Mr holmes

Tukang Karut

freshman
Joined
Jun 6, 2015
Messages
40
Points
8
Sherlock Holmes merupakan watak detektif British yang terkenal di dunia. Banyak versi filem dan siri TV telah dibikin berdasarkan watak ini. Mr Holmes memperlihatkan satu drama yang berbeza sedikit dari filem-filem Sherlock Holmes yang lain.

mr_holmes-750x422.jpg


Mr Holmes [Review]


Filem Mr Holmes yang dibintangi Sir Ian McKellen menceritakan mengenai Sherlock Holmes yang sudah berumur 93 tahun. Beliau telah berhenti menjadi penyiasat untuk satu jangkamasa yang lama setelah mengalami kegagalan dalam kes terakhirnya.

Rakannya, John Watson telah menjadi penulis dan mensensasikan pengalaman penyiasatan Sherlock Holmes, menjadikan semua kisah mengenainya tidak tepat demi mensensasikan buku yang ditulisnya.

mr-holmes-movie.jpg


Untuk membetulkan rekod mengenai dirinya, Sherlock Holmes mula menulis sendiri buku mengenai kes terakhirnya itu. Malangnya dia mengalami penyakit nyanyuk dan sukar mengingati perkara mengenai kes tersebut. Kini beliau tinggal di rumah rehatnya bersama seorang penjaga wanita dengan anaknya, Roger yang merupakan seorang budak yang bijak.

Dengan bantuan Roger, beliau sedikit demi sedikit membantunya mengingati perkara yang berlaku semasa kes terakhirnya. Mampukah beliau mengingati semua perkara itu dan menghabiskan penulisan bukunya? Tontonlah filem ini di pawagam berhampiran.

Hirouki-Sanda-Mr-Holmes.jpg


Jalan Cerita


Seperti semua filem Sherlock Holmes, ia bukan untuk sebarang orang. Filem drama ini sesuai untuk mereka yang gemarkan kesusasteraan Inggeris. Oleh kerana ia sebuah filem Sherlock Holmes, ia menampilkan kebijaksanaan dan daya pemerhatiannya dalam mencerap maklumat di sekelilingnya. Tetapi kerana beliau mengalami penyakit nyanyuk, pemerhatian dan ingatannya kurang tajam.

mrholmes1-750x385.jpg


Secara keseluruhannya filem ini bukan menumpukan kepada penyiasatan atau aksi, sebaliknya mengenai Sherlock Holmes mencari-cari apa sebenarnya yang penting dalam kehidupannya. Beliau seorang yang bijak, namun adakah kebijaksanaan itu boleh membawa kebahagiaannya?

Lakonan dan Produksi


Yang agak mengejutkan mengenai filem ini ialah, walaupun ia boleh dianggap satu filem yang agak ringkas, krew produksi meletakkan usaha bersungguh sungguh dari segi produksi dan lakonan bagi menghasilkan sebuah filem berkualiti tinggi.

Lakonan para pelakonnya juga sangat berkualiti dan langsung tidak menampakkan sedikitpun sambil lewa.

mr-holmes-2015-full-movie-watch-750x422.jpg


Positif vs Negetif


Positif

  • Filem yang berkualiti.
  • Lakonan yang hebat.

Negetif

  • Tema filem drama bukan untuk semua orang.
1280x720-Y25-750x422.jpg


KesimpulanFilem Mr Holmes bukan untuk semua penonton, namun bagi mereka yang meminati drama sebegini mungkin akan menyukai filem ini. Walaupun ia tidak banyak menampilkan aksi penyiasatan sepertimana filem dan siri TV Sherlock Holmes yang lain, ia menampilkan jalan cerita yang menarik. Jika anda gemar filem drama sebegini kami merekomen anda menontonnya, jika tidak, elakkannya.

Sumber: wayangkini

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Artikel ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog. Kami tidak bertanggungjawab keatas segala pandangan terhadap artikel ini. Terima kasih

 
Top