minta tolong otai kompita...

ray firdausi

freshman
Joined
May 13, 2007
Messages
56
Points
8
Age
38
gini..


pc saya kat opis hari ni jd problem. saya on tapi xleh masuk window.dia asyik p kat pilihan yg ada safe mode dan lain2 list sy xingat start window normally.
saya cuba masuk safe mode dn start normally tapi xbjaya juga asyik keluar screen tu.

saya cek kat BOIS, dia bleh detect hardisk.

saya cabut hardist try buat slave guna pc opis lain xleh buka hardisk tu, dia kata not format.saya xformat lagi takut hilang data.

adoi...saya xsempat save data update yg ada dlm tu kat disket lagi.lupa kelmarin saya bz sgt.

adakah window crash atau hardisk saya dh lingkup xleh pakai.dn xdpt diselamatkan lagi.


tolong ler kawan2.saya nk benti keja ni dh update smua fail apa patut dlm tu tapi jd camtu lak. sedeynya......
 

mijie

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
2,155
Points
38
Age
40
mungkin windows dah corrupt,dan kalau tak boleh baca bila buat slave dkt pc lain
masa dkt bios detect tak?
dan bila masuk windows...cuba right click dkt my computer
pastu klik dkt Manage gi check dkt disk management
dapat tak detect hardisk tu..
mungkin problem sbb jenis format disk...fat 32,ntfs
 

ray firdausi

freshman
Joined
May 13, 2007
Messages
56
Points
8
Age
38
mungkin windows dah corrupt,dan kalau tak boleh baca bila buat slave dkt pc lain
masa dkt bios detect tak?
dan bila masuk windows...cuba right click dkt my computer
pastu klik dkt Manage gi check dkt disk management
dapat tak detect hardisk tu..
mungkin problem sbb jenis format disk...fat 32,ntfs

dah cek kat manage---disk management,dia detect hdist tu, tapi xtunjuk jenis file system kosong jer, status-healthty.

dia sihat tapi kena sawan kot.ni geram ni...macam2 la.
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
Cuba buat cara ni kalau guna WinXP:

1- Masuk kat BIOS setkan boot priority kpd CD-ROM
2- Masukkan CD boot disk WinXP Pro, tunggu sampai keluar arahan beberapa pilihan
3- Tekan 'R' kat keyboard utk repair
4- Dlm command C:/ taip CHKDSK
5- Tunggu sampai 100%
6- Exit & Restart
7- Jgn lupa keluarkan CD tadi

Kalau berjaya masuk ke WinXP, aku sarankan install software "Registry Mechanic". Scan guna software ni dan dia akan buang semua fail2 registry yg dah corrupt dan compresskan hard disk.
 

mydeuter

freshman
Joined
Oct 20, 2006
Messages
360
Points
16
ni cam aku kena ...cuba reinstall window pakai cd window lain ...sure ok nyer ...
 

ray firdausi

freshman
Joined
May 13, 2007
Messages
56
Points
8
Age
38
thanks la geng.

korang memang baik ati.
 
Top