Minta tolong!!!

Joined
Feb 17, 2006
Messages
68
Likes
0
Points
6
Offline
#1
Assalamualaikum semua!

Saya mula ikuti forum ni dari awal tapi baru join semalam. Saya dah kenal beberapa tokoh dari forum ni spt shuth, smartzul, suffian, saudagarmaya dll. Harap anda semua dapat tolong saya.

saya baru je cuba-cuba belajar bisnes internet ni dan banyak yg masih kabur lagi. Saya dah ada website yg dibuat sendiri 100% dalam masa 1 bulan. Maklumlah selama ini hanya tahu guna word dan print shj. Lagipun byk tugas komputer ni saya suruh staff saya uruskan, saya arahkan saje.

Tapi pasal bisnes internet ni, saya bertekad nak cuba sendiri, belajar dari zero! Sakit tapi puas hati. Website saya dah active tapi feature yg ada very basic. Opt-in form pun takde pasal tak tahu nak buat.

Beginilah, anda boleh lawat web saya dan lihat sendiri (segan rasanya). Sebenarnya banyak lagi yg saya mahu adakan dlm web saya tu tapi takde ilmu yg secukupnya. Inilah sebab saya tulis dlm forum ni... nak minta pandangan dan nasihat.

Saya mahu model bisnes saya spt maskahwin.com atau pendapatan.com.
Saya mahu ada pop-up window, autoresponder utk siri artikel dan juga affiliate program/system.

Sudah tentu saya search segala info & software tetapi amat mahal & mengelirukan!! Bukan saya tak nak tanya mana2 designer tapi saya nak pendapat dari anda semua dulu!

Persoalan saya, bagaimana & di mana saya boleh dapat semua yg saya sebutkan tadi yg sesuai untuk bisnes saya dan pasaran Malaysia?

Respon utk website saya boleh tahan juga. Saya dapat 30 tempahan sejak mula operasi 1/2/06. Okey ke tu?

Saya tunggu cadangan/solution bernas dari anda semua. Sesiapa yang ada proposal utk saya, sila PM saya.

Terima Kasih!! :roll:
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#2
wah!.. syabas diucapkan... nampaknya awak mempunyai produk yang hebat.
 
Joined
Feb 17, 2006
Messages
68
Likes
0
Points
6
Offline
#3
Seperti mana yg saya katakan tadi, saya amat baru tetapi saya berani ambil risiko & cabaran.

Cuma saya yakin ramai lagi orang spt saya yg terumbang-ambing mencari arah. Memang betul, ada duit semua boleh jadi. Upah aje, lengkaplah website anda. tetapi saya perlukan sumber yg betul, not just any apek and mamat. sebab tu saya join forum ni. saya harap saya jumpa jawapannya disini.

Ada sesiapa yg boleh bantu saya?

Bolehkah forum wangcyber.com ini menjadi one-stop solution centre bagi orang baru spt saya.

Ada ramai tokoh ramai ICT jadi member dlm forum ni. tentu boleh tubuhkan konsortium bantu rookie spt saya dan ramai lagi yg betul2 ingin jalankan bisnes internet beretika!
 
Joined
Jan 19, 2006
Messages
415
Likes
3
Points
18
Age
33
Offline
#4
em kalau pasal web building tu sy ada satu ebook, php web development..mungkin bleh menolong..sy buat website pun berpandukan kepada ebook tu..amat berguna..tapi mungkin memerlukan sedikit pemahaman..kalau nak ebook tu bleh contact sy, free je..

p/s : utk pengetahuan, owner pendapatan.com tu satu course ngan sy kat kolej ..bgs la dia, bleh bahagikan masa study dgn bisnes..
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#5
Tahniah Tazilan (antzcomm).. Akhirnya dah laucnh juga yer bisnes online saudara tu..

Saya dah masuk site saudara dan hmm, produk saudara begitu unik.. Saya yakin, saudara akan jadi usahawan internet yang berjaya.

Mengenai masalah untuk buat website, newsletter, dan lain2.. ia perlu dilakukan secara ber-ansur-ansur.. Belajar sikit-sikit.. Site saudara tu dah cukup perkara asas.

Produk + penerangan + cara bayar.

Lain2 tu, boleh tambah nanti..

Bab affiliate tu, boleh tanya shuth.. Dan kalau tak salah, ada tread yg bincang pasal affiliate software kat forum ni.. Saya tak pasti kat bahagian mana..

Untuk newsletter, banyak software yang percuma (script) yang boleh saudara download dan setting sendiri kat server. Tapi, kalau nak mudah, yang free pun ada. Salah satunya http://www.getresponse.com.

