Mudah vs Lelong

Anda suka beli barang di Mudah atau Lelong?

  • Mudah.My

    Votes: 7 41.2%
  • Lelong.My

    Votes: 10 58.8%

  • Total voters
    17
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#43
pandangan pembeli:
1. dari sudut secure, lelong.com.my adalah lebih selamat kerana setiap penjual mesti berdaftar dan perlu kemukakan dokumen seperti IC atau lesen perniagaan utk mendapatkan verified member. lagipun, pihak lelong juga menyediakan perkhidmatan safe-trade di mana lelong sndiri menjadi org tengah dalam urusan jual beli.
2. mudah.my sesiapa sahaja boleh menjual barang samaada melalui peribadi atau melalui pro niaga. jadi, agak ramai jugaklah scammer dalam ni. so, beware.

pandangan penjual:
1. lelong tidak perlu menunggu sesiapa approve iklan anda. sekali anda post, terus keluar. walaubagaimanapun, setiap iklan berbayar kebiasaannya terletak pada bahagian atas. iklan free... mm... bawaaaaaaaaaaaaahhh skali.
2. mudah perlu tunggu kelulusan pihak mudah. kadang2 asyik kene rijek je iklan. byk kategori produk tidak dibenarkan dalam mudah. iklan free dan kedudukan anda di atas bergantung pada masa dan waktu anda post iklan anda. iklan terbaru duduk paling atas...
pandangan dari tuan baik untuk rujukan bg mereka yg baru hendak berjual di mudah atau lelong.. =)
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#44
Saya setuju pandang Bro Fsyukri, Lelong telah dipasaran selama 10 tahun, mudah hanya famous dengan iklan yang kuat. Bagi saya, lebih suka beli/jual barang dekat lelong :)

p/s : lelong adalah lebih hebat dari Ebay dalam pasaran Malaysia
tapi dari segi ranking, mudah lebih tinggi dari lelong..
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#47
kalau nak beli barang online... saya lebih suka guna lelong..
di mudah lebih kepada localize dan lebih kepada offline sales..
maksudnya, urusan belian/bayaran secara offline..
malah.. ia lebih banyak yang berbentuk perkhidmatan..
macam cat rumah, plumbing, kitchen kabinet dan sebagainya..

pernah juga nak try jual barang secara online di mudah..
tapi iklan asyik kena reject... rupa-rupanya memang tak boleh jual
barang secara online di mudah.. kecuali kalau buka akaun pro niaga..
eh ye ke tuan? saya boleh je jual barang secara online di mudah.. ikut nasib gak kot tengok sape yg approve iklan kita tu..
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#48
saya menggunakan paltform mudah sb
saya mengiklankan kereta.

walaupun saya menggunakan akaun
pro niaga (berbayar- 1 Iklan RM10),
ia masih menguntungkan saya.

Pembayaran secara offline*Face to Face ;)
wah jual kereta.. cerita la sikit pangalaman tuan jual kereta di mudah?
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#49
Saya guna mudah. SEbab apa? Lokasi. Saya kurang suka nak tunggu2 barang (pos). Jadi, macam saya area KL, cari area KL, dapat iklan, terus call. Jumpe. :D

Tak dinafikan banyak jugak scammer di mudah. Saya salah seorang mangsa penipu.
Kalau barang yang saya tak jumpe kat mudah, baru saya ke lelong, kemudian ke ebay malaysia.
boleh ceritakan pengalam tuan kena tipu di mudah? :p
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#50
eh ye ke tuan? saya boleh je jual barang secara online di mudah.. ikut nasib gak kot tengok sape yg approve iklan kita tu..
oo.. tuan jual online macam mana ya?
saya buat iklan kat mudah..
dalam iklan tu saya tulis..
untuk beli.. sila buat bayaran ke akaun bank sekian2..
dan barang akan di pos...

terus kena reject..
sebab tu saya kata takleh jual online..
dan memang polisi mudah.. mereka tak galakkan transaksi jual beli secara online..
kalau buat juga.. dan kena tipu.. memang pihak mudah tak akan ambil peduli..

tuan buat iklan bagaimana ya yang boleh jual online tu?
kalau berminat.. hubungi sekian-sekian no phone ke?
 
