Mintak nasihat nak buat pin,jaman rumah.

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
45
Points
6
Age
28
Nak mintak forumer yg pernah buat lo,an rumah kat sini.
L,oan mana senang nak berurusan.
Aku ada minat satu lot rumah ni harga, RM80,000 dia letak dekat area Shah Alam.
Tapi tengah tanya orang tu, sementara ni ak cari info laa dulu.
Tak pernah beli rumah sblm ni.
 

PakJai

freshman
Joined
May 28, 2018
Messages
6
Points
1
Age
48
Rumah jenis ape tu?80k susah dapat sekarang,klau first time buyer mana2 pnjaman pon senang je,jgn blacklist dah la.kot utang ptptn xbyar ke.
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
80k? Murah sangat tu. Kat Shah Alam area mana tu? Kalau nk cpt dapat ada satu company ni hari tu ada terbaca kat satu forum pasal satu company ni. Review ok gak kalau nama kena blacklist pun masih ada pluang utk apply Cer try
 
Last edited:

ronlim1990

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
36
Points
8
Bank? X try tnye ke? Tpi kalau bank ni mcm lambat sikitlah sbb hari tu pernah try ambik **** dgn UOB lambat sngat nk approved. sbb tengok gaji kita jgk bpe and bnyk sngt prosedur.
 
Last edited:

PakJai

freshman
Joined
May 28, 2018
Messages
6
Points
1
Age
48
Bank? X try tnye ke? Tpi kalau bank ni mcm lambat sikitlah sbb hari tu pernah try ambik **** dgn UOB lambat sngat nk approved. sbb tengok gaji kita jgk bpe and bnyk sngt prosedur.
standard prosedur bank mmg macam tu. aq nak jadi penjamin adik aku pun tak lepas.hahah
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
30
Bank? X try tnye ke? Tpi kalau bank ni mcm lambat sikitlah sbb hari tu pernah try ambik **** dgn UOB lambat sngat nk approved. sbb tengok gaji kita jgk bpe and bnyk sngt prosedur.
bank pun mcm gangster skrg.lmbat bayar siap col berkali..sampai download truecaller la aku.tak nak jawab punya pasal
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
85
Points
6
Bank? X try tnye ke? Tpi kalau bank ni mcm lambat sikitlah sbb hari tu pernah try ambik **** dgn UOB lambat sngat nk approved. sbb tengok gaji kita jgk bpe and bnyk sngt prosedur.
bank susahlah skrng nk mohon. sekali blacklist nama terus x boleh nk mohon dah lagi2 kalau yg ada pinjam ptptn tu kahkahkah gelak jelah jawabnya. Time belajar x beringat yg diri tu ada hutang syok joli sana sini sekali lps habis bljr kena byr dah. fresh graduate skrng susah nk dpt keje mcm adik aku. nk mohon ******** kat bank lagilah susah gaji ciput sapa nk bgi pinjam. sara diri pun x lps.
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
30
bank susahlah skrng nk mohon. sekali blacklist nama terus x boleh nk mohon dah lagi2 kalau yg ada pinjam ptptn tu kahkahkah gelak jelah jawabnya. Time belajar x beringat yg diri tu ada hutang syok joli sana sini sekali lps habis bljr kena byr dah. fresh graduate skrng susah nk dpt keje mcm adik aku. nk mohon ******** kat bank lagilah susah gaji ciput sapa nk bgi pinjam. sara diri pun x lps.
adat la bila nak meminjam...klu senang alamatnya beli nasik 2rggt pon org nk utang
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
132
Points
18
Nak mintak forumer yg pernah buat lo,an rumah kat sini.
L,oan mana senang nak berurusan.
Aku ada minat satu lot rumah ni harga, RM80,000 dia letak dekat area Shah Alam.
Tapi tengah tanya orang tu, sementara ni ak cari info laa dulu.
Tak pernah beli rumah sblm ni.
Dah terpikir mana tempat nak buat apa yang awak nk tu? First time buyer kena hati-hati sikit takut kena tipu je tu. Price dah murah cm tu kat area shah alam hmmm lain maciamm je tengok. Try tanya org lain yg duk kat area situ betul ke ada rumah mcm tu?
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
65
Points
8
Nak mintak forumer yg pernah buat lo,an rumah kat sini.
L,oan mana senang nak berurusan.
Aku ada minat satu lot rumah ni harga, RM80,000 dia letak dekat area Shah Alam.
Tapi tengah tanya orang tu, sementara ni ak cari info laa dulu.
Tak pernah beli rumah sblm ni.
Lo,an rumah eh? Gaji awak bape sebulan? kalau nak mohon dari mana-mana bank selalunya mereka tengok pada slip gaji kita juga. kalau awak keje permanent mudah sikit nak buat permohonan.
 