Semoga berjaya.

p/s: smartzul --> smartusaha :)
 
Joined
Feb 17, 2006
Messages
68
Likes
0
Points
6
Offline
#6
Terima kasih mdpai & smartusaha.

Itulah harapan saya.

Namun sebenarnya dalam apa-apa bidang bisnes pun, saya rasa lebih baik jika kita ada mentor yg boleh membimbing ke jalan yg betul. Barulah bangsa kita kuat & berjaya.

Bagus juga kalau kita dapat jemput saudara Amirudin dari Pendapatan.com utk join forum ni.

kalau terpaksa, saya nak jumpa dia bersemuka minta dia jadi mentee dia. Itupun kalau dia sudilah..

Maaf cakap, orang kita ni kebanyakannya jarang nak berkongsi tips bila dah berjaya.

Harap anda semua di forum ini tidak begitu..

Terima kasih sekali lagi.
 
Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#7
InsyaAllah tak. Pasal.. kalau kita lokek ilmu, ilmu akan lokek pada kita semula.

ini script yang saya gunakan. percuma.
Cuma script ni kalau nak setting kena hati².

simplemail

http://www.marketrends.net
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#9
antzcomm said:
Maaf cakap, orang kita ni kebanyakannya jarang nak berkongsi tips bila dah berjaya.

Harap anda semua di forum ini tidak begitu..
Hmm, harap2nya begitulah.. Sama2 kita berdoa agar diri kita dijauhi dari sikap kedekut ilmu dan tidak mahu berkongsi ilmu.

InsyaAllah, saya yakin semua forumers kat sini tidak begitu.. Masing2 mahu memberikan tips, panduan dan idea..

Walaupun kita taklah sehebat internet marketing guru, tetapi kalau kita ada sifat terpuji macam mahu membantu, kita juga hebat.. :)

Hmm, mana yang dah berjaya tu, mungkin dia tak kedekut ilmu.. Maybe dia sibuk dengan kerja-kerja lain.. Erm, maybe juga nak jaga privacy? Atau, tak mainlah cakap-cakap kosong kat forum, baziaq masa jer.. :?:

Apapun, kepada yang berjaya dan yang akan berjaya, tak kiralah apa cara sekalimana pun, yang penting jangan bangga diri, jangan lupakan member, kedekut ilmu dan apa2lah yang tak patut.. :)

Hasrul, thanks sebab tolong letak link affiliates tu.. :)
 
Joined
Jan 19, 2006
Messages
415
Likes
3
Points
18
Age
33
Offline
#11
mdpai said:
em kalau pasal web building tu sy ada satu ebook, php web development..mungkin bleh menolong..sy buat website pun berpandukan kepada ebook tu..amat berguna..tapi mungkin memerlukan sedikit pemahaman..kalau nak ebook tu bleh contact sy, free je..
boleh di download http://www.topreview.info/download/(eBook) Sams - PHP & MySQL Web Development (PDF).pdf
 
Joined
Jan 19, 2006
Messages
415
Likes
3
Points
18
Age
33
Offline
#14
ya sy juga mengharapkan semua orang berjaya...
\kita hidup hendaklah tlg menolong diantara satu sama lain..kalau nak berjaya juga, kita memerlukan pertlgan orang lain.,
 
Joined
Dec 26, 2005
Messages
185
Likes
0
Points
16
Offline
#15
hehe....saya bukanlah bertaraf 'tokoh' lagi....baru dan masih belajar juga....

anyway tahniah kerana berjaya menlancarkan website perniagaan anda......nanti saya akan cuba letak komen peribadi mengenai website anda tu.....
 
Joined
Jan 19, 2006
Messages
415
Likes
3
Points
18
Age
33
Offline
#16
sy dah sertakan link utk download mcm mana nak buat script sendiri pakai php..tapi maybe ebook tu ssh sket nak phm kalau orang tu baru start..sy ni takde la terer sgt, tapi kalau kalau ada2 apa nak tanye tu boleh la pm sy..
 
Joined
Feb 17, 2006
Messages
68
Likes
0
Points
6
Offline
#17
Terima kasih mdpai & saudagarmaya,

Saya sentiasa terbuka kepada komen membina. Nak pandai, kenalah tanya & dengar drpd yang tahu.

BTW, brother Shuth ada bagi komen tentang website saya tu. Memang byk kena betulkan.

Insyaallah, nantikan wajah & content baru website saya.

Kalau perancangan saya utk adakan sistem affiliate termakbul, saya harap anda semua sudi support saya.

Terima kasih sekali lagi. :D
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#20
hmm... saya tak berapa paham lah sabrina tentang penerangan yang dibagi di dalam website tu...
berapa harga produk dia yg sebenarnya?
komisen pula ahli yg baru nak masuk kena bayar diret pada 3 sponsor yang kat atas dia lah yer?
 
Top