Joined
Dec 10, 2009
Messages
17
Likes
0
Points
0
Offline
#51
Saya pernah beli kredit utk akaun pro niaga di mudah.my tapi kredit tu ada time limit utk spend. Itu yg saya tak berpuas hati. Hanya sempat guna separuh saja then lagi separuh expired & tak boleh guna (kena topup baru).

Berbanding dengan lelong.my saya ada verified account di sana lebih 5 tahun, kredit tak pernah expired. So saya vote for lelong.
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#52
Saya pernah beli kredit utk akaun pro niaga di mudah.my tapi kredit tu ada time limit utk spend. Itu yg saya tak berpuas hati. Hanya sempat guna separuh saja then lagi separuh expired & tak boleh guna (kena topup baru).

Berbanding dengan lelong.my saya ada verified account di sana lebih 5 tahun, kredit tak pernah expired. So saya vote for lelong.
Oh sy baru tau mudah ada credit limit.. :-O

Ya lelong memang takkan expired credit kita.. Sy punya credit dari tahun 2006 masih ada.. :D
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#53
oo.. tuan jual online macam mana ya?
saya buat iklan kat mudah..
dalam iklan tu saya tulis..
untuk beli.. sila buat bayaran ke akaun bank sekian2..
dan barang akan di pos...

terus kena reject..
sebab tu saya kata takleh jual online..
dan memang polisi mudah.. mereka tak galakkan transaksi jual beli secara online..
kalau buat juga.. dan kena tipu.. memang pihak mudah tak akan ambil peduli..

tuan buat iklan bagaimana ya yang boleh jual online tu?
kalau berminat.. hubungi sekian-sekian no phone ke?
Tuan Shuth.. Cuba tengok iklan saya di mudah yg menjual baju Tommy Hilfiger ni:
http://www.mudah.my/Baju+Kemeja+Lelaki+Tommy+Hilfiger+Model+866-13195450.htm

Ini pula iklan saya yg menjual sarung phone Angry Birds:
http://www.mudah.my/Angry+Birds+Mobile+Phone+Socks-12482372.htm

Kedua-dua iklan ni sy nyatakan yg barang akan di kurier.. Bukan COD..
Harap ini dapat membantu Tuan..
 
Joined
Aug 9, 2010
Messages
139
Likes
1
Points
18
Offline
#58
Salam,
nak tanya skit bole,
Sy bru lepas beli credit mudah guna sistem bank in melalui mesin deposit,
kemudian tulis email pd resit dan fax sahaja,

Agak-agak berapa lama masa credit tu masuk dlm akaun pro niaga kita ye?
 
Joined
Aug 2, 2010
Messages
313
Likes
1
Points
18
Offline
#59
Salam,
nak tanya skit bole,
Sy bru lepas beli credit mudah guna sistem bank in melalui mesin deposit,
kemudian tulis email pd resit dan fax sahaja,

Agak-agak berapa lama masa credit tu masuk dlm akaun pro niaga kita ye?
Maaf sy tak dapat bantu soalan ni.. Sebab sepanjang sy gunakan Mudah, sy belum pernah bayar satu sen pon pada mereka.. hehe

Mungkin tuan boleh emel atau telefon customer service mereka.. insyaAllah mereka dapat bantu..
 
Joined
Feb 16, 2012
Messages
16
Likes
0
Points
1
Offline
#60
Muday.my lebih merupakan "classified listings". -> Face to face untuk jual beli.

Selain classified, Lelong.my juga merupakan e-dagang platform, mengalakkan pengguna membeli dan membayar online dengan yakin (sebab itu semua verified member kena summit mykad atau business registration). -> Boleh face to face dan boleh niaga secara 100% online
 
Top