......

Yang paling penting kita sebagai orang islam ialah menjaga Rukun Islam...jaga Rukun Iman. Jangan sekali-kali syirik kepada Allah. Kalau sampai pegi puja kubur untuk kaya.... bertaubatlah(kalau ada yg buat). Kerana pintu taubat senantiasa terbuka.

Antara lain, berbaktilah. kerana dengan baktimu itu..akan menjadi saham dan temanmu di akhirat.

Kita tidak diminta untuk menyucikan diri dari dosa lara dengan menyeksa diri .... atau mengaku kesalahan depan Pedri... tetapi teruslah bermohon kepada Allah. Sebab itu islam ada Zakat dan Sedekah sebagai jalan untuk kita menebus dosa....

*************************hehhe maaf terkhutbah sikit.

Teruskan usaha mu beb!. Allah s.w.t lebih mengetahui. Aku doakan kesejahteraan keatasmu.
 

shah27

freshman
Joined
May 19, 2007
Messages
9
Points
1
Assalamualaikum / Slm sejahtera,

Buat masa ni saya sendiri tidak pasti bila aktiviti pembelajaran & trading bersama-sama ini akan bermula. Byk yg perlu difikirkan & disediakan. Keutamaan adalah mengikut permintaan setempat. Kalau kawasan tu ada ramai yg berminat, rasanya di situlah ia akan bermula. Cuma perlu saya beritahu di sini, mungkin ada byrn yg dikenakan. Kena terimalah hakikat bahawa ini semua melibatkan kos, masa & tenaga. Sama-samalah kita berfikir betapa sukarnya saya nak membantu anda semua memperbaiki kerugian yg lalu.

Saya berfikir secara terbuka & rasional, anda semua boleh memberi sebarang idea @ cadangan. Sekurang-kurangnya memberikan saya pilihan yang terbaik untuk semua. Kelas mungkin bermula 8.00 malam kerana ramai yg bekerja di waktu siang. Hari yg baik ialah Jumaat kerana pasaran akan berakhir pagi Sabtu. Saya memilih Cyber/Internet cafe kerana ia lebih sesuai dgn segala kemudahan yg tersedia. Lagipun kelajuan talian internet perlulah laju. Cuma yg merisaukan saya ialah kawasan luar bandar yg tiada talian TMNet Streamyx. Sekiranya kawasan tersebut mempunyai permintaan yg tinggi, mungkin saya akan meminta perkhidmatan Jalur Lebar Vsat Maxis (Satelite Broadband). Itupun kena tengok faktor cuaca pulak. Kosnya anda semua tentu fahamkan. Tak apalah, kita tengok mana yg sesuai.

Maklum balas anda semua amat saya perlukan. Anda juga boleh memberikan cadangan lokasi yg sesuai dgn segala kemudahan. Sebaiknya sebarkan maklumat kepada rakan yg lain. Terutama kalangan yg mengalami kerugian dgn segala program yg wujud sebelum ini.

Terima Kasih.

standard laa bro.. TMNet Streamyx memang mahal.. ADSL boleh support 10Mbps laa.. kalau ADSL2 30Mbps.. jual kat kita 1Mbps - RM88... gigi dorang berlubang...

Aku cadangkan dorang masuk kat sini dulu... belajar chart patten & basic forex -> http://www.babypips.com .Kat sini memang banyak berguna...
 
Top