Fred Eng

freshman
Joined
Apr 25, 2018
Messages
13
Points
1
Age
30
Lo,an rumah eh? Gaji awak bape sebulan? kalau nak mohon dari mana-mana bank selalunya mereka tengok pada slip gaji kita juga. kalau awak keje permanent mudah sikit nak buat permohonan.
bank akan tengok jugak berapa lama dah kerja..tapi kalau pnjaman untuk perumahan syarat lagi tinggi dari pnjaman untuk beli kenderaan
Post automatically merged:

Dah terpikir mana tempat nak buat apa yang awak nk tu? First time buyer kena hati-hati sikit takut kena tipu je tu. Price dah murah cm tu kat area shah alam hmmm lain maciamm je tengok. Try tanya org lain yg duk kat area situ betul ke ada rumah mcm tu?
tak mustahil harga mcm ni. value ikut kawasan .shah alam ni besar.rumah flat sana pon dh bole dapat harga mcm ni. rumawip tengah kl pon harga 135k,kira tgh bandar murah dah tu
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
kat shah alam tu ada je rumah flet yg murah so jangan risaulah dgn budget mcm tu sbb rasanya area dkt dgn uitm shah alam tu ada apartmen kat situ. ramai student uni duk kat situ. rasanya sewa murah kot.
 
Last edited:

Fred Eng

freshman
Joined
Apr 25, 2018
Messages
13
Points
1
Age
30
Rumah jenis ape tu?80k susah dapat sekarang,klau first time buyer mana2 pnjaman pon senang je,jgn blacklist dah la.kot utang ptptn xbyar ke.
+Hihi+aku 2tahun lepas sangkut gk. acah nk pergi bercuti sekali nama blacklist tak boleh keluar negara sbb tunggakan pt.
terus pi bayar.lega kepala
 

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
17
Points
1
80k? Murah sangat tu. Kat Shah Alam area mana tu? Kalau nk cpt dapat ada satu company ni hari tu ada terbaca kat satu forum pasal satu company ni. Review ok gak kalau nama kena blacklist pun masih ada pluang utk apply Cer try
company ape tu ye? berlesen ke? saya takut skrng ni org bnyk scam. maklumlah duit kan x pasal pasal merana hidup kena tipu
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
company ape tu ye? berlesen ke? saya takut skrng ni org bnyk scam. maklumlah duit kan x pasal pasal merana hidup kena tipu
oh psal ni. yg saya ckp tu YYP (Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis). yg ni gaji 1.5k pon masih layak .yg blcklist pun boleh apply ,tp diorg akan check scoring dulu la okay ke tak.proses semua sama je mcm bank,cuma syarat je tak susah.lg pon ni utk org gov..xde nye nk nipu
 
Last edited:

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
35
Points
8
oh psal ni. yg saya ckp tu YYP (Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis). yg ni gaji 1.5k pon masih layak .yg blcklist pun boleh apply ,tp diorg akan check scoring dulu la okay ke tak.proses semua sama je mcm bank,cuma syarat je tak susah.lg pon ni utk org gov..xde nye nk nipu
x pernah pulak den tahu ada yayasan mcm ni. x prnah dgr pun. semua org boleh mohon ke? semua dia bole cover ke mcm **** biasa ?
Post automatically merged:

company ape tu ye? berlesen ke? saya takut skrng ni org bnyk scam. maklumlah duit kan x pasal pasal merana hidup kena tipu
betul tu...kena jgk tahu bole caya ke x en? mcm2 agensi sekarang ada
 
Last edited:

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
132
Points
18
oh psal ni. yg saya ckp tu YYP (Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis). yg ni gaji 1.5k pon masih layak .yg blcklist pun boleh apply ,tp diorg akan check scoring dulu la okay ke tak.proses semua sama je mcm bank,cuma syarat je tak susah.lg pon ni utk org gov..xde nye nk nipu
oh yayasan ni...ada pernah dengar dululah. Gov staff yg komitmen blnan tinggi tu lega la pluang boleh mohon kat sini. profit rate pon 6.99%..not bad la.bank ada lg tggi...proses makan bulan.
 
Last edited:

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
oh ye ke? x pernah pulak den tahu yayasan mcm . x prnah dgr pun. semua org boleh mohon ke? semua dia bole cover ke mcm lo,an biasa ?

Post automatically merged:
nk tahu details boleh tengok kat website www.yyp.com.my. Kena dgn syarat lah baru boleh mohon...cth kalau dokumen tak lengkap,bkn gov staff tu mmg kna reject awl2 la..
Boleh cover utk education, bisnes, renovation boleh, perbelanjaan perubatan. yg ni ramai kata ok.
 
Last edited:

emet

Newbie
Joined
May 23, 2007
Messages
636
Points
16
Nak mintak forumer yg pernah buat lo,an rumah kat sini.
L,oan mana senang nak berurusan.
Aku ada minat satu lot rumah ni harga, RM80,000 dia letak dekat area Shah Alam.
Tapi tengah tanya orang tu, sementara ni ak cari info laa dulu.
Tak pernah beli rumah sblm ni.
Lot tanah untuk buat rumah? Pergi sahaja ke mana-mana bank. Kalau gaji ok, komitmen tak banyak. Senang je dapat ********.
 
Top